Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 810 til 49 834 av totalt 49 925 spørsmål


Husker du dette spørsmålet vi stilte deg i Juni:

"KRISE! HASTER!Katten vår har nettopp drept fluesnapperhunnen!
Hei, vi har en fuglekasse i hagen. Nå, for en halvtime siden kommer katten inn med ny fangst,nemlig hunnen som tilhører denne kassen.
Vi ser at det bare er hannen som er igjen rundt kassen og lokker som besatt på hoa.

Vi har kikket oppi kassa, og der ligger 7 små egg!
Bytter hoa og hannen på å ruge på eggene, eller er eggene nå sjanseløse?

Vi ser at hannen (stakkars) henger utenpå kassen for å mate hoa,men ingen hoe er å se. Han kikker seg fortvilet rundt, lokker og smatter.

Er det noe vi kan gjøre for å redde disse eggene? Hvor lenge kan de ligge der uten å bli varmet av mora(sola har varmet rett mot kassen inntil nå)
Marita (13.06.2005 19:18)"
________

Nå har fluesnapperhannen i kassen vår fått seg ny hoe for lengst, og ungene er klekket ut, de er ca en uke gamle nå.
Det betyr at de skal ligge i kassen i rundt en uke til(vi har ikke sjekket hvor mange det er enda).
Gjett om vi passer på katta denne gang!

Som du skjønner så er fuglene veldig sent ute med dette familiestyret, spørsmålet er: vil de greie seg nå når de har så dårlig tid?
De skal bli sterke nok til å dra ganske langt når trekktida kommer.

M.M. (22.07.2005)

Svar:

Seine hekkefugler har som du skriver dårligere tid enn de tidlige. Normalt vil de klare å utvikle seg godt før trekket. Majoriteten av svarthvit fluesnappere trekker sørover i september.

Frode Falkenberg (28.07.2005)


Alder på måke

Hvor gammel kan en måke egentlig bli?

S.B. (25.07.2005)

Svar:

Fra Norge finnes disse "rekordene": Av de små måkene har det blitt registrert en hettemåke som ble 26 år gammel, mens hos de større måkene har gråmåka rekorden med 33 år. Det er nok påvist eldre fugler i utlandet.

Frode Falkenberg (28.07.2005)


liten måkeunge i gresset

Søstrene mine fant en liten måkeunge i hagen i går. De ville ikke forlate den der ettersom det er mange katter i nabolaget, så de tok den med seg inn. Nå, dagen etter at de fant den, bor den i dokkestua hvor de mater den med kokt havregryn og vann (etter råd fra dyrlege). Den ser ut til å ha det bra, og har knyttet seg til søstrene mine. Blant annet skriker den når de forlater dokkestua. Jeg lurer på om den vil klare å finne seg til rette i naturen igjen, etter å ha blitt tatt hånd om av mennesker? Kan den bli utstøtt av andre måker? eventuelt hva kan vi gjøre for å få den til å klare seg i naturen? Skal vi gå over til å gi den mark osv når den blir litt større? Håper på svar, for vi ønsker virkelig at det skal gå bra med lille Måkfrid.

J. (23.07.2005)

Svar:

Så fort fuglen er flygedyktig bør dere slippe den løs på en plass der det er andre måker. Det bør aller helst være en plass der fugler mates (i en park eller lignende). Da vil Måkfrid forhåpentligvis lære fra andre fugler, og finne sin plass i systemet.

Frode Falkenberg (28.07.2005)


Når skjæra kommer for nær...

Hei.
Jeg bor i et område med yrende fugleliv, og det er hyggelig. Men i den senere tid har MANGE skjærer kommet for nært innpå huset. Resultatet er at beplantning "ramponeres", og terassen er full med skitt.
Har du forslag til hvordan å holde dem på avstand?

N.N (28.07.2005)

Svar:

Sørg for at all søppel og matrester ikke er tilgjengelige for skjærene. Prøv også å nekte dem sitteplasser på verandaen din. Det kan nok være vanskelig å holde de unna. Det er tross alt ikke verdens undergang - å ha disse flotte fuglene nært innpå seg :-)

Frode Falkenberg (28.07.2005)


Fugleavføring

Hei!
Jeg lurer på: hvor farlig er fugleavføring for mennesker?
Min undulat sitter på meg over alt og kan være uheldig å legge igjen "visittkortet" sitt over alt. Kan du sette leppa inntill buret og la fugle bite deg i leppa. Har en sønn, som gjør dette. Kjekt å vite hvor grensa går. Jeg har hatt mange undulater, men spør allikevel. Uhellet kan være ute, og du får bærsj på fingeren og du tar fingeren i munnen, og har ikke vært klar over at fuglen la igjen sitt "visittkort".

K.A.J. (20.07.2005)

Svar:

Avføring hos fugler (og forøvrig alle dyr) inneholder bakterier som kan være uheldige å konsumere. Normalt vil immunsystemet vårt ta hånd om slike fremmedelementer, men det er ingen vits i å leke med skjebnen. Vær renslig, og vask hendene etter å ha håndtert fugler.

Frode Falkenberg (22.07.2005)


Falkeunger på balkongen?

På hytta mi, som ligger i Storelvdal kommune i Hedmark, et steinkast fra Rondane nasjonalpark, har jeg fått rovfugl på luftebalkongen. Tidligere har skjæra hatt reir der et par år, men nå var det bare noen kvist igjen etter skjærereiret, men fire store (15 cm høye) dunete, brunspraglete rovfuglunger som klumpet seg sammen. Jeg fikk noen raske glimt av mor/far når de hadde vært og matet ungene. Fargeinntrykket var rødbrunt, stripet-spraglete, med lysere underside. Etter fugleboka mi å dømme, må det dreie det seg om tårnfalk. Kan dette stemme med andre observasjoner fra området? Helt vanlig med hekkende falk på balkonger i fjellet er det vel ikke, men hytta har stått ubrukt siden i fjor sommer. Balkongen er overbygd og ligger i ly for vær og vind, så det var for så vidt ikke noe dumt valg av hekkeplass.

T. (21.07.2005)

Svar:

Det var eksklusive gjester du har fått på balkongen! De hadde nok ikke etablert seg her om dere brukte hytta oftere. Tårnfalken hekker spredt i hele Rondane, opp til litt over tregrensa. De kan både hekke i trær og i fjellskrenter.

Frode Falkenberg (22.07.2005)


Bestemmelse av ugle

Fikk besøk av en ugle på vår overbygde veranda den 17. juli i år. Jeg tok noen bilder av den, men klarer ikke å artsbestemme den. Den var drøye 30 cm høy,hadde gule øyne og gråsvart nebb.Rundt øynene hadde den en klart markert hvit sirkel med sort markering i ytterkant. Under nebbet sort markering som minner om en sort nedoverbøyd mustasje. Fra øynene mot den hvite sirkelen strålte fargene brungult radialt.
Vil være takknemlig for hjelp i denne sammenheng. Idet den fløy igjen sendte den fra seg lyder som mest minte og heiloen. (Bilder kan sendes på e-mail)
På forhånd hjertelig takk.

J.E. (19.07.2005)

Svar:

Det er en unge av hornugle du har fotografert. Ut fra bildene ser det ut til at det er like før den er fullt utviklet.

Frode Falkenberg (19.07.2005)


Fuglekasse

Skal man rengjøre fuglekasser for hver sesong dvs fjerne tidligere reder / rester?

R.L. (19.07.2005)

Svar:

Naturlige hull renses ikke, så det er vel strengt tatt ikke nødvendig. Hullet blir riktignok fylt opp av reirmateriale gjennom mange sesonger, og døde unger og parasitter gjør at fuglene som benytter det får større problemer enn de som hekker i mer "sterile" hull. Derfor er det fra fuglenes ståsted å anbefale å tømme kassende etter hver sesong.

Frode Falkenberg (19.07.2005)


LINERLE

Hvor gammel kan ei linerle bli?

N.N (18.07.2005)

Svar:

Den eldste linerla som er registrert ble i alle fall ni år og 11 måneder. Normalt blir de derimot bare noen få år gamle.

Frode Falkenberg (19.07.2005)


Fuglevekt

Hvor mye veier en fugl?

E.M.S. (14.07.2005)

Svar:

Verdens letteste fugl veier 1,6 gram (humlekolibri), mens verdens tyngste fugl var en australsk art som het Dromornis stirtoni (forsvant for 30 000 år siden) som veide et halvt tonn (500 kilo). Den tyngste nålevende flygedyktige fuglen i verden er stortrappen, som veier opptil 21 kilo.

Frode Falkenberg (19.07.2005)


Fa.. Skjæra

Heisan.

Nå fremstår jeg sikkert som en som hater alt som flyr, men det er ikke tilfelle, men jeg er nødt til å få bukt med mitt problem på den ene eller andre måten og hva er da lurest å gjøre, jo, spørre en som kanskje vet.
Jeg bor i ett nabolag med enormt mange skjærer og en del duer. Disse legger igjen dritten sin over alt, vi kan vaske vinduer og utemøbler flere ganger om dagen og flere dager i uken. Dette er så ille at om vi ikke finner på noe som virker så er vi nødt til å ta frem salongrifla. Håper du kan hjelpe meg.

Desperat

M.H. (13.07.2005)

Svar:

Du må nok holde rifla di i ro. Det er som du helt sikkert vet ulovlig å bruke våpen i tettbebyggelse. Det er også ulovlig å forstyrre fugler i hekketiden. Hva du kan gjøre? Vel, du kan for eksempel ta kontakt med kommunen din og fortelle om problemet. Et annet alternativ er å begrense tilgangen på mat for disse artene. Passe på at søppelkassa alltid er godt lukket, og at duene ikke fores i nærheten. Dette er sikkert ting som ikke står i din makt å kontrollere i et helt nabolag, men tilgjengeligheten av mat er roten til mye av fuglenes opptreden i et område. Du kan også gjøre de ulike artenes sitteplasser uegnet for å sitte på. Duene like å sitte på gavler og vinduskarmer. Sett opp duesperrer (finnes på byggvareforretninger) rundt vinduene, og slå sammen hagemøblene når du ikke bruker de.

Frode Falkenberg (19.07.2005)


er svaner livstidpartnere?

I fjor sommer fant vi en død svane på en liten strand, ikke langt fra her vi bor. Og i år ser vi stadig en enslig svane på den samme stranda, og i sjøen like utenfor - den liksom kretser i område, og er alltid alene, ser liksom litt ustelt ut også. Kan det være partneren til den vi fant død i fjor?

A.H. (12.07.2005)

Svar:

Det er nok godt mulig ja. Svanene blir omtalt som monogame og trofaste gjennom hele livet, noe som i og for seg er riktig. Om en av partene dør, kan den andre finne seg en ny make.

Frode Falkenberg (19.07.2005)


Kattugleunger

Hei, jeg lurte på om alle ungene i et kull hopper ut av kassen samme dag? Eller om minstemann blir litt lengte enn sine større søsken?
Jeg har en kasse der det i år var to unger, men ved siste kontroll var det bare en. Og et kjepe leven av trost og faggspett borti skogkanten.

Carsten

C.L. (12.07.2005)

Svar:

Uglene klekker til forskjellig tidspunkt, noe som gjør at noen av ungene blir utviklet tidligere enn andre. Derfor vil nok også hoppetidspunktet variere noe. De ungene som hopper ut først kan både bruke kassa som overnattingsplass de første dagene, eller de sitter i trærne i nærheten. De senest utviklete ungene vil ofte bukke under om ikke næringstilgangen er bra nok.

Frode Falkenberg (19.07.2005)


Hvor lenge er hannen inne i fuglekassa når han mater hoa?

Hei, jeg skulle gå bak huset for ¨å henge klær, da så jeg på kassa, og så rundt meg, der var kjøtmeis hann som plystret en rar lyd jeg gikk unna. S¨gikk jeg ved veggen noen meter unna, da så jeg den fløy inn i kassa, jeg har en hoa som ruger, men vet ikke når hun begynte med å ruge. Hannen skulle sikkert mate hoa. Men jeg syns han var ganske lenge inne, hvor lenge pleier de å være inne i kassa. Og om natta er både hannen og hunnen inne å sover i kassa? Jeg har ei katt som ligger under kasa, jeg tar han bort noen ganger, fordi hans skjønner at det er noe der, i dag så jeg at det lå noen små gråe fjær på bakken. Jeg vet ikke helt når jeg skal se oppi, for jeg vet jo ikke når de er ferdig emd å ruge.. jeg vil gjerne se eggene. Hvordan kan jeg få sett eggene når jeg ikke vet når hun slutter å ruge? Hilsen Marie

M.M. (01.07.2005)

Svar:

Oppholdstiden til hannen kan nok variere. Hannen ligger også litt på egga, men det er hunnen som står for det meste av rugingen. Det skulle nok gå bra om du titter oppi kassa en gang for å se egga, men prøv å gjør det så hurtig som mulig så forstyrrelsen blir liten. Hunnen kan riktignok ligge på eggene når du er oppi der, og vil da frese mot deg.

Frode Falkenberg (19.07.2005)


alder på svaler, f.eks. tårnsvaler el. låvesvaler

I 23 år har vi hatt svaler under takskjegget, de kommer trofast hver sommer, i år riktignok litt senere enn vanlig.
Vi skjønner jo at det ikke kan være de samme svalene, men stadig nye etterkommere. Lurer likevel på hvor gamle svaler kan bli - finner ikke temaet i fuglebøker vi har lest.

N.N (03.07.2005)

Svar:

Tårnsvaler, eller tårnseiler som den heter, kan bli eldre enn låvesvaler. Det er registrert seilere som har blitt over ti år, men normalt blir de ikke mer enn noen få år.

Frode Falkenberg (11.07.2005)


alder på svaler

Lurer på hvor gammel svaler kan bli, da jeg ikke finner det i vanlige fuglebøker/oppslagsverk.

P.E. (10.07.2005)

Svar:

I Nord-Amerika er rekorden for ei låvesvale hele åtte år. Normalt blir de ikke mer enn to-tre år gamle.

Frode Falkenberg (11.07.2005)


Rosenfink og bøksanger

Hei, takk for fin tjeneste. Hvor utbredt er bøksanger og rosenfink i norge?? Finnes de i møre og romsdal også?? Og hvor vanlig er gulsangeren i forhold til gransanger feks??
mvh

K.T.H. (06.07.2005)

Svar:

Bøksangeren finnes i store deler av Sør-Norge, spesielt der det er høystammet løvskog. Den er riktignok mer fåtallig i noen av fylkene på NV-landet, inkludert Møre og Romsdal.

Rosenfinken er mest tallrik på Sørlandet og Østlandet. Arten har ekspandert gjennom en årrekke og har nå etablert seg i områdene rundt Trondheimsfjorden. Den hekker muligens også i Møre og Romsdal, men er i så fall meget fåtallig.

Gransangeren er mer tallrik enn gulsangeren i Norge. I noen habitater kan nok gulsangeren være vanligst.

Frode Falkenberg (07.07.2005)


kjøttmeis

det var en igjen, død, i riktige farger og størrelse, når de andre fikk og oppdaget friheten? Hva kan det komme av, lurer vi på - kanskje for mange egg, 9 stk. ?

N.N (04.07.2005)

Svar:

Det er ikke uvanlig at et eller to egg ikke klekker, eller at en unge dør i reiret. Det er stor konkurranse mellom ungene i kassa, og det gjelder det å være på hugget når foreldrene kommer med mat. Vanligvis er det de sist klekte ungene som dør før de flyger ut.

Frode Falkenberg (06.07.2005)


Måkeunge

På min arbeidsplass på Løren i Oslo har det falt en måke ut av reiret, og den har klart seg i snart 3 uker på bakken. Lurer på hvor lang tid det tar før måkeunger blir flyvedyktige?

S.A.O. (06.07.2005)

Svar:

Det kommer litt an på hvilken måke det er snakk om. Fiskemåker blir flygedyktige etter omtrent 30 dager, mens den større gråmåken flyger etter omtrent 40 dager.

Frode Falkenberg (06.07.2005)


hvilken fugl??

her om dagen var jeg på katten badestrand. (ved oslo)Det er saltvann der. da jeg kom var det en flokk rare gjess der. de hadde mange dunete grå unger . og de spiste gress. jeg gikk bort til fuglene men da reiste de nermeste seg opp og freste mens de strakk ut vingene og løp rund meg i stående stilling. i flokken var det ca 20 voksne gjess og en 8-10 unger. Fuglene var svarte på halsen med hvitt ansikt. de var blågrå på ryggen og hvite p magen.Med en svart kort stjert. svart på strupen. og den hadde svart nebb og føtter. den lagde en trompetlignende lyd. den lyden lagde den mange ganger etter hverandre mens ungene peip. jeg lurer på hvilken fugl dette kan ha vert? jeg så i fugleboka men kunne ikke finne noen som passetmed sted og farge.

I. (04.07.2005)

Svar:

Det du har sett er nok hvitkinngjess. De hekker normalt på Svalbard, men en hekkebestand har etablert seg rundt Oslofjorden.

Frode Falkenberg (04.07.2005)


Vingespenn på gråhegre

Jeg lurer på hvor stort vingespennet kan bli på ei gråhegre, vi har et hekkende par i marka vår, og dei er rimelig store, merkverdig store faktisk, og er havørna norges største fugl, eller "bare" norges største Rovfugl??

K. (18.06.2005)

Svar:

Ei gråhegre har et vingespenn på rundt 160 cm. Havørna er som du sier norges største rovfugl. Våre største fugler er (om man regner det i vekt) sang- og knoppsvane, som begge kan bli over 11 kilo tunge. En stor havørn veier ikke mer enn 6,5 kilo.

Frode Falkenberg (30.06.2005)


svarthvitt fluesnapper

Hei, ornitologen. Har ei fugekasse med fluesnapper egg i. det er 5 egg. Jeg vet at de ikke har dratt fra eggene men fuglene er aldri i kassa når jeg ser til dem. og jeg har sett både hunnen og hannen. de flyr rundt i området. Men når de flyr inn i kassa (ser det fra verandavinduet)så blir de der inne i bare noen sekunder så flyr de ut igjen. og slik holder de på vær dag. hvorfor gjør de det? skal de ikke ruge da? (de er ferdige med eggleggingen for det har hvert 5 egg der hveeeldig lenge.)

H.M. (25.06.2005)

Svar:

Det høres merkelig ut at de ikke ruger på egggene om de har vært i kassa lenge. Fuglene må varme egga jevnt for å opprettholde en stabil temperatur gjennom hele rugeperioden, ellers dør fostrene. Du får følge med og se hva som skjer videre.

Frode Falkenberg (29.06.2005)


Rødbrystet lo

Jeg hørte at det ble sett en rødbrystet lo i Finnmark i sommer. Stemmer det? Hvorfor havnet den i Finnmark? Jeg så en i Afrika en gang, og lurer på om den er sett før i Norge.

F. (29.06.2005)

Svar:

Det stemmer at det ble sett en rødbrystlo i Finnmark 20. juni 2005. Den var ved Vardø. Grunnen til at man iblant finner slike ekstreme sjeldenheter er fordi de har bommet litt i navigering når de trekker. Denne fuglen har hatt et forlenget vårtrekk, noe som betyr at den har fulgt riktig rute underveis, men ikke stoppet i tide. Vardø er slutten på land, og den måtte lande. Det foreligger bare et tidligere funn fra Norge, også det i Finnmark, i 1978. Du kan se bilder og lese litt mer om årets rødbrystlo på: http://cyberbirding.uib.no/photo/rbl_gh.php

Frode Falkenberg (29.06.2005)


REGISTRERE HEKKING

HEI.
JEG ER EN 32ÅR GAMMEL JÆRKAR SOM HAR VERT FUGLEINTERESERT SIDEN JEG VAR 4-5 ÅR GAMMEL. DE SISTE 4-5 ÅRA HAR JEG VERT MYE UTE OG SETT PÅ FUGLER. JEG HAR FUNNET REIR AV 110 +/- 5 ARTER, OG MANGE AV DE ER SJELDNE SOM JEG TROR BURDE VERT REGISTRERT HOS NOF. MEN JEG HAR IKKE FUNNET NOEN ENKEL MÅTE Å GJØR DETTE PÅ.

S.L. (28.06.2005)

Svar:

Du kan registrere hekkefugler på http://www.fugleatlas.no. Der blir sjeldne og sårbare hekkefugler ikke kartfestet nøyaktig på utlistingene, så du trenger ikke å være redd for at allmennheten tramper i områder der det hekker sjeldne fugler. Alternativt kan du registrere fugler på aktiviteten 'dyreobservasjoner': http://miljolare.no/aktiviteter/land/natur/ln11/.

Frode Falkenberg (29.06.2005)


svaler, hekketid, kull

Det er vel låvesvale som hekker under takskjegget vårt på Oppsal? Når begynner de vanligvis, og hvor lang tid tar det før ungene oppunder taket er ute av redet? Hender det at de lager mer enn ett kull? Hvor mange unger lager de vanligvis?

F.M. (18.06.2005)

Svar:

Normalt legger låvesvala fem egg som ruges i 11-18 dager, avhengig av værforholdene. Ungene er i reiret i opptil tre uker før de flyr ut. Det er ikke uvanlig at de legger to kull i løpet av en sommer, men det forutsetter relativt gode værforhold.

Frode Falkenberg (28.06.2005)

««første 49 810 - 49 834 av 49 925 siste»»