Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 361 til 48 385 av totalt 50 011 spørsmål


#Økologi og atferd

snegl

ka spiser snegler med skall??????????

F. (21.06.2007)

Svar:

Det er særlig måltrosten som foryner seg av landlevende snegler med skall. Kanskje kan også noen andre trostefugler ta slike, men dette er jeg ikke sikker på.

Roar Solheim (22.06.2007)


#Diverse

sommerfugler

hva spiser sommerfugler?

M. (20.06.2007)

Svar:

De suger nektar fra blomster. Noen sommerfugler spiser bare når de er larver, og da spiser de blader. Etter at de er klekket som voksne, spiser de ikke i det hele tatt. De parrer seg, legger egg og dør.

Roar Solheim (20.06.2007)


#Økologi og atferd

Plagsomme fugler

Hei. Jeg er plaget av noen fugler som jeg mener er trost. Hver morgen i ukesvis nå har en flokk av disse fuglene holdt meg våken. De begynner alltid rundt 3-4 om morgenen og holder på til 6-7 med en ustanselig infernalsk skriking (æææ æææ æææ æææ æææ æææ æææ æææ). Jeg lider under mangelen på søvn, og legen har måttet utskrive sovemedisin. Er det noen måte å få jaget vekk disse fuglene på uten å måtte ty til drastiske virkemidler, slik som et skadedyrfirma?

J.R. (18.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er mer trolig skjæreunger som nå har forlatt reiret som er årsaken til levenet. Lyden er da foreldrefuglene som varsler mot forskjellige farer som truer ungene, f.eks katter og hunder. Dette levenet vil nok avta etterhvert som ungene vokser til og sprer seg i terrenget.

Tore Reinsborg (20.06.2007)


#Økologi og atferd

Skadet av andre fugler

I går reddet vi en liten fugl fra å bli hakket opp av andre fugler. 10-20 ulike fugler fløy ned i bakgården vår og hakket løs på den lille fuglen som vi tok inn og lagde et bur til. Vi har satt frem vann og det er ut til at den har spist de to markene vi la i en skål med jord. Vi er utrolig glad i dyr, og ønsker å handle riktig.

Den var i går utslitt og hodet hadde store skader, øyet var også hovent. Den har sovet masse og øyet er litt mindre hovent i dag. Likevel er skadene den fikk etter vår mening store, men vi tror ikke vingene er knekt. Skal undersøke dette en gang til.

Hva bør vi gjøre? La henne være inne i buret et par dager (virker veldig rolig), gi den og så slippe den ut? Eller bør vi sette den ut og la naturen gå sin gang...?

J.F. (20.06.2007)

Svar:

Hei!
Dere kan holde den i buret et par dager til "situasjonen" har roet seg, men da må dere fôre den og gi den litt vann. Dere kan prøve å sette den ut litt vekk fra det området den ble angrepet, da det kan hende den vil bli angrepet på nytt.

Tore Reinsborg (20.06.2007)


#Økologi og atferd

GAL KRÅKE

Hei. Jeg lurer på om du kan hjelpe meg. Jeg har vært ille plaget av en gal kråke på hytta mi i 14.dager. Hytta ligger helt nede ved sjøen i Høybakken i Bjugn kommune. Den flyger på vinduene (3store ut mot sjøen) skiter og kliner skiten utover vinduene med vingene. Skiter full terassen og hakker som en gal på gassgrillen (har nå lagt over trekk på den) Vi har prøvd å få has på den med luftgever selv om vi tror at den er truffet kommer den tilbake for fullt. Vi har hengt opp nett foran vinduene, men den klarer å rive det i stykker når vi ikke er tilstede og kommer seg på nytt på vinduene og kliner dem ut. Kan du gi meg et godt råd om hvordan jeg skal bli kvitt den. Jeg vil bli veldig glad for svar. Vennlig hilsen Elin Haagensen

N.N (20.06.2007)

Svar:

Hei!
Det var en ganske merkverdig adferd du beskriver. Årsaken til adferden kan delvis være at den ser sitt eget speilbilde i vinduene, og tror det er en potensiell make eller rival. At den hakker på grillen, kan være at den prøver å få tak i fettrester eller lignende som den kan spise. Du kan prøve å minske speilingseffekten på vinduene på en eller annen måte, evt klistre på en rovfuglsilhuett. Det må absolutt ikke brukes luftgevær mot den, da det ikke er tillatt som jaktgevær og bare vil skade fuglen unødig.

Tore Reinsborg (20.06.2007)


#Fuglekasser

linerle

hvilken kasse går linerla i kan dere gi meg mål på den?

N.N (20.06.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under kan du se en illustrasjon av hvordan en linerlekasse kan se ut. Denne arten kan også bruke forskjellige typer kasser med ganske stor åpning. En vanlig kasse hvor halve frontstykket er fjernet kan også fungere; dvs at man har et halvt frontstykke i stedet for heldekkende frontstykke med hull. Heng de gjerne opp i skyggen på en bod, uthus eller lignende.
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (20.06.2007)


#Fuglekasser

hakkespett

på internett fant jeg en side som det var mål på hakkespet kassen men går virkelig hakkespettene i kasser??

N.N (20.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er en art innenfor spettefamilien som ikke hakker ut reirhull selv og som kan hekke i fuglekasser, og det er vendehalsen. Resten av artene hekker ikke i fuglekasser. På nettstedet under finner du mål på kasse til vendehals:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (20.06.2007)


#Fuglekasser

kvinand, laksand og lappfiskand

hvor er det lurt å henge kasser for dem?

N.N (20.06.2007)

Svar:

Hei!
Størst sjanse for å få disse artene i kasse har du hvis du henger opp kassene i nærheten av elver og innsjøer. Laksanda krever fiskerike områder for å hekke. Lappfiskanda må du til Sør-Varanger i Finnmark for å finne hekkende i betydelige antall i Norge.

Tore Reinsborg (20.06.2007)


#Fuglekasser

kjøttmeis

kormangen ganger kan man se i ein fuglekasse før de forlater rede

F. (19.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke noe fasitsvar på dette, men fuglekasser bør ikke undersøkes for ofte. Et besøk litt ut i ungetida skader imidlertid ikke.

Tore Reinsborg (20.06.2007)


#Ringmerker

Ringmerket due.

Har hatt en ringmerket due gående på Slinningsodden i Ålesund i hele dag. Duen var meget tam, så det var ikke veldig vanskelig for katten å ta livet av den. Selvsagt beklagelig. Har hørt at man bør melde fra når man finner ringmerkede fugler, men vet ikke hvor. Duen hadde en grønn og en blå ring. Den blå ringen hadde følgende informasjon:
100 DAN 2005 0137. Regner med at noen ønsker disse opplysningene??

H.H. (19.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er nok en brevdue som katten din har tatt livet av. DAN kan indikere at den er dansk. Du kan ta kontakt med brevdueforbundet og høre hvilke opplysninger de ønsker vedrørende funnet. Adressen er:

Norges Brevdueforbund
Nyrønningen 13, 3153 Tolvsrød
33 33 09 73

Tore Reinsborg (20.06.2007)


#Økologi og atferd

skjære

har et skjære-reir i et tre ved siden av huset vårt. Paret laget reiret i slutten av april, og har idag levende unger i reiret. Foreldre jobber aktivt med å mate ungen (ungene). Når omtrent kan jeg vente at ungene forlater reiret. Har så lyst til å se når ungene flyr ut.

M. (19.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er vanskelig å si eksakt når ungene vil forlate reiret. For å si noe mer sikkert om det må vi vite når eggene ble klekt. Etter at eggene er klekt tar det 22-27 døgn før ungene forlater reiret. På denne tiden av året har flere skjærekull forlatt reirene, så mest trolig er utflygingen nært forestående.

Tore Reinsborg (20.06.2007)


#Økologi og atferd

måseunger

VIL MÅSEMOR OG FAR FØLGE ETTER HVIS EN FORSIKTIG TAR 2 MÅSEUNGER OPP I EI PLASTESKE OG KJØRER DEM TIL ETT SIKRERE STED. hVORDAN FLYTTE?

N.N (19.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig ikke nødvendig å flytte på ungene, da foreldrefuglene mest trolig vil komme til å ledsage dem til et sikrere sted hvis farer lurer.

Tore Reinsborg (20.06.2007)


#Diverse

Jæren

Hvilke vann, elver og strender finnes det mye fugler på Jæren?

S. (19.06.2007)

Svar:

Hei!
På Jæren er det en hel rekke med innsjøer og strender som det finnes mye fugl på. Antallet fugl på lokalitetene vil svinge en del i forhold til årstid. Av klassiske lokaliteter på Jæren hvor det er mye fugl kan nevnes f.eks. Orrevatnet, Grudavatnet, Horpestadvatnet, Ergavatnet, Harvalandsvatnet, Smukkevatnet og Søylandsvatnet. Av fuglerike strender kan nevnes Fuglavika og Revesanden.

Tore Reinsborg (20.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

hva er verdens største og ant største havørn

S. (19.06.2007)

Svar:

Hei!
I litteraturen opererer man med litt forskjellig maksimumsmål på f.eks vingespenn og vekter hos havørn. I det siste utgitte verket "Handbook of the birds of the world" er maksimumsverdien på vingespenn 245 cm, mens maksimumverdien på vekt er 5,5 kg (hunnen er størst).

Tore Reinsborg (20.06.2007)


#Økologi og atferd

Funnet fugleunge

Jeg fant en fugleunge idag i skogen. redet var ikke i nærheten. Den er så godt som naken, med litt dun på hodet. Øynene er ikke åpne. Jeg har den i en eske, lunt og varmt og den tar til seg litt bær og vann.
Vet ikke hvilken type fugl det er men den har gult nebb, rosa/lilla hud og grå dun.
Er det noe håp for den? Hva skal vi gi den å spise? Skal den ha mat hver 2.time eller oftere? Den rører seg bra.

K. (19.06.2007)

Svar:

Hei!
Denne fugleungen har nok små muligheter til å klare seg. Pga av at den mangler fjær må den holdes på et varmt sted til de isolerende fjærene vokser ut. I og med at den har klart seg til nå der du har den, kan temperaturen på oppholdsstedet være stabilt på samme nivå. Den kan fôres med små meitemark og insekter/små insektlarver så ofte den tar til seg næring. Mest trolig vil den dø i løpet av kort tid.

Tore Reinsborg (19.06.2007)


#Fuglekasser

Stær!

Er det vanlig at stæren legger egg to ganger?
Her jeg bor har vi fått en gjeng stær unger på ca 30 - 40 stk som flyver i en gruppe...mobben som jeg kaller den...mens foreldrene er i full gang med å renske å fylle kassene igjen for ny runde med egg...samme skjedde i fjor, men det var ikke så mange stær unger som det er i år...Stærår kan man kalle det her.

B.B. (19.06.2007)

Svar:

Hei!
Stæren kan ofte legge nye kull utover i juni, men det kan være par som har misslyktes i å få fram unger tidligere om våren. Så det kan hende at det er et annet par som nå har slått seg til i stærkassen din.

Tore Reinsborg (19.06.2007)


#Fuglekasser

fossekall

kan du gi meg mål på fossekall kassen?

N.N (19.06.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du se en illustrasjon av hvordan fossekall-kasser kan utformes. Bredden på kassen bør være ca 25 cm, høyden ca 20 cm og dybden ca 25 cm. Det kan med fordeles anlegges en list under åpningen til kassen (se illustrasjon).
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (19.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Amerikanske fuglenavn

Finnes det en liste/-r over nord-amerikanske fuglenavn med oversettelser (der det er mulig) til norsk, eller omvendt?

P. (18.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi har dessverre ikke slike systematiske lister tilgjengelige. På sikt vil det nok komme lister som man kan søke i, f.eks på internett.

Tore Reinsborg (19.06.2007)


#Økologi og atferd

skjære unger

reiret vårt er tatt av kråke og vi fant bare en levende unge igjen på bakken. Hvordan mater vi denne, eller mer rett hva putter vi inn som mat?

A.E.K. (18.06.2007)

Svar:

Hei!
Kråkefugler er nærmest alt-etende så det er mye som kan duge som kost for disse. F.eks kan kattemat og middagsrester duge.

Tore Reinsborg (19.06.2007)


#Fuglekasser

Uglekasse i Storlidalen

Vi har hørt et par ugler i området og vil gjerne sette opp en uglekasse. Vi lurer på hvilke ugler som kan komme i kassa og hvor den bør settes opp. Storlidalen ligger i Trollheimen, vest for Oppdal. Hytta ligger ca 650 m.o.h.(blandingsskog mest løvskog og litt barskog)

S.K. (17.06.2007)

Svar:

Hei!
I Storlidalen vil det kunne være gode muligheter for å få perleugla i kasse. På nettstedet under vil du kunne finne mål på kasse til perleugle:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (19.06.2007)


#Økologi og atferd

Funnet en nyfødt svarttrost!!

Hei! Jeg har funnet en liten svarttrostunge. Den har nok falt ut av et redet. Jeg lette etter det, og det eneste jeg fant var et som tilhørte en Blåmeis.. Jeg har nå fuglen hjemme. Hva skal jeg mate den med? Den står og gaper hele tiden stakkar.

E. (17.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis ungen ikke hadde noe særlig fjær på kroppen er dens eneste sjanse å bli fôret opp. Den kan da fôres med meitemark, små snegler, og insekter/larver. Hvis fuglen hadde fullt utviklet/nesten fullt utviklet fjærdrakt kan den ha forlatt reiret selv. Da er nok det lureste å sette den ut i området du fant den, slik at den kan gjenforenes med resten av kullet og bli fôret av foreldrefuglene.

Tore Reinsborg (19.06.2007)


#Økologi og atferd

Skjæreunge

Fant en skjæreunge i dag som satt midt i veien, trolig falt ut av redet. Jeg tok den med meg hjem, men ser nå at jeg ikke skulle gjort det, men satt den i nærheten av der jeg fant den. Jeg har hatt den inne i dag og gitt den moset kattemat. Skal jeg ta den ut igjen, eller fortsette og mate den. Hvis jeg skal fortsette å mate den, hvor mye mat og hvor ofte skal den da mates.

Hilsen Christine

N.N (17.06.2007)

Svar:

Hei!
Skjæreunger er glupske og kan ikke mates for ofte. Du kan prøve å fôre den i nærområdet til der du fant den. Det kan da hende at den da vil gjenforenes med resten av kullet og bli fôret av foreldrefuglene.

Tore Reinsborg (19.06.2007)


#Sykdom og skader

Skadet fugleunge (?)

Hei.
Har to spørsmål.

Det er fugleunger i reiret i hagen vår. Rundt øyet til den ene ungen, er helt hovnet opp og rødt. Det er heller ikke noe fjær der. Tror det er en blåmeis. Er den syk/skadet?

Fuglemoren er veldig lita og spe. Mye mindre enn de andre blåmeisene her. Er det hennes første år som mor?

M. (16.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er en rekke parasitter som kan angripe fugleunger, så det kan være det som gjør at blåmeis-ungen er hoven og rød rundt øynene. Blåmeisa er fullt utvokst når den starter å hekke for første gang, så det er umulig å si noe sikkert om det er første gang den aktuelle fuglen hekker.

Tore Reinsborg (19.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugle egg

hvor kan jeg fine bilder av foskjellige egg og hvordan ser rødstilken sine egg ut?? je gfant ett reir på bakken lurer på om det va rødstilk

N.N (16.06.2007)

Svar:

Hei!
Rødstilkens egg er utpreget pæreformete med tallrike større eller mindre brunsvarte og fiolettgrå flekker på grågul eller lyst brungul bunn; flekkene ofte samlet om den butte enden. Rødstilken har reiret sitt på bakken, men det har også nesten samtlige andre vadefuglarter. Det er derfor ikke lett å si om det er et rødstilk-reir du har funnet. Hvis det er bare rødstilk som er tilstede på den aktuelle lokaliteten, må vi anta at reiret tilhører den.
Det finnes et engelsk bokverk som omhandler egg: "Bird, Nests, Eggs and Nestling of Britian & Europe". Collins Field Guide Harrison & Castell, Collins
Dette bokverket inneholder illustrasjoner av mange egg og kan kjøpes på dette nettstedet:

http://www.naturogfritid.no/

Tore Reinsborg (19.06.2007)


#Økologi og atferd

måkeunger

vordan kan man lære di og fly

B. (15.06.2007)

Svar:

Hei!
Måkeungene vil kunne lære seg dette selv når vingefjærene er fullt utviklet. Man kan hjelpe på med f.eks å plassere de på toppen av en bratt skrent som de kan kaste seg ut fra.

Tore Reinsborg (19.06.2007)

««første 48 361 - 48 385 av 50 011 siste»»