Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 505 til 48 529 av totalt 49 716 spørsmål


#Økologi og atferd

kjøttmeis

vi lurer på om kjøttmeisa lager reir i fugle kassa før den ordner seg dame???

A.K. (01.04.2007)

Svar:

Hei!
Kjøttmeisa bygger reiret etter at pardannelsen har funnet sted. Hunnen er som regel alene om byggearbeidet.

Tore Reinsborg (02.04.2007)


#Fuglekasser

bokfink

kor kan eg finne mål på fuglekasse til bokfink?

F. (01.04.2007)

Svar:

Hei!
Bokfinken hekker ikke fuglekasser, så det er følgelig ikke utarbeidet mål på fuglekasser til denne arten. På nettstedet under, vil du imidlertid finne mål på fuglekasser til en rekke andre arter.
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (02.04.2007)


#Fuglekasser

fuglekasse

kor kan eg finne mål på fuglekasse til spettmeis??

J. (31.03.2007)

Svar:

Hei!
Spettmeisa er en art som ikke så regulært hekker i fuglekasser som f.eks. kjøttmeis. Den kan imidlertid av og til benytte fuglekasser, og da kasser med en størrelse beregnet på kjøttmeis eller større. Hvis den hekker i fuglekasser med stort hull, vil den tilpasse diameteren på innflygningshullet til passende størrelse ved å mure igjen deler av hullet. Den bruker da våt leire som ofte er armert med rottrevler, mose, furunåler e.l.

Tore Reinsborg (02.04.2007)


#Økologi og atferd

Hekketid - Skarv

Når på året hekker Storskarven?

S.S. (31.03.2007)

Svar:

Hei!
Storskarvene samles i hekkekoloniene i løpet av april, og i siste halvdel av april legges de første eggene. Omkring midten av mai er det fullagte kull i de fleste reirene. Du kan lese mer om storskarvens hekkebiologi på nettstedet under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=191

Tore Reinsborg (02.04.2007)


#Fuglekasser

fuglekasse

hello!! kor kan eg finne mål på og lage fuglekasse til måltrost og løvsanger??

J. (31.03.2007)

Svar:

Disse fuglene hekker ikke i fuglekasser, så her hjelper ingen mål!

Roar Solheim (31.03.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattergal

Var en tur i botanisk hage i Oslo i dag, og synes jeg hørte en nattergal. Det høres jo ganske usannsynlig ut, men er det mulig at den kan være her og synge nå?
Har hørt masse på fugle-cd, og kan ikke skjønne hva annet det kan ha vært. Jeg så den såvidt i motsol, og det var en liten fugl. Satt i toppen av et stort kastanjetre.

Vennlig hilsen

Torben

T. (31.03.2007)

Svar:

Hallo,
Det er nok garantert ikke nattergal du har hørt, for den ankommer aldri så tidlig (de første kan komme midt i mai). Derimot er det sannsynlig at du har hørt en svarttrost av de mer virtuose individene, dvs. en som har komplisert og sammensatt sang. Den kan synge svært så vakkert og melodiøst, så det er ikke noe rart om tankene blir ledet mot nattergal.

Roar Solheim (31.03.2007)


#Fuglekasser

fuglekasse

hello!! kor kan eg finne mål på og lage fuglekasse til gjerdesmett og stjertmeis??

J. (30.03.2007)

Svar:

Beklager, disse to artene hekker ikke i fuglekasser!

Roar Solheim (30.03.2007)


#Diverse

ringmærkt

Hei jeg har funnit en død ringmærkt fugl, va ska jeg gøre med ringen?

D. (30.03.2007)

Svar:

Send ringen og opplysning om hvor og når fuglen med ringen er funnet, til:
Stavanger Museum
Ringmerkingssentralen
Muségt. 16
4010 STAVANGER

Roar Solheim (30.03.2007)


#Økologi og atferd

Mellomskarv

Går det ann og se mellomskarv på Jæren????????????????????????

S. (28.03.2007)

Svar:

Hei!
Det er fullt mulig å se mellomskarv på Jæren, og den har også hekket her (i hvertfall fram til 1999).

Tore Reinsborg (29.03.2007)


#Økologi og atferd

Hekketid grågås på Hitra

Hei
Når hekker grågåsa på Hitra/i Trøndelag?

S. (28.03.2007)

Svar:

Hei!
Langs kysten av Sør-Trøndelag kan grågåsa ha fullagte kull i hvertfall i midten av april, og de fleste vil nok ruge ved utgangen av april. Man vil da kunne se pip-kyllinger i midten av mai.

Tore Reinsborg (29.03.2007)


#Fuglekasser

fuglekasse

eg lurte på om kor eg finner mål på og lage kasse til kråke eller skjære??

J. (28.03.2007)

Svar:

Hei!
Kråka og skjæra hekker ikke i fuglekasser, og det er følgelig ikke utarbeidet mål på kasser for disse artene. På nettsedet under vil du imidlertid finne mål på kasser til en rekke andre fuglearter:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (29.03.2007)


#Økologi og atferd

Nøtteskrika...

hei. lurte bare på om nøtteskrika lever sammen som en familie?? om foreldre og barn lever sammen, selv etter at barna kan klare seg selv? og evt hvorfor gjør de det...? lurte også på om det er noen bra nettsteder for å finne mer informasjon om nøtteskrika, ikke bare hvor den finnes, men også hvordan den lever..

S. (28.03.2007)

Svar:

Hei!
I hekketida opptrer nøtteskikene parvis og gjør ofte lite av seg. Om høsten kan mange (særlig ungfuglene) legge ut på vandringer hvis næringstilgangen svikter, men voksenfuglene er mer trofaste til territoriet. Det kan i forbindelse med næringssvikt i andre deler av Europa dukke opp fugler til Norge nærmest invasjonsartet. De lever ikke i familiegrupper som vi f.eks ser hos lavskrika, men de kan samle seg i flokker om høsten uavhengig av familiebånd. Om høsten hamstrer de mye nøtter, frø etc, og sørpå er særlig eikenøtter attraktiv kost. Du kan lese mer om nøtteskrika på nettstedene under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=132
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=506

Tore Reinsborg (29.03.2007)


#Økologi og atferd

fulemage

hva heter magene på fulen? og vilke oppgaver har de?

N.N (28.03.2007)

Svar:

Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.

Tore Reinsborg (28.03.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Hei, så en hauke aktig fugl som drev å spiste meitemark, i en eplehage. Brun, med spettet bryst. Lurer veldig på hva fugl dette kan være.
Bilde :[img]http://home.broadpark.no/~andersbr/Bilder/Large/Bird.jpg[/img]

A. (28.03.2007)

Svar:

Hei!
Bildet du sendte viser en musvåk.

Tore Reinsborg (28.03.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei der, jeg holder på med en skole oppgave som tar for seg hvordan fuglene klarer seg her i nord på vinteren. Jeg lurte derfor på om du hadde litt informasjon om det. Hadde satt stor pris på tilbakemelding.

S.J. (28.03.2007)

Svar:

Hei!
Fuglene har mange forskjellige måter å takle vinteren på, og noen punkter nevnes her: store deler av den norske hekkebestanden (spesielt insektetere) trekker sørover om vinteren, noen trekker fra innland til kyst (særlig andefugler), noen skifter skifter type næring (særlig hønsefugler og en del spurvefugler). En del arter kan senke kroppstemperaturen (f.eks meiser) om natta, og vil på den måten senke energi-tapet til omgivelsene, andre kan gå i dokk (i snøen) og på den måten minske energi-tapet (f.eks rypene).

Tore Reinsborg (28.03.2007)


#Økologi og atferd

Gråmåke

Hvorfor har gråmåken en rød flekk under nebbet?

D. (28.03.2007)

Svar:

Hei!
Den røde flekken på undernebbet hos gråmåken blir ofte pekket på av gråmåkeungene. Denne nebbpekkingen, gjør at voksenfuglene gulper opp mat til ungene. Det er trolig i sammenheng med dette at den røde flekken har blitt utviklet. Den voksne hunnen kan i forbindelse med parbindingen også få hannen til å gulpe opp mat ved nebbpekking.

Tore Reinsborg (28.03.2007)


#Økologi og atferd

Skarv

Hei!
Jeg lurte på hva grunnen er til at skarven henger ut vingene. Er det for å tørke dem?
Jeg mener bestemt å ha hørt at det er for å fortære maten av en eller annen grunn..

L. (27.03.2007)

Svar:

Hei!
Vingestillingen til skarvene er forsøkt tolket på ulike vis: tørking av vingene, termoregulering, forbedring av sittebalansen, intraspesifikk signalement av fiskesuksess. Flere studier indikerer at den eneste hensikten ved vingestillingen er at den letter tørkingen av vingene.

Tore Reinsborg (28.03.2007)


#Diverse

Fågellokal

Hej,
Jag är en Svensk som tänker besöka Tromsö i maj.
Fins det några fågellokaler där man kan se Lunnefågel
i närheten

L.H. (27.03.2007)

Svar:

Hei!
De nærmeste lundekoloniene til Tromsø by er Sør-Fugløy og Nord-Fugløy som ligger på kysten noen mil nord for byen. Disse må man ha båt-transport for å nå.

Tore Reinsborg (28.03.2007)


#Økologi og atferd

stær

retunerar stæren til den same plassen den vaks opp på og kor mange prosent av ungene overlever det fyrste leveåret? TAKK PÅ FØREHAND:o)

N.N (26.03.2007)

Svar:

Hei!
Unge stærer vil spre seg og vender sannsynligvis ikke tilbake til det eksakte sted de ble utklekt. Overlevende voksenfugler vender ofte tilbake til den samme hekkeplassen som året før. I et britisk studie var dødeligheten 48% det første leveåret fra 1. august (overlevelse blir da 52%). Merk at her er dødeligheten fram til utflyging ikke regnet med. For stærer som hekker i Norge (trekker lengre) vil nok overlevelsen være noe lavere.

Tore Reinsborg (27.03.2007)


#Sykdom og skader

FUGLEINFLUENSA

Korleis kan man sjå(syntomer) om ei høna har fått fugleinfluensa?

N.N (25.03.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du finne mange spørsmål og svar vedrørende fugleinfluensa:

http://www.vetinst.no/inet_no/index.asp?strurl=1002698i

Tore Reinsborg (26.03.2007)


#Trekkfugler

Kortnebbgås

Går det an og se kortnebbgås i Rogaland???????????????????????

S. (24.03.2007)

Svar:

Hei!
I vinterhalvåret kan det være småflokker av kortnebbgås som overvintrer på Jæren, men Rogaland er ikke en regelmessig rasteplass for arten under trekket. Trekket går hovedsaklig øst for Rogaland, over Østlandet og opp til Trøndelag hvor de raster tallrikt vår og høst.

Tore Reinsborg (26.03.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

I dag morges så jeg to små fugler rett utenfor vinduet som jeg aldri har sett før. Ikke fant jeg de i min fuglebok heller. De hadde helt hvitt hode og bryst. Ryggen (vingene) var brun og sort. Kan du hjelpe meg med hva dette er?

K.H. (24.03.2007)

Svar:

Hei!
Nå for tiden er vi midt i trekkperioden for snøspurven, og det kan tenkes at du har sett en slik. På nettstedet under kan du se bilde av en snøspurv:

http://fugler.net/fn.asp?nowpage=bilder&MODE=DETALJ&utnr=0&BildeID=95

Tore Reinsborg (26.03.2007)


#Diverse

ER IKKE DETTE SKADELIG FOR FUGLEN ?

Jeg leser i " VÅR FUGLEFAUNA " nr. 2 2006 Nytt fra NOF.
om " Forekomst som forventet" og ser bilde av den stakkars
Dverggåsa med påmontert satellittsender og ringmerket.
Er ikke dette vondt og skadelig for fuglen?

M.S. (14.03.2007)

Svar:

Merking av fugl med satelittsendere er en viktig metode for å kartlegge artens trekkrute. For dverggåsa har dette vært kanskje det viktigste hjelpemiddelet for å redde de siste gjessene som finnes i Skandinavia. Senderen festes med et spesielt bånd rundt halsen og kroppen på fuglen. Det gjør ikke vondt, men fuglen synes sikkert ikke det er behagelig til å begynne med. Trolig vender de seg til en slik sender omtrent som vi vender oss til å ha på et armbåndsur. Det faktum at fuglene lever i flere år, og forplanter seg og får unger selv om de har en slik sender på seg, tyder på at utstyret ikke er altfor plagsomt. Men fordi det er et inngrep i dyrenes liv, så bør man alltid vurdere nøye viktigheten av bruk av slikt utstyr før det anvendes.

Roar Solheim (26.03.2007)


Daud fugl i skogen

20 oppglødde elevar på Askøy fann ein daud fugl i skogen i veke 11. Fuglen låg på bakken i ope terreng, hadde nokre sår kring nakken, men ellers ingen skade. ca. 30 cm, grå/brunspetta fjørdrakt, langt og rett nebb, litt lange bein. Området vi fann fuglen i er nokså fuktig med mykje myr. Kan det vere ei rugde? Vi tok bilete av fuglen. Kan du foreslå sider med bilete av fugl - så kan vi samanlike?

4. (23.03.2007)

Svar:

Send gjerne inn bildet til fuglevennen@miljolare.no, så skal vi bestemme den til art.

Frode Falkenberg (23.03.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva pumper blodet ut i lungearteriene?

N.N (23.03.2007)

Svar:

Hei!
Hos alle fugler og pattedyr er det hjertet som er motoren som pumper blodet gjennom lungearteriene.

Tore Reinsborg (23.03.2007)

««første 48 505 - 48 529 av 49 716 siste»»