Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 665 til 48 689 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
hjælp
jeg har haft en fugl ude i min have det ligner en spurvehøg men ved ikke om det er den jeg har et billede men det er ikke så tydeligt er der en man kan sende det til som ved noget om de fugle
A. (01.05.2007)
Svar:
Hei!
Du kan sende bilde av fuglen til adressen under, så skal vi prøve å hjelpe deg med identifiseringen:
fuglevennen@birdlife.noTore Reinsborg (02.05.2007)
Skjærer
Vi har et skjærepar i et tre rett oppe i gaten.....hvor lenge holder et par sammen og hvor gamle blir de? Og fortell gjerne mer om de....
N.N (30.04.2007)
Svar:
Hei!
Et skjære-par kan holde sammen livet ut, og i Norge er høyste registrerte alder på skjære 14 år og 11 måneder. Høyeste registrerte alder i det øvrige Europa er 15 år og 1 måned. Du kan lese mer om skjæra på nettstedene under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=164
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=216Tore Reinsborg (02.05.2007)
Skogsdue
Vi har en skogsdue som ligger på egg i hagen vår. Treet skal sages ned fordi vi skal grave i hagen. Hvor lenge ligger den på egg og hvor lenge må ungene bli i reiret? Kan vi prøve å flytte reire?
K. (30.04.2007)
Svar:
Hei!
En dueart som kan finne på å hekke på et slikt sted er ringdua. Denne er noe større enn byduene. Også tyrkerdua kan nok hekke på slike steder, men denne er mindre tallrik enn ringdua. Rugetiden hos ringdua er 15,5-18 døgn, mens ungene blir i reiret i 3-4 uker. Rugetiden hos tyrkerdue er 14-16 døgn, mens ungene blir i reiret 18-20 døgn. Vi vil ikke anbefale dere å flytte reiret, men istedet vente med å hugge ned treet til ungene har flydd ut.Tore Reinsborg (02.05.2007)
Fuglekasser
Hallo!
Er det mulig å få kjøpt fuglekasser som byggesett,eventuelt hvor skal jeg henvende meg?
Er en hyperallergisk person med interesse for fugler, men er en vanskelig kombinasjon. Trestøv er et problem.
V. (29.04.2007)
Svar:
Hei!
Fuglekasser kan kjøpes via nettstedet under:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!ruofo!&rstadv=JTore Reinsborg (02.05.2007)
Due i Tuja
Vi har fått en ny nabo. En due som ligger å ruger på redet den har bygd inne i ett av våre Tuja trær.
Hvor lenge ruger Dua og hvor lenge blir ungene i redet? Jeg skulle ha malt verenda rekkverket som Tujaen står inntil, men vil ikke forstyrre for mye
T.A. (29.04.2007)
Svar:
Hei!
En dueart som kan finne på å hekke på et slikt sted er ringdua. Denne er noe større enn byduene. Også tyrkerdua kan nok hekke på slike steder, men denne er mindre tallrik enn ringdua. Rugetiden hos ringdua er 15,5-18 døgn, mens ungene blir i reiret i 3-4 uker. Rugetiden hos tyrkerdue er 14-16 døgn, mens ungene blir i reiret 18-20 døgn.Tore Reinsborg (02.05.2007)
Verdens vanligste fugl
Hva heter verdens vanligste fugl, hvor fins den og hvor mange finnes det av den????
S. (29.04.2007)
Svar:
Hei!
Verdens mest tallrike fugl er trolig blodnebbveveren som lever i tropisk Afrika. Det er trolig dobbelt så mange blodnebbvevere som mennesker i verden.Tore Reinsborg (02.05.2007)
Hvorfor banker fuglen med nebbet på vinduene våre?
Hei!
I over en uke nå har vi hatt en nærgående liten fugl rundt huset(vi er dårlige på fuglenavn, men den er grå, med hvitt bryst og svart hode og lang svart stjert). Fra tidlig morgen til sene kveld flyr den rundt huset og liksom kræsjer forsiktig i forskjellige vinduer og gir en rask bankelyd på vinduet. Fuglen virker ellers ganske tam, dvs hvis vi åpner terassedøren når den er der, flyr den ikke bort, men blir gjerne stående å vippe på rekkverket og titte på oss. Når vi går inn igjen fortsetter den med å fly på vinduet. Vi synes så synd på fuglen da det jo må være utrolig slitsomt å holde på på denne måten. I tillegg vekker den oss i 6-tiden om morgenen ved å banke på soveromsvinduet. Vi vil gjerne vite hva som driver fuglen til denne nitidige aktiviteten og om det er noe vi kan gjøre for å få den til å holde opp?
G. (29.04.2007)
Svar:
Hei!
Det er antagelig en fugl som opplever sitt eget speilbilde i vinduet, og tror det er en rival som har kommet innenfor dens territorium. Din beskrivelse kan tyde på at det er snakk om en linerle. Antagelig vil fuglen slutte med denne adferden ganske snart, da den etterhvert vil finne ut at rivalen ikke er reell. En måte å få slutt på adferden, kan være å minske vinduets speileevne ved bruk av gardiner, persienner e.l.Tore Reinsborg (02.05.2007)
Ugle på Bømlo
Jeg hører ugler på nettene på Finnås vest i Bømlo - hvilke ugletype er det mest sansynlig ?
H.K. (01.05.2007)
Svar:
På den kanten av landet er det mest sannsynlig at du hører kattugler. De kan være ganske "støyende" av seg til tider. En annen art som kan finnes i dette området er hornugla, men den har svært beskjeden lyd som svært få lgger merke til (et lavmælt, dempet hoooo som den roper ut i omtrent samme takt som vi puster).
Roar Solheim (01.05.2007)
Avstand mellom fuglekasser
Hvor stor bør avstanden være mellom fuglekassene. Stæren forsvarer bare eit lite territorium rundt kassen så den er grei. Men tenker mer på kjøttmeis/blåmeis/svarthvit fluesnapper. ??
B.S. (30.04.2007)
Svar:
Kjøttmeis kan hekke i kasser som ikke ligger mer enn ca 10 m fra hverandre. Hvis du henger kassene i skog, vil jeg anbefale minst 25-30 meters avstand, da er det sjanse til at alle kassene kan være tilgjengelige for hekking. Hvis de står for nære hverandre, vil fuglenes krav til størrelse på leveområde (territorium) gjøre at en nabokasse ligger innenfor en hekkefugls territorium. Da vil en mulig nabo bli jaget vekk. Fugler av forskjellig art kan likevel hekke nærmere hverandre (f. eks. 5 meter mellom et meisereir og et fluesnapperreir).
Roar Solheim (30.04.2007)
Duer
Vi har duereir med to dueunger i grillen vår. Vi ønsker å starte grillsesongen snart, og lurer på hvor lenge vi må vente. Vi vet ikke når eggene ble klekket, men de er litt større enn en knytteneve. Finnes det en ca dato hvor duer forlater reiret?
M.H. (30.04.2007)
Svar:
Du kan lese mer om våre duearter og deres hekkebiologi på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/. De aktuelle artene er bydue, ringdue, skogdue og tyrkerdue (du finner de i rullegardinmenyen på denne siden).
Frode Falkenberg (30.04.2007)
Spørsmål:
hvordan ser du at det er en hunnmåke eller en hannmåke?
PS...
det er pappa sin E-post.
S. (29.04.2007)
Svar:
Det er ikke så enkelt å se forskjell på kjønnene hos måker. Hannene er i snitt noe større og kraftigere enn hunner, men fjærdrakta er lik. Ser du flere måker av samme art sammen, så vil du gjerne se at det er litt størrelsesforskjell mellom individene, og da er ofte de minste hunner. Mer måkeinformasjon finner du på http://gull.cyberbirding.no/ (engelsk tekst).
Frode Falkenberg (30.04.2007)
Hekketid
Hei
Jeg lurer på når tid på våren fuglekassene bør være klare
til bruk?
Eks.til fluesnapperen.
E.P. (28.04.2007)
Svar:
Dette kommer an på hvor du bor i landet, og hvilke arter du henger opp kassen til. For fluesnapperen holder det at kassa er hengt opp dagen før de første ankommer. De siste 2-3 dagene har det faktisk kommet mange svarthvitfluesnappere til Sør-Norge, så kasser hengt ut for en uke siden, er helt OK. Men du kan fremdeles henge ut kasser og få fuglene til å ta dem i bruk (noen er seinee til å starte hekkingen enn andre). Meisene som er standfugler vil ofte begynne å kikke etter hekkeplasser tidligere på våren, men hvis du henger opp meisekasser innen utgangen av mars, vil det som regel være mer enn tilstrekkelig for at meisene skal oppdage og akseptere kassene. Selv hang jeg opp meisekasser 30. mars i Kristiansand, og allerede den 17. april hadde meiser bygd ferdig reir i mange av dem. I en av kassene hadde en meis rukket å legge 2 egg, så den kassa ble nok tatt i bruk bare noen dager etter at den ble hengt opp!
Roar Solheim (29.04.2007)
fugle egg
jeg bhar fått egg i fugle kassa mi. men når klekker eggene?
C. (27.04.2007)
Svar:
Det kommer an på hvilken fugleart du har fått i kassa. De fleste småfugler som meiser stær og flesnapper legger først ferdig hele kullet (ett egg per dag) før de legger seg til å ruge. Deretter går det 12-14 dager med ruging for de aller fleste småfuglene før ungene klekkes.
Meisene har hvite egg med små, brunrøde prikker, stæreggene er lyseblå, mens svarthvit fluesnapper har små, lyseblå egg.Roar Solheim (29.04.2007)
Ugle med reir på bakken
Her om dagen jeg var på tur i skogen utenfor Sandnes i Rogaland kom jeg over en ugle på reir. Det lå rett på bakken inntil en trerot og det var kun laget av dun.Det lå fire store helt lyse egg oppi. Ugla var forholdsvis stor og brun. Er det vanlig at de har reiret rett på bakken? Må jo være veldig utsatt for mår og røyskatt. Har ved senere turer holdt meg mer på avstand og ser at hun ligger og ruger. Håper det går bra. Men er det vanlig? og hva type ugle er det?
B. (27.04.2007)
Svar:
Den ugla som vanligvis hekker på bakken på disse kantene av landet, er jordugle. Den er lyst gulhvit med brune til svartbrune flekker, og den kan fortone seg ganske brun når den sitter stille. Også hubroen hekker på bakken, men vanligvis i bratt terreng eller oppunder et berg. I meget sjeldne tilfeller kan kattugla hekke på bakken eller i en bergsprekk, men det er ytterst uvanlig og ikke noe å anta når du skal finne ut hvilken art dette ver. Jeg tipper at du har funnet et jorduglereir. Bakkehekkende ugler miste eggene hvis en mår, rødrev, mink eller grevling finne redet, men måren kan også lett finne uglereir i hule trær. Mange kattugleegg blir mårmat om våren. Kattuglenes mottrekk er å bytte til en ny reirplass som kanskje ikke er oppdaget av mår ennå.
Roar Solheim (29.04.2007)
Ringmerket Trost
Fant en død trost, som var ringmerket er det noen som har interesse av nummeret?
S.E. (27.04.2007)
Svar:
Alle som finner ringmerkede, døde fugler bør ta vare på fuglen, legge den i en plastpose og fryse den ned. Ta deretter kontakt med det nærmeste zoologiske museet du kan finne (Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim, Mo i Rana eller Tromsø). Fuglen kan nemlig ha stor verdi for vitenskapelig arbeid, siden både funnsted og merkested vil være kjent. Hvis du leser av stedsnavn, bokstavkode og tall (ringnumer) på ringen, så kan du skrive og sende disse opplysningene til
Ringmerkngssentralen, Stavanger Museum
Muségt. 16, 4010 Stavanger
Telefonnummer er: 51 84 27 00
eller du kan bruke E-post: post@stavanger.museum.noRoar Solheim (29.04.2007)
Hønsehauk
Hva slags tre-sort bygger hønsehauken vanligvis reiret i
S.F. (28.04.2007)
Svar:
Det avhenger litt av hva slags skog som finnes der hønsehauken hekker. Vanligvis plasserer den reiret inne i gammel barskog slik at reiret er vanskelig å oppdage, men her kan det ligge såvel i furutrær som i grantrær. Finnes det et løvtre som har en god greinkløft å bygge et kvistreir i, så kan den også velge et slikt tre. Jeg har sett alle variantene, men felles er at reiret helst ligger høyt i treet, og at det er vanskelig å se på litt avstand fra reiret.
Roar Solheim (29.04.2007)
Sothønas føtter
Ser av noen bilder at sothøna har noen spesielle ben. Hva kalles de, og hvorfor er de slik? Noen andre som også har slike ben?
H. (29.04.2007)
Svar:
En del av riksefuglene og også dykkerne har slike føtter. De er en mellomting mellom vadeføtter og svømmeføtter, dvs. seprate tær med hudlapper langs sidene. De har vært kalt lappeføtter, og dykkerne ble tidligere kalt lappedykkere etter disse føttene. Føttene gir sothøna bedre svømmeevne enn en vadefugl, og bedre evne til å gå og løpe på land enn en svømmefugl som en and - altså en god tilpasning til et liv langs vannkanten.
Roar Solheim (29.04.2007)
Slangeørn
Hvor mange ganger er slangeørnen sett i Norge?????????????????
S. (26.04.2007)
Svar:
Hei!
Det foreligger pr. i dag 4 godkjente funn (Norsk sjeldenhetskomitè for fugl) av slangeørn i Norge.Tore Reinsborg (27.04.2007)
stær
kor ofte ruger stæren om morningen eller på kvelden??
F. (26.04.2007)
Svar:
Hei!
I et studie ble det funnet at i rugetiden tilbragte hunnen hele natten og 71-88 % av dagen i reiret. Hunnen ruger alene, men kan bli avløst av hannen som kan redusere varmetapet fra eggene ved å sitte over dem uten å ruge.Tore Reinsborg (26.04.2007)
Pingvin
Hvordan overlever en pingvin kulden? Utenom at de står inntil hverandre, hva er det som får dem til å være i kulden?
H. (26.04.2007)
Svar:
Hei!
I tillegg til at pingvinene klumper seg sammen, vil de også skifte posisjon i klumpen. På den måten skifter de på å være i sentrum hvor det er varmest. De har også en spesielt tett fjærdrakt og fettlag innenfor fjærene som hjelper på mot kulda. Pingvinene er utviklet med tanke på livet i kalde strøk, og vil ikke kunne være skikket til et liv hvor det er varmt (f.eks i tropiske strøk).Tore Reinsborg (26.04.2007)
kan du svare på dette
jeg trenger og vite hvorfor hesten min ikke spiser lenger
P.G.R. etter att vi harr ridd han. hviss vi rir ha på kvelden så spiser han ikke før neste dag. svar så fort du kan, og han min hest og er en nordlndshest og heter lille gutt. han er 14 år
C. (26.04.2007)
Svar:
Hei!
For å svare på spørsmål om hester, vil vi råde deg til å spørre en veterinær. På nettstedet under vil du kunne få kontakt med slike:
http://dyrenett.no/no/s/dyrlege.aspTore Reinsborg (26.04.2007)
Rødstrupe og klekking av egg
Hei.
Klekkes en rødstrupe unge på samme måte som en kylling(høne)? Blir det luftlomme i egget på samme måte? Har den også en kalkpigg/eggtann? Jeg trenger opplysningene til en oppgave i naturfag.
H. (26.04.2007)
Svar:
Hei!
Utviklingen av alle fugleegg er i prinsippet det samme.Tore Reinsborg (26.04.2007)
stær
kan vi se i stærkassen nor ungene er blitt klekket eller blir moren redd for det....og viss den ruger gjør han ingenting då???
F. (26.04.2007)
Svar:
Hei!
Fuglekassene bør ikke sjekkes for ofte da det vil forstyrre fuglene unødig. Den beste tiden å sjekke kassene på, er når ungene har vokst litt til.Tore Reinsborg (26.04.2007)
Undulat - belegg på nebb
Hei
Har en undulat, som er ca 12 år. Den siste tiden har hun fått et belegg/utslett øverst på nebbet. Har også mistet litt flere fjær enn vanlig og virker litt døsig.
K. (25.04.2007)
Svar:
Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.Tore Reinsborg (26.04.2007)
ugle
kor bør ein uglekasse henges og kor mange meter oppen for bakken????????
F.@. (25.04.2007)
Svar:
Hei!
Det avhenger av hvilken art hvor du bør henge opp uglekassene. Perleugla er den uglearten som er lettest å få i kasser, og kasser for disse kan henges opp i barskogsområder. Heng de gjerne på myrholmer i flatere terreng i barskogområder istedet for bratt terreng. Dette pga at måren liker seg i bratt terreng, og kan ta for seg av perleuglas egg og unger. Perleugla er imidlertid sjelden på Vestlandet. Kattugla er også en art som er ganske lett å få i kasser (i Sør-Norge), og kasser for denne kan henges opp i skogholt i kulturlandskapet. Felles for alle uglekasser, er at de bør henges opp 4-6 m over bakken, og litt unna trafikkerte veger og stier. På nettstedet under vil du finne mål på uglekasser:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (26.04.2007)