Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 142 til 38 166 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
RINGTROST
Vi har i går observert ringtrost i hagen for første gang siden vi kom til Nesbru.
Den står som en ganske vanlig for våre trakter men stort sett har det vært svarttrost og gråtrost som har holdt ut gjennom vinteren. Er der flere observasjoner av ringtrost i vårt område ?
M.M. (17.04.2013)
Svar:
Det kan nok ikke jeg svare deg på, dessverre. Men du kan sjekke artsobservasjoner på nettsidene til Artsdatabanken og se om det er rapportert ringtrost nær deg.
Roar Solheim (17.04.2013)
trekk fugl
hvilken trekkfugl flyr lengs
A. (17.04.2013)
Svar:
Kanskje rødnebbterne, som flyr helt fra Arktis til Antarktis og tilbake igjen i løpet av et år.
Roar Solheim (17.04.2013)
Hvilken Kråkefugl
Tror ikke mitt første spørsmål ble sendt. Ved Skansen stasjon i Ila er det noen store bartrær hvor det nå oppholder seg noen kråkefugler og de har også muligens bygget reir der. Jeg tror det er kornkråke, men er usikker. På det bildet som jeg sendte i sted var spørsmålet om dette var ei Svartkråke.
F.N. (17.04.2013)
Svar:
Dette ser for meg mest ut til å være en kornkråke. Kornkråka hekker i kolonier, vanlige kråker (inkludert svartkråke) hekker enkeltvis i par.
Roar Solheim (17.04.2013)
Måkeskrik
Hvilken frekvens har lyden av måkeskrik? Vi skal kjøpe vinduer som skal skjerme oss for denne intense lyden.
J.D. (16.04.2013)
Svar:
Det vet jeg ikke, og jeg tror ikke frekvens-opplysningen er det du trenger å vite. Hvis du vil bruke vinduer for å skjerme ute lyd, må du trolig velge trelags vinduer. Det er hva de bruker i studiorommene på NRK i Oslo for å hindre inntrenging av støy under opptak.
Roar Solheim (16.04.2013)
Stær med pigmentfeil??? Eller??
Hei jeg bor på sørlandet nærmere bestemt utenfor Risør. Så i dag tidlig var det masse stær på plenen ned mot vannet, koselig å ikke unormalt det :-) Har lest litt om stær med pigmentfeil og trodde det var det jeg så da det dukket opp en helt lik stær med samme bevegelsesmønster og størrelse "kroppsform". Rakk ikke å ta bilde dessverre. Da jeg så litt nærmere var det faktisk 2 stk og da begynte jeg å lure...?? Den ene var mer brun i fjærdrakten med en ca 2 cm hvit krage under halsen/på brystet. Den andre var sort med nøyaktig samme kragen. To stk med samme pigmentfeil den ene så ut som en hunnfugl og den andre hann?? Tilfeldighet eller??
R.Z. (16.04.2013)
Svar:
Det spørs om du ikke har hatt to ringtroster på besøk mellom stærene. Sjekk bilder av denne arten.
Roar Solheim (16.04.2013)
Ta vekk fuglemater.
Hei!
Vi har en fuglemater på terrassen vår som vi har hatt i hele vinter. Nå ønsker vi å ta den vekk pga at det har tiltrukket seg et par duer og vi ønsker ikke å ha de på terrassen vår. Kan man bare ta vekk en fuglemater uten at det "skader" fuglene?
N.N (16.04.2013)
Svar:
Ja, det kan du trygt gjøre. Fuglene finner raskt andre forplasser, og nå som våren er godt i gang, har de heller ikke problemer med å finne mer naturlig mat.
Roar Solheim (16.04.2013)
Grågås!
Fant en gås med 4 egg i går! :-) frøya!
H.P. (16.04.2013)
Svar:
Artig! Da er i alle fall våren godt i gang i midt-Norge!
Roar Solheim (16.04.2013)
Kongeørn?
Jeg har gjort flere observasjoner av denne ørnen i kystlandskapet i Sunnhordland. Kan det være kongeørn? eller havørn? Er det mulig å se det ut fra dette mobil tlf bildet? Det hadde vært artig å vite! På forhånd takk.
A.B. (16.04.2013)
Svar:
Dette bildet er ikke lett å tolke ut. Vingeformen kan minne om både kongeørn og havørn synes jeg, men stjerten er såpass lang at den har mest likhet med kongeørn. Samtidig stikker hodet og halsen langt ut, noe som er mest typisk for havørn. Likevel tror jeg helst dette er en kongeørn. Andre med mer ørneerfaring enn meg kan kanskje si dette sikrere.
Roar Solheim (16.04.2013)
Storspove
Hei, som fersk fuglekikker er vaderne nytt bekjentskap for meg. Mye Vipe og Tjeld her omkring nå, men kom over denne også. Med det nedoverbøyde nebbet er det bare småspove og storspove som står igjen så vidt jeg se. Uten erfaring på området så virker det på meg som om nebblengen tilsier Storspove. Er det riktig, og er det annet jeg kan se det på?
N.N (15.04.2013)
Svar:
Dette er ganske riktig en storspove. Nebbet hos voksne sstorspover er riktignok lengre enn hos småspover, men dette er ikke alltid lett å se. Småspove har noen mørke striper på langs på hodet, over øynene. Dette mangler storspovene.
Roar Solheim (15.04.2013)
Spørsmål:
er dette en svarthalespove? tatt i kjosbukta kr.sand s
H.T. (15.04.2013)
Svar:
Ja, det er det. Artig observasjon.
Roar Solheim (15.04.2013)
ringtrost
hei er det sjeldent å se en ringtrost 122 m.o.h sør-østlandet (hurum) har lest at den ikke lever på det område PS:er det noe galt med nebbet til denne fuglen så litt krokete ut har den vanskligheter med og finne matt hvis det fortseter å vokse sånn.?
N.N (15.04.2013)
Svar:
Ringtrosten hekker i øvre del av fjellskogen og over tregrensa, men opptret i lavlandet under trekket. Da hender det at en kan se dem, men de er ofte ganske sky. Nebbet til denne fuglen er helt normalt.
Roar Solheim (15.04.2013)
gulerle eller vintererle
hei bor på gård sør-østlandet er dette en vintererle
N.N (15.04.2013)
Svar:
Ja, dette er en vintererle hann.
Roar Solheim (15.04.2013)
måltrost
hei dette er vel en måltrost
N.N (15.04.2013)
Svar:
Ja, det er det.
Roar Solheim (15.04.2013)
Tiur og vipe
Prøver igjen da jeg bare fikk svar på 1/3 av spørsmålet mitt.
Leste i avisa idag om en mann som hadde blitt angrepet av en tiur og han hadde visstnok hadde mer enn nok med å jage den unna. Har tiur mulighet til å forsvare seg mot rovdyr? Er det noen kjente tilfeller hvor en tiur har jaget vekk et rovdyr?
Leste av viper angriper dyr opp mot storfe størrelse for å forsvare reiret sitt. Er disse forsøkene for å beskyttet reiret effektive? Klarer en vipe for eksempel å jage vekk en kråke eller skjære?
N.N (15.04.2013)
Svar:
Ja, tiur kan nok forsvare seg mot en del rovpattedyr/fugler. Viper (og mange andre fugler) klarer å jage vekk kråker og rovfugler fra sine reirområder, men de kan også bli overmannet dersom jegerne er svært pågående.
Roar Solheim (15.04.2013)
fuglekasser
Jeg har plager med katter å fuglekasser. Jeg har lest et sted om at malt cayennepepper skal holde kattene unna kassene. hvilken erfaring har dere på det? ER det andre ting som er bedre? Å Hvordan fungerer malt cayennepepper. må mann strø på hvær dag?
K.S. (15.04.2013)
Svar:
Dette rådet har jeg fått fra Reidar Mehl (nå pensjonert fra Statens helseråd), men har aldri testet det ut selv. Kan derfor dessverre ikke svare deg på hvor effektivt det er, eller om man må fornye ofte.
Roar Solheim (15.04.2013)
Kråke
Hvordan er hørselen til ei kråke? hvordan er øret bygd opp?
H. (15.04.2013)
Svar:
Dette krever for lang utredning til at vi kan besvare det her - søk i wikipedia eller ellers på nettet (dette lukter av skolelekser, og vi gjør ikke skolearbeid!).
Roar Solheim (15.04.2013)
sanglerke
hei jeg har vel rett i at dette er en sanglerke.;)
N.N (15.04.2013)
Svar:
Ja, dette er en sanglerke.
Roar Solheim (15.04.2013)
kjøttmeis
vi har netopp hengt opp en fuglekasse med kamera. og vi lurer på om det er for seint.i fjord hadde vi også en fuglekasse med kamera og da var reirbyggingen igang etter påskeferien
L.E. (15.04.2013)
Svar:
Neida, det er ikke for seint. Du kan fortsatt få meiser der, og fluesnapperne har ikke ankommet landet ennå. Lykke til!
Frode Falkenberg (15.04.2013)
Foring i hekketid.
Hei!
Fikk svar fra deg i dag at en kunne fore fuglene hele året.
Har tidligere fått opplyst av andre, at en ikke bør fore fuglene i hekketida. Foret småfuglene etter klekking i fjord sommer. Alle ungene døde i en av kassene mine. Kan foringen være årsaken til dette?
T.T. (14.04.2013)
Svar:
Vi har ingen indikasjoner på at foring av fugler forårsaker at unger dør, snarere tvert imot. Ungene kan ha omkommet av andre årsaker, f. eks. hvis en av foreldrefuglene omkommer, og den andre gir opp hele kullet.
Roar Solheim (15.04.2013)
Munk, hagesanger og gulsanger !
Har et spm utenom de vanlige her inne vil jeg tro,og jeg er ikke sikker på om dere svarer på slike spm, men men prøver allikevel jeg :O)
1. Er disse tre artene munk, hagesanger, og gulsanger sjeldne i sør-trøndelag (vikhammer)? og hvis de er, er da disse områdene vernet for evt bebyggelse ?
2.Er det påvist at en evt bebyggelse gjør slikt at de forsvinner, eller kan mennesker og slike småfugler bo "side om side" ?
Hadde blitt superglad hvis dere kunne hjelpe meg med dette, og på forhånd tusen takk. Vennlig hilsen Tonje M.
T.M. (14.04.2013)
Svar:
Jeg kjenner ikke status til de tre artene der du bor, men de er ikke sjeldne i Norge, og ingen av dem vil kunne innebære noen restriksjoner med hensyn til utbygging/bebyggelse. De kan godt leve blant bebyggelse, bare det finnes en del løvskog og kratt hvor de kan hekke.
Roar Solheim (15.04.2013)
Hvilken fugl er dette?
Bildet er tatt 26.03.2013 i barskogkanten av Mesnavannet. Det var masse fuglespor i snøen her som dette. Er det spor av orrhaneleik?
H.H. (14.04.2013)
Svar:
Ja, dette kan se ut til å være spor fra en orreleik.
Roar Solheim (15.04.2013)
kjernebiter
hei idag så jeg en fugl jeg ikke hadde sett før, så med en gang at det var kjernebiter, er den sjelden og se på foringsplassen?hurum sør-østlandet
N.N (14.04.2013)
Svar:
Kjernebiteren har økt kraftig i utbredelse de siste 30-40 år, og finnes i dag helt nord til Trøndelag og Nordland. Den er ofte nært knyttet til løvskog, og dukker helst opp på forplasser nær denne landskapstypen. Men selv der hvor fuglen hekker regelmessig kan den være sjelden å se på en bestemt forplass - det avhenger av lokal variasjon. Så på Hurum er kjernebiter en regelmessig art som bør kunne forventes, men den kan godt være sjelden som gjest på nettopp din forplass.
Roar Solheim (14.04.2013)
hva spiser knoppsvanen
hva spiser knoppsvanene
M. (07.04.2013)
Svar:
De spiser vegetasjon, mest i vann (vannplanter), men de kan også beite planter på land. Knoppsvaner tar gjerne brød og lignende hvis de blir foret av mennesker.
Roar Solheim (14.04.2013)
Kjøttmeis med svulst
De siste ukene har jeg hatt en kjøttmeis med en svulstlignende klump på fulgebrettet. Som bildet viser er klumpen/svulsten grå med en rød prikk og plassert på siden av hodet. Fuglen ser litt pjusk ut, men oppfører seg ikke uvanlig. Hva kan dette være for noe? og hva er den røde prikken midt i svulsten? Jeg har ikke sett noen andre fugler på brettet mitt med en lignende svulst, er den smittsom?
S. (11.04.2013)
Svar:
Det ser nesten ut som om svulsten sitter rundt selve øyet på fuglen. Dette er ikke uvanlig å se spesielt hos kjøttmeis, men jeg vet dessverre ikke hva slags sykdom det er. Tror ikke det er smittsomt.
Roar Solheim (14.04.2013)
Dompapen
Hvor drar dompapen om våren? Jeg har observert dompap på fjellet i påsken, men tilbake på Nesodden ser jeg ingen dompap. Er den her eller har den dratt et sted?
N.N (04.04.2013)
Svar:
Når det nærmer seg hekketid, blir dompapene ganske anonyme. De trekker seg ut i skogsterreng parvis for å hekke, og derfor ser og hører du lite til dem. Reiret ligger som regel i en tett bartrebusk.
Roar Solheim (14.04.2013)