Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 956 til 48 980 av totalt 50 198 spørsmål «forrige neste»
Hei!
Hvorfor er det så mange rare fugler i verden??? Jeg kan ikke no for det men fugler er rare!!!!!
J. (11.04.2007)
Svar:
Hei!
Fugler opptrer i mange forskjellige former og størrelser, og mange arter vil av flere kunne oppfattes som rare. De forskjellige arter utvikler seg gjennom en langvarig kontinuerlig prosess, og hvor overlevelsen og sjansene for å få seg make til individer med spesielle karaktertrekk som f.eks litt "deformert" (eller "rart") nebb har vært større enn hos individer uten dette karaktertrekket. Det er følgelig blitt selektert for dette karaktertrekket og karaktertrekket har fått utviklet seg videre. En lignende utvikling kan skje for andre karaktertrekk som f.eks. beinlengde, stjertform, øyestilling etc.Tore Reinsborg (12.04.2007)
Gravemaskina kjem...
Vi sette opp ei fuglekasse ved huset vårt i fjor. I år ser det ut til at eit meisepar har funnet kassa verdig. Vi ser dei av og til inn-ut av kassa, men er ikkje heilt sikre på kor langt dei er komen i hekkinga.
No kjem ei gravemaskin og skal grave eit par meter frå kassa. Vil dette forstyrre meisaneslik at dei fèr? Kva kan vi gjere for å forhindre dette? Kan vi flytte kassa - finn dei henne att?
B.H.T. (10.04.2007)
Svar:
Hei!
Hvis gravearbeidet tar kort tid, bare en dag eller to, vil det trolig gå bra. Hvis arbeidet skal vedvare over lengre tid, kan det være verdt å flytte kassa litt hvis de ikke har begynt å bygge reir. Dere kan ta en rask titt i kassa på dagtid for å se om de har begynt med reirbygging. Meisene vil nok finne igjen kassa hvis dere flytter den noen meter.Tore Reinsborg (11.04.2007)
Grågås egg
Hei. Fant et grågås egg her om dagen i påska. Det var nylagt, nærmest gjemt i mose ved fjellet, et godt stykke fra sjøen, ved mørekysten. Det var ingen reirskål. Er ikke dette ganske uvanlig, og tidlig for grågås?? Kan det ha vært en annen arts egg?? Vi anslo det til å være gås, da det veide 157 g og var hvit.
G. (10.04.2007)
Svar:
Hei!
Det er mest sannsynlig et egg av grågås dere har funnet. Av og til kan det skje at fugler "mister" eggene før de ligger på reiret, og det er trolig det som har skjedd i tilfellet deres også. Grågåsa kan legge egg i slutten av mars, og utviklingen har gått i retning av tidligere og tidligere hekking hos grågåsa de senere årene.Tore Reinsborg (11.04.2007)
Spørsmål:
Jeg bor i Kvinesdal, i et hus, i en hage, og en terrasse, lutenfor sentrum, med landbruksjorder rundt eiendommen. I går formiddag kom det en fugl på terrassen, tror det er en bokfink(ut fra fugleboka), den har siden den kom prøvd å fly på vinduene, 2 vanlige størrelse, en stor verandadør. Den holder på i ett kjør, helt til mørket i går, og begynte igjen i dag ved ca. 5.30. Jeg har prøvd å jage den bort, har hengt ut noen klær, satt ut noe brød litt ut fra huset, ingenting hjelper. Jeg har veldig vondt av denne fuglen, for det smeller i vinduet rett som det er, og jeg redd det skal ende med døden for den. Hva kan jeg gjøre??? Takknemlig for svar.
M.A. (11.04.2007)
Svar:
Dette er dessverre noe som skjer nå og da - at spurvefugler (og ofte er det bokfink!) ser gjenskinnet av seg selv i et vindu, og angriper den standhaftige "rivalen". Dette kan pågå noen uker før fuglen gir opp. Hvis den flyr med stor kraft mot vinduet, er det selvfølgelig en fare for at den kan skade seg eller dø. Kanskje du kan forsøke å henge ut noen remser av sølvpapir foran vinduet, slik at de henger fritt og kan blafre i vinden? Dette kan kanskje hjelpe. Hvis ikke må du henge et grovt fiskegarn eller stoff foran vinduet (noe som fuglen ikke hekter seg fast i) til den holder opp. Her finnes dessverre ingen fasitsvar, så du må prøve deg fram. Lykke til.
Roar Solheim (11.04.2007)
hekketid
Når hekker endene i Trøndelag. Kan det tenkes at de allerde er ferdigklekket og svømmer nå i april
J.H. (10.04.2007)
Svar:
Hei!
Av endene er stokkanda som regel tidligst ut med eggleggingen, og i lavlandet i Sør-Norge kan de første kullene bli lagt allerede i slutten av mars. De fleste kullene blir imidlertid lagt i løpet av april, og i fjelltrakter i mai-juni. I Trøndelag skal det godt gjøres å se utklekte stokkand-unger i april, men vi skal ikke mange dagene inn i mai før de første "stokkand-togene" dukker opp.
De andre endene starter som regel eggleggingen 2-3 uker etter stokkendene.Tore Reinsborg (11.04.2007)
Havørn.
Hvor lenge ruger havørn på eggene?
C.H. (10.04.2007)
Svar:
Havørna ruger ca 38 døgn før eggene klekkes (altså i overkant av fem uker). Ungene holder seg i reiret i 10-12 uker før de erflygedyktige!
Roar Solheim (10.04.2007)
BØYLEPINGVIN
hei. hvor blir bøylepingvinen kalt akkurat det? og hva heter den på latinsk og hvorfor?
J. (10.04.2007)
Svar:
Bøylepingvinen heter Pygoscelis papua på latin, og Gentoo Penguin på engelsk. Det norske navnet bøylepingvin har den nok fått på grunn av en hvit bue som går på tvers over hodet - det kan nesten se ut som om den har på seg hodetelefoner (!).
Roar Solheim (10.04.2007)
Merkelig Australsk fugl
Jeg fotograferte denne fuglen nylig i Australia og finner ikke ut hva slags fugl det er. Den ble fotografert nær Blue Mountains i New South Wales.
site:
http://bp3.blogger.com/_zyerkKyp7sc/RhepCYZJLJI/AAAAAAAAAD4/5YPLZWKpHLc/s1600-h/84340003.jpg
J.S. (08.04.2007)
Svar:
Dette er en av de største nattravnene som finnes. Gruppen kalles froskemunner - fordi de har et enormt gap. Denne arten heter på engelsk Tawny frogmouth, på norsk har den fått navnet Uglefroskemunn! De har svært god kamuflasjefarge, og sitter stille med øynene sammenknepet. hvis de skjønner at de er oppdaget, åpner de kjeften på vidt gap for å skremme unna eventuelle farer!
Roar Solheim (10.04.2007)
Due
Hvilken fugl er byduens naturlige fiende.
E.L. (10.04.2007)
Svar:
Det viktigste rovfuglen som jakter på byduer er nok vandrefalken. Men i byer kan også hønsehauk og til og med spurvehauk fange duer som mat. Der hvor hubroen hekker nær mennesker og byduer, kan nok også denne jakte på duene.
Roar Solheim (10.04.2007)
Krig om en fuglekasse
I år slåss kjøttmeiser og spurver om den samme kassen. Det er 1 par av hvert slag, som flyr ut og inn. Reir har det ikke blitt noe av, selvom de drar inn kvister og greier.
Akkurat nå ligger spurvehannen og soler seg oppå lokket og hunnen jobber, mens de to meisene sitter og ser på. Så snart spurvene er borte, flyr meisene inn og forsøker å ordne reiret igjen, men de klarer ikke å få ut pinner og slikt.
Har ikke opplevd det før. Er hullet for stort i fuglekassen? Eller er dette vanlig.
R.G.U. (10.04.2007)
Svar:
Det er ikke uvanlig at hullrugere sloss om tilgangen til et reirhull, enten det er et naturhull eller en fuglekasse. Det er masse konkurranse mellom individer innen en art og mellom arter, noe vi bare kan observere og registrere. Ett av fugleparene kommer til å gå av med seieren - men om det blir gråspurvene eller meisene er det ikke gitt å si på forhånd.
Roar Solheim (10.04.2007)
Ekorn og småfugler
Ekornet er en trivelig skapning, men er en lei røver av småfuglegg og -unger. Hvordan holde ekorn unna fuglekassene? Jeg har erfaring for ekorn som inntrenger i fuglekassene og reirplyndrer. Holder akkurat på å lage noen nye fuglekasser. Jeg har festet aluminuimplate rundt flygehullet, men er hullet stort nok (pereleugle), hjelper jo ikke det. Ekornet kommer seg lett inn.
B.E. (09.04.2007)
Svar:
Hei!
I de mindre fuglekassene vil ikke ekornet komme seg inn, men det vil det kunne gjøre i perleugle-kasser. Det er mindre vanlig at ekornet plyndrer perleugle-kull, men hvis meiser eller fluesnappere hekker i slike kasser kan de ligge tynt an. For perleugla er nok måren en langt større trussel en ekornet. Til småfuglene bør du bruke de to minste kassetypene. På nettstedet under vil du kunne finne mål på perleuglekasser og andre kasser:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (10.04.2007)
Kattuglekasse
Når skal jeg skjekke om det har kommet kattugle i fuglekassene mine???
S. (09.04.2007)
Svar:
Hei!
Man bør ikke sjekke kassene for ofte, da det vil forstyrre fuglene unødig. Hvis du tar en kikk i kassene sånn ca midt i mai, er det stor sjanse for at kattugla har ganske store unger. Kattuglene er da mindre sårbare, enn i f.eks rugetida i april. Ta gjerne på deg en tykk lue og bruk vernebriller, da enkelte kattugler kan være aggressive og gå til angrep.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Hvilke ugler lever i Bergen.
Vi er en familie på 4 med 2 små bar. Vi Hører ugler når vi går i Langedalen i Arna. Vi har lyst til å sitte opp fugle kasse og følge med fra avstand. Vi lurer på hvilke kasser vi skal bygge og da trenger vi å vite hvilke ugler som bor her. På forhånd takk.
T.N. (08.04.2007)
Svar:
Hei!
I nærheten av Bergen er det mest trolig at dere hører kattugler om kveldene. På nettstedet under er angitt mål for kasser til kattugle og andre arter:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (10.04.2007)
Svarttrost
Vi bor i Grane kommune. Det dukket plutselig opp en flokk svarttrost nå like før påskestormen satte i gang for fullt. Det har lagt seg mye snø igjen, og trostene holder seg ved fòringsplassen hele dagen. Det ser ut som de spiser solsikkefrø og litt eple. Her er mye gråtrost sommerstid, men den har jeg ikke sett ennå. Hekker svarttrost her, og pleier den dukke opp før gråtrost? Eller er det uværet som har brakt den hit? De ser litt malplasserte ut. Vi hadde avsluttet fòringen, men startet opp igjen mens de er her.
T. (07.04.2007)
Svar:
Hei!
Det har kommet mange rapporter om trekkfugler som har oppsøkt fôringsplasser i Nordland og Trøndelag de siste dagene. Dette er forholdsvis normalt når vinteren gjør sin gjeninntreden. Svarttrosten vil nok kunne hekke mange steder sør i Nordland, og det er typisk at den dukker opp noen uker før gråtrosten. De har trolig ankommet før uværet satte inn, og har så søkt mot bebyggelse og fôringsplasser etter snøfallet.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Pingvin
hvor lenge klarer en pingvin å være under vann?
T. (06.04.2007)
Svar:
Hei!
Keiserpingvinen er målt å ha oppholdt seg 18 minutter under vann ved et dykk. Den normale tiden under vann pr. dykk er imidlertid 2-8 minutter.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Skjære
hei, jeg lurte på når skjære la egg,... har et par fuglebøker hjemme, men det står bare hvor mange egg de får ikke hvilken måned de legger egg i... så jeg ville bare spørre :)
H.M. (06.04.2007)
Svar:
Hei!
Skjærene legger eggene som oftest i siste halvdel av april, stundom i begynnelsen av april i Sør-Norge. I Nord-Norge vil eggleggingen skje litt senere enn sørpå.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Fugler
Hei, Jeg er normalt sett en veldig så glad fuglevenn, men jeg har en seilbåt med to master, og der sitter stort sett kråker og måker.Og de skiter vannvittig mye!
Om vinteren har jeg vinterkalesje, så da er det ikke så farlig- men det er litt trist om sommeren, har i tillegg småbarn som synes det er kjekt å plukke i fuglebæsj.
Har hørt at enkelte farger , kan virke skremmende på fugler- men jeg vet ikke vilken. Kunne tenke meg å heise en vimpel med den fargen de ikke liker. Er dette et bra forslag? eller finnes det noen bedre alternativer? Tar i mot den hjelp jeg kan få:-)
R.M.H. (06.04.2007)
Svar:
Hei!
Vi har ikke hørt om farger som holder kråker og måker unna fartøy. Blått skal ha fungert for å holde spettefugler på avstand, men vi tviler på at denne fargen vil holde de nevnte fugler unna. For å holde fuglene borte fra båten, vil trolig det beste være å holde den fri for alt som disse fuglene finner spiselig; det være seg fiskeavfall og andre matrester. Ellers må nok alle båt-entusiaster finne seg i at de nevnte fugler er en del av det marine miljøet, og alltid vil være det.Tore Reinsborg (10.04.2007)
sterkest
hvis alle fuglene slos mot alle fuglene av de som kan fly hvem hadde vunnet
E. (06.04.2007)
Svar:
Hei!
Ingen fugler slåss bare for å slåss. Mange arter fugler vil imidlertid kunne bli svært aggressive i beskyttelsen av egg og unger, og da vil knoppsvanen kunne være litt av en slåsskjempe i form av sin størrelse. Den kan regelrett jage både mennesker og dyr som nærmer seg dens avkom.Tore Reinsborg (10.04.2007)
vingespen
hvilken fugl er størst av alle i vingespenn???
E. (06.04.2007)
Svar:
Hei!
Målt i vingespenn, er vandrealbatrossen og kongealbatrossen de fuglene som er størst. Disse kan oppnå et vingespenn på over 3,5 meter.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Spørsmål:
er det sant at ravnen kan bli opp til 70 år
S. (05.04.2007)
Svar:
Hei!
Den eldste registrerte alder på ravn som vi kjenner til, var et individ som ble minst 23 år og 3 måneder gammel. Tallet er basert på ringmerkingsgjenfunn av en ravn ringmerket i Norge. Ingen vet hvor gammel en ravn kan bli, men 70 år er nok i drøyste laget.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Linerle på vinduet
I fjor hadde vi en Linerle som var plagsom i kontakt med de fleste vinduene på huset. Nå har vi nettopp merket at denne Linerlen er kommet tilbake i år og starter på samme måten som i fjor.
Har lest at den utøver en kamp mot spailbilde som den tror er en rival.
Er det mulig å gjøre noe med dette problemet?
Takker for et raskt svar
M.H. (05.04.2007)
Svar:
Hei!
Etter en stund vil antagelig linerla slutte med den beskrevne adferden, og så lenge linerla ikke skader seg selv burde ikke adferden være noe stort problem.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Spørsmål:
hva er en nucifraga
N.N (04.04.2007)
Svar:
Hei!
Nucifraga er det latinske slektsnavnet til nøttekråke.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Spise måkeegg
Hvor er det tillatt å plukke måkeegg for å spise?
R. (04.04.2007)
Svar:
Hei!
I §6 i forskriften på nettstedet under vil du kunne finne ut hvilke arter det kan sankes fra, hvor i landet egg kan sankes og i hvilket tidsrom egg kan sankes. Det er bare grunneier/bruker som kan sanke egg, og det begrenset til egen grunn. Dvs. at så lenge du ikke er grunneier/bruksberettiget er det forbudt med eggsanking uansett hvor det måtte være.
http://www.lovdata.no/for/sf/md/td-20070201-0112-0.html#6Tore Reinsborg (04.04.2007)
Rovfuglobservasjon
Jeg lurer på hva slags fugl jeg så svevende over et stølsområde mellom Øystre Slidre og Vang kommune (sydvest for jotunheimen). Den var forholdsvis stor med vinger som var buet nedover ytterst, den hadde også en nogenlunde rund, hvit flekk midt under hver vinge.
L. (03.04.2007)
Svar:
Hei!
De hvite feltene under vingene kan tyde på at du har sett en ung kongeørn.Tore Reinsborg (04.04.2007)
kjøttmeis
hva gjør mane kjøttmeisen i mens damen ordner reir
Å. (03.04.2007)
Svar:
Hei!
På den tiden hunnen bygger reir, vil ofte hannen synge for å markere territoriegrensene. Hos flere spurvefuglarter er det funnet avkom som er et resultat av "utenomekteskapelige" parringer, og hannen vil da muligens også drive make-vokting, eller "mate-guarding" som det heter på fagspråket.Tore Reinsborg (04.04.2007)