Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 453 til 48 477 av totalt 50 019 spørsmål


#Diverse

Har fugler drøvel?

Jeg spurte tidligere om fugler har drøvel, men tror ikke jeg fikk svar på det. Kan dere hjelpe meg med å finne ut av det?

A. (08.06.2007)

Svar:

Etter et lite søk på internett fant vi ut at fugler ikke skal ha drøvel: http://www.madandmoonly.com/doctormatt/misc/uvula.htm

Frode Falkenberg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Vipeunge

Hva spiser en/to vipeunge(r)?
Hvordan greier de seg sammen med mennesker?
Er det så forvirrende med menesker rundt seg at de nekter å spise?

E.T. (10.06.2007)

Svar:

Hei Endre,

Når vipeungene er nyklekket spiser de små insekter som de plukker fra bakken (mygglarver, biller, edderkopper og lignende). Etterhvert som de blir litt større, kanskje en drøy uke gamle, begynner de å spise mer meitemark. Voksne vipe er eksperter på å finne meitemark og meitemark er favorittføden til de voksne.

Viper er ganske robuste når det gjelder å tolerere mennesker, men det er viktig å hold avstand til vipepar med unger. Hvis man går for nær dem vil foreldrene gi ungene beskjed om å legge seg ned i vegetasjonen og trykke/gjemme seg til faren er over. Vipeungene er veldig sårbare når de er små. De må spise mye for å vokse forbi den første sårbare perioden, og siden vipene ikke mater ungene sine, må ungene jakte selv allerede fra når de er nyklekket. De første 10-14 dagene klarer ungene heller ikke å regulere kroppstemperaturen selv så de trenger å varmes hyppig av vipemor. Hvis de blir liggende å trykke for lenge, får de ikke spist og hvis det er litt kaldt i været kan de da fort fryse i hjel.

Gaute Bø Grønstøl (11.06.2007)


Rauskjore

Hei, ved hytten vår i Hedalen i Valdres ser vi av og til en artig, pen og nysgjerrig fugl som jeg ikke klarer å finne i en vanlig fuglebok. Lokalt kalles den visst for Rauskjore. Den er litt større enn en trost, med en liten topp på hodet, og noe rustrødt på brystet. Den er uredd og man kan av og til ha to-tre stykker rundt seg, den sitter og følger inetessert med i hva man gjør... Har ikke sett denne fuglen noen andre steder heller. Kan du hjelpe meg med navn på denne?

I.L. (11.06.2007)

Svar:

Du har nok stiftet bekjentskap med lavskrika! En artig krabat som gjerne lever i familiegrupper. Se bilde av den her: http://cyberbirding.no/photo/p_infaustus_02.php. Les mer om den norske utbredelsa o.l. her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=111.

Frode Falkenberg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

hakkespetten

hvor mange egg legger hakkespette?

N.N (10.06.2007)

Svar:

Det finnes 8 hakkespettarter i Norge. De legger varierende antall egg, fra 3-6 egg hos svartspett (den største) til 7-13 egg hos vendehals (kull med 14 egg påvit i Sverige).

Roar Solheim (10.06.2007)


#Diverse

rakkelhane

når orrhanen parer seg med en røy blir det rakkelhane når det blir en hann.hva sjer viss det blir en hunn??kn jeg få et bilde?

N.N (10.06.2007)

Svar:

Hunnfuglen som er avkom etter orrhane og røy, kalles rakkelhøne. Har desverre ikke bilde av denne fuglen, da dee fleste slike blir oversett i naturen og av jegere. Men det finnes skinnlagte rakkelhøner, bl. a. ved Zoologisk museum i Oslo.

Roar Solheim (10.06.2007)


#Diverse

vannsalamander

Hei....vi har funnet en liten vannsalamander,og den er nå døpt Bernt,og bor i et stort norges glass...med gress,vann,og litt steiner....Men hva kan vi gi den til mat?
Er det vanlig å finne di sånn rundt omkring

C. (09.06.2007)

Svar:

Liten vannsalamander er temmelig alminnelig mange steder i sør-Norge. De spiser bl. a. mygglarver og andre små vanninsekter. Dere kan holde dem i vann opptil et par uker, men deretter bør dere slippe dem ut igjen i dammen hvor dere fant dem.

Roar Solheim (10.06.2007)


#Økologi og atferd

????

kvifor eter fugler augene opp fyrst på døde fisker?

N.N (09.06.2007)

Svar:

Sannsynligvis fordi øynene er det letteste å hakke løs fra en død fisk. Fuglene tar det lettest tilgjengelige først, deretter går de løs på den delen av maten som krever mer arbeid.

Roar Solheim (10.06.2007)


#Fuglekasser

kattugle kasse

hvor mange cm skal det være fra taket til hull på den kassen?

N.N (10.06.2007)

Svar:

Avstanden fra taket til hullet er ikke vesentlig, men kan være ca 10-15 cm. Fra hullet (som bør være ca 12 cm i diameter) kan det være ca 40 cm til bunnen av kassa.

Roar Solheim (10.06.2007)


#Diverse

orrhane

hvor kan jeg få kjøp orrhaner og orrhøner som jeg kan ha i fangenska og sleppe ut når de er blitt mange??

N.N (10.06.2007)

Svar:

Tror nesten ikke det er noen som driver med dette lenger. Oppdrett og utsetting av skogshøns var noe man trodde var fornuftig på 1960-70 tallet. Utsetting av viltlevende arter krever godkjenning fra forvaltningsmyndighetene. Kontakt miljøvernavdelingen hos fylkesmannen i ditt hjemfylke.

Roar Solheim (10.06.2007)


#Diverse

ekkorn

går ekkorna i kasser og får unger? kan dere gi meg mål på det?

N.N (10.06.2007)

Svar:

Ekorn går inn i kasser fra perleuglestørrelse og oppover. Da bygger de et kvistbol foret med lav, og føder unger inne i bolet. Ekornbol kan være temmelig rike på lopper!

Roar Solheim (10.06.2007)


#Økologi og atferd

trekkfugler

Hei.Hvorfor er de fleste fuglene som bor ved innsjø i norge trekkfugler?

K. (07.06.2007)

Svar:

Vann fryser om vinteren - da kan ikke vannlevende fugler være der!

Roar Solheim (08.06.2007)


#Diverse

Fugler

Hvor mange mennesker ca dør hvert år pga fugler???????????????

S. (07.06.2007)

Svar:

Et umulig spørsmål å besvare, bl. a. fordi du ikke angir om det er "drept av fugler", "døde på grunn av sykdommer smittet fra fugl", "døde på grunn av fugl som kolliderer med bil eller fly" osv. En nordmann skal visstnok ha omkommet etter at en knoppsvane forsvarte ungene sine og angrep mannen i båt - han falt ut og druknet.

Roar Solheim (08.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent rovfugl

I Tana dukker det opp mye rart i dette ekstreme museåret. Oppå vidda i et myr og skoglandskap så jeg en rovfugl(?) jeg aldri har sett før. Det var ingen av de vanlige (fjellvåk, osv). Den lignet en hønsehauk/spurvehauk, men er nesten sikker på at det ikke var en av dem. Men sannsynligvis en nær slektning. Kråkestørrelse, Hvit under vingene og buken, lys gråblå overside, relativt korte, brede vinger med kraftig knekk bakover og frynser ytterst. Muligens mørke vingespisser. Skiftet mellom rolige vingeslag og seiling lavt over bakken. Så den på ca 10m til den forsvant. Så på bilder av myrhauk, vinger og kroppsform passet helt, men ikke fargene. Fins det helt lyse myrhauker? Fins den i Finnmark?

E.K. (07.06.2007)

Svar:

Det høres ut som om du har sett en myrhauk hann. De kan virke svært lyse i godt lys. Arten finnes nordpå, spesielt bra forekommende i gode smågnagerår, og du kan se utbredelsen i Norge på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=123&vis=kart. Et bilde av en hann (undersiden) ser du på: http://cyberbirding.uib.no/photo/c_cyaneus_02.php. En annen art i samme slekt er steppehauken. Den er hakket lysere enn myrhauken, men er veldig sjelden i Norge. Viktigste kjennetegn for å skille steppehauk og myrhauk hanner er at steppehauken mangler den mørke kanten bak på vingen som du kan se av bildet på lenka over.

Frode Falkenberg (08.06.2007)


#Diverse

rakkelhane

hvordan ser rakkelhanen ut?? er det ikke når orrhanen pare røya den kan bli til ??

N.N (08.06.2007)

Svar:

Du finner bilder av en rakkelhane på denne siden: http://fuglar.no/galleri/spesial/20040508_03.php. Orrhaner er "villige" fugler. De kan parre seg med lirype, røy, fasan og tamhøns. Rakkelhaner er alltid et resultat av orrhane og røy (storfugl hunn). I motsetning til hva mange tror, så er ikke rakkelhanen steril. Den kan igjen parre seg med røy, og gi opphav til 2. generasjons hybrider. Orrhøne lar seg ikke parre av storfugl, og rakkelhønsene er derfor bare orrfugl hann x storfugl hunn. Rakkelhanen er lilla i brystet, har svart nebb og store, røde overøyefelter lik orrhane. Stjerten er helt mørk, men av form lik en tiurstjert. Spillet er en kknirkende raping i samme rytme som orrhanens buldring. Rakkelhøner finnes også, men blir trolig oftest oversett hvis de blir skutt, fordi de ligner mye på en stor orrhøne.

Frode Falkenberg og Roar Solheim (08.06.2007)


#Diverse

hakkespett

kan der gi meg et bilde av et valigt hakkespett hull som den har reir i??

N.N (08.06.2007)

Svar:

Du kan se en gråspett i hullet sitt på denne siden: http://cyberbirding.no/photo/p_canus_02.php

Frode Falkenberg (08.06.2007)


#Økologi og atferd

kjøttmeis

koffor synger kjøttmeisen?

K. (07.06.2007)

Svar:

Hei!
Kjøttmeisen synger for å hevde sitt territorium mot andre kjøttmeiser. Om vinteren og tidlig på våren kan også sangen ha som funksjon å tiltrekke seg en make.

Tore Reinsborg (07.06.2007)


#Trekkfugler

Spørsmål:

Hvilke fugler kommer tilbake til Norge om våren?

N.N (06.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er mange arter som kommer til Norge i løpet av våren, og som forlater landet igjen om høsten. Dette inkluderer i særlig grad insektspesialistene som kun finner næring her til lands i sommerhalvåret. Blant disse finner vi mange arter sangere, fluesnappere, svaler, tårnseiler, piplerker, erler og trostefugler.

Tore Reinsborg (07.06.2007)


#Økologi og atferd

Er Blåmeisen brutal?

Hender det at Blåmeisen er så brutal at de dytter ut de svakeste av reiret? Fant nemelig tre små unger på gresset under reiret, som ikke var flyvedyktige...Det samme skjedde i fjor.Blåmeisen har nemelig laget reir opp under gessimsen.

N.N (07.06.2007)

Svar:

Hos alle fugler er det konkurranse mellom ungene om å få mest mulig av foret som foreldrene kommer med. Hos noen rovfugler prøver de største ungene å ta livet av de minste for å redusere denne konkurransen. I et småfuglrede vil det alltid bli en del "knuffing" mellom ungene i forsøket på å gape høyest og å strekke seg nærmest foreldrefuglen som kommer med mat. Hvis reiret ligger slik til at unger kan trille ut, så kan det rett og slett være det som har skjedd - noen av ungene har blitt dyttet slik at de har falt ut fra reiret. I en fuglekasse/et spettehull skjer ikke dette.

Roar Solheim (07.06.2007)


#Diverse

Hauk silhuetter

Skulle hatt silhuetter av ein hauk, kor kan ein få kjøpt slike?

O. (07.06.2007)

Svar:

Ta kontakt med NOF´s firma Natur og Miljø,
http://www.naturogfritid.no/
eller ring dem på 38 39 35 75. De finnes haukesilhuetter.

Roar Solheim (07.06.2007)


#Økologi og atferd

fugler

hva spiser fugler

N.N (05.06.2007)

Svar:

Hei!
Fugler spiser mye forskjellig, og det vil være avhengig av arten hva de spiser. Noe er spesialiserte på fisk (f.eks fiskender), andre er spesialiserte på smågnagere (f.eks. ugler), noen på kongler (f.eks korsnebber), noen på insekter/insektlarver (sangere) osv., mens andre kan spise et stort spekter av næringsemner (f.eks kråkefugler).

Tore Reinsborg (06.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fuglenavn på norsk

Hei.
Jeg lurer på hva den karibiske fuglen Sandpipe bird heter på norsk.

B.R. (06.06.2007)

Svar:

Hei!
Sandpipers er en fellesbetegnelse på vadefugler som kalles småsniper (f.eks myrsnipa tilhører denne gruppen). Disse hekker i tempererte og arktiske strøk, men overvintrer ofte i tropiske strøk (inkl. Karibien).

Tore Reinsborg (06.06.2007)


#Økologi og atferd

Struts

Er det sant at strutsen dreper flere mennesker enn haier ? Hilsen klasse 4b

M.M..T..O.T.M. (05.06.2007)

Svar:

Hei! Hvert år forekommer haiangrep rundt omkring i verden, men på langt nær alle er dødelige. I perioden 1990-95 er det registrert 40 dødsfall som følge av haiangrep. I Afrika er det 1-2 dødsfall pr. år som følge av strutseangrep. Strutsen angriper bare når den er stresset av mennesklige forstyrrelser, og kan da sparke og hakke ihjel et menneske.

Tore Reinsborg (06.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl 2

Fuglen var litt større enn en meis, men ikke så stor som en trost. Tynnt nebb (ikke fink). Halvlange mørke bein(trost lengde?). Lys på brystet med spettet mørke partier, ekstra tett samling øverste del av brystet. Mørk øyenstripe.
Når det gjelder sangen er alt jeg hørte noen bestemte, enstavelses "støt" i samme tonehøyde, ca 1 sek mellom hvert (varsling?). Ingen annen sang. Fugler er en helt fersk hobby så det er nok endel å gå på når det gjelder å observere. Får etter søking i litteratur mye til å stemme med skjærpiplerke, men spesielt sangen/varslingen gjør meg usikker.

O. (05.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du har sett fuglen ved kysten et sted, er det ikke utenkelig at du kan ha sett ei skjærpiplerke. Denne er jevnt utbredt langs kysten vår. Har du sett den langt fra sjøen, er det nok ikke ei skjærpiplerke du har sett, da den er bundet til kysten.

Tore Reinsborg (06.06.2007)


#Diverse

Hva spiser blåmeisunger?

Heisan. Jeg lurer på hva blåmeisunger spiser når de ennå ikke er flygedyktige?

N.N (06.06.2007)

Svar:

De blir foret med insekter og larver, mye larver av målere og andre sommerfugler som meisene plukker i bladverk på trær og busker.

Roar Solheim (06.06.2007)


#Diverse

Kråkeunge

Hei!
Reddet en kråkeunge da den kavet i vannet mens en svane hakket på den. Det var et lite trivelig syn kan en si. Da jeg fikk den opp var den helt gjennomvåt og utslitt, samt den kunne så vidt bevege seg. Han hadde ingen synlige skader. Vi valgte til slutt å ta den hjem etter mye tankevirksomhet, - til jubel for de andre som var vitne til hendelsen. Nå, bare noen timer etterpå er den i mye bedre form. Den kan enkelt gå og bevege seg, men han kan ikke fly. Tok den i hagen og den bare hoppet i frykt videre... Spørsmålet er om det faktisk er en unge som ikke har lært å fly, og i så fall hva gjør vi videre? F. eks hvor stor kan en Kråkeunge være?

F.A. (05.06.2007)

Svar:

Unge kråker som ikke kan fly har trolig ikke helt uvokste vinge- og stjertfjær. Sjekk om de har "veksthylser" innerst på fjærskaftene (en slags tynn "hud" som flasser av når du tar i den). Hvis fjærene ikke er utvokst, må kråkeungen fores i flere uker til den er så stor at den kan klare å fly av seg selv (og finne sin egen mat). Kråkefugler har imidlertid lett for å bli tamme og venne seg til at det er hos menneskene de får mat.....

Roar Solheim (06.06.2007)

««første 48 453 - 48 477 av 50 019 siste»»