Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 185 til 38 209 av totalt 50 021 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Usikker på hva slags fugl på fuglebrettet

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi oppdaget i ettermiddag en fugl vi ikke før har sett på fugebrettet. Etter en titt i fugleboka, kunne den minne litt på en Sitronirisk. Nå står det imidlertid i fugleboka (Fugleguiden fra 1991) at denne arten aldri er påtruffet i Norge. Etter et google bildesøk på "Serinus citrinella" (fant dette navnet i Store Norske), dukker det opp bilder som ikke er så ulike fuglen "vår". Hva slags fugl er dette, egentlig? Jeg rakk å ta et par bilder til av den. Bilde tatt i dag i Rælingen i Akershus.

R. (11.04.2013)

Svar:

Dette er en grønnfink hann, en vanlig brettgjest i Norge.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Fugleforing

Fugle spekk

Skal man koke, steke eller skal det være rått?

J. (08.04.2013)

Svar:

Spekk henges ut rått til fugler. Matfett kan smeltes i gryte på svak varme, og blandes med frø og nøtter eller rosiner, før det helles i bollestore kopper/esker for størkning til hjemmelagede meiseboller.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Trekkfugler

Tjeld

Heia her fra Karlebotn, innerst i Varangerfjorden...du, tjelden va ikke kommet i går kveld...i fjor va den her den 4 april, å samme dato året før...men i alle fall, flyg dæm nordover "fjæraveien" ? altså langs kysten ? dæm krysse vel ikke landet fra vest t oss i øst ? mvh anita wille, karlebotn....53 år ;)

N.N (08.04.2013)

Svar:

Mange trekkfugler er senere i år enn vanlig, på grunn av den kalde våren i hele nord-Europa. Jeg kjenner ikke tjeldens trekkveier i detalj, men antar at de fleste nok følger kysten, selv om tjeld kan dukke opp så langt inn i landet som f. eks. ved Mjøsa.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Økologi og atferd

Formasjoner

Hva er det som gjør at noen fugler som flyr i veldig store grupper/flokker klarer å følge etter hverandre nesten helt synkront? Kommuniserer de med hverandre på et vis, eller er det litt på instinkt at de flyr som de gjør?

A. (09.04.2013)

Svar:

Fugler flyr i flokker som beskyttelse mor falker og hauker som kan jakte på dem. Hver fugl holder bare øye med bevegelsene til de aller nærmeste andre fuglene, men de reagerer lynkjapt dersom en nabo vender, og dermed ser det ut som om fuglene på mystisk vis er kontrollert nærmest som med fjernstyring.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Fuglekasser

Stær-Kasser

Stær-kassene er på frøya i sør-trøndelag! :)

H.P. (10.04.2013)

Svar:

Artig at fuglene dukket opp så tidlig så langt mot nord.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Diverse

Skjæra hakker på vindu

Hei, lurer på hvorfor disse skjærene kommer og hakker på vinduene støtt? Har de ikke noe annet å gjøre?? Det finnes ikke noe tilgrising med mat rundt huset her heller.
Det samme skjedde vår/sommer i fjor og nå ser det at de er tilbake igjen. Spørsmålet er hva kan vi gjøre for å forhindre at disse irriterende skjærene vekker oss etter soloppgang??
I fjor hang vi opp cd-plater rundt hele huset.. Det hjalp litt, men ikke akkurat dekorativt da. Har du noen andre råd??
Å hvorfor går de ikke til naboene??
Kanskje vi bør satse på fugleskremsel i år ;) hehe.

M. (14.04.2013)

Svar:

Dessverre, slike problemer med fugler er det ofte svært vanskelig å finne gode løsninger på, kanskje helst fordi vi ikke vet hvorfor fuglene gjør det de holder på med når de, slik du nevner, hakker på vinduene på ett bestemt hus. Det er ingen som har systematisk forsøkt å finne gode løsninger på slike typer av problemer, og derfor blir vi dessverre svar skyldige.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Fuglekasser

Fuglekasser i europa.

Vi i Norge er glade i å sette opp fuglekasser. hvordan er det i resten av norden å i europa?

K.S. (12.04.2013)

Svar:

Fuglekasser er vanlige mange steder i Europa, og i nord-Amerika. Har nettopp besøkt Extremadura i Spania, og der henger det oppe kasser for tårnfalk og kaie på masse el-stolper i slettelandet. Disse var svært populære. I Israel har man satt opp mer enn 1200 kasser for tårnfalk og tårnugle i Jordandalen, i et forsøk på å bruke disse fuglene som musejegere i stedet for at bøndene skal sprøyte. Dette er faktisk gjort på tvers av grensene, både i selve Israel og i Jordan.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Fuglekasser

Spettmeis

Jeg mener å ha lest meg til at spettmeisen foretrekker en tunnel-inngang til kassen , men at det også skal være ukjent for fugleeksperter . Jeg har gjort forsøk på to kasser med en inngang på ca 7 cm uten at det har ført til bosetting , i et område som ellers i året er godt "befolket" av nettopp spettmeis . Derimot har jeg opplevd at Svart-hvit har brukt en av de to kasser med tunnelåpning . Har jeg utført et unyttig stykke arbeid med denne tunnelen ?

Hilsen Per .

N.N (14.04.2013)

Svar:

Det var morsomt! Jeg har nemlig oppdaget det samme selv! Og dette er IKKE beskrevet noen steder. Jeg satte opp en del spurveuglekasser med tykk front for 3-4 år siden, og spettmeisene var veldig interesserte i å benytte akkurat disse kassene, så jeg tror dette stemmer. Har derfor laget et sett med småfuglkasser nå i vår, hvor halvparten har dobbel fronttykkelse, og halvparten vanlig bordtykkelse, 3,2 cm åpning. Skal sjekke om meiser og fluesnapper også har preferanse for slike tunnel-åpninger. For småfugl er dette heller ikke gjort før.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spurv brun med hvit stjert?

I dag 09.45 hopper denne fuglen ute her o plucker sand. Den var sammen med en vanlig gulspurv.

I.M.G. (14.04.2013)

Svar:

Bilde mangler, så det er ikke mulig å vurdere hva du har sett.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Fuglekasser

Perleugle vs Kattugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hengde opp ei kasse i fjord sommer, 60cm høg og 10cm oppning og med videoutstyr. Siste 3 vekene har det våre bra med aktivitet rundt buret, som heng 100m frå huset i furuskog. Både kattugle og perleugle syng på natta. For 3 dagersiden var det plutselig 1 egg der! :) Men... ikkje fleir egg då eg sjekka i dag... og ingen som ruger. Kan det være perleugla som har lagt egget... og så har kattugla jaga den mindre perlugla vekk? Hørte perleugla synge i natt og...

PS Videokameraet står ikkje på.. anna enn når eg koblar på straumen til kameraet frå huset mit.

P.M. (14.04.2013)

Svar:

Uglene legger gjerne noen egg før de starter å ruge, så du må bare vente og se. Selvfølgelig KAN det ha skjedd en lokal katastrofe dersom hunnfuglen som har lagt egget er omkommet (påkjørt eller tatt av hauk eller annen ugle - det hender av og til), men helst tror jeg ugla vil fortsette og legge egg. Det kan gå to dager mellom hvert egg.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Fuglekasser

Plassering av fuglekasser

Bur på ei lita høgde i Bergensområdet. Ein klynge med hus med løvskog innimellom. Utanfor boligområdet er det eit granskogsfelt med litt meir løvskog som "buffer" mot boligområdet. Har plassert ut 18-19 fuglekasser no i vår. Dei næraste verkar meisene å vere interessert i allereie. Disse to står ope plassert og er lette å få sjå på nokså lang avstand når ein er klar over kvar dei er (grønfarga). Dei fleste endre er plassert i nokså tett løvskog/løvkratt, der det er mykje verre å få auge på dei gjennom greinene. Eg ser for meg at området bør halde store mengder insekt når det vert tid for det. Spørsmålet vert då om meisene i det heile kjem til å finne kassene. Er dei såpass dyktige i leitinga etter reirplass at dei vil finne alle mulige reirplassar når dei søker over eit område med til dels tett vegetasjon? Er og litt redd for kva som skjer når det kjem blad på trea/krattet. Kanskje det vert endå verre å finne kassene til kull nummer to skal plasserast?

Ein del av disse kassene ligg eit 2-300 meter frå foringsplassen vår der vi har rikeleg av både blåmeis og kjøtmeis. Vil dette gje bra trafikk av hekkarar til kasseområdet?

H. (14.04.2013)

Svar:

Du behøver ikke å bekymre deg over at fuglene skal finne kassene - de er eksperter i å finne reirhull, så det går nok bra. Det kan godt hende at hekkende meiser kan komme og benytte forplassen din under hekkingen, spesielt hvis det blir kaldt og mye regn kan dette være en stor hjelp for fuglene, for da kan de slite med å finne nok insekter og larver både til seg selv og ungene.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Diverse

Måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Fotograferte denne måken i Byparken i Bergen i dag, og lurte på hva den lange nebbspissen kan komme av?

T. (05.04.2013)

Svar:

Dette er en nebbdeformasjon som man av og til kan se hos flere ulike arter (meiser, skjære m. fl.). Jeg vet dessverre ikke hva den kommer av, og om fuglen kan bli normalt utseende med alderen. Hvis ikke nebbet kan slipes ned gjennom bruk, kan det være at nebbformen hindrer den i å få tak i tilstrekkelig med mat, og da vil den til slutt sulte ihjel.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Økologi og atferd

Spurvehauk

Vært så heldig å få en Spurvehauk som hyppig gjest rundt foringsplassen.Selvfølgelig ikke noe hygglig den dreper andre fugler men sånn er nå naturens gang.Spørsmålet mitt er hvor mye "spiser"en spurvehauk iløpet av en uke fks?Tar den flere fugler hver dag,eller greier den seg en uke på en
Svarttrost fks?Den hadde tydlig tatt en av trostene her da det lå masse sorte fjør under plommetreet.Ikke sett den akkurat når den spiser andre,men sett den i treet å i lav glideflukt over plenen.

J.G. (06.04.2013)

Svar:

Jeg vet ikke sikkert hvor mye en spurvehauk må spise hver dag, men en trostestor fugl er nok tilstrekkelig, kanskje mer enn nok. I ungeperioden må den jakte adskillig flere for å holde liv i både hunnen og ungene når de vokser.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Fugleforing

Kan styrelsen av borettslaget forby fugleføring?

Hei!
Jeg har to fuglematere mellom to borettslaghus som er flittig besøkt av småfugler og skjerver. I går besøkte naboen meg og sade at jeg skal få en skriftlig varsel fra styrelsen og at jeg må slutte å mate fugler. Det står i regler følgende: "Mating av fugler og eventuelt andre dyr, og matreseter som etterlates utendørs, kan trekke rotter og mus tul husene". Det finnes faktisk ikke direkt forbud om fugleføring. Kan styrelsen bestemme å forby fugleføring og hvad betyr det akkurat nu når det er så kaldt. Jeg bor i Trondheim.

H.A. (07.04.2013)

Svar:

Vanskelig å si, men i slike borettslag må man heller forsøke å komme til en enighet. Forsøk å fore bare med meiseboller og fett eller halve kokosnøtter, og ikke frø, da blir det nesten ikke noe søl på bakken, og argumentet med mus og rotter kan man da se bort i fra.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

rovfugl?

Hei, jeg bor på Bekkelaget å sitter å ser i kikkerten vestover(utover oslofjorden),så ser jeg langt borte 7 fugler
ganske store , men det er langt borte så det er vansklig å si hvor store de er. Men de ligger bare å flyter å sirkler rundt å blir mer og mer borte. De hadde store vinger uten noe særlig knekk på, og en bred ganske kort stjert og kort nakke. Er det mulig å kunne si noe om hva slags fugler dette kan være, ut i fra disse opplysningene.

J.H. (09.04.2013)

Svar:

Dessverre, nei. Men det KAN ha vært traner på trekk - de sirkler på oppvinder akkurat slik rovfuglene gjør, og de kommer på denne tiden.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Trekkfugler

våren 2013

hvor er det blitt av stær og andre trekkfugler i år er deforhindret av kulden her og i norauropa?

I.Ø. (08.04.2013)

Svar:

Ja, både stær og andre trekkfugler fra Nord-Europa har nok blitt holdt tilbake på grunn av den kalde våren i år. Men de kommer nok, forhåpentligvis.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Musvåk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, kan dere se om dette er en musvåk? Ikke noe godt bilde, dessverre...

L. (09.04.2013)

Svar:

Ikke godt å si, men det kan se ut som at musvåk er riktig tolkning her.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Økologi og atferd

Ravn!

Like ved der jeg bor er det ett høyg berg! jeg var der forje uke! å da var det ingen ravne rede! Så var jeg der i dag, å da har ravna bygget rede! På 7 dager! det må jeg si va ganske fort! :-) det lå ravn der i fjor også, men i høst ble redet revet ned av storm! Jeg var tillome oppi redet, men det var ingen egg enda! men d var sau-ull. Og det blir sikkert ikke lenge før d blir egg!

H.P. (11.04.2013)

Svar:

Ja, det var kjapt. Ravnen legger egg tidlig, og kan ligge og ruge allerede i begynnelsen av april, så kanskje disse hadde det travelt?

Roar Solheim (14.04.2013)


#Økologi og atferd

HAUKUGLEÅR?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er vi inne i et haukugleår? Jeg 65 år og har kunn observert haukugla 2 ganger fram til for en måneds tid siden. På den siste måneden har jeg observert haukugla hele 4 ganger. Alle obs. i Huldreheimen. På div. nettsteder ser jeg stadig folk som har observert denne fuglen som jeg trodde var svært sjeldent skue..

A.H. (09.04.2013)

Svar:

Flott bilde! Ja, det har vært en markant invasjon av haukugle i Sør-Norge i hele vinter, og nå hekker de nok flere steder.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl med fjær på hode

Registrert 2 fugler på jomfruland 12.04.13. De er i høyde med en due, men slankere. Den er hvit på brystet, og vingene, fjærene er sorte og noe brunspettet. De har noe på hodet som kan være fjær, de er ca. 10 cm høye men strålignende. Veldig vakre fugler!

B.L. (12.04.2013)

Svar:

Se tidligere svar, ikke så mye klokere, dessverre.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl med fjærprakt på hodet

Observert to Fugler(par) Hvit på brystet og flott fjærprakt på hodet. Vi lurer veldig på hvilket fugleart dette er. Fuglen er observert på jomfruland.

N.N (12.04.2013)

Svar:

Bweskrivelsen er litt for mangelfull til at det er mulig å finne ut hva du kan ha sett, dessverre.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Diverse

Påfugl

Vi klekket 2 påfugler i rugemaskin for 2 dager siden. Litt overraskende men gledelig. Den ene ser ut til å slite med å ta til seg føde. Noen tips? Eggene klekket på 26 dagen, er dette en normaltid for ruging av påfulg?

Vi har 2 voksne hanner og ei jente, de er 2 år gamel og relativt nyinnkjøpte. Hvor mange egg kan vi regne med å få?

Tips på mat? ;) Supertakknemlig for svar.

A. (13.04.2013)

Svar:

Dette må du spørre burfuglfolk om.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Besøk av Gule Fugl

Ny fugl på fuglebrettet i dag. Den var helt gul og på størrelse med en kjøttmeis

B. (13.04.2013)

Svar:

Uten bilde er dette litt vanskelig. Gulspurv, grønnsisik, eller andre kan være mulige.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Spor og sportegn

Spor i snøen

Bilde vedlagt spørsmålet

På skitur i påsken på Hedmarksvidda kom vi over disse sporene. Jeg tror det er en orrhane som har brust men fjærene, men er ikke sikker. Tidligere er det også observert kongeørn. Jeg hadde ikke noe å måle med, men kroppen må ha vært minst 60cm.

S.J.B. (12.04.2013)

Svar:

Dette er ganske riktig spillspor etter en hønsefugl, og orrhane er svært sannsynlig.

Roar Solheim (14.04.2013)


#Diverse

Kakadue , trenger hjelp!

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei fuglevennen! Jeg spør et veldig uvanligt spørsmål men denne nettsiden handler jo om fugler! Jeg har en kakadue altså en type papegøye og jeg oppdaget at det fins fler typer av en kakadue så jeg lurte på hvilken type min er.

A. (08.04.2013)

Svar:

Bildet er for dårlig, så du kan dessverre ikke få noe svar på denne. Trenger riktig eksponert bilde av fuglen fra siden.

Roar Solheim (14.04.2013)

««første 38 185 - 38 209 av 50 021 siste»»