Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 805 til 48 829 av totalt 50 330 spørsmål


#Økologi og atferd

Måke egg

Hei=)
VI fant et måke egg og vi hvet ikke hva vi skal mate den med når den klekker og hvordan vi skal få den til å klekke?? Er det noe vi kan gjøre?
MVH...

N.N (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis dere har funnet et måkeegg utenfor reir er det høyst sannsynlig dødt.

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken gås så jeg?

hei mitt navn er Jonny Dyrøy.

Bor i Risør.Var ute på svabergene ute ved kysten i går(31/5) og fisket. Da fikk jeg se en fugl forran meg på ca 15 m. avstand .denne fløy naturligvis..
Tror ikke det var en and,da den var for stor til det.Ca 50-60 cm sittende. flukten så heller ikke ut som den fra en and.trege vingeslag og sakte fart.rakk ikke å se fargen på bena,men nebbet var tydelig rødt(ikke orange)svart hode.hvit hals. resten av kropp hvit/svart.
Jeg har ikke veldig peiling på fugl,men jeg tror ikke dette var en vanlig gås.
Skal ta med kamera neste gang :)

Håper på svar.

MVH Jonny

J.D. (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at du har sett ei gravand. Denne er større enn de fleste "ender", og het før fagergås. På nettstedet under kan du se bilde av ei gravand:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3169

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Fugleforing

unger

hei, hva er det som gjør at fugleunger altid dør når man prøver å redde dem? selv om man vet at man gjør alt riktig...

R. (01.06.2007)

Svar:

Dette viser hvorfor man ikke bør ta inn fugleunger fra naturen - det ER vanskelig å fore dem opp riktig. Ikke bare skal de ha riktig og nok mat, men de må også ha det varmt nok. Som regel bør de ha en varmeflaske som holder temperaturen oppe. Inntil de får full fjærdrakt klarer ikke fugleunger å holde kroppstemperaturen oppe ved egen hjelp. Hvis det da blir kjølig, kan de fryse ihjel til tross for at de får nok mat. Fugleforeldrene forer ungene sine jevnlig hele dagen, og det er fulltis jobb å påta eg det samme ansvaret.

Roar Solheim (02.06.2007)


#Diverse

Felling av trær

Hei!
Jeg sitter i styret i en sameieforening som skal hugge ned noen trær på tomten vår. Vi ønsker å gjøre dette på en human måte slik at fugleunger har kommet ut av redene. Hvor lenge skal vi vente, vi har planer om å felle trær etter st.hans. Holder dette? Vi holder til litt utenfor Oslo.

E.S. (01.06.2007)

Svar:

Hvis dere venter til begynnelsen av juli, så er det nok liten fare for at det er fuglereder i noen av trærne. Veldig bra at dere er klar over dette problemet, for som regel tas det ikke mye hensyn til hekkende fugler ved trefelling.

Roar Solheim (02.06.2007)


#Diverse

trost

hei,
jeg prøver å redde en trost unge. jeg ville ikke ta den men jeg følte ikke at jeg hadde noen valg, det var så liten og den hadde ikke stjert i de hele tatt, og alle fjærene på vingene har 'plast' rundt. Jeg ville ikke ta den siden jeg vet at den har foreldre som mater den og alt sånt, men det er mange 'slemme' små barn her siden jeg bor i blokk er det mange barn. Jeg går ut og prøver å foklare hvorfor de ikke skal kaste ting, og sparke eller ta ungene, men de hører ikke, og den var så liten at den klarte nesten ikke gå så den fikk ikke rømme fra barna. Men det jeg lurer på er at jeg vet at det er trost unge, men den er veldig mørk men lyse prikker/ litt 'striper' på brystet...de skal jo egentlig være lyse men mørke prikker. hvorfor er den sånn?
(det har gått bra så langt, jeg har snakka med en del om hvordan jeg skal ha den og slippe den fri)

N.N (01.06.2007)

Svar:

Kan det være en stærunge du har plukket opp? Den er gråbrun med lysere flekker nedover brystet?

Roar Solheim (02.06.2007)


#Økologi og atferd

Hvor er endene?

Ved Nidarøhallen i Trondheim er det masse ender som oppholder seg ved Nidelven? Hvor er de blitt av? Det er bare noen få igjen?

N.N (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Ved Nidarø er det flest ender i vinterhalvåret, mye pga av utstrakt fôring. På denne tiden er det hekketid og fuglene er spredt rundt omkring. Videre vil de i langt større grad ha tilgang til naturlig føde andre steder på denne tiden av året.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

Orrhøne

Hei !

Hva gjør orrhøna rett etter eggene er klekket ? Fjerner hun skallene ? Fjerner hun ungene fra reiret ? Kan ekorn ta så store egg ?
Vi har hatt et reir rett ved hytta med 7 egg, men en dag lå det kun et halvt skall igjen.

På forhånd tusen takk for svar

R. (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Hos orrfuglen vil høna ta med ungene bort fra reiret så snart de er tørre etter klekkingen. Mye eggskall skal da kunne ligge igjen i reiret. I og med at du ikke finner eggskall i og i nærheten av reiret, er det mye som tyder på at det er blitt røvet. Synderen kan være en blant flere, f.eks. rev, mår, ekorn, kråke og ravn.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

Fugleunger i pipe

Jeg har en pipe med 2 sjakt; en for røyken og en for ventilasjon. I ventilasjons-sjaktet er det et reir med fugleunger, ganske sikker på at det er kaie. De har vært der i ukesvis allerede. Er redd for å fyre i pipa i tilfelle det skulle ta knekken på dem. Hvor lang tid tar det før kaier forlater reiret? Tror du de stryker med av litt fyring?

M.C. (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Ungenes reirtid hos kaie er ca. 4 uker, så det kan godt hende de forlater pipa i løpet av kanskje en ukes tid. Det vil avhenge av eksakt alder på de i skrivende stund. Hvis du fyrer i pipa, vil røyken ikke skade ungene, da det ikke skal komme røyk i et ventilasjonsanlegg! Mye foring og røyk ut av pipa kan imidlertid forstyrre foreldrenes adkomst til ungene. Det kan følgelig være lurt å unngå å fyre inntil ungene har forlatt pipa.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Fuglekasser

blåmeis

korlenge ruger blåmeisen på eggene og kor lenge er ungene i kassen???????

F. (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Rugetiden til blåmeisa er 13-16 døgn, og ungene vil forlate kassen 16-22 døgn etter klekking.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

fossekall

har ikke fossekallen 2 kull eg det lang tid mellom dem og har den begge kullene på samme plass? nårpå året lager den reir og legger egg?

N.N (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Fossekallen legger bare ett kull i året, og den starter eggleggingen som regel i siste halvdel av april i lavlandet sørpå. I høyereliggende strøk, samt i Nord-Norge ofte ikke før langt ut i juni.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Fuglekasser

fuglekasser

hei kan dere gi mål på foskjellige fugle kasser??

N.N (31.05.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du finne mål på kassetyper til flere arter:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

fasan

hei hvor mange egg legger fasanen? og hvor lenge ruger hun på dem? jeg har fasaner i fangenskap og de har lagt mange egg ute på bakken er de ubefruktet?? jeg tok et egg å la de i vasken å så om det fløt men det sank, er det ikke når det flyter det er befruktet?

N.N (31.05.2007)

Svar:

Hei!
Fasanen legger stort sett 10-12 egg i hvert kull, men det er kjent opptil 18 egg i et kull. Rugetiden er normalt 23, 5 døgn, og starter etter at kullet er fullagt. Egg som ligger alene utenfor reir blir ikke utviklet, men det trenger ikke bety at det er ubefruktet. "Vanntesten" på egg kan bare fortelle oss om egget er relativt nylagt eller godt utviklet. Et nylagt egg vil synke pga at det inneholder minimalt med luft.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

måse egg

hvor lang tid tar det og ruge ut et egg

R. (30.05.2007)

Svar:

Hei!
Fiskemåkens rugetid er 24-29 døgn. Rugetiden til de andre måkeartene er også omtrent den samme.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

trost

hei, jeg har en skoleprosjekt og jeg fikk trost, så jeg må finne ut så mye som mulig, men det er noen ting jeg ikke finner på internettet...hvor mange ganger om dagen får trost unger mat? hva spiser dem? når åpner øyne? hvor gammle er de når de skal lære å fly? hvor mange unger får dem?. Hvorfor står det så lite om fugle unger på nettet?
hvh
skole jente

L.M. (30.05.2007)

Svar:

Hei!
Når ungene er nyklekte blir de ikke fôret så ofte, men etterhvert som de vokser til er de nærmest umettelige. Gråtrostungene blir i særlig grad fôret med meitemark, voksne biller og sommerfugllarver. Øynene åpnes i løpet av få dager etter klekking og etter 13-14 dager forlater de reiret. Gråtrosten får stort sett 5-6 unger i kullet.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Diverse

Linnerle

Er det en folketro om Linnerle?????????????

O. (30.05.2007)

Svar:

Hei!
Det heter seg at linerla har fått sitt navn på grunn av dens påståtte evne til å forutsi årets linproduksjon. I deler av landet var det en kjent sak at når vårens første linerle satt eller fløy høyt, ville linet vokse lavt.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Diverse

ørn

kva er nord-amerikas største ørn ???

S. (30.05.2007)

Svar:

Hei!
Nord-Amerikas største ørn er hvithodeørna.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Diverse

rødstilk

hei hvordan hekker rødstilken?? går den i kasser?

N.N (31.05.2007)

Svar:

Nei, rødstilken er en bakkehekkende vadefugl. Den legger 4 egg i en grop på bakken. Ingen vadefugler hekker i fuglekasser. Det nærmeste du kommer er tjeld som kan hekke oppå menneskelagde strukturer. I Trøndelag hekket en tjeld i mange år i en gammel kakeboks som sto på et verandarekkverk.

Roar Solheim (01.06.2007)


#Diverse

Sjelde dyr på vinger , Tasta ?

Har du noe fakta elr bilder av sjeldne dyrearter på vinger nede med stokkavannet i stavanger ?
send på trine_flo@hotmail.com

T.K. (29.05.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet til NOF sitt lokallag i Stavanger under, er det en rekke personer som eventuelt kan kontaktes i forhold til ditt spørsmål.
http://fugler.net/nofrog/nofsvogl.htm

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kva for ein er størst

kven er størst av den filippinske apeørna eller harpy ørna og kven er sterkast og veg mest eg trur det er apeørna men eg er ikkje sikker

N.N (28.05.2007)

Svar:

Hei!
Målt i vingespenn er disse to ørnene omtrent jevnstore, men harpyørna er blitt målt til litt større tyngde (9 kg) enn apeørna (8 kg). Disse ørne er de tyngste i verden, men vår egen havørn har faktisk større vingespenn selv om den er lettere.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Økologi og atferd

vingespenn

hvilken fugl er det som har verdens største vingespenn?

V.S. (28.05.2007)

Svar:

Hei!
Målt i vingespenn, er vandrealbatrossen og kongealbatrossen de fuglene som er størst. Disse kan oppnå et vingespenn på over 3,5 meter.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleegg

jeg har en del gamle fugleegg. Har ikke identifisert alle. Finnes det et godt arkiv på nettet ett eller annet sted med bilder og størrelse angivelser

A.F. (28.05.2007)

Svar:

Hei!
Nærmeste zoologiske museum vil sikkert være behjelpelig med identifiseringen. Gamle egg kan være veldig vanskelig å bestemme art av pga bl.a. bleking. Det er ønskelig at eggsamlinger blir registrert. Opplysninger om art, antall egg pr. art og dato for innsamling bør sendes Direktoratet for naturforvaltning. I retur vil man da få tilsendt et eierbevis for samlingen. I dag er forøvrig all eggsanking i utgangspunktet forbudt.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

observert en syvn åtte stykker wsom så ut som ender

I dag tidlig passerte jeg Sande , de så ut som ender hvite med sorte flekker og en sjokolade stripe på hver side, lys brun stripe.

R.A. (27.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke godt å si ut fra din beskrivelse hvilken vannfugl du har sett. Men det kan også være en forvillet tamand, da tamender forekommer i mange forskjellige fargevarianter.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ørn

kva heiter verdas største ørn er det harpyørn philippinsk apeørn eller ei fiskeørn som lev i regnskogen som eg ikkje veit kva heiter

N.N (27.05.2007)

Svar:

Hei!
Rovfuglene er delt inn i to store ordener, haukefugler og falker. Hvis vi ser på hele ordenen haukefugler, vil andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm være blant de aller største.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Diverse

Fåglar i Kirkenes och på hurtigruten

Jag bor i Södra Sverige. Vecka 26 åker jag till kirkenes,och vecka 27 hurtigrutenSöderut till Bergen . Jag vill se så många fåglar som möjligt särskilt de jag ine ser här Blåhals och simsnäppa o Lunde Några tipsinför resan? Finns någon som mn kan kontakta i Kirkenes?

R.R. (27.05.2007)

Svar:

Hei!
Både svømmesnipe og blåstrupe hekker i nærheten av Kirkenes, så disse artene vil du antagelig kunne oppleve der. Lunden må du nok et stykke unna Kirkenes for å oppleve, men er du heldig kan du kanskje se de fra hurtigruta på turen mellom Kirkenes og Bodø. Under er nettstedet til NOF avd. Finnmark, og her er en liste med navn og telefonnummer til en rekke lokalkjente personer:

http://www.geocities.com/egnter/finndex.htm

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hei! Jeg bor på vestlandet (Stord), og i dag så jeg en fugl jeg ikke tidligere har sett. Den var grå/svart og hvit, og hadde en "hodestjert". Den var litt mindre enn en skjor - eller like stor - og hadde svarte vinger på oversiden og hvite på undersiden. Den hadde også ganske store vinger i forhold til kroppen. Jeg har aldri sett en slik fugl før, lurte på om dere kunne svare meg?

M. (27.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at du har sett en vipe. På nettstedet under kan du se bilde av en vipe:

http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=219

Tore Reinsborg (31.05.2007)

««første 48 805 - 48 829 av 50 330 siste»»