Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 573 til 48 597 av totalt 50 240 spørsmål «forrige neste»
Skade eller sykdom hos måke
Vi har en måseunge hjemme som jeg tidligere har stilt spørsmål om. Den har en fot som ser ut til å være helt uten bevegelse og vi har trodd at det bare var det som feilet den. I dag oppdaget vi at ting nok er verre enn som så. Den har nå fått en stor gjennomsiktig boble på hele dens venstre side hvor vi kan se kroppen i gjennom. Det kjennes ut som om boblen er fyllt med luft. Det ser veldig ekkelt ut og jeg lurer på om det er noe vi kan gjøre? Han ser ikke ut til å plages av det, men noe er helt klart feil. Ellers spiser han godt, skriker og gjør fra seg normalt. Han har omtrent ikke balanse på grunn av den lammede foten, men er svært livlig og humper fremover så godt han kan. Vi vil jo gjerne gjøre det rette, men er det rette i denne situasjonen å prøve å redde den eller rett og slett ta livet av den? PS, vi har hatt den i noen dager nå og jeg har ikke lagt merke til at han hadde denne boblen før, men foten har vært slik hele tiden. Han tipper fremover når han står, jeg vet ikke om det er på grunn av boblen eller på grunn av foten.
I.H. (24.06.2007)
Svar:
Hei!
Fugler kan klare seg godt med bare en funksjonell fot, og det er f.eks. ikke så uvanlig å se forskjellige arter vadefugler med bare en fot. Når det gjelder boblen, så vet vi ikke hva det skyldes, men det kan godt hende den forsvinner etterhvert. Dere kan prøve å kontakte en veterinær og høre dennes synspunkter om boblen, og om den evt. kan fjernes.Tore Reinsborg (25.06.2007)
Mia mister fjær!
Hei..
Jeg har to Undulater. I det siste
har den ene begynt a miste fjær på
den ene vingen.. Jeg finner flere ganger
om dagen fjær i buret. Vi begynner å bli
redd for at det er noe galt med henne.
Hun greier ikke fly like høyt som før, og
hun krasjer i veggen og sånt..
Er det en grunn til dette? Feiler det henne noe?
S. (23.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er vanlig at fugler mister fjær, da de regelmessig skifter dem ut med nye (myter). De vil da kunne ha nedsatt flygeevne i en periode.Tore Reinsborg (25.06.2007)
steller havørn
er det steller havørner i alaska ???
S. (23.06.2007)
Svar:
Hei!
Stellers havørn hekker ikke i Alaska, men hovedsaklig på Kamsjatka i Øst-Russland. At det kan ha forekommet streifindivider i Alaska er imidlertid ikke umulig.Tore Reinsborg (25.06.2007)
Linerler
Hei, Vi har en linerle som hver dag (flere år på rad) setter seg på vindus-sprossen til ett bestemt vindu på huset, og kakker på og "vil inn". Den flyr ooså inn på vinduet fra først å sitte på sprossen. Er dette vanlig "oppførsel" for linerler? Mvh Frida Schia
F.S. (23.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er mye som tyder på at den ser sitt eget speilbilde i vinduene deres, og tror det er en artsfrende den enten vil jage bort eller evt. kurtisere. Denne adferden vil nok opphøre etterhvert.Tore Reinsborg (25.06.2007)
måkeunger
utstøttes måkeunger hvis de er blitt tatt på av mennesker?
L. (23.06.2007)
Svar:
Hei!
Vi har ikke hørt at måkeunger skal ha blitt utstøtt etter kontakt med mennesker, men uansett er nok det beste å la måkeungene være i fred.Tore Reinsborg (25.06.2007)
Fasan i Norge
Er det noe sted i Norge det fortsat lever Fasaner vilt???
A. (24.06.2007)
Svar:
Ja. På Østlandet (Akershus, Østfold, Vestfold, Hedmark og Oppland), og i Rogaland finnes det nok fremdeles en del fasaner i kulturlandskapet, selvom det ikke drives oppdrett og utsetting av slike fugler. Det var vanlig med slik utsetting på 1970- og 1980-tallet, men dette er det stort sett slutt på. Forekomsten av fasaner kan imidlertid være noe flekkvis, så de finnes ikke jevnt over alt i disse fylkene.
Roar Solheim (25.06.2007)
Ta på egg
Jeg tok på noen svaleegg i ett rede. De gikk ikke i stykker, men jeg lurer på om moren vil merke at jeg har tatt på disse?
E.G. (24.06.2007)
Svar:
Nei, ingen fare! Fugler reagerer ikke på menneskelukt slik pattedyr kan gjøre dersom du tar på deres unger. Fugler som hekker i reirhull eller oppe i trær pleier ikke å forlate reirene selv om du har sett på redet eller tatt på eggene. Fugler som legger egg på bakken kan derimot være mer sårbare overfor besøk av mennesker. Hvis eggene er flyttet på, eller hvis du har oppholdt deg en stund ved redet, så kan foreldrefuglene anse redet som tapt og forlate det, selv om eggene er hele og uskadde.
Roar Solheim (25.06.2007)
Rede i vannkanne.
Hei! Vi har fått fugleunger i vår vannkanne på hverandaen i blokken hvor vi bor - i 2 etasje. Mor og far kommer seg godt både opp og ned med mat til ca. 8 fugleunger. Jeg lurer imidlertid på hvordan de små skal komme seg opp? Klarer de dette på egenhånd eller ???
A.E. (25.06.2007)
Svar:
Ja, dette klarer fugleungene som regel på egen hånd når de har blitt store nok til å forlate redet. Det er veldig sjeldent at fugler plasserer redet sitt slik at ungene ikke klarer å forlate det.
Roar Solheim (25.06.2007)
Fugleegg
Hei, sønnen min og jeg hengte opp en fuglekasse for litt siden, og fant til vår store glede at det var 6 egg i den idag. Egga var kvite, med rødbrune prikker av varierende størrelse på. Vet du hvilken fugl det kan være?
R.M. (23.06.2007)
Svar:
Det er høyst sannsynlig en kjøttmeis som har begynt på årets kull nr. 2.
Roar Solheim (23.06.2007)
Hvor lenge ligger måsen...
Hvor lenge ligger måsen på reiret, eller eggene?
N.N (21.06.2007)
Svar:
Fiskemåken ruger i 24-29 døgn før eggene klekkes. Ungene vil så temmelig raskt hoppe ut fra reiret, og foreldrefuglene vil ledsage dem til et sikrere sted. Ofte går turen ned til nærmeste fjæreområde.
Tore Reinsborg (22.06.2007)
Skadet fugl i hagen
Jeg fant en fugl (muligens en trostunge?) sittende på gressplenet. Den kan ikke fly, den ser ut til Å ha mistet halefjærene. Ellers er den ganske livlig. Har tatt den inn siden det kryr av katter her i nabolaget. Fuglehjelpen har ikke kapasitet til å ta hånd om den og foreslår å sette den ut igjen, at den lærer å fly med bare vingene. Jeg er litt skeptisk til dette. Hva skal til for å holde og pleie en slik fugl til den blir frisk? Nå er den i en eske dekket med en laken; den har vann og brød smuler. Kan du gi noen gode råd?
L. (21.06.2007)
Svar:
Hei!
Hvis du ønsker å fôre den opp, bør du gi den meitemark. Trostunger blir fôret med mye slikt. Hvis fuglen har knekt vingen, vil nok avvlivning være beste utveg. Du kan sjekke om vingen er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser.Tore Reinsborg (22.06.2007)
klekketid
hvor lenge skal måkene/måsene ruge på egget før det klekker?
og hvor varmt skal det hvere?
E. (20.06.2007)
Svar:
Hei!
Eggene til fiskemåken vil klekke etter 24-29 døgns ruging. Rugetemperaturen skal antagelig være på et sted mellom 30 og 35 grader.Tore Reinsborg (22.06.2007)
SKJÆREPLAGE
Vi bor i et villastrøk noen mil sør for Oslo.
Flere år nå har vi, og naboene, vært plaget med skjærer. Tror de har rede i stort grantre ca. 100 meter unna. Det er mange av dem, ca. 8-10 stk. De bråker og skriker og skiter ned alt som er. Hjelper det å felle treet? Har du noen gode råd.
N.N (20.06.2007)
Svar:
Hei!
Man bør ikke felle reirtrær på denne tida av året, da det kan inneholde reir m egg/unger. Hvis man feller det aktuelle treet vil neppe skjærene forlate området, men i stedet finne seg et annet tre som samlingsplass.Tore Reinsborg (22.06.2007)
svartbakk - vår tøffeste mås
Jeg har lenge likt de fleste måsene (måkene), men èn har fascinert meg siden barndommens fisketuren på Varangerfjorden, og det er den frekke, råe og ikke minst vakre svartbakken. Jeg har også vært i den situasjon at jeg er blitt frastjælt fisk av denne flyvende "rotten", som enkelte velger å kalle han. Men jeg har problemer med å finne fakta om denne fuglen - vingespenn (maks), vekt, maks alder et cetera. Så forleden en svartbakk som tok fem måsreir på rekke og rad på et hustak i nærheten. Har den ikke "magamål"?
K.F.V. (22.06.2007)
Svar:
Svartbaken (kun én k i navnet) kan sluke ganske store matbiter og matmengder på en gang. Dette er nok en tilpasning til et liv som åtseleter og jeger. Når fuglen først kommer over en god matmengde, er det om å gjøre å spise mest mulig fordi det kan bli lenge til neste måltid. Dette er samme strategi som store rovdyr bruker også. I tillegg slukes maten raskt, før andre svartbaker eller måker forsøker å stjele matbiten (alle måker virker derfor ganske "glupske" sett med menneskelige øyne). Selv om stormåkene kan forsyne seg med egg og unger av andre fuglearter langs kysten, er de også viktige deler av økosystemet fordi de spiser opp og fjerner døde dyr og avfall (fiskeavfall). Vi bør derfor la være å bedømme disse fuglene etter menneskelige mål, og godta deres adferd slik den er.
Roar Solheim (22.06.2007)
Hva gjør jeg?
jeg har funnet 1 liten skjære eller kråke i skogen! hva skal jeg gjøre med den?
jeg vil ikke avlive den!
I.C.H.N. (21.06.2007)
Svar:
Da må du fore den opp til den kan klare seg selv. Kråkefugler må fores i minst 6-8 uker før de klarer å begnne å finne mat selv, så dette er en langvarig oppgave. Kråkefugler spiser det meste, men de trenger proteinrik kost. Middagsrester av kjøtt, fisk, egg og lignende som ikke er sterkt kryret, er utmerket kråkefuglmat.
Roar Solheim (22.06.2007)
Svart-hvit fluesnapper
Hei. Jeg har en fuglekasse med svart-hvite fluesnappere. Ungene har nettopp forlatt redet, og flyr omkring i nærområdet. Det som forbauser meg er at hele familien til stadighet vender tilbake til kassa, og oppholder seg der en stund. Tidligere år har vi hatt blåmeis i kassa, og når ungene der forlot redet var det for godt, virket det som. Er det vanlig at svart-hvit-familier vender tilbake til kassa på denne måten, og hvilke andre arter gjør det evt også på denne måten?
N. (22.06.2007)
Svar:
Hos noen hullrugere kan ungene vende tilbake til reirhullet og overnatte der en stund etter at de først har hoppet ut. Jeg tror dette kan variere både mellom familier og fra art til art. Jeg kjenner dessverre ikke til om slik oppførsel er mer utbredt hos noen arter enn hos andre, så din observasjon er absolutt interessant. Det kan være en utfordring til alle som har fuglekasser nær sitt bosted å holde øye med dem når fugleungene hopper ut. Se etter om de vender tilbake, og i så fall hvor lenge de bruker kassen til overnatting etter at ungene har hoppet ut.
Roar Solheim (22.06.2007)
Måseunge, haster!
Sønnen til min samboer har tatt med seg en måseunge hjem, han hadde funnet den på veien og tatt den da noen skjærer drev å hakket på den. Han vil nå fore den til den blir stor nok til å klare seg selv. Så det jeg lurer på er hva vi skal gi den og hvor mye mat den skal ha? Den spiser/drikker ikke selv, så vi har gitt den vann og kokt, kvernet fisk fra en pipette. Den er så slapp at vi må tvinge i den mat så derfor er det viktig at vi gir den rett type mat.
Og en ting til, vi har den på badet, hvor varmt bør det være der? Den er ganske ung og har bare dun, samt at den er veldig ustødig. Jeg tror den har skadet en fot så den ligger mest stille.
I.H. (21.06.2007)
Svar:
Det er veldig bra at den oppbevares på et oppvarmet baderom - små fugler klarer ikke å holde oppe kroppstemperaturen ved egen hjelp, og blir vanligvis varmet av en av sine foreldre. Dersom dette er en måkeunge (svømmeføtter), er kvernet fisk absolutt helt topp! Gi den også litt vann til å begynne med - slappe fugler kan nemlig være uttørket og trenge væsketilførsel.
Roar Solheim (22.06.2007)
snegl
ka spiser snegler med skall??????????
F. (21.06.2007)
Svar:
Det er særlig måltrosten som foryner seg av landlevende snegler med skall. Kanskje kan også noen andre trostefugler ta slike, men dette er jeg ikke sikker på.
Roar Solheim (22.06.2007)
sommerfugler
hva spiser sommerfugler?
M. (20.06.2007)
Svar:
De suger nektar fra blomster. Noen sommerfugler spiser bare når de er larver, og da spiser de blader. Etter at de er klekket som voksne, spiser de ikke i det hele tatt. De parrer seg, legger egg og dør.
Roar Solheim (20.06.2007)
Plagsomme fugler
Hei. Jeg er plaget av noen fugler som jeg mener er trost. Hver morgen i ukesvis nå har en flokk av disse fuglene holdt meg våken. De begynner alltid rundt 3-4 om morgenen og holder på til 6-7 med en ustanselig infernalsk skriking (æææ æææ æææ æææ æææ æææ æææ æææ). Jeg lider under mangelen på søvn, og legen har måttet utskrive sovemedisin. Er det noen måte å få jaget vekk disse fuglene på uten å måtte ty til drastiske virkemidler, slik som et skadedyrfirma?
J.R. (18.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er mer trolig skjæreunger som nå har forlatt reiret som er årsaken til levenet. Lyden er da foreldrefuglene som varsler mot forskjellige farer som truer ungene, f.eks katter og hunder. Dette levenet vil nok avta etterhvert som ungene vokser til og sprer seg i terrenget.Tore Reinsborg (20.06.2007)
Skadet av andre fugler
I går reddet vi en liten fugl fra å bli hakket opp av andre fugler. 10-20 ulike fugler fløy ned i bakgården vår og hakket løs på den lille fuglen som vi tok inn og lagde et bur til. Vi har satt frem vann og det er ut til at den har spist de to markene vi la i en skål med jord. Vi er utrolig glad i dyr, og ønsker å handle riktig.
Den var i går utslitt og hodet hadde store skader, øyet var også hovent. Den har sovet masse og øyet er litt mindre hovent i dag. Likevel er skadene den fikk etter vår mening store, men vi tror ikke vingene er knekt. Skal undersøke dette en gang til.
Hva bør vi gjøre? La henne være inne i buret et par dager (virker veldig rolig), gi den og så slippe den ut? Eller bør vi sette den ut og la naturen gå sin gang...?
J.F. (20.06.2007)
Svar:
Hei!
Dere kan holde den i buret et par dager til "situasjonen" har roet seg, men da må dere fôre den og gi den litt vann. Dere kan prøve å sette den ut litt vekk fra det området den ble angrepet, da det kan hende den vil bli angrepet på nytt.Tore Reinsborg (20.06.2007)
GAL KRÅKE
Hei. Jeg lurer på om du kan hjelpe meg. Jeg har vært ille plaget av en gal kråke på hytta mi i 14.dager. Hytta ligger helt nede ved sjøen i Høybakken i Bjugn kommune. Den flyger på vinduene (3store ut mot sjøen) skiter og kliner skiten utover vinduene med vingene. Skiter full terassen og hakker som en gal på gassgrillen (har nå lagt over trekk på den) Vi har prøvd å få has på den med luftgever selv om vi tror at den er truffet kommer den tilbake for fullt. Vi har hengt opp nett foran vinduene, men den klarer å rive det i stykker når vi ikke er tilstede og kommer seg på nytt på vinduene og kliner dem ut. Kan du gi meg et godt råd om hvordan jeg skal bli kvitt den. Jeg vil bli veldig glad for svar. Vennlig hilsen Elin Haagensen
N.N (20.06.2007)
Svar:
Hei!
Det var en ganske merkverdig adferd du beskriver. Årsaken til adferden kan delvis være at den ser sitt eget speilbilde i vinduene, og tror det er en potensiell make eller rival. At den hakker på grillen, kan være at den prøver å få tak i fettrester eller lignende som den kan spise. Du kan prøve å minske speilingseffekten på vinduene på en eller annen måte, evt klistre på en rovfuglsilhuett. Det må absolutt ikke brukes luftgevær mot den, da det ikke er tillatt som jaktgevær og bare vil skade fuglen unødig.Tore Reinsborg (20.06.2007)
linerle
hvilken kasse går linerla i kan dere gi meg mål på den?
N.N (20.06.2007)
Svar:
Hei!
På nettstedet under kan du se en illustrasjon av hvordan en linerlekasse kan se ut. Denne arten kan også bruke forskjellige typer kasser med ganske stor åpning. En vanlig kasse hvor halve frontstykket er fjernet kan også fungere; dvs at man har et halvt frontstykke i stedet for heldekkende frontstykke med hull. Heng de gjerne opp i skyggen på en bod, uthus eller lignende.
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (20.06.2007)
hakkespett
på internett fant jeg en side som det var mål på hakkespet kassen men går virkelig hakkespettene i kasser??
N.N (20.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er en art innenfor spettefamilien som ikke hakker ut reirhull selv og som kan hekke i fuglekasser, og det er vendehalsen. Resten av artene hekker ikke i fuglekasser. På nettstedet under finner du mål på kasse til vendehals:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (20.06.2007)
kvinand, laksand og lappfiskand
hvor er det lurt å henge kasser for dem?
N.N (20.06.2007)
Svar:
Hei!
Størst sjanse for å få disse artene i kasse har du hvis du henger opp kassene i nærheten av elver og innsjøer. Laksanda krever fiskerike områder for å hekke. Lappfiskanda må du til Sør-Varanger i Finnmark for å finne hekkende i betydelige antall i Norge.Tore Reinsborg (20.06.2007)