Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 620 til 38 644 av totalt 50 338 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl er dette?
Har hytte i Skurdalen mellom Tunhovd og Dagali. Har besøk av en fugl som i størrelse ligner en nøtteskrike, men passer likevel ikke helt til beskrivelsen. Hvilken fugl er dette?
B.N. (27.03.2013)
Svar:
Dette er slektningen lavskrike - typisk for eldre og høyereliggende barskog.
Roar Solheim (27.03.2013)
Fuglekasse til kattugle
Hei, er det fortsatt tid til å sette ut fuglekasse til kattugle? Hva er egnet plass til å henge opp fuglekasse til kattugle? Jeg bor på på vestlandet og det er mye bjørkeskog der jeg bor.
E.L. (27.03.2013)
Svar:
Ja, du kan fremdeles rekke å henge opp kattuglekasse, og være heldig og få den som kassehekker. Heng den opp i et tre ca 4-5 meter over bakken, gjerne nær skogkant eller i skogkant. Hvis det finnes noen bartrær nær kassa, er det bra, for der liker gjerne kattuglene å gjemme seg bort.
Roar Solheim (27.03.2013)
hvilken retning skal fuglekassen monteres
hei vi er på hytta i furuberget i hedemark. Skal henge opp fuglekasser , men vi er usikkre på i hvilken retning kassene skal henge. Mot Nord,Sør, Øst eller vest?
J.W. (27.03.2013)
Svar:
Det spiller ikke så stor rolle. Det er viktigere at kassa vender mot litt åpent foran kassa, litt avhengig av hva slags fugleart man henger opp for.
Roar Solheim (27.03.2013)
Tilbereding av nyretalg?
Hei! Jeg har 2kg nyretalg fra sau liggende i fryseren. Jeg tok opp en del å la i en meisebeholder å hengte i treet. Jeg har masse fugler i hagen, og de spiser av all annen mat vi har utenfor men ikke nyretalgen. Synes dette er rart. Er det noen måte jeg skal tilberede talget på? f.eks ta nyretalgbitene å kverne de eller mose de, evnt blande med nøtter?
I.S. (26.03.2013)
Svar:
Jeg er overrasket dersom meisene ikke vil spise nyretalg fra sau, for det har vært veldig ettertraktet når jeg har benyttet det tidligere. Har bare stappet talgen ned i metallnettingposer og festet på trestamme. Men det kan også være at talgen kan smeltes på svak varme i en gryte, og blandes med knuste nøtter o.l. for å lage meiseboller av det.
Roar Solheim (26.03.2013)
Liten fugl, hvite vinger og bryst
Hei vi så en liten fugl på 1100 meters høyde idag som jeg lurer på. De var to sammen, og begge var kritthvite under. Både vinger og bryst. Kan det være snøspurv? Eller var det en annen art?
N.N (26.03.2013)
Svar:
Vingene hos snøspurv er hvite og tydelig sorte, så dersom du bare så hvitt, var dette ikke snøspurv.
Roar Solheim (26.03.2013)
Fuglekasser, avstander mellom og arter
hei, jeg holder på i påsken med å henge opp og lage fuglekasser. Jeg bor i Rælingen utenfor Oslo i et boligstrøk med utsikt over Nitelva helt nord i Øyeren. Mye mygg. Jeg forer fugler hele vinteren. Mest blåmeis og kjøttmeis, men også mye pilfink og gulspurv. Etterhvert har stilits og grønnfink kommmet til, dessuten er hakkespetten ofte innom for tida Det jeg lurer litt på er avstanden som må til mellom kassene, jeg har hengt opp meisekasser rundt huset, men lurer på om jeg kan få pilfinken til å gjeste kassene litt høyere oppe på veggen, mens meiser holder seg lenger ned. Kan fuglene tåle å ha fugler nærme hverandfre hvis de er av en annen art? Vurdere også å prøve å få Stær og Tårnseilere i kasse ut mot åpent terreng (elv og dyrka mark), og trenger noen råd i forhold til om dette er mulig å kombinere med andre arter og om antall kasser /kollonihekking.
A.B. (26.03.2013)
Svar:
Ulike arter kan hekke nær hverandre - kanskje bare med noen meters mellomrom, men det er ikke gjort systematiske undersøkelser over dette. Jeg ville i alle fall sette kasser minst 10 m fra hverandre.
Roar Solheim (26.03.2013)
Fuglearter
Fins det fuglearter i Norge, som ikke kommer til å bli truet noengang, og som ikke er avhengig av skog for å leve?
A. (26.03.2013)
Svar:
Nei - ALLE arter kan nok bli truet en eller annen gang, så lenge det stadig blir flere mennesker, og vi tar stadig mer av naturen i bruk til våre egne formål!
Roar Solheim (26.03.2013)
Bokfink og løvsanger
Hei. Er bokfink og løvsanger fortsatt de to vanligste fugleartene i Norge, eller har det minket noen på dem de siste årene?
A. (26.03.2013)
Svar:
De er nok sannsynligvis det, for vi har ikke noen indikasjoner på at disse har gått sterkt tilbake.
Roar Solheim (26.03.2013)
Svarttrost
I år så jeg svarttrosten 19. mars. Stedet ligger 700 moh. i fjellbjørkeskogen lengst nord i Østerdalen. Svarttrosten har i årevis kommet tidligst av trostene, samtidig med de første antydninger til barflekker. Senere er den som sunket i jorden, og jeg har heller aldri hørt den synge på stedet. Hva kan dette skyldes? Det virker ikke logisk at den er på gjennomreise et slikt sted. Mitt andre spørsmål er hva den kan finne å leve av der nå, med full vinter, kulde og dyp snø?
N.N (26.03.2013)
Svar:
Mange fugler kan opptre høyere under trekket enn der de ellers hekker, men jeg synes egentlig det er underlig at du ikke har svarttrosten hekkende der du beskriver, for den kan hekke høyere mot fjellskogen også. Det er faktisk en god del insekter, edderkopper og andre samåkryp som går på snøen i solvarmen nå, selv om det er nattekaldt, så disse er nok ettertraktet av alle trekkfugler før bakken barsmelter.
Roar Solheim (26.03.2013)
Fuglekasse til meis - avstand i mellom og til foringsplass?
Hei!
Hvor langt bør det være mellom fuglekasser til kjøttmeis/blåmeis? Og kan nærhet til foringsplass være et problem, slik at det faller innenfor området de skal forsvare som sitt territorium? Og hvor langt unna bør kassen i så fall henge?
Og dersom en kjøttmeis eller blåmeis tar bolig i en fuglekasse, er det bare sin egen art de jager vekk?
O. (26.03.2013)
Svar:
Vanligvis er fuglene agressive mot egen art, men de KAN også være agressive mot andre arter som hekker nær ved. Jeg henger vanligvis småfuglkasser med 40-50 m avstand, men meiser kan hekke i kasser som henger bare 10-15 m fra hverandre. Vet ikke hvordan forplass nær en kasse vil virke, men for sikkerhets skyld ville jeg hengt kassene litt unna, så du er sikker på å unngå problemet med territorielle småfugler rundt kassa OG forplass.
Roar Solheim (26.03.2013)
Fuglekasser.
Hei.Kom over en bonde i går som skulle satse på druedyrking. Han hadde satt opp ca 100 fuglekasser på jorde innimellom trærne. hva tror du er årsaken til det? det var småfuglekasser. De var satt opp på stolper.
K.S. (26.03.2013)
Svar:
Sikkert et forsøk på biologisk bekjemping av insekter.
Roar Solheim (26.03.2013)
Hvilken fugle er dette?
Bildet er tatt på veldig lang avstand. Jeg ble oppmerksom på fuglen fordi den lå lenge på vannet uten å foreta seg noe. Jeg undret på om den var skadet. Det er vanskelig å bedømme størrelsen på sjøen, men den virket på størrelse med en gås. Bildet er tatt 20.03. 2013 ved øya Vigra utenfor Ålesund. Jeg har også ett bilde som viser når den løfter vingene. Den er helt hvit under vingene og buken.
N.N (26.03.2013)
Svar:
Dette er en lom, og det er en islom i vinterdrakt.
Roar Solheim (26.03.2013)
Skjære
Hei. Jeg har lagt merke til at det har blitt mindre skjærer i Åmli kommune. Hva kan være årsaken til det?
K. (26.03.2013)
Svar:
Ikke godt å si. Det kan være at du lokalt har hatt noen flere hønsehauk omkring i vinter, som har spist flere av skjærene, eller så kan siste vinter samt vintrene 2009-10 og 2010-11 ha tatt hardt på bestanden, med høy vinterdødelighet.
Roar Solheim (26.03.2013)
Fasan som hakker på bil og stuevindu.
N.N (26.03.2013)
Svar:
Ja - hva er spørsmålet?
Roar Solheim (26.03.2013)
Plystring fra svarttrost
Hei.
Det er litt trist å si det, men vi er plaget om morgenen før soloppgang av svarttrost som plystrer/synger så høyt at det er umulig å sove. Den sitter på fast plass på terrassen.
Har dere noen råd her?
O.J.J. (26.03.2013)
Svar:
Dessverre, nei. Det eneste er kanskje å forsøke å ikke høre fuglen, dvs for en stund å sove med ørepropper eller lignende.
Roar Solheim (26.03.2013)
Sidensvans, hekking.
Siden midten av januar har vi hver dag, for første gang på 40 år, hatt en flokk sidensvans på 15 - 20 individer i kosten på foringsplassen. De er mest glad i brød, men spiser også noe solsikkefrø. Har delt eple i to og lagt ut til dem, men den forble urørt, dvs blåmeis og kjøttmeis spiste litt av den. I dag - 25/3 - er de ikke her lenger. Det vi nå lurer på er når disse fuglene hekker? Har selv 3 forskjellige fuglebøker, men det står ingenting om hekketidspunkt.
W.N. (25.03.2013)
Svar:
De hekker nok først i mai-juni, når det er insekter å finne. Sidensvansene lever omtrent som store fluesnappere i sommerhalvåret, og de er avhengige av insekter for å fore ungene sine.
Roar Solheim (26.03.2013)
stær ankomst om vår.
1. Hei i dag (25.03.13) så jeg to stær som flydde over det snødekte jordet er det tilig at stæren er her allerede nå i mars litt kaldt.bor på østlandet (hurum).
2. når kommer resten av trekkfuglene.
N.N (25.03.2013)
Svar:
Nei, dette er ikke uvanlig. De første stærene kan ankomme tidlig i mars, selv når det er kaldt med mye snø.
Roar Solheim (26.03.2013)
Hvor er fuglene (og resten av dyrene?)
Det er da så stille i skogene nå for tiden. Kan ligge der ute med kamera i flere timer, men det er så stille? Ser ingenting!
N.N (25.03.2013)
Svar:
Det har vært veldig kaldt med snøvær. Ved første antydning til varm sydlig vind, vil det nok "renne" inn med bokfink og sanglerker som de første ankommende trekkfuglene.
Roar Solheim (26.03.2013)
Svarttrost?
Hei!
Er dette en svarttrost?
Ø. (25.03.2013)
Svar:
Ja, dette er en svarttrost hunn.
Roar Solheim (26.03.2013)
Orrufuglleik i bergensområdet
Jeg er veldig glad i å fotografere fugler og lurte på hvor det er størst sannsynlighet å oppleve orrfuglleik i bergensområdet, når på døgnet osv...
C.S. (25.03.2013)
Svar:
Det må du kontakte lokalkjente fuglefolk eller viltkjennere for å finne ut av.
Roar Solheim (26.03.2013)
Sportegn til lavskrike
Hei! Jeg lurte litt på hvordan sportegnene til en lavskrike er og hva jeg skal se etter?
E. (25.03.2013)
Svar:
Det tror jeg ikke du finner noen god beskrivelse av, dessverre. Hvis jeg skal lete etter lavskriker, er det fuglene selv jeg må se etter.
Roar Solheim (26.03.2013)
Hva slags ørn?
Observerte slike ørner flere ganger sør i Tyrkia nylig. Hva heter den?
P. (25.03.2013)
Svar:
Dette er ikke en ørn - det ser mer ut som en våk. Litt vel overeksponert bilde, men mistenker at det kanskje er en art som heter ørnvåk.
Roar Solheim (26.03.2013)
Hva er dette?
Det var flere av denne i trehekken vår nylig. I landlige omgivelser rett utenfor Oslo.
P. (24.03.2013)
Svar:
Dette er en grønnsisik.
Roar Solheim (24.03.2013)
kråker
Det satt to kråker på taket. Den ene satt overlegent og så utover. Den andre kjærtegnet den overlegne ved å stryke nebbet over rygge og brystet. Så la den den ene vingen rundt den andre. Har aldri set lignende; to kosekråker! Gjør kråker sånt av og til?
L.J. (24.03.2013)
Svar:
Fugler som holder sammen i par gjennom flere år, kan nok stelle hverandre. Det med vingen var nok mer tilfeldig, for fugler bruker ikke å "omfavne" hverandre med vingene (unntaket er selvølgelig fuglemor som legger vingene over kyllinger/reirunger). Men fjærstell og pussing av hverandre, spesielt i hode og nakke, er vanlig blant slike langtlevende arter som kråkefugler.
Roar Solheim (24.03.2013)
Rørosvidda
Hvilke småfugler lever rundt Røros. Spør for å få vite hva slags åpning fuglekassene våre bør ha
A.H.B. (24.03.2013)
Svar:
Vet ikke i detalj hvilke arter du har der, men fuglekassespørsmålet kan likevel besvares. Småfuglkasser kan du lage med 32 mm D innflyvingshull, det passer for meiser og fluesnapper. For stær,. rødstjert og spurveugle bruker du 45 mm, og for perleugle 80 mm. Du kan lage kombinasjonskasse for perleugle, haukugle og kvinand, med ca 10 cm diameter hull. Rundt Røros kan du nok også henge opp åpne spesialkasser til gråfluesnapper. Lykke til!
Roar Solheim (24.03.2013)