Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 677 til 48 701 av totalt 50 298 spørsmål


#Diverse

Tjeld

Ser hunn og hann likedann ut?

M.K. (18.06.2007)

Svar:

De ser nesten helt like ut ja. Hannen er en smule mindre enn hunnen, og har ca. 10% kortere nebb. Ser du enkeltindivider så er det vanskelig å skille kjønnene. Ta forøvrig en titt på http://tjeld.uib.no/. Der kan du se bilder av begge kjønnene under valget "snapshots".

Frode Falkenberg (18.06.2007)


#Diverse

MÅKEUNGE!

Hei!

Vi fant en skadet måkeunge ved trafikert vei. Vi trodde den var døende da vi løftet den opp. Ved siden av lå en annen død unge. Vi tok den med hjem, og i løpet av dagen kom den seg. Nå har vi hatt den i 5 dager. Har senere funnet ut at vi kanskje burde latt den være, men nå er det for sent... Hvor lenge må vi ha den før vi slipper den fri, og hvordan bør det skje? Må det være ved et vann, eller kan vi sleppe den på gården som ca er 3 km fra Glomma? Tenkte dette pga. muligheter for senere foring. Bør vi trene den på et vis? Vil den bli akseptert av de andre måkene? Den spiser helst bare kattemat. Er dette feil?

C.M.A. (17.06.2007)

Svar:

Dere må nok belage dere på å fore denne måkeungen i minst 3-4 uker før den kan klare å finne seg noe mat selv. Kattemat er helt OK, men prøv gjerne å gi den litt fisk også. Ellers er måker stort sett alt-etere, og rester etter middagsmat som ikke er sterkt krydret er nok også fullt mulig å bruke.

Roar Solheim (17.06.2007)


Rovfugl

Hva er norges vanligste rovfugl???????????????????????????????

A. (17.06.2007)

Svar:

Høyst sannsynlig er dette spurvehauk.

Roar Solheim (17.06.2007)


#Fuglekasser

haukugle

kan du gi meg mål på hauk ugle kassen??

N.N (17.06.2007)

Svar:

Haukuglekasser bør være 50-60 cm høye, ha bunnmål (bredde på sidevegg) ca 25-30 cm, ca 35 cm opp fra bunnen til inngangshullet, og dette bør ha en diameter på 10-12 cm. Fyll 5-10 cm oppsmuldret, tørr stubbeflis i bunnen av kassa.

Roar Solheim (17.06.2007)


#Økologi og atferd

Hubro

har hubroen like stort teretorium som en kattugle?
Og hva skjer dersom et hubropar blir truet av mennesker eller utbygging i dette området; nytt bosted eller dør den?

C. (15.06.2007)

Svar:

Hubroer bruker et mye større territorium enn kattugler, bl. a. fordi de er større fugler som trenger mer mat (større byttedyr). Noen hubroer hekker nær søppelplasser hvor det finnes rotter - da kan de jakte på nokså små arealer. Hva som skjer dersom et hubropar fortrenges fra sitt leveområder på grunn av menneskelig aktivitet, er det ikke noen som har undersøkt. Hvis naboområdene er opptatt av andre hubroer, er det fare for at fuglene kan dø når de ikke finner egnede jaktområder. Hvis områdene er ledige, vil de trolig flytte til nærmeste mulige område.

Roar Solheim (17.06.2007)


sjelden fugel

hva er norges sjeldneste fugel??

N.N (16.06.2007)

Svar:

I dag er kanskje dverggåsa en av Norges sjeldneste hekkefugler, med bare noen få par hekkende i de nordligste delene av landet (høyst 10-15 par hekkende gjess).

Roar Solheim (17.06.2007)


#Fuglekasser

fuelkasser

hvor er det lurt å henge en hakkespett kasse? og katugle kasse. jord ugla og hauk ugla går ikke den i fuglekasser?

N.N (16.06.2007)

Svar:

Hakkespetter og jordugle hekker ikke i fuglekasser. Kattuglekasser kan henges i skogkanter nær blanding av skog og dyrket mark. Heng kassene 4-5 meter over bakken, med noenlunde åpent rundt selve kassa, men med noen tette gran- eller bartrær innen 10-15 meter unna - da kan kattuglene sitte i skjul for kråker inne i de tette trærne. Haukuglekasser kan henges høyere opp i frittstående trær på hogstflater i barskog, og helt opp mot tregrensa.

Roar Solheim (17.06.2007)


#Diverse

spurveunger

Har en småfuglfamilie med små barn som leieboere i ventilen inn til soverommet mitt, men har tenkt å ta i bruk dette området selv. Skal montere hønsenetting i ventilen siden jeg ikke har planer om å leie ut i nærmeste fremtid. Uansett så har jeg ikke lyst til å plage de små, så de har fått den tiden de trenger på å flytte ut. Har du noen formening om når dette skjer? Tipper ungene er maks en uke gamle.

M.A. (17.06.2007)

Svar:

Vanlige arter som hekker på slike steder som du nevner, er kjøttmeis, og kanskje også linerle. Etter at ungene er klekket, holder de seg i reiret i 14-16 dager før de hopper ut. Derfor burde du kunne rense opp og tette ventilen med fluenetting (brukt metallnetting - da kan ikke fuglene hakke seg inn igjen neste år) om ikke så altfor mange dager.

Roar Solheim (17.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

VELDIG STORT DØDT EGG!!!

Vi har funnet et VELDIG stort egg nede i en sump. Egget er dødt det lukter vi.
Det er akkurat 25 cm i omkrets og 12 cm langt.
Det er grønn grått.

Håper du vet hvordan egg dette er. =)

Ps. Fant det ca 17 cm ned i bakken.

F.E.S. (15.06.2007)

Svar:

Hei!
Størrelse, farge og stedet dere fant egget på skulle tyde på at det er et trane-egg.

Tore Reinsborg (15.06.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvorfor har ikke menneskene gjennomstrømsystemet sånn som fugler når det er mer effektivt? og hvorfor kan de ikke klare seg med vanlige lunger sånn som mennesket?

C. (15.06.2007)

Svar:

Hei!
Mennesket har ikke utviklet et slikt respirasjonssystem fordi vi ikke har møtt de samme respirasjonsmessige utfordringene som fuglene. Fuglene har et mye større energiforbruk (større forbrenning) og møter ofte svakt lufttrykk i store høyder. Fugler vil ikke kunne klare seg med tilsvarende lunger som mennesket, da flyging og opphold i høyder med lavt lufttrykk gjør slike lunger for ineffektive.

Tore Reinsborg (15.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

nattargal

hvordan ser egget til en nattergal ut?? har dere bilde?

N.N (15.06.2007)

Svar:

Hei!
Egget til nattergalen er mer eller mindre mørkt olivenbrun, ofte med svak marmorering, sjelden grovt rødbrunflekkete. Vi har dessverre ikke bilde av nattergal-egg.

Tore Reinsborg (15.06.2007)


#Økologi og atferd

fasan

hvor gammel kan en fasan bli??

N.N (15.06.2007)

Svar:

Hei!
Den høyste kjente alder på fasan ringmerket i Norge, var et ind. som var 4 år og 2 måneder ved gjenfunnstidspunktet. Tilsvarende for resten av Europa er 7 år og 7 måneder.

Tore Reinsborg (15.06.2007)


#Økologi og atferd

kjøttmeis

kor gammel kan ein kjøtt meis bli?hhar du eit bilde der dei er to ukr gamle??????????????????

S. (15.06.2007)

Svar:

Hei!
Den høyeste kjente alder på en kjøttmeis ringmerket i Norge, er 10 år og 6 måneder. Høyste kjente alder på kjøttmeis i Europa, var et individ som ble minst 15 år. Vi har dessverre ikke bilder av kjøttmeis i den alderen i bildearkivet vårt.

Tore Reinsborg (15.06.2007)


#Økologi og atferd

mating av småfugl hele året?

Hei! Mange reagerer på at jeg mater småfuglen hele året. Bor i et villa området med masse grønt områder. Har også lest at fuglene blir lurt av matingen, ogbegynner å hekke før de skal. Bør jeg slutte å mate dem om våren og sommeren? Hva er begrunnelsen for å fortsette/ ikke fortsette?? Tusen takk for svar!

I. (14.06.2007)

Svar:

Hei!
I sommerhalvåret er det ikke "nødvendig" å fôre fuglene, da det vil være nok naturlig føde å finne. Mange velger imidlertid å fortsette fôringen om sommeren. Fuglene tar ikke direkte skade av dette, men det kan resultere i at fugleunger blir fôret med unaturlig føde. Det er imidlertid for oss ikke kjent at dette har direkte negative effekter på ungeoverlevelsen.

Tore Reinsborg (15.06.2007)


#Økologi og atferd

snegler

Hva spiser snegler?

A.D. (14.06.2007)

Svar:

Hei!
Snegler spiser stort sett blader av forskjellig slag, og de kan gjøre stor skade i grønnsakåkre enkelte år.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Økologi og atferd

foring

hei, lurte på hvor ofte måkene forer ungene sine; å hvor mye de spiser i døgnet? måker er vel ikke i aktivitet om natten? synes måkene er så lenge vekk fra redet om gangen. er ikke rart folk trur de er folatt..

S. (14.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi har ikke tilgjengelig tall som viser foringsrater, men når ungene er små blir de fôret fra nebb til nebb. Senere blir de fôret med oppgulp som ungene tar seg av selv. Måker er som de fleste fuglearter mest aktive tidlig om morgenen og på kvelden.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Diverse

Utdanning?

Hvordan blir man en ornitolog?
Må man ha gått utdanning eller kurs for å bli reknet som ornitolog?

.A.. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Det går an å ha ornitologi som jobb, men dette forutsetter vanligvis at man tar høyere utdanning hvor generell biologi inngår i utdanningen. Videre bør studiene inkludere noen andre naturvitenskapelige fag som f.eks. kjemi, fysikk eller matematikk. Tar man universitetsutdannelse, vil man gradvis bli mer spesialisert, og utdannelsen vil munne ut en mastergrads- eller doktorgradsoppgave hvor f.eks et trekk ved fuglenes biologi blir studert mer detaljisk.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Økologi og atferd

Rødhodet hakkespett

Hva spiser en hakkespettunge? og hvor ofte/lenge trenger den mat fra foreldrene? Den er fjærkledt og hopper sprettent rundt så den er ikke helt nyklekket. Den er rød på hodet, hvilken type kan det være? Håper på raskt svar.

M. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig en flaggspett-unge du har sett, da disse er røde på hodet. Flaggspett-ungene mates ennå i en 14 døgns tid etter at de har forlatt reirhullet. Ungene fôres hovedsaklig med biller, edderkopper og forskjellige insektlarver.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Økologi og atferd

Duereir på verandaen

Hei.
Jeg har fått et duereir på verandaen, der moren ligger og ruger på de to eggene døgnet rundt.
Jeg har snakket med fuglevakta, som fortalte meg at jeg ikke kunne fjerne eggene, siden jeg da bryter loven.
Jeg må vente til ungene har forlatt redet, og da fjerne det med en gang.
Nå vet jeg ikke helt hvor lenge redet har vært der, men hvor lang tid tar det etter at eggene har blitt lagt, frem til de klekker?

N.N (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig et bydue-par som hekker på verandaen din. Etter at eggene er lagt, vil det ta 16-18 døgn før de klekker og ytterligere 35-37 døgn før ungene forlater reiret.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Diverse

havørn

eg såg i gunnies world rekorder 2006 der står det at havørnen haliaeetus albicilla er verdens største ørn med ei vekt på 9 kg og et vingespenn på 2,4 m er det egentlig sant at den er størst ??? :-)

S. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis en bruker vingespenn som mål på størrelse, vil vår egen havørn (vingespenn 193-244 cm) kunne bli blant de aller største ørnene i verden. Det finnes imidlertid flere arter gribber, samt kondorer (f.eks andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm) som kan bli betydelig større i vingespenn. I vekt vil nok harpyørna og apeørna kunne bli noe tyngre enn havørna, men disse har noe kortere vingespenn.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Fuglekasser

kattugle

jeg har hengt ut en kattugle kasse i en granskog. jeg har opservert 1 fjær som hang i flyvehullet men den har alri heket i den. lenger oppe i skogen har jeg og funnet kattugle gulp. og nedfor kassen på en stein fant jeg noen fjær fra uglen. men lenger boti skogen så fant jeg 2 mus som lå pent oppå en grein i treet. vet dere hvorfor den ikke hekker i kassen??

C. (14.06.2007)

Svar:

Det blir alltid et spørsmål om gjetting for å besvare det du spør om. Kanskje har kattuglene en annen reirplass i nærheten som de heller vil bruke, kanskje er det bare en enslig kattugle på stedet som ikke har fått seg en make ennå, kanskje forsvant den ene av fuglene før de fikk lagt egg (kattugler er svært utsatt for å kollidere med biler og tog), kanskje har det ikke vært nok næring (mus) i vinter og vår slik at uglene ikke gikk til hekking. Dersom det er en kattuglefjær som henger i kassa, betyr det at kattugler har besøkt og vet om kassa. Da er også sjansen stor for at det kan bli hekking i holken et senere år. Ofte må uglekasser henge ute flere år før de blir tatt i bruk.

Roar Solheim (14.06.2007)


#Diverse

Standhaftig måke

Hei! Jeg har en måke som absolutt skal hekke i blomsterkassen min! Jeg har prøvd å fjerne reiret flere ganger, men den bygget bare nytt om natta..Har satt ut en gammel kasse så den ikke dreper blomstene mine;)Og nå har den lagt egg. Hvis jeg tar egget, slutter måken da? Hva gjør jeg?? På forhånd takk for hjelpen.

Å. (13.06.2007)

Svar:

Det er ikke tillatt å forstyrre fuglenes reir, egg eller unger i hekketiden, så du bør nok helst akseptere at måka har valgt å hekke hos deg. Se det som en mulighet til å få et innblikk i måkenes familieliv. Hvis måkenes tilstedeværelse ikke frister til nytt besøk, bør du nok neste vår kanskje dekke over denne blomsterkassa med netting fra tidligere på våren, slik at måkene ikke får mulighet til å etablere seg i den samme kassa.

Roar Solheim (14.06.2007)


#Diverse

Bokfink

Hvor har Bokfinken reiret sitt, kan den legge det i en fuglekasse?
Hva spiser Bokfinken som regel?
Hva mater Bokfinken ungene sine med?
Hva farge er det på et bokfinkegg?

E.T. (13.06.2007)

Svar:

Bokfinken bygger rede av plantedeler oppe i trær. Det er en rund reirskål som er godt kamuflert med plantedeler på utsiden. De voksne bokfinkene spiser både insekter og frø, men ungene forer de med insekter og insektlarver. Bokfinkens egg har varierende farge, fra helt lyse uten flekker til brunhvite med uregelmessige, mørke flekker rundt omkring på egget.

Roar Solheim (14.06.2007)


#Fuglekasser

Meis-unger

Blir det alltid mange døde fugleunger igjen i fuglekassene etter at foreldrene har fløyet med ungene, (som har overlevd)?

O.N. (13.06.2007)

Svar:

Ungenes overlevelse avhenger av mange faktorer. For det første må det være god tilgang på insekter og insektlarver som foreldrene kan fre ungene med. Dersom det er kaldt eller dårlige forhold på andre måter under ungeperioden, kan det ligge igjen døde unger i mange småfuglreir. Spesielt ser det ut til at kjøttmeis er følsom overfor variasjoner i vær og insekttilgang. Dersom en av foreldrefuglene dør før ungene har forlatt reiret, kan også dette føre til at unger dør i reiret, og bare noen i kullet overlever. På Sørlandet har mange kjøttmeisunger ligget igjen døde i kassene, med helt ned i 1-2 unger som har forlatt reirene.

Roar Solheim (14.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Et par ble påtruffet 630moh
Lyden den ga fra seg lignet en steinskvett. Både hann og hunn så ut til å være svarte, og kunne ligne en stær eller en svarttrast. På bildet av fuglen kan en skimte en gul stripe fra nebbet og litt bakover på hodet. Nebbet var sort som hos en stær eller en svarttrosthunn.
Har et godt bilde som jeg gjerne skulle lagt ved!
Bildet kan ses her:
http://www.mostvel.com/VELFORENINGA/Hovedsida.html

N. (13.06.2007)

Svar:

Dette bildet viser en ungfugl. Det har litt dårlig oppløselighet, slik at det ikke lar seg forstørre for å studere detaljer. På bildet er fuglen svært lik en ungfugl av stær, men det er spørsmål om det kan dreie seg om en ung ringtrost. For å si dette sikkert trengs en versjon av bildet som lar seg forstørre mer.

Roar Solheim (14.06.2007)

««første 48 677 - 48 701 av 50 298 siste»»