Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 32 845 til 32 869 av totalt 50 288 spørsmål «forrige neste»
Svaler
Vi har en åpen garasje, og i år har et svalepar flyttet inn der. De bygger rede oppunder taket og jobber hardt. Bilen har måttet flytte ut for en stund, for lakken liker jo ikke fugleskitt og denslags. Nå lurer vi på hvor lenge svalene bruker redet sitt, og om de bygger nytt hvert år. Og i tilfelle når vi kan fjerne det, så bilen kan flytte tilbake.
A.M.M. (09.06.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Svalene ruger 12-14 dager, og ungene er i redet omkring to uker. Hvis dere ikke vil ha dem inne i garasjen (og det er jo forståelig), må dere lage hindringer slik at de ikke kan bygge redet på samme plass neste år. Det er dessverre ikke alltid så lett å få til...Roar Solheim (17.07.2015)
Trostunger
Hei, faren min var vitne til at noen kråker stjal egg og slapp de i bakken, han skremte bort kråkene og vi tok vare på trost ungene. akkurat nå ligger de i en eske med gress i og en liten klut over. esken henger på veggen over en varmeovn for å holde temperaturen i "reiret" har fått tak i fuglemat og mark som vi har matet dem med (det er 2 stykker) Vi vil virkelig hjelpe dem med å komme på beina igjen sånn at de en gang kan fly av gårde :). Har du noen tips med hva vi kan gjøre for å hjelpe de så godt som mulig?
N.N (09.06.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Ikke helt lett å fore opp slike fugleunger, men det er mulig å fore trostunger, bl. a. med kattemat på boks, kokt egg, meitemark o.l. Håper det gikk bra.Roar Solheim (17.07.2015)
Låvesvaler
Hei.
For et par år siden kom det låvesvaler på hytta. De bygget oppå en drager på verandaen. Vi har orkesterplass til det hele og det er moro å følge med. Men de griser jo, så i fjor la vi hinder for at de ikke skulle kunne bygge. Da begynte de å bygge loddrett på takbjelken oppunder mønet. Det var over spiseplassen vår så vi bestemte at de skulle få sin gamle plass tilbake. Vi sopte sammen alt som datt ned på gulvet og la det på riktig plass, helga etter hadde de forstått det og vi fikk 5 nye svaleunger å følge med på. I år har vi virkelig lagt til rette for at de skal kunne bygge på samme sted, men vi har lagt hinder der vi ikke vil de skal være. Det pussige er at de igjen prøver å bygge loddrett på takbjelken under mønet. Alt ramler ned og vi forsøker igjen å sope og flytte på byggematerialet, så får vi håpe at de finner seg til rette i år også. Er det normalt at de bygger rett på takbjelken uten noen hylle under? Er det noe mer vi kan gjøre for at de skal finne seg til rette?
I.T. (08.06.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Ikke alltid lett å forstå hvorfor fugler velger ett bestemt sted for reirbygging, i stedet for en annen plass. Men dere har i det minste forsøkt å legge til rette for hekking på ett bestemt sted, og det er bra. Så må dere heller forsøke å gjøre det enda mer vanskelig for dem å bygge der dere ikke vil ha dem.Roar Solheim (17.07.2015)
Gråspurvunge
Hei!
Vi fant en litt forkommet gråspurvhann på utsiden av vinduet på lørdag. Vi lurer på om det kan være en stor unge som har falt/hoppet ut av redet, for den har mer dun enn en voksen fugl, vingefjærene ser litt små ut. Det ser ikke ut som om den flyr så godt, vi tok den inn i et bur, og har gitt den vann og brødsmuler, som den tar til seg. Hvordan skal vi stelle den videre? Hvor lenge bør vi i tilfelle passe på den?
H.H.K. (08.06.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Håper det gikk bra med fuglen. Husk at bilde av slike fugler også hjelper til å kunne gi et riktig råd.Roar Solheim (17.07.2015)
Kjernebiter i Melhus
Hvor vanlig er det å finne kjernebitere i disse trakter. Trodde de hekket lengre sør i landet? har de flyttet nordover i de senere år?
H.H. (08.06.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Ja, kjernebiteren har ekspandert nordover, og blir nå påtruffet helt nord til Nordland, selv om den ikke er spesielt vanlig eller tallrik.Roar Solheim (17.07.2015)
svart hvit fluesnapper
Hvordan foregår rugingsperioden til denne fugelen? har en kasse med kamera og her har det omsider flyttet inn en fluesnapper, den brukte lang tid på å bestemme seg. hun la 6 egg, så ble det 5 egg og nå bare 4 egg og hun er borte. Hannen har vi ikke sett noe til så hun har forlatt redet innimellom for å finne mat.
Det virker nå som om hun har forlatt redet, hun har vært borte i snart ett døgn og vi lurer på hvorfor? har hun hakket bort eggene? er eggene tomme? gjør hun det fordi hun kanskje mangler en make?
på forhånd tusen takk fir svar
T. (08.06.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Det er neppe fluesnapperen selv som har fjernet eggene, men en annen fugleart (kanskje kjøttmeis?). I så fall kan fluesnapperhunnen ha gitt opp, fordi den har forstått at reiret med eggene var oppdaget, og i utgangspunktet et håpløst prosjekt.Roar Solheim (17.07.2015)
Uvanlig .
22 juni . Stor ble min forundring da jeg på min inspeksjon ventet å se 6 egg , eventuelt unger av svarthvit fluesnapper. Isteden lå en kjøttmeis der på de 6 blågrønne egg, pluss at den hadde pr i dag lagt til to av sine egne , Dette fenomenet har jeg aldri opplevd før i alle de årene jeg har befattet meg med småfugler . Det motsatte derimot, at svarthvit fortrenger meisen , er jo ikke uvanlig.....Ellers vil jeg nevne at jeg for en stund siden sendte bilde av eggeskall og ville så gjerne få hjelp til å artbestemme .
Hilsen Per Beverfjord
N.N (22.06.2015)
Svar:
Ja, dette er uvanlig. Som regel er det fluesnapperen som overtar et meisereir (trolig etter at meisene har gitt opp), og da bygger de reir oppå meiseeggene. Her ser det ut til at fluesnapperen har lagt egg oppi et meisereir (reiret er ikke typisk fluesnapper), og det kan forklare dobbelt-leggingen.
Roar Solheim (17.07.2015)
Spørsmål:
Hvilken fugl kan det være som lager reir i en 1 meter høy furu ved siden av terrassen. Kun 3 egg. Hilsen Svein burkeland vedlegg bilde av feiret og furua
S.B. (21.06.2015)
Svar:
Vanskelig å si sikkert, men grønnfink eller tornirisk er nok de mest sannsynlige kandidatene (de har veldig like egg, og ut i fra bildet kan en ikke si dette sikkert hvilken av de to det kan være).
Roar Solheim (17.07.2015)
små egg
Gikk forbi et lite reir i ei gran med disse eggene, hvilken fugl er det som ruger her? Sendte og et par bilder for ei tid siden av to gulpeboller, fant du ut noe om disse?
G.S. (12.07.2015)
Svar:
Ikke helt enkelt å si ut i fra dette bildet. men jernspurv kan være en aktuell art. Vanskelig å bedømme størrelse på eggene, men går ut i fra at det er en mindre spurvefugl (ikke trostestore egg).
Roar Solheim (17.07.2015)
Spørsmål:
Hvem har lagd disse eggene?
N.N (21.06.2015)
Svar:
Redet er ikke bygget av en trost, det ser mer ut som en mindre spurvefugl, og da er nok rødstjert den mest sannsynlige her med denne eggfargen.
Roar Solheim (17.07.2015)
Hvilken art er dette?
Hei.
Dette bildet, som jeg mistenker å være av en ungfugl, ble tatt på Bjergøy, Sjernarøyane, Rogaland i går. Kan art bestemmes?
S.B. (07.07.2015)
Svar:
Litt vanskelig å se sikkert, men det ser mest ut til å være en ung grønnsisik.
Roar Solheim (17.07.2015)
Hekking
Tror du jeg kan få hekking i denne kassa? Ser den bra ut for meiser? Hang den opp i et litt lite tre.
K. (22.06.2015)
Svar:
Den ser helt perfekt ut.
Roar Solheim (17.07.2015)
Fugl fra Lista
Heisan
Fant ikke ut hva dette var. Kan dere hjelpe?
S. (13.07.2015)
Svar:
Dette er en ung tornirisk - merk de hvite stripene på vingefjærene og den brune ryggen.
Roar Solheim (17.07.2015)
Måke
Hvor gamle kan en måke bli?
S.E.P. (13.07.2015)
Svar:
Store måker kan bli mer enn 20 år gamle, kanskje så gamle som opp mot 30 år.
Roar Solheim (17.07.2015)
Spørsmål:
Hva skal vi gjøre når hønsehuset innvaderes av småfugler? Det kan være inntil 20 stykker inne når vi kommer om for å slippe ut hønene om morgenen. De skiter mye overalt og dette syns vi ikke er noe kjekt.
N.N (14.07.2015)
Svar:
Ikke helt enkelt. Har selv av og til samme forhold når gråspurver sniker seg inn for å forsyne seg av hønseforet. Hvis hønene skal ha mulighet for å kunne gå ut, så er det nesten umulig å forhindre at andre kan komme inn, dessverre.
Roar Solheim (17.07.2015)
Due som spiser og drikker lite
Jeg har Rehabiliteringshjem for skadde duer gjennom dyrebeskyttelsen.
Jeg har en due inne nå som spiser og drikker lite.
Er det noe jeg kan gi utenom frø som kan hjelpe?
Den har vært her i 3 dager. Skaden på foten begynner å bli bedre.
A. (14.07.2015)
Svar:
Dette bør du nok kontakte en veterinær for å få best svar på.
Roar Solheim (17.07.2015)
Ukjent fuglelyd
Vi har på hytta de siste kveld og tidlig natt hørt samme fugleskrik. Vi har ikke klart å bestemme hvilken fugl dette er. For oss høres det ut som et rovfuglskrik. Jeg har tatt opp lyden av denne men får ikke til å laste opp denne her. Har dere en Mail adresse denne lydfiler kan sendes til? På forhånd takk for hjelpen.
G.N. (14.07.2015)
Svar:
Prøv å respondere tilbake til meg som svarer.
Roar Solheim (17.07.2015)
Reir under taket
Hei! Vi pusser opp og skal rive deler av taket for å bygge nytt. Det er et reir i taket ( inne i/ under takskjegget der). Ettersom det er ganske råttent der har de kommet seg inn og bygget reir, dette er da det vi skal skifte ut. Hva skal vi gjøre med reiret? Kan hende det er flere. Vi har sett svaler og antakeligvis kjøttmeis fly inn under der. Vi har masse svaler på låven og de har tidligere vært inne under husmønet oppe på loftet, men der har vi tettet igjen så nå er de bare på utsiden.
K.N. (15.07.2015)
Svar:
Dersom det er tomme reir uten egg, kan dere bare fjerne dem og foreta de nødvendige takreparasjonene. Hvis det vdreier seg om tårnseilerreir, er det mulig å lage egne kasser til dem og henge opp under takskjegget slik at de får en hekkeplass etter at taket er endret.
Roar Solheim (17.07.2015)
Fugl på Buran i Trondheim
Litt uklar video, men klarer du å se og høre hvilken fugl dette er? Er ny på hele dette feltet :)
https://www.youtube.com/watch?v=UyFJ3OrGCu0
K.A.G. (15.07.2015)
Svar:
Du har filmet en gråtrost.
Roar Solheim (17.07.2015)
heketid
Hei!
Bor i traktene rundt Alvdal å har noe ved skog
Vil unngå trøbbel for små fuglen som hekker å lurer på om slutten av juli blir for tidlig å starte med tre feling.
T.L. (15.07.2015)
Svar:
Nei, det burde kunne gå bra. De fleste småfugler har unger ute av redene på denne tiden. Flott at noen tenker på å ta slike hensyn!
Roar Solheim (17.07.2015)
Spurveunge fanget av katt, forsøke å redde den?
Hei, Katten vår kom inn med en spurveunge i munnen i går kveld. Den ser uskadet ut (hun pleier å fange dem uten å skade dem, for så å leke med dem en stund før de blir drept, virker det som, dessverre), men den var forkommen og kald, pep lite, og den kan ikke fly (har fjær og flakser litt med dem, men ikke mer). Vi vil ikke holde den fanget men siden vi ikke vet hvor katten fant den anser vi overlevelsesmulighetene som små om vi bare setter den ut hvor som helst? I natt har den sovet på varmt bad i et improvisert reir av et lite soddspann med ullsokker, og den har fått litt sukkervann og spist litt oppvarmet egg med sukker og vann. Den virker nå kvikk, hopper ut av reiret selv og lager masse lyd. Hva er riktigst å gjøre nå? Prøve å fore den (evt. med hva?) til den kan fly, eller bare sette den ut igjen og håpe på det beste (evt hvordan)? Den setter ut nebbet og tar til seg både litt vann og litt mat selv, men den gaper også mye, så det ser ut til at den er i overgangen mellom å måtte bli foret / det å kunne ta til seg noe mat selv, uten at jeg vet om det stemmer. Vi har ingen erfaring med fugler men vil gjerne gjøre det vi kan for å redde den.
I.K. (17.07.2015)
Svar:
Et bilde hadde hjulpet til å vurdere alderen på ungen, og hvor lenge den må fores. Det er trolig at dere må fore den noen uker før den kan klare å finne mat på egen hånd. Det KAN også hende at katten har punktert lunger eller laget usynlige kloinnstikk i skrotten - da kan den plutselig dø selv om den ser helt OK ut. Katteskader er ofte dødelige og vanskelige å bedømme.
Roar Solheim (17.07.2015)
Fjerning av skjærereir
Vi har fått et skjærereir i pipa og må fjerne det. Jeg tenker å få det fjernet etter 10.august. Vil fuglen klare seg gjennom vinteren? Er det noe vi kan gjøre for å skåne fuglen? Kommer skjæra tilbake til det samme reiret flere år på rad? Her virker det som den har bygget seg nytt rede hvert år,like ved det forrige.
N.N (15.07.2015)
Svar:
Det er ikke noe problem å fjerne et slikt reir når ungene har forlatt det. De bruker det ikke utenom hekketiden. Lurer likevel på om det kan være kaie og ikke skjære som har bygget i pipa - det er mer vanlig. Når dere fjerner reiret, må dere sørge for å sette opp noe netting som hindrer fuglene i å komme til for å bygge et nytt reir.
Roar Solheim (17.07.2015)
svaleegg
jeg har spørsmål om svaleegg som ble funnet under en takstein på et tak som skal skiftes. jeg ser her at det er en ulovlig handling. Gjelder det også når jeg er eneste sjans de har til å overleve? de lå udekket ca. halvannen time før vi fikk de ned å varmet de. ligger nå i en provisorisk rugekasse. kan de klare seg? skal de snus innimellom eller bare ligge rolig? kan de mates med melorm, maggot? hvis vi kommer så langt da. mvh
M. (15.07.2015)
Svar:
Kun en ting å si her: Ikke forsøk å ruge ut disse eggene. Det er nok tårnseileregg, og det er bedre å la dem ligge enn å forsøke å ruge ut slike selv. Ungene fores på isekter, og det er meget vanskelig å¨fore opp slike fugleunger selv. Mange fugleegg går tapt under rugetiden, og det at takstein ble skiftet må anses som en ellers naturlig "katastrofe" som nå og da kan inntreffe i fuglenes liv.
Roar Solheim (17.07.2015)
Ugleunge
Har funet 2 hornugleunger å foret de opp å vikser å blitt større,men kom hjem en dag å den ene har skadet foten så klarer ikke å stå på den ,samt klarer ikke å fly,hva skal jeg gjøre for den?
H.J. (15.07.2015)
Svar:
Du må få en fuglekyndig person til å se på dem og vurdere forholdene.
Roar Solheim (17.07.2015)
Ugleunger
Svar til frode falkenberg hvor jeg fant ugleungene.de satt på veien vår i en dag å en natt å så ikke moren så tok de med hjem å beg å fore dem med melk å honning,sukkervann,kyllingkjøtt å nå elghakk,vanskelig å få de til å drikke,har du annen mat å tipse meg om ?
H.J. (15.07.2015)
Svar:
Ugler trenger kjøtt, og helst hele fugler og pattedyr slik at de kan forme gulpeboller av det som er ufordøyelig. Rent kjøtt vil gi dem problemer etter hvert, bl. a. får de kalkmangel.
Roar Solheim (17.07.2015)