Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 32 701 til 32 725 av totalt 50 019 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulspurv, grønnsisik, gulirisk eller?

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisan
Traff på denne i Ekebergskogen idag, og usikker på hva det er.
Trodde først det var gulspurv, men etter sjekk i fugleboka, så synes jeg ikke den ligna helt på det heller. Kan dere hjelpe igjen? :)

S. (01.07.2015)

Svar:

Dette er en grønnsisik hann.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And med merker i ansiktet og ringmerking rundt foten

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg la nylig merke til en and med noen rare merker i ansiktet (som om den mangler fjær eller noe - særlig rundt øynene), samt det som ser ut som ringmerking rundt foten. Vet dere hva som kan ha skjedd med denne fuglen? Har aldri sett ringmerkede ender før, ei heller slike merker/sår/arr i ansiktet på fugler. Se vedlagt bilde.

E. (01.07.2015)

Svar:

Dette er en normalfarget stokkand hann, men den er i mellomdrakt nå på sommeren, og kan da se litt "sjabby" ut.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Blir trosten forstyrret?

Vi har funnet et reir i et kratt i hagen på hytta vår. Det er minst tre unger i det og vi tror det er en type trost. I hvertfall en av foreldrene har fløyet til og fra reiset som vi har sett. Problemet er at reiret er veldig nært der vi pleier å sitte i hagen og vi er redde for at vårt nærvær forstyrrer foreldrene så de ikke tør å mate ungene. Det har ikke vært folk her siden i fjor sommer, så de er nok vant til å ha hagen for seg selv. Vi ser den sitte på en grein i nærheten, men den flyr ikke til reiret. Vi har ikke rørt reiret og vet at vi ikke skal flytte det. Så spørsmålet er om vi bør holde oss vekk fra hagen, eller om fuglene vil bli vant til oss og vil fortsette å mate ungene?

N.N (01.07.2015)

Svar:

Ungene er bare i reiret 12-16 dager før de hopper ut, så dette er et veldig kortvarig og forbigående problem. Vanligvis blir fuglene vant til trafikken fra mennesker i en hage, og hvis dere er litt forsiktige, så går det trolig bra med ungeoppfostringen.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Måkeunger på terrassen

Har to måkeunger på terrassen. Kan se ut som de har falt ned fra et reir på taket. Ser at det er en tredje måkeunge, men den har antakelig falt ned på bakkeplan. "De voksne" vokter og blir aggressive når vi går ut på terrasse. Overlever ungene på terrassen eller må de flyttes til bakkenivå? De flyr ikke enda og det ser ikke ut som moren forer de lenger så de får ikke tak i mat. Hva skal jeg gjøre?

N.N (02.07.2015)

Svar:

Hvis den tredje ungen er på bakken, kan dere nok flytte de to andre og sette dem sammen med den tredje - da finner måkene alle ungene på samme plan.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Økologi og atferd

Merkelig adferd hos Svarttrostpar

Jeg bor i et hus i et rolig og tettbygd boligfelt. Her er en del gammelt grøntareale og det er mye fuglesang i området. Den siste uken har det vært spesielt mye intens skriking (!) fra 2 svarttrosteræ. Både tidlig og seint sitter de på strømledningledning, gjerde, berg, ja til og med på bakken, og de er heller ikke redde for katten. Det kan til og med virke som om de mobber katten slik de hopper etter han og sitter og skriker rett i mot ham. Hva kan dette skyldes? Hagen er ikke stor og her er bare et spurverede under taksteinen så vidt vi vet. Kan dere hjelpe oss og forstå disse unormale fuglene som kjenneteågnes ved sin ellers så vakre sang? Takk.

H. (03.07.2015)

Svar:

Det er helt vanlig at svarttrost (og de fleste andre småfugler mobber katter og forsøker å få dem til å forlate området. Kanskje har trostene nettopp startet med et nytt kull, og er derfor ekstra oppmerksomme på kattedyret.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Kjøttmeis i veggen

Hei
Vi har fått små kjøttmeisunger i lufteventilen på huset. Dette er ikke noe problem, bortsett fra at vi til uken skal bygge en ny veranda rett over dem. Vil all byggingen og hamringen skremme vekk foreldrene?

G.H. (02.07.2015)

Svar:

Nei, det tror jeg ikke. De blir kanskje litt engstelige i starten, men vil nok finne tid innimellom til å kunne komme inn og mate ungene.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Sykdom og skader

Skjære med skadet vinge

En skjære har fløyet på et av våre vindu og har skadet den ene vingen. Den er I god form spiser godt, hopper og småflyr. Bør vi gjøre kort prosess, eller burde vi vente og se.

N.N (03.07.2015)

Svar:

Bare la fuglen være mest mulig i fred, kanskje sett ut noe mat til den nå og da, så er det håp om at vingen kan gro såpass at fuglen kan klare å fly igjen.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

svarttrost hun beyby

vi har en liten svarttrost-(hun) som er ca 5 uker gamel, kor tid kan vi slipe den ut i det fri?

D. (04.07.2015)

Svar:

Den må egentlig få muligheten til selv å fly av sted når den er rede til det. Den kan først forlate sine fosterforeldre når den klarer å finne mat på egen hånd.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har hatt gleden av å stille og få besvart spørsmål en rekke ganger . De to siste har jeg ikke fått svar på . En kan vel ikke regne med at alle spørsmål blir besvart , da det trolig er stor pågang. Prøver meg likevel på nytt . Disse ble observert i elva Namsen 2 juli , i smult farvann. Tydelig fortrolig med mennesker da de kom inntil og vi kunne mate dem. Jeg er noe usikker , men er jeg langt fra sannheten når jeg tror dette må være en krikkand med sine tre små ? Mangler vel det blå vingespeilet til å være stokkand ?

P.B. (05.07.2015)

Svar:

Nei, dette ser mest ut som stokkand for meg.

Siden det er noen få som besvarer spørsmål på disse sidene, så hender det at enkelte spørsmål kan forbli ubesvart i noe tid når enkelte av oss er på ferie, feltarbeid eller på andre måter er forhindret i å kunne svare.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ungen "passer" ikke til de andre fuglene

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Fikk et bilde av en fugl i Sarpsborg i går, som ser ut som en unge, men den passer ikke til noen av de andre fuglene vi ser rundt den. Kan dere hjelpe?

N.N (02.07.2015)

Svar:

Dette er en ung steinskvett.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Tårnseilere

Hei.
Vi har en familie, om ikke en hel slekt (er mange av de)med Tårnseilere boende opp under takplatene på huset vårt.
De kommer hvert år, dessverre bommer de ganske ofte når de skal inn, og lanner på bakken... Jeg har til nå hjulpet dem opp i lufta igjen, men lurer på om jeg skal la dem sitte en stund før jeg gjør det.. De må jo slå seg ganske mye.. De kommer forferdelig fort i mot huset..

J.E. (03.07.2015)

Svar:

Nei, du skal bare forsøke å hjelpe dem på vingene så raskt som mulig. Tårnseilere klarer ikke å lette fra bakken på egen hånd. Hvis de blir sittende, kan de bli tatt av katter eller skjærer, så det er fornuftig å få dem opp i lufta så raskt som mulig.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Hvitkinngjess ved Mjøsa

Har observert en flokk (ca 20) hvitkinngjess i Mjøsa ca 15 km sør for Lillehammer.
2 par har unger, resten ikke.
Er denne vanlig her?

A.D.J. (03.07.2015)

Svar:

Hvitkinngås har økt betydelig langs kysten av Øst- og Sørlandet, så det er ikke uventet at arten også begynner å hekke i innlandet. Men jeg har foreløpig ikke hørt at de er funnet hekkende ved Mjøsa, så kanskje dette er ett av de første hekkefunnene.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Økologi og atferd

Gråtrost reir

Hei !
Gråtrosten har bygd reir på/i et lasteapparat på en traktor.Er det mulig å flytte reiret til en lignende konstruksjon på samme plass hvor traktoren er parkert og så fjerne traktoren vekk? Det er så langt kommet 2 egg i reiret.

Mvh. Elin Bredesen

E.B. (03.07.2015)

Svar:

Hvis slik flytting skjer med kort avstand (under 1 m), så KAN det kanskje gå, men dette avhenger alltid av de fugleindividene som har bygget redet. Noen vil kunne akseptere en slik flytting, andre ikke.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Økologi og atferd

Hvordan bygger låvesvalene sine reir?

Bilde vedlagt spørsmålet

På en plankebit, som ligger inntil en bjelke inne i en gammel fraukjeller, har to låvesvaler (trolig låvesvaler) laget fem reir. I det ene reiret har det nå blitt lagt ett egg. Vi undres over hvorfor bare to svaler (ett par) har laget fem reir tett inntil hverandre. Kan noen gi oss en forklaring på dette?
Stedet er Sør-Grunnfjord på Ringvassøya i Troms.

R.P. (03.07.2015)

Svar:

Dette virker noe uvanlig, ja. Det KAN hende at flere individer har vært på ferde, selv om dere bare har registrert to om gangen, men det kan også være at fuglene har bygget flere alternative reder. Noen arter gjør dette, slik at hunnen til slutt velger ett av dem, men det er nok ikke vanlig adferd hos svaler.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Vet ikke om mitt spørsmål ble registrer. 23 mai reirbygging/kjøttmeis. 19 juni mating pågår. 4 juli kommer meisemor og far og skal mate/rense som vanlig. De kikker bare inn i kassen, går ikke inn som i går. Etter tre fire ganger med samme adferd, ser vi de ikke mer. Vi åpner kassen og finner 3 døde meisunger. Ingen egg. Ungene så ferdige ut til å forlate REIRET. Naturens gang? Hva har skjedd? Håper ikke meisemor og far sørger like mye som oss. Selve REIRET var ikke så kunstferdig bygget som det vi ellers ser. For unge foreldre? Nytt reir bygges av et annet par. Noe seint? Takknemlig for svar.

C.H. (04.07.2015)

Svar:

Mistenker at foreldrene har hatt problemer med å finne mat til ungene. Dette har vært tilfelle mange steder i år.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Økologi og atferd

Taksvalereir på kjørende ferge

Det er taksvalereir på en ferge i Sverige som kjører fram og tilbake mellom to øyer. Noen svaler har unger, andre ruger. Det ser ut som at de takler det fint. Er dette vanlig?

K. (03.07.2015)

Svar:

Dette er ikke så veldig vanlig, men det hender at f. eks. linerler bygger reir i traktorer, og følger med traktoren for å mate ungene.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Småfuggel

Hei, det er bygget tre identiske reder på et stabbur vi har. Fuggelen er nydelig rustrød i brystet, helt sort hode med en helt hvit flekk på toppen, har ingen fuglebok og lurer på hvilken fuggel som hekker hos oss

N.N (03.07.2015)

Svar:

Du har nok en rødstjert som hekkefugl.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

sangere og gjøk

hei når drar hagesanger tornsanger sivsanger gresshoppesanger elvesanger sumpsanger rørsanger busksanger trostsanger gulsanger løvsanger bøksanger gransanger lapp myrsanger og nattergal og møller munk når drar de ned til Afrika igjen har så lyst til å høre gresshoppesanger og nattergal. hvor i Afrika er de om Vinteren vet Tropiske Afrika men hvor i Tropiske Afrka? og hvor drar gjøken i Tropiske Afrika? zlle bøker man ser og har så Står det bare " drar til Tropiske Afrika. så Hvor i Alverden er det?

A. (03.07.2015)

Svar:

Du stiller en haug med spørsmål som krever mange timers søk i litteraturen for å kunne svare, noe vi dessverre ikke har tid til (svar gis av frivillige ornitologer uten betaling!). Derfor må du søke svar på dette i litteratur eller ved nettsøk på egen hånd.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Fuglekasser

Hvor mange

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei har problemer med å finne ut hvor mange kjøttmeisunger det var i kassa mi i år. Forslag?

A. (03.07.2015)

Svar:

Her er det mulig å se 6 store kjøttmeisunger.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Økologi og atferd

Hva driver denne kjøttmeisen med?

Bilde vedlagt spørsmålet

Samme som overskrift

N.N (04.07.2015)

Svar:

Det ser ut som om den forsøker å true/skremme vekk den andre fuglen.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Ensom måkeunge

Hei. Vi kjørte nesten på en måkeunge i morges som sto midt i veien. Mannen min gikk ut å flyttet den over til fortauet. Den protesterte ikke. Ikke var det noen måker å se der heller.
Når vi i kveld kjørte forbi på samme sted, var den der fortsatt. Litt kvikkere, for den løftet på vingene og løp når mannen min gikk mot den.
Men tror du den vil klare seg der? Hva hvis foreldrene ikke passer på og gir den mat? Bør jeg ringe dyrebeskyttelsen e.l.?

M. (04.07.2015)

Svar:

NEI. La fuglen være for seg selv - voksne fugler kommer nok og forer den regelmessig. Dyrebeskyttelse eller viltnemnd kan ikke gjøre noe fornuftig her.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugleart

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Traff på denne her forleden og lurer på om noen vet hvilken fugleart dette er? Bildet er tatt på Karmøy (Avaldsnes)

H. (03.07.2015)

Svar:

Dette er unger av gråtrost.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Ugler

Har funnet disse å prøver å mate de opp,hvilken uglesort er dette å hva skal jeg gi da til mat? Evnt kor gammel kan de være?

H.J. (03.07.2015)

Svar:

Ingen bilder her - ikke mulig å gi deg noe svar.....

Roar Solheim (05.07.2015)


#Sykdom og skader

fugleavføring

Hei,
jeg lurer på: kan fugleavføring inneholde toxoplasma? (som katteavføring). Jeg er gravid og bekymrer om det.
Takk for svaret på forhånd!

K. (04.07.2015)

Svar:

Dette kan jeg dessverre ikke gi deg noe avklaring på. Anbefaler at du kontakter veterinærhøyskolen (Oslo eller Ås) for å forhøre deg med en veterinær - det er de som best kan svare på slike sykdomsspørsmål.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Hvem er hønedreperen?

Hei. En fugl har redusert antallet høner hos oss fra 7 til 2. Den er ganske lys brun- ensfarget og sitter veldig loddrett på høyspentledninga. Den er ikke så stor. Ligner ikke på ugle. Tenker de t må være en slags falk eller hauk.

T.S.U..N. (04.07.2015)

Svar:

Den mest sannsynlige arten er nok en ung hønsehauk. Hvis dere vil sikre hønene, må de få en inngjerdet hønsegård med nettingtak - jeg har selv høner under slike forhold, og da slipper ikke hauken til. Hvis de skal spankulere helt fritt i åpent terreng, vil noen til slutt ende som mat for hønsehauk, rødrev eller andre...

Roar Solheim (05.07.2015)

««første 32 701 - 32 725 av 50 019 siste»»