Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 483 til 38 507 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
ornitolog
Hei!
Lurte på hvilke muligheter det er i Norge for å drive med fugl som jobb? Hva er du utdannet som og hva gjorde du får å ende opp der du er nå?
Hilsen en ung fuglekjenner :)
M.U. (21.02.2013)
Svar:
De fleste som arbeider med fugl i en eller annen fast jobb, har som regel en universitetsutdannelse i biologi, og hovedfag innen zoologi (fugl eller andre dyregrupper). Men det er få stillinger totalt for rene ornitologer. Noen er knyttet til universiteter i professorater eller andre, vitenskapelige stillinger, andre til museer (er selv museumszoolog), og noen kanskje til mer informasjonsrettet virksomhet. Men ornitologikunnskapene kan brukes i mange andre sammenhenger, f.eks i læreryrket, i andre informasjons- og utdanningsrettede yrker, og i forvaltningssammenheng.
Roar Solheim (22.02.2013)
gumpkjertel hos knoppsvane
Hei!
Vil en knoppsvane med ødelagt gumpkjertel klare å overleve?
Anonym
N.N (22.02.2013)
Svar:
Det kan jeg ikke svare deg på, for det vet jeg ikke. Men det kan nok tenkes at fjærstellet blir dårligere.
Roar Solheim (22.02.2013)
Apatisk blåmeis
Hei! Rett utenfor leiligheten min i dag tidlig, fant jeg en liten blåmeis, som satt sammenkrøllet med hodet under vingen og skalv. Jeg prikket såhvidt borti den med votten, og det lille hodet kom fram. Jeg tenkte at den bare hadde sovnet på et uheldig sted, men den fløy altså ikke avgårde, selv om jeg strøk borti den. Jeg tenkte at jeg måtte gjør et eller annet, for det reker mange katter rundt i nabolaget. Men etter kanskje 5-7 minutter med å bare sitte der, kviknet den litt til, så seg litt rundt, og fløy opp i et tre. Men der sitter den fortsatt, en halvtime etterpå, dønn stille på den samme greina. Jeg lurer litt på om det er noe som helst jeg kan gjøre for den. Tenkte kanskje å sette ut litt mat, i form av havregryn og linfrø oppbløtt i smeltet smør (jeg har ikke noe som er mer egnet enn det).. går det an ¨å gi den det, eller kan havregryn svelle i magen dens og skade den? Har du andre råd?
Takk for svar!
J. (20.02.2013)
Svar:
Slike fugler kan ha fløyet mot et vindu, og da er det beste en kan gjøre å ta dem inn i en pappeske eller et bur, gi dem tilgang på vann og noe mat, og så la fuglen få ro. Som regel har de fått hjernerystelse, og de kan da komme seg etter noen timer, eller opp mot et par dager senere. Ved å ta dem inn skjermes de mot katter, skjærer og andre som lett får tak i dem og spiser dem.
Roar Solheim (21.02.2013)
trost tatt av katt
Jeg våknet til et spetakel i dag, katten vår hadde tatt en trost og skjærene prøvde å jage katten bort. Fuglen satt på bakken mens katten var opptatt med å holde skjærene unna. Derfor tenkte jeg at kanskje trosten ikke hadde blitt dødelig skadet enda, så jeg jagde vekk katten og fanget trosten. Den ser ut som den har brukket eller skadet et ben, og da den ikke fløy vekk, har den nok også skadet en vinge. Men det er eg usikker på da jeg ikke ville plage fuglen for mye, så jeg fikk ikke undersøkt den så nøye.
Nå sitter den i en pappeske, og har lagt ned noe eplebiter og smuler, så tenkte å se mer på den når verste sjokket er over.
Vet at det er vankskelig å se alle skader som katten kan ha gjort, da det kan være stikkskader etter tenner og klør. Men tenkte å gi den noen dager og en sjangs..men veldig usikker på om det er riktig eller om den burde avlives...vil ikke at den skal lide heller...
Vil en fugl med evt. brukket ben overleve, eller er det best å avlive den?
R. (19.02.2013)
Svar:
Det beste hadde vært om du kunne finne fram til lokale fuglefolk der du bor, slik at du kan få sjekket skadene på fuglen. Noen ganger kan de leges, andre ganger må en bare vente og se, og det kan da hende at fuglen til slutt dør. Alltid vanskelig å ta riktig avgjørelse i slike saker.
Roar Solheim (21.02.2013)
Sår på Kjøttmeis.
Hei !
Har obervert to kjøttmeiser med sår, den eine hadde eit sår bak i nakken og den andre eit like bak høgre auge.Såret i nakken var størst kansje vel 1 cm cm nokså rundt og litt brunaktig. Såret ved auge var mindre muligens havparten og såg ferskt ut.
P.A.H. (18.02.2013)
Svar:
Dette kan være sår etter slossing, men det kan også være etter sykdom eller parasittere. Vanskelig å si uten bilde av sårene.
Roar Solheim (21.02.2013)
Leksadferd hos blåmeis?
Heisann
Her om dagen skulle jeg ut med søpla, og ble stående å se på to blåmeis som oppførte seg noe besynderlig. De fløy litt rundt hverandre, før de tok tak i hverandre og fløy ned til en grop i snøen som så ut til å passe som hånd i hanske til de to fuglene. De lå så å "holdt på" med noe som lignet parringsakt, før de fremdeles sammenfiltret ble liggende en liten stund for "å puste ut"... i mellomtiden rakk jeg å hente kameraet, og fikk tatt noen bilder uten at fuglene så ut til å bry seg det minste om objektivet som jeg kunne ta så nært som 15cm unna.
Var dette lek?
I.Ø. (18.02.2013)
Svar:
Nei, dette var nok mer blodig alvor, et skikkelig oppgjør mellom to slossende blåmeiser, kanskje sloss de om tilgangen til et godt territorium, eller til en fuglekasse i nærheten.
Roar Solheim (21.02.2013)
Ukjent fugl i skogen
Hei, var på skitur i Lillomarka og rett ved Solemskogen så vi en fugl vi ikke har sett før. Det er granskog.
Den var på størrelse med en ringdue, lyst spraglet bryst, brun spraglet rygg, hvit undergump med en svart stripe og svart, tynt og langt nebb.
Jeg legger ved et bilde. Hva slags fugl kan dette ha vært?
T.T. (18.02.2013)
Svar:
Bildet er ikke helt godt, men det ser ut som at dette kan dreie seg om en nøttekråke.
Roar Solheim (21.02.2013)
Hvor er fuglene ?
Før jul var det fullt av kjøttmeis og pilfink på foringsbrettet. Plutselig var de borte fra foringsplassen.
Hva kan ha skjedd ?
S.H. (18.02.2013)
Svar:
Se tidligere svar på samme type rapporter.
Roar Solheim (21.02.2013)
Linerle sett ved to tilfeller, i DUBLIN 15 februar.
Hei.
Er det slik at noen linerler, tar sjansen og overvintrer her.
Haper pa svar.
Mvh Vegard
V.G. (19.02.2013)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke så mye om, men vinteren er mindre snørik og mildere i Stor-Britannia, så det kan jo tenkes at en og annen linerle kan klare seg der...
Det er ikke vanlig å finne dem i Norge.Roar Solheim (21.02.2013)
Stillits i syrinbuskene???
Jeg har sett to nydelige små fugler som ligner veldig på Stillits i fugleboka mi. De spiser av syrinbuskene. Jeg har aldri sett dem før, men de er kanskje vanlige i området Snarøya/Fornebu? Hva liker de å spise mer enn syrinbusker?
M. (19.02.2013)
Svar:
Ja, i dette området er stillits ganske vanlig, så det er svært sannsynlig at det er denne du har sett.
Roar Solheim (21.02.2013)
Hva slags fugl?
Hei,
jeg er ikke så dreven på fugler, men i dag hadde jeg besøk hjemme av noe jeg tror må være en ørn. Kan det stemme at dette er en eldre kongeørn, og kan dere evt hjelpe meg med å fortelle noe mer om fuglen? Jeg anslår at vingespennet på den var rundt to meter, den satt i toppen av ei gran en god stund før den fløy videre.
D. (19.02.2013)
Svar:
Ja, dette er en kongeørn, men jeg tror nok dette er en ungfugl, klekket i 2012.
Roar Solheim (21.02.2013)
"Rekkehus" for spurv og meis?
Ved bytte av bordkleding forsvant mange reirplasser for spurv og meis hos oss. Nå tenker jeg å lage noen fuglekasser som erstatning.
Kan jeg lage flere rom i en lengre kasse? Eller må det være enkeltstående kasser?
Vi har både kjøttmeis og gråspurv og kanskje blåmeis som har brukt å hekke hos oss. Jeg synes det er helt glimrende å ha slike ivrige insektssamlere som leieboere.
L. (20.02.2013)
Svar:
Nei, det anbefaler jeg ikke, for hullrugerne liker sjelden å hekke flere sammen. Det KAN kanskje gå an med flere enkelte kasser nær hverandre for gråspurv og pilfink, men ikke for meiser.
Roar Solheim (21.02.2013)
ande spørsmål.
Hei jeg så en fugl som var ganske svart med litt hvitt på seg. Jeg lurer bare på ossen fugl det er? Det var en and.
A. (21.02.2013)
Svar:
Dette er for lite informasjon til å kunne gi noe svar. Det er mange mulige arter.
Roar Solheim (21.02.2013)
mosehornugle eller hornugle?
hei! er mosehornugle og jordugle to forskjellige arter?
N.N (20.02.2013)
Svar:
Nei, det er samme art, bare omtalt her med dansk og norsk navn.
Frode Falkenberg (21.02.2013)
fuglearter
Er skjære og spurv samme art? Begrunn svaret.
W.T. (21.02.2013)
Svar:
Skjære og spurv tilhører begge den systematiske ordenen spurvefugler, men er to helt forskjellige arter: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=3080
Frode Falkenberg (21.02.2013)
Hvilken fugl er dette?
Denne fuglen har hatt tilhold i buskene her på Røra noen dager.
J.S. (20.02.2013)
Svar:
Dette er en gråtrost: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=215
Frode Falkenberg (21.02.2013)
Toppand og ??
Hei!
Den til høyre av disse ser jo ut til å være en toppand, hann. Den til venstre ser annerledes ut, uten at det er noe andre jeg mistenker at det kan være. Hva er det for en?
O. (09.02.2013)
Svar:
Med den grå ryggen ser det jo ut til å være ei taffeland. Det er riktignok saker som ikek stemmer helt med taffeland i hoderegionen. Det kan være bildet som lurer meg, men de avvikende karakterene kan kanskje støtte opp under en teori om at dette er en hybrid. Om du har flere bilder så hadde det vært kjekt å se dem (fuglevennen@birdlife.no).
Frode Falkenberg (20.02.2013)
Spørsmål:
Hvilken fugl er dette?
A.H. (18.02.2013)
Svar:
Dette er en spurvehauk: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=476
Frode Falkenberg (20.02.2013)
Fugletitting i Spania
Hei!
Jeg er veldig sjenert på hvilke fugler og områder som jeg bør gå på når jeg skal reise til Spania i sommerferien? Jeg skal være i Alicante og Benidorm traktene. Fint om dere hadde noen plasser som jeg burde tatt en tur innom vis jeg ville sitt noe spennende :)
E. (19.02.2013)
Svar:
Prøv disse sidene: http://www.camacdonald.com/birding/euspain.htm og http://www.naturalicante.com/dondeaves/dondeaves-i.htm
Frode Falkenberg (20.02.2013)
Ukjent fugl
Hvilken fugl er dette?
Det var to stykker som fløy i stuevinduet og var bevisstløse en stund. Satte de på en trygg plass hvorpå de fløy etter ett kvarters tid. Helt utrolig!
J.E.S. (18.02.2013)
Svar:
Dette er en fuglekonge: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=480
Frode Falkenberg (20.02.2013)
endemisk
Jeg har spørsmål om bruken av begrepet 'endemisk'. Såvidt jeg har forstått skal det bety at arten er opprinnelig i området, og finnes bare der.
Jeg har da to spørsmål:
1. hva skjer dersom en endemisk art forflytter seg til et annet område? Opphører den da å være endemisk i det første området?
2. Her er ett av mange eksempler fra Avibase som forvirrer meg: Bahamasspottefuglen skal være 'endemisk' på Cuba, men finnes (og lever) på Bahamas, -- dessuten er den 'sjelden' i deler av Nordamerika.. Jeg vedlegger lenken med kartinformasjon.
Betyr det kanskje at Avibase er et oppslagsverk jeg ikke kan stole på ? Eller har de rett og slett en annen definisjon enn det jeg har trodd?
http://avibase.bsc-eoc.org/species.jsp?lang=NO&avibaseid=38C451EA0D3DB2FC&sec=map
K.V. (09.02.2013)
Svar:
1. Du har rett, arten vil ikke være endemisk for det opprinnelige området lenger. Vi snakker selvsagt om fugler som reproduserer. Det finnes jo en rekke arter som er endemiske hekkefugl i et område, men som trekker bort vinterstid. Et eksempel er kyprossteinskvetten.
2. Bahamasspottefuglen er ikke endemisk for Kuba så lenge den finnes og reproduserer i andre land. Nå er det to underarter av arten, og den ene er faktisk endemisk for Jamaica...Frode Falkenberg (20.02.2013)
Hvem er dette da tru?
Helt svart fugl, (nebbet er også svart) ensom sammen med småfugglene i hagen vår på foringsplassen i Trøndelag.
Den er ikke spesielt sky heller.
Hva heter denne da?
A. (19.02.2013)
Svar:
Bildet viser en hunnfarget svarttrost.
Frode Falkenberg (20.02.2013)
Nominatunderart
Hva betyr nominatunderart?
N.N (19.02.2013)
Svar:
Nominatformen av en art den underarten med vitenskapelig underartsnavn som er det samme som artsnavnet. Det er nominatformen som gjerne er grunnlaget for beskrivelsen av arten. Se også http://sv.wikipedia.org/wiki/Nominat
Frode Falkenberg (20.02.2013)
Granmeis?
Er usikker på hvilken meis dette er. Tok noen bilder med mobilen men klarer ikke helt å identifisere den. Rogaland/Hommersåk
J. (20.02.2013)
Svar:
Dette er en granmeis. Legg blant annet merke til det lyse feltet på vingen og den store hakelappen.
Frode Falkenberg (20.02.2013)
Hvilke fugl er dette?
Vi har stort sett de samme fuglene hver dag. Gulspurv, dompap, kjøttmeis, spettmeis, flaggspett m.fl. Men i forrige uke kom det noen vi ikke har sett før. De er på størrelse med kjøttmeis, er hvite på hode og bryst og kropp, med brune og svarte vinger. De rykker inn til (særlig meisebollene) i flokk. Beklager dårlig bilde. Men der ser du en som sitter på en gren, og resten av gjengen som henger i meisebolla.
A. (18.02.2013)
Svar:
Du har hatt besøk av en familiegruppe med stjertmeis! De går gjerne på meiseboller.
Roar Solheim (18.02.2013)