Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 50 129 til 50 153 av totalt 50 265 spørsmål


Fugler som dør

Hei. Jeg lurer på hvor fuglene blir av når de dør. Noen blir sikkert spist osv. Men det har slått meg at jeg aldri har sett en eneste død due i Oslo, og der er det mange duer. Hvor blir de av?

H. (16.08.2005)

Svar:

De fleste fuglene gjemmer seg bort når de er dårlige. Derfor er det sjeldent å finne døde fugler rundt omkring.

Frode Falkenberg (17.08.2005)


Svaler

Hei..
Det flyr mange svaler over gården vår, jeg bare lurte på hvorfor de gjøe det?? Det er flere hundre stk.

K. (09.08.2005)

Svar:

De flyr over gården din fordi de finner mat der. Noen værforhold gjør at maten blir mer tilgjengelig noen steder og ikke på andre, og man får slike ansamlinger av svaler på insektjakt.

Frode Falkenberg (17.08.2005)


måkeunge

halais du eg har fonne ein måkeunge på jobben min å den va aleina kan du sej hadde ingen foreldre som stupte å prøvde å ta knekken på mg, men saken e d at han halter den ene foten er ikke hundre 100% for å si d sånn.. eg har derfor blitt far kan du sej.. ka kan eg jør ka made eg an me kati flyr an å ja alt du vet????????????

A. (16.07.2005)

Svar:

Du bør slippe den ut i en park der det er qandre måker så fort den kan fly. I mellomtiden forer du den med f.eks. kattemat og fiskerester. Ha også vann tilgjengelig, som den både kan drikke av og bade i.

Frode Falkenberg (17.08.2005)


Ørner i Norge

Stemmer det at det hekker tre typer ørn i Norge,
Hav-, fiske- og kongeørn?
Stemmer det videre at fiskeørnen er den største og har hvitt hode?

N.N (12.08.2005)

Svar:

Havørn og kongeørn er de to egentlige ørnene vi har. Fiskeørna er ikke en skikkelig ørn (tilhører en annen familie), men kalles det. Sistnevnte er den minste av de tre, mens havørna er den største. Det er mulig at du tenker på den nordamerikanske hvithodehavørna når du snakker om en ørn med hvitt hode.

Frode Falkenberg (15.08.2005)


mockingbird

hva er mocking bird på norsk?

O. (24.07.2005)

Svar:

Denne fuglegruppen kalles på norsk spottefugler, og det finnes flere arter i familien.

Roar Solheim (08.08.2005)


Spørsmål:

hva spiser måke unger?

N.N (16.07.2005)

Svar:

De spiser svært mye forskjellig, men fisk og sjømat er helt klart en favoritt!

Roar Solheim (08.08.2005)


Polarsnipeprosjekt

Har dere kjennskap til noe pågående reg.prosjoekt på denne arten. Kom over en i går, 31 juli, på Brusand; HÅ. Høyre for rød og gul ring, venstere fot gul

T. (01.08.2005)

Svar:

Det foregår en del ringmerking av polarsniper i Nederlandsk regi. Ta en titt på denne nettsiden <http://home.scarlet.be/~pin02658/cr-RedKnot.htm>;. Eventuelt kan du sende en henvendelse til Ringmerkingssentralen, Stavanger Museum, 4000 Stavanger.

Roar Solheim og Frode Falkenberg (08.08.2005)


Forlatt (?) måkeunge

Hei!
Begynte på jobb i dag etter ferien. Fra vinduet mitt ser jeg ned på et lite tak hvor en liten måkeunge (aner ikke hva slags) spaserer rundt og roper på mamma'n sin. Hvordan vet jeg om den er forlatt (hvor lang tid lar måkemødre ungene sine være alene), og hvis den er det hva gjør jeg? Dette er i Skien forøvrig.
På forhånd takk!

R. (01.08.2005)

Svar:

Fugleforeldre lar sjelden ungene sine være uten tilsyn i mange timer. Hvis du ikke ser voksne måker i nærheten av denne ungen i løpet av en hel dag, er det mistenkelig. Det er likevel lite sannsynlig at ikke minst en av foreldrene skulle dukke opp (voksne måker blir jo av og til påkjørt, så en av foreldrene kan kanskje ha omkommet, men sannsynligheten for at begge forsvinner samtidig er heller liten). Generellt bør man la fugleunger være ute i naturen, selv om de kan se noe enslige og forlatte ut. Som regel dukker de voksne fuglene opp.

Roar Solheim (08.08.2005)


Flyvedyktig måke

Jeg lurer på hvordan en måkeunge ser ut når den er flyvedyktig? Må de være helt utvokst først? Har lest på denne siden at de er fra 30-40 dager gamle når de lærer å fly, men vi vet ikke hvor gammel måkeungen vi fant i hagen er. Den har bodd hos oss i 10 dager nå, og er omtrent like stor som en halv måke. Den har fortsatt en del dun, og på hodet har den små svarte prikker, sånn som et egg. Den spiser og drikker selv, når vi gir den mark og biller dreper den dem og spiser dem. Vingene begynner å se ganske velutviklet ut, de er stort sett dekket av fjær. Den flakser mye med vingene og hopper opp og ned, men den greier ikke å "lette" ennå. Må alle dun være borte før den lærer å fly? Eller tror du den snart er flyvedyktig? Jeg har ikke sett noen andre måker på den størrelsen som flyr..

J. (30.07.2005)

Svar:

Måkeunger er omtrent like store som sine foreldre når de begynner å fly, men fjærdrakten ser helt annerledes ut. Den er brungrå spraglete. De store vingefjærene skal være helt utvokst slik at du ikke ser blågrå hylser innerst på fjærene.

Roar Solheim (08.08.2005)


Tårnseilere

Vi har ett par tårnseilere på hytta. De kom midt i mai og var å se flere ganger om dagen. Nå, i slutten av juli må vi tro at de har unger, men tårnseilerene kommer øyensynlig på besøk bare om kvelden og flyr ut om morgenen. Vi lurer på om det er vanlig at ungene får mat bare en eller et par ganger om dagen.

O.K.L. (30.07.2005)

Svar:

Ja. Tårnseilerne er spesialtilpasset å jakte på "luftplankton", dvs svevende, små insekter. For å finne disse, kan de voksne svalene fly hundrevis av kilometer til værfrontene hvor insektene konsentreres. De samler en stor "ball" av insekter i strupen, og flyr så tilbake til ungene og forer dem. I dårlig vær kan tårnseilerungene faktisk gå i dvale mens de venter på at foreldrene skal vende tilbake med mat - nok en tilpasning til lang tid mellom hver foring.

Roar Solheim (08.08.2005)


Kan vi gi svalene et nytt hjem?

Vi har i mange år huset en del svalefamilier oppunder hustaket. Ungene fra kull nummer to er snart ute av redet og vi ønsker ikke å ha dem oppunder taket til neste år igjen. De er allikevel velkommen til gården, men hvordan kan vi huse dem til neste år? Er det mulig å bygge fuglekasser til svaler?

P. (29.07.2005)

Svar:

Svaret kommer an på hvilke svaleart du har. Trolig er det snakk om taksvaler. Det lar seg gjøre å lage egne reirplattinger for disse, som etterligner den type utspring som taksvalene ofte fester reiret på eller inntil. Men hvis slike alternative reirplasser henges opp, må nok også de gamle sperres med fluenetting i løpet av vinteren. Hvis ikke vil trolig svalene vende tilbake til sine tradisjonelle reirplasser.

Roar Solheim (08.08.2005)


unge tårnsvaler

hei jeg har havnet i en (knipe) jeg påstår overfor min svigerfar at : når en ung tårnsvale (tårnseiler) forlater reiret så vil ikke den lande før den er kjønsmoden og skal hekke. mener jeg så et program på tv der det ble påstått .
intil jeg har dette skriftlig , tror ikke han på meg . har sett i fugle bøker men ikke funnet noe svar .
har jeg hørt /sett feil på tv?

A.S. (29.07.2005)

Svar:

Nei, du har trolig helt rett. Tårnseileren er tilpasset et liv i lufta. Skal den lande, må den lande på en vertikal flate og henge etter de skarpe klørne (alle fire tær vender fremover). Tårnseileren kan ikke lande på bakken. En seiler som havner på bakken, klare nesten aldri å lette ved egen hjelp, og er dødsdømt. Hvorvidt tårnseilerne lander på fjellvegger eller hengende vegetasjon for å hvile i vinterkvarterene, er ukjent.

Roar Solheim (08.08.2005)


Oppførsel hos svaler

På låven er det mange svalereir, og utenfor låven ligger hundene, en voksen cocker spaniel og en bernervalp. Frem til slutten av juli er det rolig, men så begynner noen av svalene å stupe ned mot cockeren mens de skriker akkurat idet de passerer hundehodet. Berneren får være i fred. Denne "mobbingen" kan pågå i timevis. Hvorfor?

K. (01.08.2005)

Svar:

De aller fleste fugler mobber rovdyr eller rovfugler som de oppfatter som en trussel mot egg eller unger. Ofte blir mobbingen mer intens når fuglene har store eller flyvedyktige unger i reiret. Kanskje oppfatter svalene den lille hunden som et rovdyr, mens den mer klumpete berner-valpen kanskje gir inntrykk av noe annet? -en sau?
Man kan ikke gjøre annet enn å spekulere, men fuglene oppfatter tydeligvis hundene ulikt.

Roar Solheim (08.08.2005)


Hønselus

Eg har fått "hønselus" på hønene mine og lurar på om lusa kan ha kome med skjære? Er "hønselus" ei lus som plar finnast på villfuglar?

C.B. (07.08.2005)

Svar:

Dette er ikke lett å svare på, for det er ikke klart hva slags dyr du omtaler som "hønselus". Høns kan ha både fjærmidd og blodmidd, men de kommer neppe fra ville fugler. Blodmiddene kan overleve i hønsehuset i flere måneder, så de kan smitte hønene selv om hønene skulle bli behandlet mot dem. Men tamhøns er ikke mitt spesialfelt, og du bør nok forsøke å kontakte landbrukskyndige folk her. Forsøk landbruksuniversitetet på Ås.

Roar Solheim (08.08.2005)


gråspurvalbino

Jeg var på kaien på Leirvik (Stord) i forrige uke. Der var en gråspurvflokk på 5, 6 fugler. Jeg la merke til en alldeles "skittenhvit" spurv i flokken. Jeg har aldri sett noe slikt før.En albinospurv. (Jeg la ikke merke til om øynene var røde.) Kan dere si noe om dette. En annen ting var at en av spurvene bare seg om, døende.

L. (19.07.2005)

Svar:

Det er ikke uvanlig at gråspurvunger får for lite eller for dårlig næring under oppveksten, og da kan de få for lite pigmenter i fjærdrakten. Den første fjærdrakten blir da lysere enn vanlig, eller nesten hvit. Dette skjer også ganske ofte med unger av skjære og kråke. Hvis disse fuglene overlever og finner tilstrekkelig med mat, får de normal fjærfarge ved neste fjærskifte.

Roar Solheim (08.08.2005)


Ornitolog

Hei jeg er veldig intressert i fugler å jeg lurer på hvordan man blir en ornitolog?

T.S. (03.08.2005)

Svar:

Betegnelsen "ornitolog" brukes gjerne på de som har fugler som hobby og interessefelt, og er ikke snevert begrenset til de som har fagutdannelse som ornitologer. Bruk kikkert og notatbok og skriv ned det du ser ute i naturen - da har du det beste grunnlaget for å bli en god ornitolog. Undersøk også om det finnes en lokal ornitologisk forening der du bor. Lykke til!

Roar Solheim (08.08.2005)


Caudatus i Bergen ?

Hei !
Like etter stormen "Inga" så jeg to småfugler som jeg aldri har sett før. Så etter i en fuglebok på biblioteket og fant ut at de heter Caudatus stjertmeis. Hvor vanlig er det å treffe på disse små ulldottene i Norge?

N.N (05.08.2005)

Svar:

Stjertmeisen er en vanlig fugl i Norge, men det er ikke alle steder at du ser den like ofte. Om høsten dukker de av og til opp på trekk/streif utenom sine vanlige områder. Stjertmeisene ferdes i små familiegrupper (foreldre pluss årets unger), og lager ganske mye lyd. De er utrolig trivelige å treffe på i skogen.

Roar Solheim (08.08.2005)


hønsehauk i fjæra

Det er en Hønsehauk i fjæra som dreper flyve dyktige måke unger. Jeg har allerede begravd to stykker. Er det noe jeg kan gjøre?

T.S. (03.08.2005)

Svar:

Nei, her skal du la naturen gå sin gang. Hønsehauken lever av å spise andre fugler eller pattedyr, og hvilke individer den klarer å drepe, er en del av den prosessen som kalles naturlig utvalg. At rovfugler spiser sine naturlige byttedyr, er noe vi mennesker må og skal godta. Holder du derimot tamme høner, bør du gi dem beskyttelse med en god hønsegård som stenger hauk og rev ute (sveiset netting langs bakken, gravd ned i bakken, og skikkelig nettingtak).

Roar Solheim (08.08.2005)


trekkfugler og fuglekasse / foringsbrett

Hei. Jeg jobber med et souvernir-konkurranse hvor jeg tegner en fuglekasse som også kan gjøres om til foringsbrett. Tanken er at turister kjøper dette produktet for å tilby en landingsplass og en "restaurant" til trekkfuglene. Har noen spørsmål og håper dere kan svare:

1) hvilke to til tre fugletyper er de mest vanlige/flest av som trekker fra Norge og sydover. Må snevre inn et mål på kasse og flyvehull. Har du en anbefaling :) ?

2) Bor disse i kasser når de er sydover, eller bruker de kasse bare når de hekker i Norden ?

3) finnes det et mål på kasse og flyvehull som er passende for trekkfugler på tur, og for de mest vanlige europeiske fugletyper som hekker lokalt ( for eksempel i england, tyskland etc)

Mvh
Bjørn

B. (08.08.2005)

Svar:

1) vanligste art er løvsanger, men den er ikke en hullruger. Andre aktuelle er svarthvit fluesnapper og stær. Fluesnapperen kan bruke kasse med hulldiameter 3,2 cm. Hullrugerne som trekker bruker bare kassene under hekketiden. Stasjonære meiser sover i kasser om vinteren.

Roar Solheim (08.08.2005)


FUGLEEGG - HVILKEN FUGL KAN DET VÆRE

Vi fant et forlatt fuglereir på en hylle på hyttealtanen. Eggene lå i, 4 stk, hvorav to var hull på. Eggene er ca 3,5 cm lange, grønn-turkise og tett brunspettet.

M.G. (23.07.2005)

Svar:

Jeg må nesten se eggene og reiret på et bilde for å si det sikkert, men beskrivelsen kan passe bra på gråtrost.

Frode Falkenberg (28.07.2005)


Spovens oppførsel

Her om dagen så jeg en småspove som satt i toppen av et grantre og laget lyder som hørtes som en liten hund som bjeffet.
Slik har den sittet i flere dager og netter fikk jeg høre.
Jeg lurer på om dette er normal oppførsel av en slik fugl, eller hva det kan komme av. Den er vel egentlig en vadefugl - eller?

A. (26.07.2005)

Svar:

Småspoven er en vadefugl ja. De sitter gjerne i toppen av trær når den blir forstyrret på hekkeplassen. Da lager den flere (varsel) lyder, blant annet den du beskriver.

Frode Falkenberg (28.07.2005)


Husker du dette spørsmålet vi stilte deg i Juni:

"KRISE! HASTER!Katten vår har nettopp drept fluesnapperhunnen!
Hei, vi har en fuglekasse i hagen. Nå, for en halvtime siden kommer katten inn med ny fangst,nemlig hunnen som tilhører denne kassen.
Vi ser at det bare er hannen som er igjen rundt kassen og lokker som besatt på hoa.

Vi har kikket oppi kassa, og der ligger 7 små egg!
Bytter hoa og hannen på å ruge på eggene, eller er eggene nå sjanseløse?

Vi ser at hannen (stakkars) henger utenpå kassen for å mate hoa,men ingen hoe er å se. Han kikker seg fortvilet rundt, lokker og smatter.

Er det noe vi kan gjøre for å redde disse eggene? Hvor lenge kan de ligge der uten å bli varmet av mora(sola har varmet rett mot kassen inntil nå)
Marita (13.06.2005 19:18)"
________

Nå har fluesnapperhannen i kassen vår fått seg ny hoe for lengst, og ungene er klekket ut, de er ca en uke gamle nå.
Det betyr at de skal ligge i kassen i rundt en uke til(vi har ikke sjekket hvor mange det er enda).
Gjett om vi passer på katta denne gang!

Som du skjønner så er fuglene veldig sent ute med dette familiestyret, spørsmålet er: vil de greie seg nå når de har så dårlig tid?
De skal bli sterke nok til å dra ganske langt når trekktida kommer.

M.M. (22.07.2005)

Svar:

Seine hekkefugler har som du skriver dårligere tid enn de tidlige. Normalt vil de klare å utvikle seg godt før trekket. Majoriteten av svarthvit fluesnappere trekker sørover i september.

Frode Falkenberg (28.07.2005)


Alder på måke

Hvor gammel kan en måke egentlig bli?

S.B. (25.07.2005)

Svar:

Fra Norge finnes disse "rekordene": Av de små måkene har det blitt registrert en hettemåke som ble 26 år gammel, mens hos de større måkene har gråmåka rekorden med 33 år. Det er nok påvist eldre fugler i utlandet.

Frode Falkenberg (28.07.2005)


liten måkeunge i gresset

Søstrene mine fant en liten måkeunge i hagen i går. De ville ikke forlate den der ettersom det er mange katter i nabolaget, så de tok den med seg inn. Nå, dagen etter at de fant den, bor den i dokkestua hvor de mater den med kokt havregryn og vann (etter råd fra dyrlege). Den ser ut til å ha det bra, og har knyttet seg til søstrene mine. Blant annet skriker den når de forlater dokkestua. Jeg lurer på om den vil klare å finne seg til rette i naturen igjen, etter å ha blitt tatt hånd om av mennesker? Kan den bli utstøtt av andre måker? eventuelt hva kan vi gjøre for å få den til å klare seg i naturen? Skal vi gå over til å gi den mark osv når den blir litt større? Håper på svar, for vi ønsker virkelig at det skal gå bra med lille Måkfrid.

J. (23.07.2005)

Svar:

Så fort fuglen er flygedyktig bør dere slippe den løs på en plass der det er andre måker. Det bør aller helst være en plass der fugler mates (i en park eller lignende). Da vil Måkfrid forhåpentligvis lære fra andre fugler, og finne sin plass i systemet.

Frode Falkenberg (28.07.2005)


Når skjæra kommer for nær...

Hei.
Jeg bor i et område med yrende fugleliv, og det er hyggelig. Men i den senere tid har MANGE skjærer kommet for nært innpå huset. Resultatet er at beplantning "ramponeres", og terassen er full med skitt.
Har du forslag til hvordan å holde dem på avstand?

N.N (28.07.2005)

Svar:

Sørg for at all søppel og matrester ikke er tilgjengelige for skjærene. Prøv også å nekte dem sitteplasser på verandaen din. Det kan nok være vanskelig å holde de unna. Det er tross alt ikke verdens undergang - å ha disse flotte fuglene nært innpå seg :-)

Frode Falkenberg (28.07.2005)

««første 50 129 - 50 153 av 50 265 siste»»