Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 333 til 48 357 av totalt 49 937 spørsmål


#Økologi og atferd

Rødhodet hakkespett

Hva spiser en hakkespettunge? og hvor ofte/lenge trenger den mat fra foreldrene? Den er fjærkledt og hopper sprettent rundt så den er ikke helt nyklekket. Den er rød på hodet, hvilken type kan det være? Håper på raskt svar.

M. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig en flaggspett-unge du har sett, da disse er røde på hodet. Flaggspett-ungene mates ennå i en 14 døgns tid etter at de har forlatt reirhullet. Ungene fôres hovedsaklig med biller, edderkopper og forskjellige insektlarver.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Økologi og atferd

Duereir på verandaen

Hei.
Jeg har fått et duereir på verandaen, der moren ligger og ruger på de to eggene døgnet rundt.
Jeg har snakket med fuglevakta, som fortalte meg at jeg ikke kunne fjerne eggene, siden jeg da bryter loven.
Jeg må vente til ungene har forlatt redet, og da fjerne det med en gang.
Nå vet jeg ikke helt hvor lenge redet har vært der, men hvor lang tid tar det etter at eggene har blitt lagt, frem til de klekker?

N.N (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig et bydue-par som hekker på verandaen din. Etter at eggene er lagt, vil det ta 16-18 døgn før de klekker og ytterligere 35-37 døgn før ungene forlater reiret.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Diverse

havørn

eg såg i gunnies world rekorder 2006 der står det at havørnen haliaeetus albicilla er verdens største ørn med ei vekt på 9 kg og et vingespenn på 2,4 m er det egentlig sant at den er størst ??? :-)

S. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis en bruker vingespenn som mål på størrelse, vil vår egen havørn (vingespenn 193-244 cm) kunne bli blant de aller største ørnene i verden. Det finnes imidlertid flere arter gribber, samt kondorer (f.eks andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm) som kan bli betydelig større i vingespenn. I vekt vil nok harpyørna og apeørna kunne bli noe tyngre enn havørna, men disse har noe kortere vingespenn.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Fuglekasser

kattugle

jeg har hengt ut en kattugle kasse i en granskog. jeg har opservert 1 fjær som hang i flyvehullet men den har alri heket i den. lenger oppe i skogen har jeg og funnet kattugle gulp. og nedfor kassen på en stein fant jeg noen fjær fra uglen. men lenger boti skogen så fant jeg 2 mus som lå pent oppå en grein i treet. vet dere hvorfor den ikke hekker i kassen??

C. (14.06.2007)

Svar:

Det blir alltid et spørsmål om gjetting for å besvare det du spør om. Kanskje har kattuglene en annen reirplass i nærheten som de heller vil bruke, kanskje er det bare en enslig kattugle på stedet som ikke har fått seg en make ennå, kanskje forsvant den ene av fuglene før de fikk lagt egg (kattugler er svært utsatt for å kollidere med biler og tog), kanskje har det ikke vært nok næring (mus) i vinter og vår slik at uglene ikke gikk til hekking. Dersom det er en kattuglefjær som henger i kassa, betyr det at kattugler har besøkt og vet om kassa. Da er også sjansen stor for at det kan bli hekking i holken et senere år. Ofte må uglekasser henge ute flere år før de blir tatt i bruk.

Roar Solheim (14.06.2007)


#Diverse

Standhaftig måke

Hei! Jeg har en måke som absolutt skal hekke i blomsterkassen min! Jeg har prøvd å fjerne reiret flere ganger, men den bygget bare nytt om natta..Har satt ut en gammel kasse så den ikke dreper blomstene mine;)Og nå har den lagt egg. Hvis jeg tar egget, slutter måken da? Hva gjør jeg?? På forhånd takk for hjelpen.

Å. (13.06.2007)

Svar:

Det er ikke tillatt å forstyrre fuglenes reir, egg eller unger i hekketiden, så du bør nok helst akseptere at måka har valgt å hekke hos deg. Se det som en mulighet til å få et innblikk i måkenes familieliv. Hvis måkenes tilstedeværelse ikke frister til nytt besøk, bør du nok neste vår kanskje dekke over denne blomsterkassa med netting fra tidligere på våren, slik at måkene ikke får mulighet til å etablere seg i den samme kassa.

Roar Solheim (14.06.2007)


#Diverse

Bokfink

Hvor har Bokfinken reiret sitt, kan den legge det i en fuglekasse?
Hva spiser Bokfinken som regel?
Hva mater Bokfinken ungene sine med?
Hva farge er det på et bokfinkegg?

E.T. (13.06.2007)

Svar:

Bokfinken bygger rede av plantedeler oppe i trær. Det er en rund reirskål som er godt kamuflert med plantedeler på utsiden. De voksne bokfinkene spiser både insekter og frø, men ungene forer de med insekter og insektlarver. Bokfinkens egg har varierende farge, fra helt lyse uten flekker til brunhvite med uregelmessige, mørke flekker rundt omkring på egget.

Roar Solheim (14.06.2007)


#Fuglekasser

Meis-unger

Blir det alltid mange døde fugleunger igjen i fuglekassene etter at foreldrene har fløyet med ungene, (som har overlevd)?

O.N. (13.06.2007)

Svar:

Ungenes overlevelse avhenger av mange faktorer. For det første må det være god tilgang på insekter og insektlarver som foreldrene kan fre ungene med. Dersom det er kaldt eller dårlige forhold på andre måter under ungeperioden, kan det ligge igjen døde unger i mange småfuglreir. Spesielt ser det ut til at kjøttmeis er følsom overfor variasjoner i vær og insekttilgang. Dersom en av foreldrefuglene dør før ungene har forlatt reiret, kan også dette føre til at unger dør i reiret, og bare noen i kullet overlever. På Sørlandet har mange kjøttmeisunger ligget igjen døde i kassene, med helt ned i 1-2 unger som har forlatt reirene.

Roar Solheim (14.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Et par ble påtruffet 630moh
Lyden den ga fra seg lignet en steinskvett. Både hann og hunn så ut til å være svarte, og kunne ligne en stær eller en svarttrast. På bildet av fuglen kan en skimte en gul stripe fra nebbet og litt bakover på hodet. Nebbet var sort som hos en stær eller en svarttrosthunn.
Har et godt bilde som jeg gjerne skulle lagt ved!
Bildet kan ses her:
http://www.mostvel.com/VELFORENINGA/Hovedsida.html

N. (13.06.2007)

Svar:

Dette bildet viser en ungfugl. Det har litt dårlig oppløselighet, slik at det ikke lar seg forstørre for å studere detaljer. På bildet er fuglen svært lik en ungfugl av stær, men det er spørsmål om det kan dreie seg om en ung ringtrost. For å si dette sikkert trengs en versjon av bildet som lar seg forstørre mer.

Roar Solheim (14.06.2007)


#Økologi og atferd

ÅTE

Hei
Jeg har satt opp et skjul får å ta bilder av fugler. lurte på om du viste en måte å lokke til seg musvåk? eventuelt hvordan åte?

S. (13.06.2007)

Svar:

Hei! Musvåken er ikke blant de enkleste rovfuglene å få på utlagt åte. Da er det større sjanse til å lokke til seg havørn, kongeørn og hønsehauk. Musvåken trekker for det meste ut av landet om vinteren når det er størst sjanse til å få fugl på utlagt åte. Videre lever den for det meste av smågnagere, krypdyr, frosk og insekter, men dersom du bor i de sydlige kyststrøkene av Norge, kan det hende at du kan få det til. Bygg et kamuflasjeskjul med utsyn mot et åpent jorde/eng hvor du kan legge ut et åte. Pass på hvis du finner ihjelkjørte dyr som grevling, rev eller lignende (en død høne kan også brukes), og legg ut åtet i september-oktober. Lykke til!

Tore Reinsborg og Roar Solheim (13.06.2007)


#Økologi og atferd

Ringduer

Hei! Har et nytt spørsmål ang. ringduer, vi bor som sagt på trøndelagskysten og har en del ringduer rundt oss, bl.a. et par som hekker ikke langt fra oss.Hvor vanlig er ringduer her nord?

M.L.L. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Ringdua er en alminnelig hekkefugl i Sør-Norge inkludert Trøndelag. Den finnes fra havnivå til opp i fjellbjørkeskogen. Du kan lese mer om ringdua og se utbredelseskart på nettstedet under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=141

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvordan ser den ut?

hei jeg lurer på hvordan gjøken ser ut??? kan du svare før datoen:onsdag den 13 takk

N.N (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du følger nettlinkene under, vil du kunne se noen bilder av gjøken:
http://www.birdlife.no/aktiviteter/nyheter/?id=101
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=520

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Sykdom og skader

Skadet linerle

heii jeg og noen venner har funnet en skadet linerle på en bade plass i nerheten der vi bor
og vet ikke hva vi skal gjøre dn har et stort sår under vingen og da lurte vi på hva vi skulle gjøre

H.C.C. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Dere kan sjekke om vingen er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Om den er knekt er nok det beste å avlive fuglen. Hvis den beveger på vingen kan det tyde på at den bare er strukket. Da vil fuglen kunne komme seg etter noen dager.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Økologi og atferd

skadet fugl

vi er to jenter som har en skadet fugl hos oss, den er blitt overkjørt tror vi. den er skadet på den ene vingen men den puster og kan hinke avgårde. hva bør vi gjøre?

T.J. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Dere kan sjekke om vingen er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Om den er knekt er nok det beste å avlive fuglen. Hvis den beveger på vingen kan det tyde på at den bare er strukket. Da vil fuglen kunne komme seg etter noen dager eller for såvidt en uke, såfremt dere får gitt den mat og vann. Dere kan prøve å gi den små meitemark, larver, insekter hvis den ikke vil ta til seg brødsmuler. Dere kan prøve å plassere den i en eske i nærheten av der dere fant den, for det kan hende foreldrefuglene er i nærheten. Hvis den blir fôret av disse kan dere slippe den ut igjen.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Diverse

Blå gul Ara

Heg, jeg har en blågul ara pappegøye.
Hvorfor blir den "rød/rosa" i ansiktet noen ganger. Der den vanligvis har hvit hud??

N.N (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig blodgjennomstrømmingen under den hvite huden som skinner gjennom og gir fargen.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Økologi og atferd

Sulten kråkeunge

Vi har funnet en kråkeunge på skolen vår.En vetrinær har sett på den og sier at den har en sjanse for å overleve.Den vil ikke ta imot mat fra oss. Vi har prøvd med kokt egg, brøsmuler og mark. Skall vi tvangsmate den?Og hvor mye mat trenger den hver dag og hvor ofte?
Takknemelig for raskt svar.

I.S. (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Dere kan prøve å sette den ut igjen i nærheten av der dere fant den, da det kan hende foreldrefuglene er i nærheten. Det at den ikke vil ta til seg mat kan tyde på at dere har plassert den i omgivelser den føler seg stresset i. Hvis dere prøver å fôre den ute i det fri, kan det hender den vil ta til seg noe av det dere gir den.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Diverse

Funnet liten krabat i veikanten dårlig form. proskjekt Frankey

Hei vi fant en liten krabat i veikanten, kan ikke fly ser ut som vingen er skadet. Hva kan denne lille rakkeren spise? Hva kan vi gjøre for at det skal trives best mulig? Den er nok veldig redd å vegrer å spise, små smuler etc. Tar gjærne råd og tips om dette snarest :)

MVH

Finni, Simen og Tor

F. (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Du kan sjekke om vingen er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Om den er knekt er nok det beste å avlive fuglen. Hvis den beveger på vingen kan det tyde på at den bare er strukket. Da vil fuglen kunne komme seg etter noen dager eller for såvidt en uke, såfremt du får gitt den mat og vann. Dere kan prøve å gi den små meitemark, larver, insekter hvis den ikke vil ta til seg brødsmuler. Dere kan prøve å plassere den i en eske i nærheten av der dere fant den, for det kan hende foreldrefuglene er i nærheten. Hvis den blir fôret av disse kan dere slippe den ut igjen.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stripegås

Vi bor på trøndelagskysten og i dag fikk vi besøk av 16 stripegås. Dette er en art vi aldri har sett her før, så vi lurer på hvordan de er kommet hit.

M.L.L. (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Stripegåsa er en fjellart som har sitt utbredelsesområdet i det sentrale Asia. Det finnes imidlertid forvillede bestander av den i Europa som har sitt opphav i parkrømlinger. Slike fugler tar turen årlig nordover til Norge i varierende antall, og det er særlig i juni måned de bruker å dukke opp.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Diverse

ørn

vett du om ei norsk nett-side der det går ann og kjøpa figurer av ørner :-)

S. (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi kjenner ikke til noen nettsider som formidler salg av slike. Du får prøve alminnelige salgsnettsteder som finn.no eller generelle søkemotorer (f.eks. google)

Tore Reinsborg (12.06.2007)


#Økologi og atferd

måkunger

jeg har 2 måkunger her hjemme. de hadde falt ned fra taket, og dermed ble jeg nødt til å ta dem inn, selv om det sies at "man ikke skal bryte inn i naturen". Jeg hadde ikke hjerte til å la dem traske rundt i vei-kanten og vente på at grevlinger eller katten vår skulle ta livet av dem. jeg har tro på at dette skal kunne gå (ihvertfall for en periode intill jeg får tak i noen som kan ta hånd om dem). moren min fostret opp en kråke-unge en gang i tiden. jeg har gitt måkungene bløtet loff i en sprøte (uten nål så klart). de har fått rent vann. fisk står også på menyen. men så lurer jeg på om de kan få kattemat? og hvor ofte skal de ha mat? hvor mange ml mat og vann? ant ganger i døgnet? er det noen som tar imot slike i porsgrunns-området i Telemark? et slags "redd-fulene-sted" veldig takknemlig for svar! ps. jeg har aldri hørt at dette er ulovlig. ikke før jeg leste dette på denne siden her. men min plan er ikke å beholde dem i fangenskap, men å hjelpe dem på vei til et godt liv.
-mor til 3

N.N (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi vil nok råde deg til å sette ut måkeungene så raskt som mulig, da foreldrefuglene vil passe på dem. De vil som regel ledsage dem til et sikrere sted hvis det er farer som lurer i et område, og ofte går turen til nærmeste fjæreområde.

Tore Reinsborg (12.06.2007)


#Økologi og atferd

hvorfor kan fugler fly?

hei jeg er lærling i barne og ungdomsarbeiderfaget. jeg skal ha en samlingstund hvor jeg skal ta opp hvorfor fuglene kan fly. hvordan kan jeg enkelt og greit forklare dette til barn fra fire år til seks år?

T.T. (11.06.2007)

Svar:

Hei!
Fuglene flyr fordi de skaper et luftundertrykk på oversiden av vingene når de slår med dem - på samme måte som fly løftes opp av lufttrykket når de kommer opp i høy nok hastighet. Vingen krummer oppover, og lufta må bevege seg lenger på oversiden enn på undersiden av vingen. Det skaper lavere trykk over vingen (og følgelig høyere trykk under), og dette presser fugler og fly opp i lufta. Hver enkelt svingfjær har i tillegg samme egenskap som vingen i sin helhet, og det gjør fuglenes flukt uendelig mye mer variert og komplisert enn et flys bevegelse.

Tore Reinsborg (12.06.2007)


#Økologi og atferd

Vipeunge II

Spiser de mye om gangen/om dagen?
Drikker de rent vann med en gang eller spiser de bare insekter?
Hvor mange vipeegg er der i hvert kull og hvor mange kull har de i året?

E. (11.06.2007)

Svar:

Hei igjen Endre,

Vipeunger er stort sett hele tiden på jakt etter mat bortsett fra når de blir varmet av foreldrene. Vann tar de opp gjennom maten. Viper liker å bade, og der er mer mat for ungene i nærheten av vann, så de liker vanligvis å hekke i nærheten av vannkilder som dammer og bekker.

Vipeunger er rundt 15-17 gram når de klekkes, og de første 3 dagene legger de på seg 1-3 gram om dagen. Hvis de finner noenlunde rikelig med mat kan de nå 50 gram ved 10 dagers alder og rundt 100 gram ved 20 dagers alder. Hvis der er lite mat, er de gjerne ikke mer enn drøyt 50 gram ved 20 dagers alder (en voksen vipe veier rundt 200-250 gram). Vipeungene blir flygedyktige ved omlag 35-45 dagers alder.

Ca 85% av vipereirene har 4 egg, 10% har 3 og rundt 5% har 2 eller 1 egg. 0,5% av reirene har 5 egg.

Viper kan legge nye reir 3-4 ganger hvis reirene deres blir plyndret, men unger fra slike seinere reir har en litt dårligere suksess enn unger klekket fra tidlige kull. De legger sjelden et nytt reir hvis ett eller flere av eggene klekker, men det kan skje.

Gaute Bø Grønstøl (12.06.2007)


#Diverse

kattugle

Vel vitende om at ugla er en fredet fugl, har jeg nå en ugleunge boende i kjelleren. Den satt i hagen min en kveld, mens 3 sultne katter lusket rundt den og gledet seg til et herlig måltid. Det oppsto et dilemma mellom å la den være i fred, eller å ta den inn. Hadde jeg latt den sitte der, ville den antakelig blitt kattemat i løpet av kvelden, da det er svært mange katter i orådet. Men hvis jeg tok den inn, ville antakelig mora aldri ta den til seg igjen. Mora var imidlertid verken å se eller høre, og etter telefon med både viltnemnd og lensmann flyttet ugla inn i kjelleren. Vi har hatt ugler i hagen tidligere men de siste ukene har de ikke gitt lyd fra seg, selvom vi har sittet oppe i de sene nattetimer for å lytte etter dem. Ugla får kjøtt og vann noen ganger daglig, og har tilsynelatende klart seg bra de 4 dagene vi har hatt den. Likevel er den en vill fugl som trenger noe helt annet enn hva vi kan tilby, og jeg håper den etterhvert kan bli i stand til å klare seg på egenhånd. Den flyr litt, om enn litt klossete, og har foreløpig problemer med å navigere. Den skal jo lære seg både å fly og jakte, samtidig som den kanskje trenger kontakt med noen artsfrender om den skal lære å overleve ute. Jeg er svært i tvil om vi kan gi den noe som likner et godt ugleliv, og lurer på om dere har noen kontakter på området. Jeg er også i tvil om hvor ofte og hvor mye mat den skal ha. Har forsøkt å legge fram mat til den, men den spiser kun når jeg holder det fram for nebbet på den. Den drikker heller ikke selv, men åpner munnen når jeg kommer med en skje. Jeg er klar over at dere prinipielt ikke besvarer denne type spørsmål, men håper likevel dere kan gi meg noen gode råd.

I. (11.06.2007)

Svar:

Dette høres ut til å kunne være en kattugleunge. Den må fores med mer enn bare rent kjøtt - uglene trenger faktisk oppdelte byttedyr med pels, fjær og knokler slik at de kan danne gulpeboller i magen som så gulpes opp. Når ungen klarer å fly, bør den også være stor nok til selv å kunne rive i seg kjøttbiter fra f. eks. en død mus eller småfugl. Kattuglene forer ungene sine i 4-6 uker etter at de har begynt å fly, så dette tar litt tid. Men kattuglene trenger neppe særlig mye "veiledning" for å kunne lære å jakte. Du kan forsøke å trekke en kunstig mus (lag en av brunt tøy) i en snor langs gulv/bakke til ugla blir interessert og forsøker å ta den.

Roar Solheim (12.06.2007)


#Økologi og atferd

nattsyngende/lokkende fugl

hver kveld den siste uken har en fugl sunget fra ca. kl 2300 og utover. Det er ikke nattergal og natteravn for de har jeg vært innom å hørt på. Er det andre fugl som synger om kvelden? Den høres egentlig mer ut som en lokk. Det er bare en og "sangen" er litt ensom på en måte.

M.V. (11.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er flere arter fugl som synger hovedsaklig om natta, og på denne tiden av året er det lyst så lenge at flere "morgenfugler" også synger midt på natta. Vi må nok ha mer beskrivelse av lyden for å kunne gi noe forslag på art. En biotop-beskrivelse av hvor fuglen sang er også fordelaktig.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Svartbak/gråmåse

Hvor lenge er måsungene avhengige av måsemor for mating og beskyttelse?

V. (11.06.2007)

Svar:

Hei!
Etter klekking, vil nok måkeungene være avhengige av foreldrefuglene i ca 1 1/2 måned før de blir selvstendige.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Bråkete skjærer

Den siste uken har et par (muligens flere) skjærer bråket veldig i bakgården vår (gammel trehusbebyggelse i storbyen). Jeg kan ikke huske at jeg har opplevd så mye bråk fra skjærer før - er det noe spesielt med årstida? Etter det jeg kan høre, er det vanlig skjæreskvaller, men det virker uvant høyt og hyppig. De prater mest på for- og ettermiddagen, men til dels også om natten og morgenen. Er det bare det at vi kan ha fått et reir veldig nærme?

I.A. (11.06.2007)

Svar:

Hei!
Det at skjærene bråker veldig nå, tyder på at ungene nettopp har forlatt et reir i nærheten. De vil da varsle/bråke på alle potensielle farer som lurer mot ungene. Dette bråket, vil avta etterhvert som ungene blir mer selvstendige.

Tore Reinsborg (11.06.2007)

««første 48 333 - 48 357 av 49 937 siste»»