Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 634 til 38 658 av totalt 50 011 spørsmål


#Økologi og atferd

Ekkolyder

Lagar småfuglar ekkolydar, eller ka no det heiter, for å lokalisera.

S.B. (29.01.2013)

Svar:

Det kalles sonar, og fugler bruker ikke dette. Unntaket er en type fettfugler som hekker i huler i sør-Amerika.

Roar Solheim (29.01.2013)


#Fuglekasser

Uglefuglekasser

For ein god del år tilbake laga storebroren min ein fuglekasse tenkt for ugler. Kattugle er vel den mest aktuelle. Denne har aldri blitt sett opp, men i år tenkte me å prøva. I den samanhengen lurar eg på kvar det er lurast å henga den opp. Når bør den hengast opp? Kor høgt skal den henga? Kan den hengast opp nær bebyggelse? Eg er klar over kattugla si hissige adferd altså, eg tenker først og fremst om kattugla vil hekka på ein sånn plass?
Eg lurar også på kor stort ein uglefuglekasse bør væra. Eg er litt usikker på om den me har er stor nok.

S.B. (29.01.2013)

Svar:

Kattuglekasser bør henges opp så snart som mulig - det øker sjansen for bruk i vår. Heng kassa litt inn fra en skogkant (10-20 m), og gjerne 4-5 meter over bakken (bruk stige). Heng den helst 100-200 meter unna bebyggelse, nettopp fordi kattuglehunnen kan angripe mennesker for å forsvare ungene sine når de nettopp har forlatt kassa.

Roar Solheim (29.01.2013)


#Fuglekasser

Hogst

En skogsmaskin har nettopp " gått løs" og snauhogd et område hvor jeg hadde 12 fuglekasser. Fikk berget 9 av dem . Ikke særlig smart av meg å sette de opp på nytt i utkanten av det store feltet ? Jeg har stort sett benyttet blandingsskog for mine fuglekasser , I fjor var det mange ubenyttede kasser i et annet område jeg bruker , mens det året før var så og si 100 % . I en kasse opplevde jeg ved inspeksjon der svart -hvit fluesnapper hadde tatt i bruk , at eggene var krafset opp fra selve reiret og lå på kanten rett innenfor selve innflygingshullet . Jeg pleier jo fylle på litt små kutterflis før sesongen , men i tillegg hadde fluesnapperen fylt opp med redematerialer så høyt at det var jevnt med hullet. Ser for meg at ekorn kunne ha blitt fristet uten å ha fått med seg "godbitene" ? Eller kan det være flaggspetten som er synderen ? Per , Tingvoll

N.N (29.01.2013)

Svar:

Når egg ligger rotet i en småfuglkasse, kan det være på grunn av slossing om reirplassen mellom kjøttmeis og svarthvitfluesnapper. Det kan også ha vært vendehals på ferde som forsøker å kaste ut reir og egg for å komme ned til flisbunn. Hvis ekorn og røyskatt kommer inn, kan også de lage slike kaotiske situasjoner.

Roar Solheim (29.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hva slags fugl disse fjærene stammer fra. Fant dem i skogen i Sør-Odal kommune tidlig i januar.

G. (29.01.2013)

Svar:

Dette er vingefjær fra en av de sorte og hvite spettene, og det ser mest ut til å dreie seg om flaggspett (målestokk mangler).

Roar Solheim (29.01.2013)


#Diverse

Hønsehauk i nød!

Da jeg kom hjem fra skolen i dag så jeg en hønsehauk sitte i et tre og jeg går bort til den. Og da jeg stod ca.2 meter unna seilte den bare vekk og landet et lite stykke unna. Da jeg gikk bort til den igjen klarte den ikke å lette, den bare humpet bortover. Nå sitter den midt i boligfeltet. Hva skal jeg gjøre?

S. (29.01.2013)

Svar:

Prøv å få fanget den inn, og kontakt fuglefolk for hjelp. Dette er høyst sannsynlig en utsultet ungfugl, som trenger oppforing for å klare seg.

Roar Solheim (29.01.2013)


#Diverse

Ugler/rovfugler

Hvorfor inngår ikke ugler under rovfugler?

M.B. (29.01.2013)

Svar:

Begrepet "rovfugler" er egentlig litt uheldig, fordi det både brukes til å omtale funksjon (jakt på, dreping og spising av andre virveldyr), og systematisk på en egen orden. Uglene tilhører en annen orden, derfor er de systematisk ikke rovfugler, men i økologisk funksjon er de det.

Roar Solheim (29.01.2013)


#Fugleforing

Forsvunne fugler

Hei, tidligere denne vinteren har vi hatt yrende liv rundt fuglebrett på fjellet; Haglebu, ca 900 moh i Buskerud. Kjøttmeis, granmeis, dompapp, lavskrike og grønnfink. Da vi var oppe denne helgen (2 uker siden sist), var nær sagt alle fugler borte. Kun en kjøttmeis og en lavskrike som ikke en gang våget seg til brettet. Hvor var alle de andre fuglene blitt av?? Har det noe med kulden i de siste uker å gjøre??

A. (28.01.2013)

Svar:

Umulig å si, dessverre, men se mange svar på tidligere rapporter om samme type observasjoner.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Storskarv?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei er dette en storskarv?
Syns det ligner mest på det, men så av et gammelt svar* her hvor en noe lik skarv ble identifisert som toppskarv på grunn av det gule i nebbvika?


*
http://www.fuglevennen.no/sporsmal/?q=8&antall=25&offset=1&term=toppskarv&send=S%C3%B8k!&q_id=17638

Ø. (28.01.2013)

Svar:

Det er mer enn det gule ved munnvikene (i sommerdrakten) som identifiserer de to fuglene på tidligere bilde som toppskarv, både holdning og grønnglans i fjærdrakt. Fuglen på bildet over er imidlertid en storskarv.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråspett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg antar at dette er en gråspett, men vil gjerne ha det verifisert. Det er første gang den er på besøk på min foringsplass, og det er alltid gøy når nye arter dukker opp. Og spesielt når det skjer under den årlige hagefugltellingen. :-)

P.S./.N.A. (28.01.2013)

Svar:

Ja, dette er en gråspett hann. Gratulerer med et flott bilde! Nest etter flaggspett så er gråspetten den av spettene som oftest besøker forplasser.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Diverse

Boltiten,..-er'n sjelden..?

Bilde vedlagt spørsmålet

I fjor,i slutten av juli, i Jotunheimen på ca. 1400 moh, stod jeg plutselig midt blant noen små boltitnøster. Etter hvert kom faren også. Dette er første gangen jeg har sett boltiten. Er dette en sjelden fugl i fjellheimen, eller er det på grunn av den gode kamuflasjen som gjør at vi treffer på den en sjelden gang?? Dette var i Smådalen i Jotunheimen..

A.H. (28.01.2013)

Svar:

Artig bilde. Selv om boltiten finnes mange steder i norske fjelltrakter, så holder den seg som regel så høyt at få kjenner den, i motsetning til heiloen som gir mye lyd fra seg når folk er i nærheten. Kamuflasjefargen gjør selvsagt også sitt til at boltitene er vanskelige å oppdage.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Fuglekasser

Kjøttmeis.

Er det vanlig at Kjøttmeis tar bolig i fuglekasse på dette tidspunktet av året. Rigtignok er fuglekassen like i nærheten av foringsplass (solsikkefrø og maisboller. Med hilsen Nils A.

N.A.H. (28.01.2013)

Svar:

Kjøttmeis og blåmeis kan gjerne overnatte i bestemte fuglekasser gjennom hele vinteren, og på den måten kanskje okkupere dem. Men de begynner først med reirbygging i siste del av april.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Kom 5 av disse små rakkerne på foringsstasjonen min i dag, 28.01.13. Veldig aktive, og spiste masse. Dessverre dårlig kvalitet på bildene da jeg sto inne og tok bilde gjennom vinduet.
Lurer på om det kan være stjertmeis?

C.S. (28.01.2013)

Svar:

Ja, dette er en stjertmeis. De kan en sjelden gang dukke opp på forplassen. Som regel er det et par med ungene fra sist sommer som streifer sammen som en liten flokk.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Diverse

Dvergpapegøyer

Hei. Vi har nettopp fått 2 dvergpapegøyer, en av hvert kjønn. De er begge 5 måneder gamle. Det jeg lurer på er, hvor tidlig begynner de å parre seg? Det virker som om hannen allerede har prøvd seg.

På forhånd takk:-)

E.M. (28.01.2013)

Svar:

Dette er spørsmål du må rette til burfuglfolk - vi arbeider med viltlevende fugler.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Økologi og atferd

Havørn spørsmål

Hvilken metode bruker havørnen på å beskytte selv selv og sine unger a? Må Havørnen konkurrere med andre om natten for å få tak i mat? Hvor holder havørna til når den er ferdig med hekkesesongen? Hva slags flyver er havørna? Er havørna spesialist i noe?

Mvh,
Ahmed A. Mohammed

A.A.M. (28.01.2013)

Svar:

Dette var litt mange spørsmål som det ikke er plass til å besvare fylldig. Havørnene holder seg i territoriet sitt hele året når den først har blitt gammel nok til å starte hekkingen, og har funnet seg en make.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Diverse

tørrfisk

Vi henger torsk som blir til tørrfisk, men kråke/ravn bestanden er kraftig økende. fuglene setter seg på hjellene og spiser/ødelegger torsken. Vi har gasskanoner under hjellene for å skremme kråka bort, men etter en stund blir den vant med smellen og fortsetter å spise. Kjenner dere til effektive metoder for å skremme kråka bort

H.J. (28.01.2013)

Svar:

Dessverre, nei. De aller fleste fugler lærer seg etterhvert til at slike skremme-remedier ikke er farlige, og da blir maten FOR fristende. Det eneste effektive i det lange løp er kanskje å stenge kråkene fullstendig ute med netting, selv om det kanskje ikke er en enkel eller rimelig løsning...

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tornskate

Vi mener ut fra 4-5 års registrering at vi har en par med Tornskarter som hekker i møne i hovedhuset på vårt lansted på Brimse i Rogaland. jeg ser ut fra registreringer at dette er en sjelden ful, men ut fra sammenlignbare biler på nett og i fuglebøker samt sang sammenligninger som vi har funnet på net mener å ha denne årvisse gjesten på Brimse. Kan vi ta feil med en annen fugl som ligner i størrelse, farge og sang ?

T.H. (28.01.2013)

Svar:

Jeg tviler sterkt på at dere har denne arten i mønet, for tornskatene hekker i busker og kratt. Den er såvidt meg bekjent aldri dokumentert å bygge reir på eller i bygninger. Kan det være spettmeis du har i huset, også den har en sort "maskestrek" gjennom øyet.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Fikk besøk av denne fuglen i dag. Men klarer ikke å finne den i Norsk vinterfuglatlas.

E.N. (28.01.2013)

Svar:

Dette er en gråtrost -en av dem som har forsøkt seg på overvintring.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En rar and

Bilde vedlagt spørsmålet

I en andedam i nærheten svømmer det noen spesielle ender rundt. Jeg lurer på hvilken type det er. Den er sort i kroppen, hvit på brystet, og en spraglete overgang mellom kropp og bryst. Gult, litt flatt nebb med et rødt felt over nebbet og opp mot øynene. Hvit flekk på tuppen av vingene. Det varierer hvor hvite de er på brystet, noen er nesten helt svartspraglete. De har selvsagt svømmeføtter. Jeg fikk tatt et bilde av dem, men det er av forferdelig kvalitet.

C. (28.01.2013)

Svar:

Dette er en tamandtype, mistenker at dette er en sort som heter moskusand.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Fugleforing

Jordnøtter

Vi har et nettingrør med jordnøtter som henger sammen med to rør med frø. Frøene blir borte på et døgn, men det er nå snart en mnd siden vi fyllte jordnøtt-røret, og det er bare halvtomt. Ser stadig noen som pikker i det, men er røret for finmasket eller nøttene dårlige siden de ikke blir borte?

A.I. (28.01.2013)

Svar:

Jeg mistenker at jordnøttene som er i handelen nå, ikke er på langt nær så attraktive som tidligere års nøtter. Enten er det en annen type, eller så er de av svært dårlig kvalitet. Også hos meg ser nemlig jordnøttene ut til å henge urørt, og det var tidligere helt utenkelig.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva slags fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette en and? Bildet er tatt i stange ved mjøsa 27.1

A.E. (28.01.2013)

Svar:

Nei, dette er en un g svane.

Roar Solheim (28.01.2013)


Finkefugl (?) på foringsplassen?

Vi observerer gjevnlig en (tykk) finkelignende fugl på foringsplassen. Den holder seg på bakken og er uanselig gråbrun i fjærdrakten.Kan det være en bokfinkhun? Da er den større enn hannen.

E.S. (27.01.2013)

Svar:

Sannsynligvis en bokfink hann i vinterdrakt. Gå inn på denne linken så får du se noen vinterbilder av bokfink:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11995&vis=bilder

Morten Ree (28.01.2013)


Registrering av temperatur.

Vi har nå minus 20 grader her på Rundhag i Målselv. Prøvde å skrive -20 grader da jeg skulle registrere antall fugler. Da ble ikke registreringen godtatt. Det kom opp beskjed med rød skrift. : Skriv ett tall . Da skrev jeg bare 20 og det ble registrert. Regner med det blir forstått at vi har 20 minus ! men gjorde jeg noe feil ?

E.M.Ø.E. (27.01.2013)

Svar:

Vi skal gå inn og endre dette til minusgrader. Det er noen som har hatt lignende problemer, uten at vi het vet hvorfor.

Morten Ree (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Under hagefugltellingen hadde jeg besøk av en ukjent fugl. Den var på størrelse med en granmeis/løvmeis. Farge: brun spraglete på rygg/nakke, Sort felt på hode (ikke ned til øynene, Lys brun eller beige jevn farge på bryst og buk, litt lysere under vingene og brune vinger med hvit stripe. Foretrakk solsikkefrø på foringsplassen. Forer med solsikkefrø, villfuglblanding, brødskalker og meiseboller. Sitter rolig ved foringsautomaten eller på bakken og spiser. Oppholder seg ca 2-5 minutter ved foringsplassen om gangen. Farger og form kan minne om en munk, men kan den oppholde seg i Trøndelag på denne årstiden?
mvh Ingar Lien

I.L. (27.01.2013)

Svar:

Noen få munk overvintrer og kan ses ved foringsbrettet midtvinters. Men din beskrivelse av spraglete rygg/nakke stemmer ikke med munk. Tenkte kanskje det kunne være en bokfink i vinterdrakt, men er usikker.

Morten Ree (28.01.2013)


#Diverse

registring

Til siste spørsmål,hvor skal vi registrere denne fuglen visst det er en "Bergirisk"?

E.E. (27.01.2013)

Svar:

Hvis dere er med på Hagefugltellingen så kan dere registrere den der sammen med de andre fuglen. Trykk rullegardin på menyvalget over registreringsrubrikkene og velg "Alle arter", så finner dere Bergirisk.
En annen plass å registrere fugler på er www.artsobservasjoner.no.

Morten Ree (27.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bilde nr 2

Bilde vedlagt spørsmålet

Her er bilde nr 2 av fuglen jeg tidligere har stilt spørsmål om.

I.L. (27.01.2013)

Svar:

På dette bildet ser i alle fall fuglen til høyre ut til å være mye mindre enn en dompap, og altså på størrelse med gråsisik/bergirisk, men jeg er ikke i stand til å fastslå art ut i fra dette bildet.

Roar Solheim (27.01.2013)

««første 38 634 - 38 658 av 50 011 siste»»