Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 33 158 til 33 182 av totalt 50 301 spørsmål «forrige neste»
Færre småfugl/trekkfugl?
Hei,
Leste for en stund siden, mulig Aftenposten, at antallet på de forskjellig trekkfuglarter har gått ned.
I år har det vært en kald og regnfull vår/forsommer. Hører at man nå har fuglekasser med døde unger noen steder...underlig. Personlig har jeg fulgt spesielt stæren i over 50 år og registrerer at de blir færre og færre. I dag 6.6.15 burde det ha vært vesentlig mer aktivitet av mating av stæreunger/andre småfug, rundt om..kaldt, mye regn/fukt, mindre insekter?? (Får bilder på fb av døde kjøttmeisunger og stærunger i fuglekasser).Virker som om småfuglbestanden blant spesielt trekkfuglene/standfuglene kan minke...eller hva?
S.H.F. (06.06.2015)
Svar:
Jo, under kalde vårer blir det merkbart mindre aktivitet, færre fugler som hekker, og lavere ungeproduksjon.
Roar Solheim (06.06.2015)
Hakkespetter
Hei, er hakkespetter revirhevdende?
N.N (06.06.2015)
Svar:
Ja, det er de.
Roar Solheim (06.06.2015)
Kattuglekasse
Hei. Jeg var oppe i skogen i dag og sjekket kattuglekatten. Dette var det som måtte meg. En kasse med full av møkk. Hva kan dette skydes?. Det var også dratt inn noe mose i kassen. Men har ikke sett noe aktivitet der tidligere i vinter/vår. Hadde det vært hekking der ville vel det også vært fjær i kassen?.
S. (06.06.2015)
Svar:
All skitten på utsiden av kassa kan tyde på at gråtroster har forfulgt kattugla på vei mot kassa, og sluppet sine drittbomber mot kassa. Det KAN også være at stær har hekket her, og har griset til med dritt på utsiden (det hender). Vanskelig å si sikkert.
Roar Solheim (06.06.2015)
lien fugleunge
hei,jeg og en venn har funnet en liten fugleunge som har falt ut av et redet som er ca.20 meter over bakken,vi har sluppet den fri og stått i sjul for å se om mamman kom. det gjorde den ikke, antagerlig vis på grunn av at vi var ner den.nå har vi lagt bommull og hamstervat til den,den sitter bare oppå da. vi har gitt den most mark og kylling og sesamfrø,kylling er favoriten. han sovner når vi stryker han på hodet å sovner i hendene våre. han er nesten fullvokst ,men kan ikke fly og har ikke stjert. han er 10cm lang med hode og halen. han har 8cm i vinger han er en gråtrost,kjønn ukjent.
vi lurer også på hvor mye/lite mat og drikke vi kn gi den?
HJELP OSS
F.O.J. (06.06.2015)
Svar:
Vanskelig å gi råd uten et bilde som avslører fugleungens alder og art.
Roar Solheim (06.06.2015)
blåmeisungene våre er borte
vi har fuglekasse med kamera i barnehagen vår. Helt siden tidlig i Mars har vi fulgt med på overføring på tv inne. En blåmeis har lagt seg til hver kveld inne i kassa siden mars. Hver morgen når vi kom på jobb kunne vi se den våknet og forlot kassa mellom sju og åtte på morgenen. En dag begynte den med å bygge reir. Vi var så heldige å se at feiret ble bygd og ni egg kom til. Tirsdag morgen var fem egg klekket og vi har sett på disse fugleunger nå hver dag. Mor og far inn og ut med mat og lagt seg på dem for å varme dem eller holde de eggene som var igjen varme?
I dag tidlig fikk vi oss et sjokk for da var ungene borte og ett enslig egg lå igjen! Hva tror du kan ha skjed?? Åpningen er for småfugl!
R.B. (05.06.2015)
Svar:
Dersom ungene var små og fjærløse, kan de ha blitt kastet ut. EN mulig årsak kan være dersom en vendehals har besøkt kassa og kommet inn. Vendehalsen kan kaste ut reir for å finne en hekkeplass til seg selv. Hvis flaggspett kan komme inn gjennom hullet, kan den ha tatt ungene som mat (det skjer ganske ofte).
Roar Solheim (06.06.2015)
Blåmwus unger
Nå har det kommet Blåmeis unger i kassa
er det vanlig at Blåmeisen får 3 unger førstegang
eller legger den flere egg i samme sesong
T.B. (05.06.2015)
Svar:
Disse har nok lagt et lite eggkull på grunn av dårlig mattilgang. Vanlig kullstørrelse hos blåmeis er opp til 10-12 (13) egg.
Roar Solheim (06.06.2015)
Døde kjøttmeisunger
Fant fire døde, godt utviklede kjøttmeisunger i fuglekassa i dag. Kikka oppi kassa fordi det i lengre tid har vært et yrende liv der, plutselig de siste dagene har trafikken opphørt. Hva kan grunnen være? Kan det være at noen har overlevd?
B.H.M. (05.06.2015)
Svar:
Mange meiseunger har dødd i kasser/reir i år på grunn av kjølig mai - de voksne sliter med å finne nok insekter og larver til å fore opp ungene.
Roar Solheim (06.06.2015)
Pilfink - når klekkes eggene? Er det de samme hvert år?
Hei;
Jeg har to pilfinker som legger egg hvert år oppunder mønet mitt inne på loftet. De kommer tilbake til samme plass hvert år. Er det de samme, eller er det barna som kommer?
og - spm 2: Når legger de eggene, hvor lenge ruger de før det kommer små baby-pilfinker? Det er veldig hyggelig å vente på "pilfink-trafikken" hver år og følge med på de ivrige foreldrene:-)
T.S.B. (05.06.2015)
Svar:
Småfugler kan leve i opptil 8-10 år, og pilfink bruker nok samme hekkeplass år etter år. Men hvis en av de voksne dør, finner den andre raskt en ny make i hekketiden. DET klarer ikke du å se uten at fuglene er ringmerket/fargemerket, og det vil virke som at det er de samme fuglene som returnerer. De fleste små spurvefugler har omkring 12 døgns rugetid, og 16-18 dagers reirtid for ungene.
Roar Solheim (06.06.2015)
fiskemåke
hvor legger fiskemåka eggene sine
Y.J. (05.06.2015)
Svar:
De fleste fiskemåker bygger et rede på bakken. Mange har funnet ut at flate hustak er trygge hekkesteder (rev og mink får ikke tak i egg eller unger), derfor hekker mange fiskemåker inne i byer.
Roar Solheim (06.06.2015)
Banan
Hei, jeg så en dag noen som kastet en liten bananbit til en gråspurv,den tok biten i nebbet og fløy avsted - 1/2 minutt senere kom det en hel flokk gråspurv og satte seg ned foran vedkommende og så ut som om de tigget mer banan. Har den ene spurven gitt beskjed til de andre om at "følg etter meg, jeg vet hvor der er mat"? Og er banan OK mat for spurver?
M.O. (05.06.2015)
Svar:
Nei, det gir ikke direkte beskjed om dette, men de andre "leser" dens adferd. "Der har en funnet mat, han flyr tilbake dit han fant maten, da følger vi etter" Hos mange flokklevende fugler finner flokken matkildene på denne måten. Hvis gråspurven spiser banan, så er det sikkert helt OK som for for spurver. Fuglene bruker ikke å spise noe de ikke liker eller kan fordøye.
Roar Solheim (06.06.2015)
Hardangervidda
Kva skjer med fuglelivet på vidda, og høyfjellet ellers under desse forholda dette året? Eg tenker på egglegging , insekter etc. Det minkar vel allerede på tida for mange artar ?
F.S. (05.06.2015)
Svar:
Enten må fuglene starte hekking senere enn vanlig, eller så kan det bli feilslått hekking. Det skjer fra år til annet.
Roar Solheim (06.06.2015)
Noen som vet?
Hva betyr det når et ugle flyger rett på vinduet?
L. (05.06.2015)
Svar:
Det betyr ikke noe annet enn at den stakkars ugla har fått seg en farlig overraskelse!
Roar Solheim (06.06.2015)
Foring hele året ?
Jeg mener å ha lest at man ikke skal fore i den tida fuglene har unger.Grunnen skal visstnok være at fuglefrø er harde og lett setter seg fast i halsen og tar livet av ungene-,og at de skal lære seg å fange insekter,larver m.m. Vet man noe sikkert om dette ?
P.V. (05.06.2015)
Svar:
Ja. De voksne fuglene som fores, får lettere tak i mat til seg selv, og kan da bruke mer tid på å lete etter insekter til ungene. Fuglene forer IKKE ungene sine med noe de ikke kan svelge eller spise.
Roar Solheim (06.06.2015)
Spørsmål:
Den her fugelen var hos oss i fjor høst, jeg lurer på om noen av dere veit ka slags fugl det her e? Bilde e tatt i Skjelfjord i Flakstad
Ø.M. (05.06.2015)
Svar:
Dette er en gråsisik.
Roar Solheim (06.06.2015)
Blåmeiskasse
Har stilt spørsmål om blåmeisen kan vokse sammen. Fikk rask svar at det kan de ikke. Etter det har det vært to separate unger. Men nå er det bare en. Trist. Vi har hatt en flaggspett på besøk et par ganger og jaget den bort. Denne gangen var det ingen til å skremme den. Hvordan hindrer jeg flaggspetten i å ta den siste blåmeisungen? Har fuglekasse med webkamera og stråling rundt inngangshullet.
N.N (06.06.2015)
Svar:
Dersom inngangshullet ikke er større enn ca 3,2 cm, med stålplate, bør ikke en flaggspett kunne komme inn, med mindre den hakker hull i kassa utenfor stålplata. DET kan skje, og da er det ikke mye en kan gjøre for å hindre dette. Det er mange rapporter om døde meiseunger i vår, på grunn av våt og kald mai måned.
Roar Solheim (06.06.2015)
Stær OK etter tårnseilerbesøk
Viser til gårdagens spørsmål ad stær vs tårnseiler. I ettermiddag synes stærfamilien intakt. Voksen stær fløy ut, ungene høres og en stakk hodet ut. Ingenting å se til tårnseileren, mulig den ga opp. Tårnseilere har imidlertid i alle år bebodd minst en av kassene og slik blir det nok garantert i sommer også. Fortsettelse følger.
A.K. (05.06.2015)
Svar:
Da var det nok bare en sjekk-runde som forløp mer dramatisk enn utfallet.
Roar Solheim (05.06.2015)
Trost
Hei. Jeg har funnet en trost med en brukket vinge. Bruddet er ikke åpent og virker ikke veldig komplisert. Den klarer å holde vingen i normal posisjon. Bør jeg "bandasjere" vingen slik at den er stabil eller gror det vanligvis av seg selv bare fuglen holdes i mest mulig ro? Og hvor lang tid tar det før slike brudd gror? Jeg har gitt den boksemat til katt og vann fra pipette. Er det noe annet den heller bør ha? Eller noe den bør ha i tillegg? Mvh Karoline
K. (05.06.2015)
Svar:
Når en fugl holder vingen i ro i naturlig posisjon, skal en ikke forsøke å bandasjere den. Fuglene vil ofte bare forsøke å rive av seg slike fremmedlegemer, og det kan gjøre mer skade. Vingebrudd hos småfugler krever 2-3 uker for å gro. Troster kan også spise bær og myk frukt, i tillegg til kattematen.
Roar Solheim (05.06.2015)
ringdueunger
Hva spiser ringdueunger?
N.N (04.06.2015)
Svar:
Små ringdueunger mates med oppgulpet mat av duer, samt noe som kalles "duemelk", et sekret som duene utskiller til ungene.
Roar Solheim (05.06.2015)
Tårnseiler stjeler stærens bolig
Nå i kveld 3. Juni så jeg årets første tårnseiller her på gården på Byneset. Den kretset i sirkler på femti meter tre ganger før den entret en stærkasse som er full av unger oppunder mønet på låven. Kassen er stor og i to etasjer, øvertse etasje har et åpent hjørne ned til etasjen under. Etter ca tre minutter kom en voksen stær ut, den fløy og satte seg i et tre like ved. Så kom den tilbake og satte seg et øyeblikk på kassen uten å fly inn. Så fløy den vekk men kom kort etter tilbake og satte seg på taket to meter unna, fløy vekk igjen, og kom tilbake, og fløy vekk uten å komme tilbake mens jeg fulgte med. Tårnseileren kom aldri ut det kvarteret jeg fulgte med. Hva gjorde den, drepte den de store stærungene? Det ble stille i reiret. Halvannen meter nedenfor til høyre og venstre er hver sin ledige identiske stærkasse på hver side av et åpent vindu inn til låven, hvorfor valgte ikke tårnseileren en av de ledige kassene ?
A.K. (03.06.2015)
Svar:
Dessverre ikke mulig å vite hva tårnseileren kan ha foretatt seg inne i stærkassa, og hvorfor den fløy inn i denne og ikke i en ledig kasse. Hva som får fugler til å foretrekke en kasse fremfor en annen, kan enkelte ganger framstå som en gåte, og umulig å finne svar på.
Roar Solheim (05.06.2015)
Tjeld
Eg er ein økologisk gardbrukar. På jordet mitt mot sjøen opplever eg i år at vi har fått ein flokk på ca 18 Tjeld. Dei lever herrens gode dager der i ein nysådd åker.Med all nedbøren som kjem blir nok marken tvunget til å komme opp, og då står han klar til å spise den. Eg lurer på kvifor fuglane holder seg her og ikkje er opptatt med hekking ? Ser jo av og til at dei spring, gjerne to og to, etter kvarandre og liksom kurtiserer, men det blir vist berre med det. Har du eit svar å gje meg ? Noko som ikkje er riktig så kjekt som tjelden er at Grågåsa også har oppdaga åkeren min. Ho gjer skade på dei svake og nye spirene som kjem opp. Eg prøver å jage ho vekk, men det hjelper ei lita stund og så er ho tilbake.
G.M.B. (04.06.2015)
Svar:
Vet dessverre ikke hvorfor enkelte tjeld ikke skulle kunne hekke. Det KAN dreie seg om ettårige fugler som kanskje ikke er erfarne nok til å starte hekking, men det kan også være lokale forhold som er vanskelige klarlegge. Problemer med grågåsbeiting bør du ta opp med Fylkesmannens miljøvernavdeling i fylket der du bor.
Roar Solheim (05.06.2015)
Gås? Rød og hvit.
Har to ganger i vår observert hvit fugl med relativt brei rød stripe på kroppen. Har sett de i par, en gang på et innlandsjorde og en gang i lufta over sjøen. Det er ganske store fugler og ser helt klart ut som gås. Klart avgrenset fargeskille mellom hvitt og rødt ganske mørk rødfarge. Færdes mye på sjøen (bla på sjøfugl jakt) men har ikke sett disse før.
S. (04.06.2015)
Svar:
Sjekk om det er gravender du ser.
Roar Solheim (05.06.2015)
fuglekasser
Hvem er det som kan komme inn i fuglekasse på 3,2 cm å ta egg og unger? Så døde fugleunger i en slik kasse for en uke siden å nå var ungene vek. Flaggspetten kan den til å med hakke hull i bunnen av kassa? Må vel lage kasser av jern neste år for at det skal gå bra.
N.N (04.06.2015)
Svar:
Ungene KAN ha blitt borte nede i reirmaterialet, slik at de fremdeles befinner seg inne i kassa. Hvis de er borte, så KAN det hende at de voksne kan fjerne døde unger, men dette mangler vi dokumentasjon på.
Roar Solheim (05.06.2015)
Fjær fra hvilken art?
Er det mulig å si hvilken art denne fjæra kommer fra? Funnet i skogen utenfor Bergen.
N.N (04.06.2015)
Svar:
Dette er en håndsvingfjær fra en kattugle.
Roar Solheim (05.06.2015)
Kokosnøtter
Vi har funnet ut at naturell kokosnøtt er en delikatesse for våre fugler. Vi sager av begge endene på nøtten, og henger kokosringen opp i et tre. Da spiser de gjerne to om gangen fra hver sin side. Skalkene spikrer vi fast i plenen, slik at skjære også lett får seg en godbit. Vi har to flaggspetter som er helt gale etter dette foret, de spiser i treet og da går det unna. Kjøttmeisene og blåmeisene elsker også kokosnøtt-maten. Og nå som alle har unger ser det ut til at de er ekstra ivrige. Er det ok mat for for dem?
V.O.K. (04.06.2015)
Svar:
Ja, slike ferske kokosnøtter er topp for! Og så blir det ikke noe skall-søl etter dem heller.
Roar Solheim (05.06.2015)
Hvor lenge må en kråka leve sammen med moren?
Jeg lurerpå hvor lenge må en kråke unge leve sammen med moren. Jeg fant en kråke unge som hadde detet ned fra et tre. Jeg lurer på hvor lenge man må ta hvare på kråke unge før den kan setes fri.
A.H.E. (04.06.2015)
Svar:
Tror de kanskje blir selvstendige i løpet av sommeren.
Roar Solheim (05.06.2015)