Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 860 til 48 884 av totalt 50 019 spørsmål


#Fuglekasser

Fuglekasse

Hei,
hvor kan jeg få kjøpt fuglekasser i plast?

N.N (12.03.2007)

Svar:

Hei!
Fuglekasser i plast selges ikke etter det vi kjenner til. Plastkasser er ikke særlig egnet som kassemateriale i og med at det rett og slett vil bli for varmt i dem i solskinn. Via nettstedet under kan forskjellige fuglekasser kjøpes:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!ruofo!xfuka!&VS=liste&VL=T

Tore Reinsborg (12.03.2007)


#Økologi og atferd

Duer på loftet

Hei,

Vi bor i et gammelt hus i Drøbak. Det er lite duer i nærmiljøet generelt, men vi har en helt flokk på loftet. Vi lurer på hva som er beste måten å få dem ut på. Vi har forsøkt å skremme dem ut for å tette igjen glippene de kommer inn, men de har jo alltid egg som de er lite villige til å forlate. Noen råd? Det er pene duer - mest sannsynlig skogsduer.

Y. (12.03.2007)

Svar:

Hei!
Hvis dere ikke vil ha duene på loftet, er eneste løsning å tette hullene hvor de kommer inn. Den beste tiden å gjøre dette på, er på senhøsten. Dette fordi duer kan ha flere kull og legge egg fra tidlig vår og gjennom hele sommeren. Det er nok byduer som hekker på loftet deres.

Tore Reinsborg (12.03.2007)


#Økologi og atferd

Befruktning hos høner

Vi er uenige om hvor mange egg som blir befruktet under parring hos høns. Vil tro dette har med hvor mange egg som er modne, men ca hvor mange?
På forhånd takk for svaret

H.H. (11.03.2007)

Svar:

Hei!
En verpehøne legger i gjennomsnitt et egg om dagen. Hun legger egget uansett om det er befruktet eller ikke. Verpehøner holdes som regel ikke sammen med haner, og derfor er egg som du kjøper i butikken ikke befruktet. Siden egget ikke er befruktet, vil det ikke være kylling i egget.

For at egget skal bli befruktet holder det ikke at hanen bare er tilstede i hønsehuset. Hønen og hanen må pare seg for at en befruktning skal skje.
Egget befruktes mens det er inne i høna, før eggeskallet avleires, og befruktningen kan skje mange dager etter at høna og hanen paret seg. Den første fasen av fosterutviklinga starter i egglederen, der det befruktede egget deler seg. Etter 21 dager klekkes en kylling (du kan lese mer om dette og om fjørfe generelt i Fjørfeboka, skrevet av Marlene F. Bagley).

Hilsen
Fagsenteret for Fjørfe
Tone Beate Hansen, fagkonsulent

Tore Reinsborg (12.03.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken gås er det ?

Vi har siste uken fått besøk i hagen av en stor og stolt gås - hvit, oransje nebb, brunt hode og stort brunt parti på ryggen. Vi bor like ved en innsjø (islagt nå).
Er dette en villfugl som har kommet for tidlig , eller er det en rømt tamgås. Noen har tipset oss om at det kan være en Dansk Landgås...?

J.T. (10.03.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at dere har sett en tamgås eller tamand, da ingen viltlevende gjess eller ender i Norge passer til beskrivelsen.

Tore Reinsborg (12.03.2007)


#Økologi og atferd

Insekter

Hvordan klarer insekter å overleve vinteren her nord?

N.N (10.03.2007)

Svar:

Hei!
De fleste insekter lever i meget kort tid, og de aller fleste dør før vinteren kommer. Hos flere insekter er det bare larvestadiet (ofte i vann) eller egg som overvintrer. Maurene overvintrer som utvokste individer i tette klumper dypt inne i en maurtuene og hos veps og humler vil de kommende dronningene overvintre i sprekker på hus og trær e.l., hvor de sitter helt inaktive på frostfrie steder hele vinteren. Enkelte insekter utvikler frostvæske som gjør at de faktisk kan være aktive på snøen (f.eks snølopper). Du kan høre mer om hvordan insekter takler vinteren på lydklippet under:
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/51483

Tore Reinsborg (12.03.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

jaktfalk om vinteren..?

Hei!
Jeg fikk nettopp et spml her, som jeg egentlig skulle vært i stand til å svare på selv, men er litt usikker.. Jeg mener jaktfalken er en trekkfugl..? Sjefen (reindriftsagronomen) mener sikkert at han så en jaktfalk da han var ute på fjellet i helga,- like utenfor Røros...
Hilsen Camilla

C.K. (12.03.2007)

Svar:

Sjefen kan nok ha rett i at han har sett en jaktfalk. Voksenfugler holder seg gjerne i nærheten av hekkeplassene også utenfor hekkesesongen. Ungfuglene har en tendens til å trekke bort om vinteren.

Frode Falkenberg (12.03.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spettmeis

Hei
Jeg lurer på om SPETTMEIS er vanlig i Tromsøområdet eller om det er tilfeldige individer som kommer forbi?

E.K.J. (11.03.2007)

Svar:

Spettmeisa finnes ikke som hekkefugl i Troms. Observasjoner av arten så langt nord kan dreie seg om østlige spettmeiser av underartene asiatica. Disse er sjeldne i Norge, og om du har sett spettmeis i Troms, så ønsker NOF gjerne en beskjed om det. Har du bilder, så hadde det vært fint om du kunne lagt de ved, i tillegg til dato, område og kommune for observasjonen.

Frode Falkenberg (12.03.2007)


#Sykdom og skader

Undulat

Hei vi har hatt to undulater hjemme hos oss i ca. ett år.
De var søsken, en hann og en hunn.
Alt var helt bra med dem til igår kveld.De kvitret og hadde det helt fint. Ikke noe tegn ti l sykdom eller noe. Men idag morges når vi tok bort pleddet fra buret så vi at hannen bare lå nederst på buret uten å røret seg i det hele tatt.Mens hunnen hun bare satt på en pinne på kanten.Da vi undersøkte hannen nærmere så var han helt død.
Det var mat i matskålen,rent vann i vannskåen, og buret var oxo rent. Vi renset buret regelmessig.Hannen var bare litt over ett år.Lurer på om dere kan vite noe om hva som kan ha skjedd??

M. (09.03.2007)

Svar:

Hei!
Det beste er nok at du stiller disse spørsmålene til en veterinær. Dyrenett.no har en egen spalte der veterinærer svarer på spørsmål om kjæledyr: http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.

Tore Reinsborg (12.03.2007)


#Diverse

Beostær

Jeg og søstra mi har tenkt å få en beostær.. men vi lurer på en del ting:
1. Hvor får man tak i det?
2. kan man hente egg i skogen og bruke rugemaskin?
3. Hvordan oppfostrer vi den?
4. Skal den leve fritt eller i bur?
5. Hvor legger de egg?
6. Når er rugeperioden dems?
7. Hvor gammel kan en beostær bli?
8. Hva skal den spise?
9. Hvor kan vi finne mer fakta om beostæren, noen linker?

takk på forskudd!

K. (08.03.2007)

Svar:

Hei!
Beostæren er en art som lever i det sørlige Asia, og kan her til lands kun skaffes via zoologiske forretninger. Disse vil kunne gi tips om hvordan man skal stelle og evt. avle på disse fuglene. På nettstedet under vil du finne noe informasjon, samt se et bilde av arten:
http://da.wikipedia.org/wiki/Beost%C3%A6r

Tore Reinsborg (09.03.2007)


#Økologi og atferd

HVOR OPPHOLDER FUGLENE SEG OM NATTA?

Dette gjelder våre vanligste vinterfugler på fuglebrettet.
Sitter de og sover på greiner i busker og trær? Har lest at de bruker fuglekasser til soverom.

M.S. (09.03.2007)

Svar:

Hei!
Meisene overnatter som regel i forskjellige hulrom, enten i trær eller i bygninger og fuglekasser. Lufte-ventiler på hus kan f.eks. brukes hvis de kommer inn. Finker og troster overnatter i trær, kratt og buskas hvor de føler seg trygge for farer som måtte lure.

Tore Reinsborg (09.03.2007)


#Fugleforing

MAT TIL FUGLENE.

Det er svart tidligere at havregryn er en sort fuglemat vi
kan gi til fuglene.
Jeg har hørt at havregryn er skadelig , det sveller opp magen til fuglene. Er dette riktig?

M.S. (08.03.2007)

Svar:

Hei!
Havregryn skal ikke være direkte skadelig for fuglene, og er anbefalt som fuglefôr i flere litteraturkilder. Anbefalt fôr for forskjellige arter kan finnes på nettstedet under:
http://miljolare.no/aktiviteter/land/natur/ln9/mat.php

Tore Reinsborg (08.03.2007)


#Økologi og atferd

Trofaste skjærer

Hei,danner skjærer livslange parforhold? Er de trofaste med hverandre? Når bygger skjærer reir? Hvilke fuglearter som kan være vanlige i parker og kirkegårder i Oslo er kjent for å danne livslange parforhold og være trofaste med hverandre?

O. (08.03.2007)

Svar:

Hei!
Skjærer kan danne livslange parforhold, men hvorvidt de er "trofaste" i forhold til hverandre kan være mer usikkert. Hos flere spurvefuglarter er det funnet avkom (blant egne) som er et resultat av "utenomekteskapelige" parringer. Det er i forbindelse med dette ofte hannene som har vært ute på "vift". Skjærene kan begynne å bygge på reir allerede i januar, men full byggeaktivitet blir det først i mars. Flere arter kan danne livslange parforhold, og i nevnte områder kan eksempelvis kråke, skjære, svarttrost og meisene nevnes.

Tore Reinsborg (08.03.2007)


#Fugleforing

død fugl

Hei! Oppdaget en døende gråsisik under foringsplassen min i går, så ut til at den var borte i går kveld, men etter mer snøsmelting så jeg den lå der død i dag morges. Skal man rapportere mht fugleinfluensa?

R. (08.03.2007)

Svar:

Hei!
Det er nok ikke fugleinfluensa som har forårsaket gråsisikens død. Det er mye som tyder på at den kan være et offer for salmonella. Fuglebrett er en av smittekildene for denne sykdommen. Etter å ha vært i kontakt med fuglen eller fuglebrett er det viktig med god håndhygiene, da barn kan bli smittet og få mage/tarmbesvær hvis de blir smittet.

Tore Reinsborg (08.03.2007)


#Fugleforing

FUGLEFORING

Hvor lenge bør vi gi fuglene mat ? Kan man fore dem hele året?
Jeg har hørt at når våren kommer skal fuglene finne maten selv. Når høsten kommer kan vi begynne å gi dem mat igjen.

M.S. (08.03.2007)

Svar:

Hei!
Du kan godt fortsette å fôre fuglene en stund til, da mars faktisk kan være den hardeste måneden for småfuglene enkelte vintre. Utover i april, vil fuglene begynne å spre seg ut i respektive hekketerritorier og i denne måneden kan det være naturlig å avslutte vinterfôringa.

Tore Reinsborg (08.03.2007)


#Økologi og atferd

Måse

Hvor lenge sover en måke i døgnet?
Kan den sove i luften?
Hvor lenge lever de?

J. (08.03.2007)

Svar:

Måkene raster/sover på land, særlig holmer og skjær og sover ikke i lufta. De følger med på hva som skjer, og sitter ofte flokkvis. De har ikke samme søvnmønster som oss mennesker, da de har stadige oppvåkninger. Måkene kan ofte bli opp mot 20 år gamle, og høyeste kjente alder på en måke ringmerket i Norge, var en gråmåke som ble minst 33 år og 10 måneder.

Tore Reinsborg (08.03.2007)


#Fugleforing

Fuglekopper

Jeg har tidligere spurt om sykdom hos kjøttmeis og svartmeis, og fikk til svar at det kan være fuglekopper. Det er tydelig at det er svært smittsomt, for jeg ser stadig nye fugler som er angrepet. Det jeg lurer på nå er om jeg skal slutte å fore fuglene. Det er veldig mange fugler her på foringsplassen, og jeg har foret i hele vinter. Men det er vel også klart at mange blir smittet når det er så tett med fugl her. Det er imidlertid mye snø her så fuglene har ingen mulighet til å finne seg mat selv, så hvis jeg slutter å fore så sulter de vel i hel. Så hva skal jeg gjøre?

G.O. (07.03.2007)

Svar:

Hei!
Hvis det er flere husstander i nærheten som fôrer fuglene, vil det neppe ha noen særlig effekt at du slutter å fôre. De vil da samle seg på samme måte, bare på en annen fôringsplass. At færre fôrer fugl, vil trolig føre til at smittefaren øker i og med at flere fugler kan samle seg på de gjenværende fôringsplassene med fôr. Hvis ingen andre i nærområdet fôrer fuglene, kan det imidlertid kunne ha en positiv effekt mhp smittefaren at du opphører fôringen. Bakdelen er da selvfølgelig at de ikke finner mat i forbindelse med fôring.

Tore Reinsborg (07.03.2007)


#Økologi og atferd

Kråke

har kråka vært i norsk natur alltid ?
eller er den en innvandrer?

R.J. (07.03.2007)

Svar:

Hei!
Kråka har trolig vært en hekkefugl i Norge siden siste istid.

Tore Reinsborg (07.03.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hauk

Hei!
Det har nå vært en stor hauk å tatt duer utenfor vinduet vårt på jobben. Den er brun, egentlig ikke så veldig stor men den klarer å spise en hel due på en relativ kort tid. noen ideer til hva slags fugl dette egentlig kan være, og er det normalt at den tar duer ? den bare flyr over de og angriper de, så begynner han å plukke den fra hverandre. Det er 2 ganger på et halvt år det har skjedd. Ganske underholdene for oss på jobben.

V. (07.03.2007)

Svar:

Hei!
Høyst sannsynlig har dere fått besøk av en ung hønsehauk. Ungfugler av denne arten har farger som går mye i brunt, mens voksenfuglene er grå og hvite. Det er et kjent fenomen at hønsehauken, og da gjerne unge hønsehauker, trekker inn mot byene om vinteren. De lever da i stor grad av bl.a. byduer.

Tore Reinsborg (07.03.2007)


#Sykdom og skader

dompap på kjøkkenet

I dag når min bror kom hjem fra skolen fant han en dompap på kjøkkenet, tildels liggende over til venstre side. Vi har den nå inne hjemme hos oss og vil gjerne prøve å hjelpe, men vet ikke hva vi skal gjøre. Ligger nå på bomull og har fått vann og undulat frøblanding. Sitter for det meste bare i ro, men prøver å flakse med vingene og å gå rundt i buret, men blir "sliten" og tipper over mot venstre side. Håper på snarlig svar, så vi kan prøve å hjelpe denne stakkeren. Vår hensikt er ikke å holde fuglen i fangenskap, men å hjelpe den ut i naturen igjen.

L.S. (06.03.2007)

Svar:

Hei!
Hvis fuglen flakser med vingene er det lite som tyder på at de er brukket. Det er godt mulig den er omtåket etter å ha flydd på et vindu, og da kan den komme seg etterhvert. Vi har fått meldinger om en god del salmonella-infiserte dompaper i vinter. Denne sykdommer tapper fuglene for krefter og mest sannsynlig vil den dø innen relativt kort tid. Fuglebrett er en av smittekildene for denne sykdommen. Etter å ha vært i kontakt med fuglen eller fuglebrett er det viktig med god håndhygiene, da barn kan bli smittet og få mage/tarmbesvær hvis de blir smittet. Hvis ikke tilstanden til fuglen bedrer seg i løpet av noen dager, er nok det beste å avlive den.

Tore Reinsborg (07.03.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Ei snøugle landet på skorsteinen på uthuset vårt en sen kveld i høst, bare meter fra meg der jeg satt på trappa. Siden har jeg ikke sett den, men hører stadig ugleskrik, mest om natten,vi sover med åpent vindu. Nå lurer jeg på om man kan skille en snøugle fra andre ugler på lyden av skrikene.

A.I. (06.03.2007)

Svar:

Hei!
Snøugla er en art som er veldig sjelden i Norge, og den finnes stort sett bare i høyfjellet. Det er mer trolig at dere bor innenfor et kattugle-territorie, da disse kan hekke tett innpå bebyggelse i kulturlandskapet i lavlandet i Sør-Norge. Kattuglene roper, i tillegg til om våren, ofte om høsten. Kontaktskrikene mellom kjønnene kan imidlertid høres hele året. Kontaktskriket til kattugla kan beskrives som et skarpt "ku-vitt" eller "i-vitt". Du kan lese mer om kattugla på nettstedene under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=90
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=492

Tore Reinsborg (07.03.2007)


#Fuglekasser

stell av fugle kasser

vi lagar fugle kasser på skulen for små fuglar som flue-snapparen.
oppning 32 mm.
korleis skal vi stelle/rense/klar gjere fugle kassane?
tusen takk hilsen: håkon

H. (06.03.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under finner du mye stoff og rådgivning i forhold til fuglekasser. Etter hekkesesongen bør gamle reir fjernes fra kassene, men utsett gjerne rensingen til det blir kuldegrader om høsten. Dette fordi reirene vil kunne inneholde plagsomme fuglelopper.

http://www.fuglevennen.no/fuglekasser/

Tore Reinsborg (07.03.2007)


#Diverse

Tyngste fugl?

Jeg har forsøkt å finne ut dette, blant annet ved å lese hva som er svart på tilsvarende spørsmål her i forumet. Og jeg er litt forvirret når dere skriver at verdens tyngste flygedyktige fugl er Strotrappen på 21 kg, men at Norges tyngste er Svanen med 22,5? Betyr dette at Svaner vel kan bli 22,5 kg, men da er den ikke flyvedyktig lenger??

J. (06.03.2007)

Svar:

Hei!
De nevnte vektene på henholdsvis knoppsvane og stortrappe er 22,5 kg og 21 kg. Når det gjelder å kåre verdens tyngste flygedyktige fugl, er det i dette tilfellet mer naturlig å bruke gjennomsnittsvekter. De oppgitte vektene var ekstremverdier funnet hos de to artene. Videre vites ikke om de to individene med de respektive vektene kunne fly. Den tyngste flygedyktige knoppsvanen og stortrappen er vel heller ikke målt? Gjennomsnittsvekten for hanner (tyngst av kjønnene) hos begge disse artene er ca 12 kg i den perioden av året de veier mest. Så vi kan vel kanskje kalle det dødt løp...

Tore Reinsborg (06.03.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Pngviner

Er King penguins det samme som Keiserpingvin? Og finnes det flere arter pingviner med det spesielle gule på brystet og under øye, kanskje en litt mindre art? Og til slutt hva heter de andre artene?

H.Ø. (05.03.2007)

Svar:

Hei!
King Penguin heter kongepingvin på norsk, mens keiserpingvin heter Emperor Penguin på engelsk. Det er med andre ord to forskjellige arter. Disse to artene er ganske like, men keiserpingvinen er større enn kongepingvinen. Det finnes ytterligere 15 pingvinarter, men disse er mindre en de nevnte artene, og har et litt annen utseende. Flere av disse andre artene har gule dusker over øynene, men har ikke gult nedover brystet som de to største. Navn på andre pingvinarter: adeliepingvin, bøylepingvin, dvergpingvin, galápagospingvin, gulltoppingvin, guløyepingvin, hornpingvin, humboldtpingvin, hvitkinnpingvin, kappingvin, klippehoppepingvin, magellanpingvin, ringpingvin, skogpingvin og snarepingvin.

Tore Reinsborg (06.03.2007)


#Diverse

Fiskeørn

Hvilket sted i Norge finnes det mest fiskeørn??

A. (05.03.2007)

Svar:

Fiskeørna finnes i størst antall på Sør- og Østlandet i Norge. I tilleg finner man de i det østlige Trøndelag og i Finnmark. Den norske populasjonen ble i 1994 anslått av Norsk Ornitologisk Forening til å ligge på rundt 200 par.

Frode Falkenberg (06.03.2007)


#Økologi og atferd

Kongeørn

Hei
I Bjørkedalen(i Volda kommune),har vi den siste tida vore svært plaga av at Kongeørna tek tame kattar. Den siste månaden har dei (eit par) teke 3 kattar (som vi veit). Er det slik at ørnene kan få "smaken på katt". Vi miste vår 3 år gamle hankatt berre for 14 dagar sida,han vog over 5 kilo.Kvifor prøver Kongeørna seg på så store bytter?
Kor gamal kan Kongeørna verte? Må vi rekne med at alle kattar er i fare fram til sommaren (pga matmangel), eller kan vi risikere at ørna alltid vil jakte på kattane?

M.M.B. (05.03.2007)

Svar:

Hei!
Kongeørn kan ta katter, hvilket også er dokumentert gjennom tidligere tilfeller. Den kan ta betydelig større byttedyr en katter også, f.eks rev og reinskalver. Det vil være individuelle variasjoner i forhold til hva kongeørnene tar, og har den fått smaken på kattene, vil den nok kunne fortsette å ta katter hvis sjansen byr seg. Når det blir vår og sommer kan den imidlertid finne flere byttedyr å jakte på, så da kan det hende at kattene får være i fred. Kongeørna kan bli godt over 20 år gammel, og den eldste kongeørna vi kjenner til, ble 25 år og 8 måneder gammel.

Tore Reinsborg (05.03.2007)

««første 48 860 - 48 884 av 50 019 siste»»