Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 265 til 48 289 av totalt 49 949 spørsmål


#Økologi og atferd

Knoppsvaner

En knoppsvane ligger på reir (7 egg) i sivet rett ved der vi bor. Hun har i hvertfall ligget i 8 uker nå. I fjor lå hun også veldig lenge. Da var det 6 egg i reiret. Men ingen unger. Hvorfor det?
Har det noe med kosthold eller forurensing å gjøre?

J. (27.06.2007)

Svar:

Hvis det er samme svanepar som i fjor (og det er sannsynlig), så er kanskje én av fuglene steril. Dette kan skyldes flere årsaker. Kanskje er fuglene unge og nyetablerte, og hannen har rett og slett ikke klart å befrukte hunnen. Dette er ikke helt uvanlig hos nyetablerte par av fuglearter som lever lenge, og hvor fuglene gjerne holder sammen hele livet. Men det kan også være skade eller miljøgiftbelastning som ligger til grunn - uansett kommer en ikke lenger enn til gjettinger. Når svanene har ruget mer enn 40 døgn, vil eggene definitivt ikke klekke. Fuglene kan likevel ligge lenger å ruge før de forstår at eggene ikke klekker.

Roar Solheim (27.06.2007)


#Økologi og atferd

hubro

kan hubroen hekke nær bebyggelse

S. (26.06.2007)

Svar:

Ja, dersom den kan finne en reirplass som ikke forstyrres av menneskelig aktivitet, så kan hubroen hekke både nær byer og faktisk også inne i byer. I Norge kjenner vi ikke hubrohekking inne i byer ennå, men lenger syd i Europa, og i Helsingfors, hekker flere hubropar inne i bystrøk. Søppelfyllinger med god tilgang på brunrotter nær menneskelig bosetting er som regel årsaken til at hubroene velger slike steder som hekkeplass.

Roar Solheim (26.06.2007)


#Sykdom og skader

Hei

Jeg har en undulat som snart er to år.Hun/Han(vet ikke helt) Har fått en rødfarge på nesen og en rød ring uten fjær rundt øye, men hun virker frisk. Hva kan dette være? Er det farlig?

E. (26.06.2007)

Svar:

Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
Du kan også sjekke:
http://www.norsk-undulatklubb.com/

Tore Reinsborg (26.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Alpekaie

Er det observert alpekaie i Norge? Jeg mener å ha sett en i Vestfold 25.juni 2007.
Med vennlig hilsen
Sven Erik Skovly

S.E.S. (26.06.2007)

Svar:

Hei!
Det foreligger ingen godkjente funn av alpekaie i Norge i følge Norsk sjeldenhetskomitè for fugl sin Norgesliste.

Tore Reinsborg (26.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sjeldan fugl

25.06.07 såg eg ein fugl utanfor stoveglaset mitt. Han var på størelse med ei kjøtmeis, men var raud i bringa og hadde ein raud topp. Eg trudde med det same det var ein bokfink med ungar som var på besøk. Det var det nok ikkje for den vaksne fuglen hadde som tidlegare nemt ein raud topp på hovudet. Undrar meg på kva fugl dette kunne vere.

N.N (25.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke så lett å slå fast hvilken fugl du kan ha sett. Av arter som er røde på hode og bryst kan nevnes hannfugler av gråsisik, tornirisk og rosenfink. Disse har imidlertid ikke topp, men kun rødfarget isse. Ofte kan de reise issefjærene slik at det ser ut som de har en topp, men de har ikke en permanent topp slik som toppmeis og vipe f.eks.

Tore Reinsborg (26.06.2007)


#Økologi og atferd

Måsen

Hei ! jeg har forsket lenge på måsene og har i helgen vært å kikket på måsene jeg ska ikke ta noen måse egg får det får jeg ikke, men jeg har veldig lyst til og lære mere om måsene ? kan du si meg alt som er vert og vite ?

C.F. (25.06.2007)

Svar:

Hei!
På fastlandet i Norge hekker følgende arter av måker regelmessig: hettemåke, fiskemåke, gråmåke, sildemåke, svartbak, dvergmåke og krykkje. Den største av dem er svartbaken, mens dvergmåka er minst. Krykkja hekker i store kolonier, ofte med flere tusen par samlet tett i tett i fuglefjell. Også de andre måkeartene hekker i kolonier, men disse oppnår ikke antallene i krykkjekoloniene. Krykkja har gått tilbake i antall de senere årene, mens f.eks dvergmåka har økt i antall. Måkene legger som regel tre egg, men krykkja nøyer seg som regel med 2 egg. Rugetiden er +/- 4 uker og ungene blir flygedyktige ca en måned etter at de er klekt.

Tore Reinsborg (26.06.2007)


#Økologi og atferd

flyvedyktige måkeunger

lurer på når måkeunger er flyvedyktige?

N.N (25.06.2007)

Svar:

Hei!
Etter at eggene er klekt, tar det 28-33 døgn før ungene til fiskemåken blir flygedyktige.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Økologi og atferd

Svaler

Har fått et svalereir med unger på hytta.Vi skal i disse dager til med å male den og vil helst ikke forstyrre ungene for mye.Hvor lenge kan ungene klare seg uten mat før det er kririsk?

J. (25.06.2007)

Svar:

Hei!
Svalene er normalt sett ganske uredde, og vil kunne fôre ungene selv om man maler. Unntaket er selvfølgelig når man skal male hent inntil reiret. Å male over veggen nært inntil reiret, vil ikke ungene ta skade av hvis arbeidet ikke pågår mer enn noen minutter. Man kan evt ta en liten pause under arbeidet slik at voksenfuglene kan fôre ungene innimellom arbeidsøktene.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Diverse

Måsen

neste år ska jeg ta et måseegg og ta vare på det og se om det kommer noe ut av det jeg har undersøkt veldig mye men det er ikke nokk kan du si meg alt som er og vite om måsen og egget ? versåsnill jeg har drømt om det lenge !

C.F. (25.06.2007)

Svar:

Hei!
Du bør ikke ta hjem måkeegg, da de har best av å bli utviklet på naturlig vis. Dessuten er det ikke lovlig for hvem som helst å samle måkeegg.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Økologi og atferd

Forlatte og ødelagte egg på måkehekkeplass

På Ildjernet vest av Nesoddlandet så vi i St.Hans-helga at massevis av reder står forlatt med et dødt egg, mens det også er veldig mye knuste egg og også døde unger. Dette er på "friodden" eller "badeodden", et område som normalt respekteres som hekkeplass av øybefolkninga. Det er gråmåke, fiskemåke og hettemåke for det meste, pluss at vi har observert et par hvitkinngjess som har hekka i år, men de er forlengst av redet med to store unger. Jeg syns ikke dette ligner på minkangrep, som vi har opplevd mange ganger. Fins det en naturlig forklaring på at masse måker lar ett egg ligge igjen uklekka?

G.E. (25.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi har ingen sikker forklaring på hvorfor det ligger igjen ett egg i mange reir. Det kan kanskje ha vært eggrøvere der, to-benete, fire-benete eller begge deler.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Økologi og atferd

Måltrost på loftet

Jeg har flyttet til et hus hvor det er to fuglereder på loftet, og jeg er ganske sikker på at det er måltrost som holder til der. Fra tidlig om morgenen til sent på kveld er det kvitring, og det kan bli litt mye av det gode, siden dette er rett over et soverom... Når "flytter" fuglene ut fra redet?

P. (25.06.2007)

Svar:

Hei!
Det skjer oftere at gråtrost og rødvingetrost plasserer reiret sitt på bygningsinstallasjoner enn måltrosten. Hvis begge reirene er bebodd er det mer trolig gråtrost som hekker der, da måltrost-parene ikke er kjent å hekke så nært innpå hverandre. Gråtrosten hekker ofte nært hverandre i kolonier. Etter at gråtrost-eggene klekker, tar det 13-14 døgn før ungene forlater reiret.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Økologi og atferd

Måsunger

Hvordan tempratur må eggene til måsen ha ?
Hva spiser de ?
Kan det oveleve viss mennesker tar vare på egget ?

C. (24.06.2007)

Svar:

Hei!
Rugetemperaturen skal antagelig være på et sted mellom 30 og 35 grader. Man bør ikke ta hjem måkeegg, da det beste vil være at de blir utviklet på naturlig vis. Måkeegg kan klekkes ut ved hjelp av mennesker, men da må temperaturen holdes stabilt på rugetemperatur-nivå. Måkeungene fôres med forskjellige ting, og fiskerester vil være god kost for den.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Økologi og atferd

Mat Av MåkeUnger!

-Hva Spiser Måkeunger Når De Er Nyfødde?
-Spiser De Det Samme Når De Er Vakse Og?
-Lærer De Å Fly Av Seg Selv, Eller Må Mora Lære Dem Det?
-Viss Egga Er Veldig Kalde, Er Det Ikke Et Barn Der Da?

L. (24.06.2007)

Svar:

Hei!
Til å begynne med blir måkeungene fôret fra nebb til nebb med oppgulp. Når de har vokst litt til blir de fôret med et bredt spekter av næringsemner som de tar seg av selv. Måkeungene lærer seg å fly selv så snart vingefjærene er utvokst. Hvis eggene er kalde kan de være forlatt, men det vil de også kunne være hvis de er helt nylagte. Dette fordi rugingen ikke starter før siste egg er lagt.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugleegghv

hvor finner jeg oversikt over fugleegg i farver

E.V. (24.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi har ikke lykkes i å finne noen internettsider som er spesialisert på fugleegg. Det finnes et engelsk bokverk som omhandler egg: "Bird, Nests, Eggs and Nestling of Britian & Europe". Collins Field Guide
Harrison & Castell, Collins
Dette bokverket kan kjøpes på dette nettstedet:

http://www.naturogfritid.no/

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Økologi og atferd

Hardangervidda

Hvor på Hardangervidda finnes det mest fugler og hvilke arter finnes der????????????????????????????????????????????????????

S. (24.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi har ikke oversikt over eksakt hvor på Hardangervidda det er mest fugl, men det er mange steder der som har mye fugl. Av arter man kan finne på Hardangervidda kan nevnes fjelljo, fjellerke, temmincksnipe, fjæreplytt og boltit. Før hekket snøugla her, men det har den trolig ikke gjort på mange år nå.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Økologi og atferd

fuglunger

koffor kan vi ikke ta fugleunger med heim????????

S. (24.06.2007)

Svar:

Hei!
Fugleunger bør man ikke ta med hjem, da de av den enkle grunn ikke er tilpasset et liv blant mennesker. De har best av å bli tatt hånd om av sine foreldrefugler.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Økologi og atferd

skjære

hei.
det var en skjæreunge som hadde falt ned fra eiret sitt for noen dager siden, jeg lot den bare ligge for jeg tenkte at moren klarte og få den opp i rede igjenn, men morgenen etter skulle jeg ut og ta fjøsen, og da så jeg skjæreungen igjenn og katta mi sto og jaktet på den so jeg tok opp skjæra og nå har jeg jitt den mat i 2 dager og hatt den ilagemeg.

hvor åfte skal jeg gi den mat??
hvordan met skal den ha??
hvordan skal jeg mate den??

skall den ha drikke, isåfall hvordan drikke og hvordan skal jeg gi den drikken??

hvordan skal ejg passe på skjæra på best mulig måte slik at den blir stor og fin ??

kan dere si meg litt om skjære som jeg trenger og vite slik at den får det bra.

S.M.N.J. (24.06.2007)

Svar:

Da må du fore den opp til den kan klare seg selv. Kråkefugler må fores i minst 6-8 uker før de klarer å begnne å finne mat selv, så dette er en langvarig oppgave. Kråkefugler spiser det meste, men de trenger proteinrik kost. Middagsrester av kjøtt, fisk, egg og lignende som ikke er sterkt kryret, er utmerket kråkefuglmat. Fuglen bør ha mat tilgjengelig hele tiden, for er den mett vil den slutte å ta til seg næring for en stund. En skål med vann kan settes ut til den også. Den vil kunne ta til seg maten selv, men maten bør deles opp i mindre biter.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Økologi og atferd

Skade eller sykdom hos måke

Vi har en måseunge hjemme som jeg tidligere har stilt spørsmål om. Den har en fot som ser ut til å være helt uten bevegelse og vi har trodd at det bare var det som feilet den. I dag oppdaget vi at ting nok er verre enn som så. Den har nå fått en stor gjennomsiktig boble på hele dens venstre side hvor vi kan se kroppen i gjennom. Det kjennes ut som om boblen er fyllt med luft. Det ser veldig ekkelt ut og jeg lurer på om det er noe vi kan gjøre? Han ser ikke ut til å plages av det, men noe er helt klart feil. Ellers spiser han godt, skriker og gjør fra seg normalt. Han har omtrent ikke balanse på grunn av den lammede foten, men er svært livlig og humper fremover så godt han kan. Vi vil jo gjerne gjøre det rette, men er det rette i denne situasjonen å prøve å redde den eller rett og slett ta livet av den? PS, vi har hatt den i noen dager nå og jeg har ikke lagt merke til at han hadde denne boblen før, men foten har vært slik hele tiden. Han tipper fremover når han står, jeg vet ikke om det er på grunn av boblen eller på grunn av foten.

I.H. (24.06.2007)

Svar:

Hei!
Fugler kan klare seg godt med bare en funksjonell fot, og det er f.eks. ikke så uvanlig å se forskjellige arter vadefugler med bare en fot. Når det gjelder boblen, så vet vi ikke hva det skyldes, men det kan godt hende den forsvinner etterhvert. Dere kan prøve å kontakte en veterinær og høre dennes synspunkter om boblen, og om den evt. kan fjernes.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Økologi og atferd

Mia mister fjær!

Hei..
Jeg har to Undulater. I det siste
har den ene begynt a miste fjær på
den ene vingen.. Jeg finner flere ganger
om dagen fjær i buret. Vi begynner å bli
redd for at det er noe galt med henne.
Hun greier ikke fly like høyt som før, og
hun krasjer i veggen og sånt..
Er det en grunn til dette? Feiler det henne noe?

S. (23.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er vanlig at fugler mister fjær, da de regelmessig skifter dem ut med nye (myter). De vil da kunne ha nedsatt flygeevne i en periode.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

steller havørn

er det steller havørner i alaska ???

S. (23.06.2007)

Svar:

Hei!
Stellers havørn hekker ikke i Alaska, men hovedsaklig på Kamsjatka i Øst-Russland. At det kan ha forekommet streifindivider i Alaska er imidlertid ikke umulig.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Økologi og atferd

Linerler

Hei, Vi har en linerle som hver dag (flere år på rad) setter seg på vindus-sprossen til ett bestemt vindu på huset, og kakker på og "vil inn". Den flyr ooså inn på vinduet fra først å sitte på sprossen. Er dette vanlig "oppførsel" for linerler? Mvh Frida Schia

F.S. (23.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye som tyder på at den ser sitt eget speilbilde i vinduene deres, og tror det er en artsfrende den enten vil jage bort eller evt. kurtisere. Denne adferden vil nok opphøre etterhvert.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Økologi og atferd

måkeunger

utstøttes måkeunger hvis de er blitt tatt på av mennesker?

L. (23.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi har ikke hørt at måkeunger skal ha blitt utstøtt etter kontakt med mennesker, men uansett er nok det beste å la måkeungene være i fred.

Tore Reinsborg (25.06.2007)


#Økologi og atferd

Fasan i Norge

Er det noe sted i Norge det fortsat lever Fasaner vilt???

A. (24.06.2007)

Svar:

Ja. På Østlandet (Akershus, Østfold, Vestfold, Hedmark og Oppland), og i Rogaland finnes det nok fremdeles en del fasaner i kulturlandskapet, selvom det ikke drives oppdrett og utsetting av slike fugler. Det var vanlig med slik utsetting på 1970- og 1980-tallet, men dette er det stort sett slutt på. Forekomsten av fasaner kan imidlertid være noe flekkvis, så de finnes ikke jevnt over alt i disse fylkene.

Roar Solheim (25.06.2007)


#Økologi og atferd

Ta på egg

Jeg tok på noen svaleegg i ett rede. De gikk ikke i stykker, men jeg lurer på om moren vil merke at jeg har tatt på disse?

E.G. (24.06.2007)

Svar:

Nei, ingen fare! Fugler reagerer ikke på menneskelukt slik pattedyr kan gjøre dersom du tar på deres unger. Fugler som hekker i reirhull eller oppe i trær pleier ikke å forlate reirene selv om du har sett på redet eller tatt på eggene. Fugler som legger egg på bakken kan derimot være mer sårbare overfor besøk av mennesker. Hvis eggene er flyttet på, eller hvis du har oppholdt deg en stund ved redet, så kan foreldrefuglene anse redet som tapt og forlate det, selv om eggene er hele og uskadde.

Roar Solheim (25.06.2007)


#Økologi og atferd

Rede i vannkanne.

Hei! Vi har fått fugleunger i vår vannkanne på hverandaen i blokken hvor vi bor - i 2 etasje. Mor og far kommer seg godt både opp og ned med mat til ca. 8 fugleunger. Jeg lurer imidlertid på hvordan de små skal komme seg opp? Klarer de dette på egenhånd eller ???

A.E. (25.06.2007)

Svar:

Ja, dette klarer fugleungene som regel på egen hånd når de har blitt store nok til å forlate redet. Det er veldig sjeldent at fugler plasserer redet sitt slik at ungene ikke klarer å forlate det.

Roar Solheim (25.06.2007)

««første 48 265 - 48 289 av 49 949 siste»»