Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 641 til 48 665 av totalt 49 931 spørsmål


#Trekkfugler

Trekkrute grågås

Hvor går trekkrutene for grågås? Hva er den vanligste gåsearten som har rute over Mjøsområdet?

G. (21.04.2007)

Svar:

Hei!
Mange av grågjessene kommer trekkende langs kysten, men det er også noen som trekker direkte over innlandet. De fleste gjess man ser trekkende over Mjøsområdet er kortnebbgjess. Disse trekker over dette området i tusentall vår og høst. Ellers vil nok kanadagjess kunne opptre i gode antall.

Tore Reinsborg (23.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fuglesang

er det mulig å få tak i en cd/dvd med eksempler på hvordan forskjellige fugler låter ? Skulle så gjerne lært meg å kjenne igjen fuglene på sang og varsel.

J.J. (21.04.2007)

Svar:

Hei!
Via nettstedet under kan du kjøpe flere forskjellige gode CD-er, samt DVD-er med fuglelyder:
http://www.naturogfritid.no/

Tore Reinsborg (23.04.2007)


#Fuglekasser

trekryper

eg lurte på korlang tid trekryperen merker kassen som vi har lagd?????og kor lang tid brukar den på reiret sitt

F. (20.04.2007)

Svar:

Hei!
Trekryperen hekker omtrent på samme tid som meisene, så har du hengt ut kassen i passende skogtype i vinter, kan det godt hende du får den i kassa. Trekryperen trenger imidlertid ikke være enkel å få i kasse. Men desto artigere er det når man får klaff med den. Trekryperen bruker stort sett 4-9 dager på reirbyggingen.

Tore Reinsborg (23.04.2007)


#Økologi og atferd

stær

kor mange unger får ein stær??????

F. (20.04.2007)

Svar:

Hei!
Stæren får stort sett 5-6 unger pr. kull.

Tore Reinsborg (23.04.2007)


#Økologi og atferd

spettmeis

kor lang tid bruker spettmeisen på å lage reiret sitt??

F. (20.04.2007)

Svar:

Hei!
Det vil være stor variasjon i hvor lang tid spettmeisa bruker på å lage reir. I mindre hulrom kan det ta bare noen få dager, mens i større hulrom (f.eks uglekasser) kan det ta flere uker å ferdigstille reiret. I tillegg til selve reiret, bruker spettmeisa også mye tid på å mure igjen reirhullet til passende størrelse. Den vil da bruke mye tid på murearbeid i hull med stor diameter.

Tore Reinsborg (23.04.2007)


#Økologi og atferd

1

eg har ein stær heima som lager reir så er de litt usikker på å gå inni....kor mange dager tar det nor ein stær skal bygge reir

F. (20.04.2007)

Svar:

Hei!
Det vil variere en del hvor lang tid de forskjellige stær-parene bruker på reirbyggingen. I et italiensk studie, brukte stæren gjennomsnittlig 4,6 dager på jobben.

Tore Reinsborg (20.04.2007)


#Fuglekasser

fuglekassermål

hei kor kan eg finne mål til blåmeis........og kor tykk må vanlig vis må plankene til ein fuglekasse vere og kor brei det har eg altid lurt på siden eg elsker fugler

O. (19.04.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du finne mål på blåmeis-kasser og andre kasser. Tykkelse på plankene til disse kassene er ikke nevnt i tabellene. Det holder med en tykkelse på 1-1,5 cm på plankene.

http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (20.04.2007)


#Fuglekasser

blåmeis

kor kan eg finne mål til fuglekasse til blåmeis

F. (19.04.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du finne mål på blåmeis-kasser og andre kasser:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (20.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tårnfalk

Hva er overgump?

W. (19.04.2007)

Svar:

Hei!
Overgumpen er det fjærkledte området mellom bakryggen og stjerten på fuglen.

Tore Reinsborg (20.04.2007)


#Økologi og atferd

Skadde ender

Hei!

Det er en flokk ender i nærheten av der vi bor. En av de har brukket en fot; den står rett ut, og hvis den beveger seg på bakken så hopper den såvidt fremover på en fot. Den greier å fly (i alle fall lavt), og den kan ligge på vannet (men vet ikke hvor godt den manuvrerer der). Hvordan odds har denne anda for å leve og leve uten mye smerte? Og hvordan vil den greie seg med handikappet på land, i lufta og i vann (føttene styrer vel endel uansett?). Bør noen tilkalles for avliving? - hvis ingen kan plukke den opp, rette opp skaden og få den tilbake igjen etter hvert?

En annen and mangler halve nebbet, og det som er igjen er "hakkete"/ujevnt i formen. Den ser ut til å greie seg noen lunde, og det vil den kanskje fortsette med. Vi er noen som mater endene. Sørger selvsagt for at disse 2 får, de må følges opp litt ekstra under matingen - hvis ikke kommer de ikke til for å få mat (blir "robbet" eller tør ikke stå på foran i køen).

Mvh
Anne Grete Henriksen

N.N (19.04.2007)

Svar:

Hei!
Fugler kan overleve med bare en fot i funksjon, så avlivning er antagelig ikke nødvendig.

Tore Reinsborg (20.04.2007)


#Ringmerker

ringmerke

hvordan får man av merke på en død fugl

D. (19.04.2007)

Svar:

Hei!
Ringmerkere bruker en spesialtang for å fjerne ringer, men slike har stort sett bare ringmerkere. Hvis ringen er av aluminium (mykt metall) kan den bendes ut ved hjelp av en spiss gjenstand, f.eks en syl. Hvis det er en stålring, må antagelig foten klippes av for å få av ringen. Gjenfunn av ringmerkede fugler er svært interessant, da slike funn vil kunne gi oss ny viten om bl.a. trekkveger og hvor gamle de kan bli. Ringen eller det avleste ringnummeret kan sendes sammen med et kort notat som viser funndato og funnsted (bør kunne tas ut fra et kart) til følgende adresse:
Stavanger museum, Zoologisk avd.,Musègt. 16, 4010 STAVANGER. Kontakt kan også oppnås ved å sende e-post til: olav.runde@stavanger.museum.no. I retur vil du da få et brev om hvor og når den er merket.

Tore Reinsborg (20.04.2007)


#Økologi og atferd

fugler dør ut..

jeg halder på med et skole prosjekt, og jeg skal finne ut hvorfor fugler dør ut.. og hva folka er ansvarlig for at de dør..!
hvet du hvorfor fugler dør ut?? kan du sei noeg grunner til det..? hva er det mennesker har gjot siden de dør ut.? hva kan vi gjøre for å ikkje drepe fulene.?
please svar meg:)

G.H. (19.04.2007)

Svar:

Hei!
Fuglearter har utviklet seg og utvikler seg i kontinuerlige prosesser over svært lang tid, og slike prosesser fører til at noen dør ut av naturlige årsaker (f.eks i konkurranse med andre arter om de samme næringskildene). I de siste hundre år har imidlertid mennesket ødelagt mange arters levesteder og således gjort at mange fuglearter er på utryddelsens rand. Også lovlig og senere ulovlig jakt har redusert bestandene av mange arter. Den beste måten mennesket kan bevare artsmangfoldet på, er å stoppe ødeleggelsen av de viktige leveområdene for fuglene (særlig regnskogene hvor de fleste artene lever). Et kunstig varmere klima, vil også kunne ramme flere arter. Reduksjon i utslipp av klimagasser vil således også være viktig. En tredje faktor, vil være å få stoppet ulovlig etterstrebelse og innførsel av en del arter.

Tore Reinsborg (20.04.2007)


#Økologi og atferd

fuglesang

Hei!
er det mulig at dy kan sende meg noe stoff om fuglesang over e-post? jeg har en oppgave jeg holder på med å skulle gjerne hatt noe mere stoff om fuglesang.
Evt om du har noen linker til sider der det står mye om fuglesang.
På forhånd takk:)
Anne lene

A.L. (18.04.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du kunne høre korte sekvenser av forskjellige arters lyder:

http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php

Flere gode CD-er med fuglelyder kan kjøpes via nettstedet under:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!lyobi!&rstadv=J

Tore Reinsborg (18.04.2007)


#Økologi og atferd

Sant eller fant?

En venn av meg fortalte meg at det finnes en fugl som stopper å synge hvis den ikke får en spesiell form for mat. Tror det var frø.

Er dette riktig, og vet du i såfall hva denne fugelen heter?

B. (17.04.2007)

Svar:

Hei!
Vi har ikke hørt om at en fugl må ha en spesiell frøtype for å kunne synge. Mange fugler er imidlertid spesialiserte for å kunne nyttegjøre seg ulike frøtyper. Korsnebbene har f.eks et nebb som gjør den i stand til å hente ut frøene fra kongler på en effektiv måte, mens kjernebiteren har et kraftig nebb som gjør den i stand til å knuse harde frøkjerner for å spise det næringsrike innholdet.

Tore Reinsborg (18.04.2007)


#Diverse

Ornitolog

Går det an og ha ornitolog som jobb???

S. (17.04.2007)

Svar:

Hei!
Det går an å ha ornitologi som jobb, men dette forutsetter vanligvis at man tar høyere utdanning hvor generell biologi inngår i utdanningen. Videre bør studiene inkludere noen andre naturvitenskapelige fag som f.eks. kjemi, fysikk eller matematikk. Tar man universitetsutdannelse, vil man gradvis bli mer spesialisert, og utdannelsen vil munne ut en mastergrads- eller doktorgradsoppgave hvor f.eks et trekk ved fuglenes biologi blir studert mer detaljisk.

Tore Reinsborg (18.04.2007)


#Økologi og atferd

skarv som hekker...

Hvor og hvordan hekker skarven?? nysjerrig;P trenger det til et prosjekt:P

T. (17.04.2007)

Svar:

Hei!
Skarvene våre (storskarv og toppskarv) hekker i kolonier i den ytre skjærgården av landet. Den "vanlige" storskarven hekker fra Trøndelag og nordover, mens toppskarven hekker sør til Rogaland. En underart av storskarven hekker også sør i landet, bl.a i Østfold. Du kan lese mer om disse artenes hekkebiologi på nettstedene under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=191
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=215&vis=

Tore Reinsborg (18.04.2007)


#Økologi og atferd

Stokkand

Hei,
Vi har en stokkand i hagen som ruger på 11 egg. Lurer på hva som skjer med ungene etter klekkingen? Skjer klekkingen på en bestemt tid av døgnet? Er de lenge i reiret etter klekkingen? Tar de turen mot elva rett etter klekking? Vi håper vi får muligheten til å se andemor ta med seg ungene til elva.

P.H.N. (17.04.2007)

Svar:

Andunger pleier å klekkes på omtrent samme tid, dvs i løpet av ett døgn. Da ligger gjerne mora på reiret og varmer egg og unger mens de siste eggene klekker. Når alle ungene er tørre, går hun av reiret og lokker ungene med seg til nærmeste vann. Dette kan være farlig hvis stokkanda hekker inne i en by eller tettbygd strøk, og må lokke med seg ungene over veier og trafikkerte steder. Heldigvis er de fleste folk hjelpsomme, og lar endene få forkjørsrett!

Roar Solheim (17.04.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvor finner vipa mat

N.N (17.04.2007)

Svar:

Hei!
Vipa finner maten sin hovedsaklig i fjæra om høsten, vinteren og tidlig på våren. Etterhvert som det våres vil den finne animalsk føde også på åker, eng og myrområder.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Økologi og atferd

hei igjen

et siste spørsmål?
danner stokkender par på samme sted som de hekker?
året i forveien altså ;
og har de en tendens til å komme tilbake til det samme stedet år etter år?

beste hilsener

E.T. (17.04.2007)

Svar:

Hei igjen!
Stokkendene trenger ikke å danne par på eksakt sted for hekking, da ofte leveområdene om høsten er litt vekk fra hekkeområdene. De kan godt hekke ved samme tjern/innsjø påfølgende år.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Økologi og atferd

hei igjen

takk for svar; tore;
jeg har bare et ekstra spørsmål;
det står på en annen side her inne at ender danner par om høsten;
vil det si at de lever i par en god stund før de parrer seg ?
det virker jo nokså spesiellt hvis så er ?
kan du oppklare dette for meg?

beste hilsener

E.T. (17.04.2007)

Svar:

Hei igjen!
Det stemmer at stokkendene kan danne par om høsten, og de vil da holde sammen fram til våren. Hannen vil ikke ta del i ungepass om sommeren, men drar for å myte sammen med andre hanner. Utpå høsten vil de kunne gjenforenes med hunnen eller at evt. nye par etableres.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Økologi og atferd

stokkand

hei! det er kommet et andepar til en dam på Ås , akerhus;
lurer bare på hvor de trolig har vært i løpet av vinteren;
og så lurer jeg på hvor og hvordan endene (hun og han) finner hverandre;
og for hvor lenge ender danner par.. om det er over flere år, eller?

E.T. (17.04.2007)

Svar:

Hei!
I mange tilfeller holder de samme parene sammen over flere år. Stokkendene trekker bare bort hvis snø og is tvinger dem bort fra et område, og de vil om vinteren kunne finnes ikke langt unna de stedene hvor de hekker. Ender som hekker i strøk langt fra åpent vann vil trekke noe lengre. Ringmerking har bl.a. påvist migrasjon av stokkender mellom Bergen og Nord-Sverige/Finland.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Diverse

Nasjonalfugler

Hva er de nordiske lands nasjonalfugler?

K.K. (17.04.2007)

Svar:

De nordiske lands nasjonalfugler er som følger:
Norge: Fossekall
Sverige: Svarttrost
Danmark: Knoppsvane
Finland: Sangsvane
Island: Jaktfalk
Færøyene: Tjeld

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva slags fugl har vi høyrt

Vi har vore på Gol med skiskyttarlaget i helga. På nettene er det ein fugl som har skriki slik at vi ikkje har fått sove. Vi lurar veldig på kva fugl dette er. Den har starta litt over 0400 kvar morgon. Den tutar som ei vekkerklokke. tuuuuut tuuuuut tuuuuut tuuuuuut. Vi trur det er 4 eller 5 tut ganske raskt etter kvarandre. Så er det nokre sekundars opphald, før nesta omgang. Altså veldig regelmessig. Vi har også høyrt fuglen på dagtid, men ikkje fått auga på den.

A.L. (16.04.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at dere har hørt en perleugle. Ugla må ha vært ganske nært, da ropene ikke er spesielt høylytte.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Diverse

Kråker spiser opp kitt og maling

Jeg er på hytta plaget av kråker som spiser opp kitt på vinduene, nå i vinter har de også gått løs på malingen på vindusbrettene. Hva kan jeg gjøre ? Hva er det beste middelet for å fjerne fugleskitten på veggen ?

B.B. (16.04.2007)

Svar:

Hei!
Det er godt mulig at kråkene har gått løs på kitt og løse malingflak, fordi de vil bruke dette i foringen av reirskåla. Hvis kråkene får tak i maling, bør trolig malingen på vindusbrettene skrapes vekk og males på nytt. Kråkene vil ikke få tak i nymalt maling. Vi har ikke noe andre tips i forhold til fjerning av fugleskitt utover vanlige rengjøringsmidler. Løsningsmidler bør ikke brukes, da dette også vil gå ut over maling/beis.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Økologi og atferd

hørsel

hvorsan hører fugler

O.P. (16.04.2007)

Svar:

Hei!
Fugler har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler. Uglene har i tillegg en skalle-anatomi (øregangene sitter asynkront plassert på kraniet), samt et fjærslør som bidrar til å forbedre hørselen.

Tore Reinsborg (17.04.2007)

««første 48 641 - 48 665 av 49 931 siste»»