Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 252 til 48 276 av totalt 50 011 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
Hvor lenge kan kjøttmeisegg klare seg uten mor og far?
N.N (17.07.2007)
Svar:
Hei!
Et kjøttmeisegg er avhengig av at det blir holdt over terskelverdien for eggets utvikling hvis kyllingen inni skal holde seg levende. Går det ett døgn under rugetiden at det ikke blir varmet, vil kyllingen inni dø.Tore Reinsborg (18.07.2007)
Hvordan unngå eller hindre måker å lage rede på tak
Jeg bor i et borettslag i Skien. Vi har problem med at måker lager rede på taket og at ungene detter ned og dør. Da blir naturlig nok "foreldrene" aggresive og går til angrep. En lite hyggelig opplevelse. Men det største problemet er at vi ikke kan la barn leke alene ute grunnet måkenes oppførsel både under redebyggingen, klekkingen og når ungene kommer seg ut av eggene.
Finnes det metoder som ikke skader måkene men som forhindrer at de slår seg ned på taket (mellom pipe og skråtak).
Vi er engtstelige for barn og barnebarn.
mvh Birger Falch-Pedersen
B.F.P. (16.07.2007)
Svar:
Hei!
Hvis måkene er aggressive så er det et tegn på at de har levende unger i nærheten. Selv om det kan oppleves ubehagelig, vil ikke måkene gå til fysisk angrep på mennesker - de foretar kun skinnangrep.Tore Reinsborg (18.07.2007)
Fuglunge i hagen
Hei.
For to fager siden fant jeg en fuglunge i hagen min, den er så liten at den ikke har fått øyer enda, litt fjær har den sådan. Vi tok ungen inn og har hatt den i en tom isboks med noen kluter oppi, Har matet den flere ganger om dagen å det ser ut som den har det bra. Men vi har ingen tid til overs dor å passe på fuglungen i tiden framover så jeg lurer på om Du, Dere, vet om noen som har lyst og mulighet for å ta seg av ungen fram til den blir levedyktig på egenhånd?
Vi bor på Hamar i Hedmark.
M.H. (16.07.2007)
Svar:
Hei!
En fuglunge med den størrelse dere beskriver, vil ikke kunne overleve uten å bli fôret og oppbevart på et varmt sted. Det er ikke noe organisert støtteapparat som tar seg av slikt, så dere må nok finne noen privatpersoner som evt. kan ta seg av den hvis dere ikke har tid. Dere kan evt. høre med fylkeslaget til NOF i Hedmark. De har følgende nettadresse:
http://hedmark.fugler.org/Tore Reinsborg (18.07.2007)
spiser måker kirsebær
Jeg har observert måker som sitter i trærne å spiser kiresebær. Er dette vanlig atferd blant måker
B.A.H. (16.07.2007)
Svar:
Hei!
Måker har et bredt spekter av næringsemner, og det er ikke overraskende at de også spiser kirsebær.Tore Reinsborg (17.07.2007)
Er måker monogame?
Er måker monogame, eller bytter de partnere regelmessig.
B.A.H. (16.07.2007)
Svar:
Hei!
Et måkepar kan holde sammen så lenge begge lever. Såkalte "utenomekteskapelige" parringer er påvist hos flere arter, og det kan hende slikt vil bli påvist hos måker også.Tore Reinsborg (17.07.2007)
Tårnseilere og metalltak
Jeg har i noen år hatt tårnseilere under metalltaket, men i år hadde vi en meget varm periode i den tiden de hadde egg eller unger.Jeg så ikke noen unger forlate redet etter dette og lurer på om det kan bli for varmt under et slikt tak.
J.L. (16.07.2007)
Svar:
Hei!
Hvis du ser fuglene i området, kan det godt hende de hekker der i år også. De hekker gjerne i samme bygning år etter år, og det kan faktisk hende den ennå har egg på denne tiden av året.Tore Reinsborg (17.07.2007)
ugle
Hei,
Jeg har sett og hørt ei ugle flere dager her i Vesterålen som jeg ikke kan kjennes med.
Den har et hest, kort skrik. Er brunoransjeaktig i fargen, litt avrunda vingespisser.
Vanskelig å si størrelse, men kanskje 50/60 i vingespenn.
R.M. (16.07.2007)
Svar:
Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at det er en jordugle du har sett. Den har imidlertid mye større vingespenn enn du beskriver, men lengdemål kan være vanskelig å bedømme på avstand. På nettstedet under kan du se bilde av ei jordugle:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4439Tore Reinsborg (17.07.2007)
tam stokkand
Hei.
Jeg har tatt meg av en stokkand siden den var bare et par dager gammel. Den kom opp til hytten vår. Vi satt den tilbake der vi trodde den kom ifra men etter 2 timer kom den tilbake. Da syntes vi det var best å hjelpe den. Den er blitt veldig tam. Er det trygt å sette den ut i et vann med andre ender når den er blitt flyvedyktig? Håper på svar.
Hilsen Trude
N.N (16.07.2007)
Svar:
Hei!
Det beste vil være å sette den ut i et vann hvor det er stokkender fra før. Den vil da kunne venne seg til et liv blant sine artsfrender og "lære" av disse.Tore Reinsborg (17.07.2007)
funnet en fugleunge
Fant en fugleunge på bakken.Vet ikke hva type det er eller hva vi skal gjøre med den.Ingen fulemor eller rede i nærheten.(bare masse katter) Den er ganske tykk, har fjær. mørkebrun i farge litt lysere brune småflekker noen steder. Nebbet er gult innerst mot munnen. og den har små hvite streker ved vinge fjærene.Lange bein. Gav den små biter av meitemark.den svelger dem men jeg må putte dem i nebbet. Vil ikke at denne lille krabaten skal dø. Hva gjør jeg??????
S.V. (16.07.2007)
Svar:
Hei!
Det er antagelig en trostunge dere har funnet, og disse kan fôres med meitemark. Når vingene er godt utviklet, kan dere prøve å sette den ut i et skogsområde hvor den kan finne skjul og mat selv.Tore Reinsborg (17.07.2007)
Hjelp!
Hei!Fant en måkeunge som har falt ned fra ett tak fra reiret sitt. Er det best av meg å prøve å få måkungen tilbake oppå taket hos de andre?Vil de andre måkene godta den etter den har vært i kontakt med meg, eller skal jeg mate den her hjemme, og øve med den på å fly slik at den kan fly avgårde en dag av seg selv?Og hvor mange ganger i døgnet skal den ha mat? På forhånd tusen takk for svar :)
N. (14.07.2007)
Svar:
Hei!
Det er naturlig at måkene forlater reiret når de er bare pipkyllinger, men foreldrefuglene vil være i nærheten og fôre den. Så dere bør overlate fôringen til måkene selv.Tore Reinsborg (17.07.2007)
Måseunge funnet!
Hei! For 14 dager siden, fant vi en liten måsunge forlatt ute på gata. Var i tvil om vi skullet ta han med oss hjem, men greide ikke å gå fra ham. Nå er det gått ei stund, og han vokser og trives-spiser variert kost og drikker godt,(rå fisk, mark,viltfuglefrø og brød). Han har siden vi fant han holdt opp en fot og det er tydelig tegn på at han ikke greier å bruke han, men tror ikke den er vond, men ubehagelig og slitsomt å hoppe på en fot. Grunnen til at vi tror den ikke er vond, er fordi at han spiser og trives, hadde han hatt vondt, så hadde han kanskje ikke hatt slik matlyst?. Vi vil gjerne at han skal i freemtiden få et naturlig liv som måke og er usikre på om hva vi sakl gjøre med han. han blir jo større og veldig stor til slutt og vi vil at han skal slippes fri. Han må også lære seg å fly, og det kan jo ikke vi lære han. Vi tar han med oss ut en tur hver dag, slik at han får luft og får trent opp vingenen sine. Da vi fant han veide han 42 gr og har nå blitt betydelig større(bobbelt så stor). Kan dere gi oss et svar på hva vi skal gjøre videre? Vi er blitt så glade i ham og han i oss, han virker til å være trygg og ikke redd i det hele tatt. På forhånd takk! Vi venter spent på svar, som kan gi lillegutten vår et godt fritt liv:)
D.G. (15.07.2007)
Svar:
Hei!
Det er antagelig fin kost dere har gitt han, og dere bør nå fortsette å fôre den opp til den klarer seg selv. Når vingene er godt utviklet, kan dere ta den med til et fjæreområde med mudderarealer og slippe han der. Dere kan med fordel slippe han i et fjæreområde hvor det er andre måker til stede, da dette kan være et tegn på at det er mye mat å finne der. Den vil etterhvert lære seg å fly selv, og i fjæra vil den kunne finne godt med forskjellige næringsemnerTore Reinsborg (17.07.2007)
Spørsmål:
dør sandsvalen om den lander på bakken
N.N (14.07.2007)
Svar:
Hei!
Sandsvalene vil ikke dø om de lander på bakken, men de oppholder seg svært sjelden på bakken utenom når de hekker. Sandsvalene hekker på bakken i sandtak, hvor de graver ut reirhull selv.Tore Reinsborg (17.07.2007)
Tårnsvaler!
Hei ... har oppdaget at 3 tårnsvaler rundt min eiendom liker å leke med meg!...
Hver gang jeg stiller meg på ett bestemt sted så kommer de og stupflyver mot meg... full fart. Det er i hagen til mamma og pappa'n min så det er ikke i nærheten av noe reirplass. Tror sjøl at det er unger som flyvetrener...det er en voldsom fart de kommer i...rett imot deg før de svinger unna i siste sekund.
Er de lekende av natur????
B.B. (14.07.2007)
Svar:
Hei!
Mest sannsynlig er det matsøkende tårnseilere (den het tårnsvale før) du ser. De jakter gjerne i stor fart slik du beskriver. Det er særlig i litt dårligere vær at de jakter lavt over bakken. Når det er fint vær jakter de gjerne mye høyere oppe i lufta.Tore Reinsborg (17.07.2007)
Svale
Jeg har funnet en svaleunge som var falt ned fra låven. Den var liten (gapeunge) men hadde fått fjærdrakt. Jeg vet at det er vanskelig å fostre opp fugleunger, men jeg ønsket å gjøre et forsøk. Jeg har den nå på 5 døgnet og fuglen blir større og sterkere. Jeg ønsket å lese mer om "svale" på nettet og kom over flere artikler på engelske der det står at svalen er bærer av livsfarlig sykdom. Den farligste var "Hystoplasma capsulatum" en bakterie som fantes i avføring. Er det tilfelle at svaler vidrefører dette til mennesker. Finnes denne sykdommen i Norge? Jeg ble litt skremt av alt som var farlig med disse bakteriene. Jeg er normalt forsiktig med avføring. vasker meg på hender og spiser ikke med fuglen på skulderen. Er denne en "papegøyesykdom"? Det stod videre at man måtte ha på seg hansker, munnbind og briller som beskyttelse. Høres mer ut som fugleinnfluensa, men det var beskrevet som en lungesykdom. Jeg vil fortsatt hjelpe denne lille svalen, men ønsker litt tilbakemelding vedrørende dette tema med sykdom.
K. (13.07.2007)
Svar:
Hei!
Når det gjelder sykdommer, smittemåter osv, vil vi anbefale deg nettstedet under. Her vil man kunne få svar fra veterinærer på spørsmål angående dyr.
http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.Tore Reinsborg (17.07.2007)
SVALER
HVORFOR LANDER IKKE SVALENE PÅ BAKKEN
N.N (13.07.2007)
Svar:
Hei!
Svalene kan lande på bakken, men det er ganske sjelden å se. De lander sjelden på bakken, da de finner all maten i luftlagene. De fanger insekter i lufta, men vil overnatte hengende på byggverk eller i f.eks takrørskoger i innsjøer.Tore Reinsborg (17.07.2007)
Måke med sorte føtter
Da vi var i Ålesund, så jeg noen måker med sorte føtter. Hva heter de ?
N.N (16.07.2007)
Svar:
Det er bare krykkja som har svarte føtter. På engelsk heter den faktisk Black-legged Kittiwake. Les mer om arten og se bilder her http://cyberbirding.uib.no/photo/r_tridactyla_02.php og http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=222.
Frode Falkenberg (16.07.2007)
Brun, liten andfugl
Idag observerte jeg en brun andefugl med noe hvitt på vingene, den hadde ca. 12 unger og demå ha vært dykkere, da de var tildels lenge unde vann. De ble observert i Stora Lee - jeg kunne ikke se noen topp på hodet, men moren var forholdsvis liten, mindre enn stokkand) og litt pjuskete, nesten som en ungfugl. Det var garantert ikke noen lom (som det er mye av her), da nebbet og hodefasongen var typisk and. Hva i all verden kan dette ha vært? Finner ingen ting i min fuglebok som minner om denne fuglen.
C...Ø. (16.07.2007)
Svar:
Det kan høres ut som om du har sett ei siland med unger. Les mer om arten og se bilder her: http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=718 og http://www.fuglar.no/galleri/spesial/20040808.php.
Frode Falkenberg (16.07.2007)
Slippe ut en måkunge?
Vi har hatt en måkeunge fra han/hun var baby med dun på, nå har han fått fine fjær, han øver seg og er klar til å slippes.Jeg lurer på hvor jeg kan slippe ham, og om han kan alt han bør om å finne mat og slikt som måker skal? Tenkte å slippe ham der hvor jeg ser det er andre måker, noenlunde i nærheten av der hvor jeg fant ham.
T. (13.07.2007)
Svar:
Hei!
Dere bør slippe den i et fjæreområde hvor det er blottlagte mudderområder på fjære sjø, da den vil kunne ha bra tilgang på mat der. Det kan også gjerne være dyrka mark i nærheten, da den vil kunne plukke meitemark der. Antagelig vil det også være andre måker i et slikt område.Tore Reinsborg (13.07.2007)
Nattergal
Er det mulig å høre nattergal nå (13/7) ? Eller er det kun i forbindelse med parring /hekking , fram til eggene er klekket . PS.Har lyst til å ta med venner til et sted hvor det ofte tidligere år har vært opptil 12 sangere på bare et par kilometer .
S.N. (13.07.2007)
Svar:
Hei!
De fleste nattergaler slutter å synge i tiden rundt St. Hans, men uparrete hanner kan nok fortsette å synge til litt ut i juli. Så vi vil anta at det skulle være mulig å høre nattergal ja.Tore Reinsborg (13.07.2007)
Dueunger
Har funnet to små due unger, og jeg har gitt dem smuler å solsikkefrø. den ene begynner å bli litt slapp, så jeg lurer på om at de får for lite vitaminer. hva slags annen mat kan de spise for å overleve? De har begynt å få fjær, noen deler av kroppen har enda ikke fått det. F.eks: Under vingene , magen og noen plasser på halsen. Går det ann og sette dem inn i en garasje til de blir litt større, slik at ikke andre dyr tar dem? Eller er det best å la dem ligge i skogen ?
I.J. (12.07.2007)
Svar:
Hei!
Hvis du har funnet dueungene inne i skogen, er det antagelig ringdueunger. Det er nok best at de får bli i det området du fant dem. Foreldrefuglene vil antagelig ikke kunne finne dem igjen hvis du tar dem inn i f.eks en garasje.Tore Reinsborg (13.07.2007)
svarthvitfluesnapper
hei har funne nogen små foreldre-løse fugle unger ka ska me gjer ?? (-:
S. (12.07.2007)
Svar:
Hei!
Hvis det er unger av svarthvit fluesnapper du har funnet, stammer de muligens fra en fuglekasse. Hvis ungene lever og er i fuglekasse, bør du ikke foreta deg noe som helst, da foreldrefuglene nok er i nærheten. Hvis ungene er utenfor fuglekassen, har de nok forlatt reiret selv, men de vil bli tatt vare på foreldrefuglene.Tore Reinsborg (13.07.2007)
Svalerede datt ned.
Rede datt ned på stallgulvet i fra en taklampe.det var 4 unger, men det lå bare 2 i redet når jeg fant det.de rørte bare så vidt på seg når jeg tok i redet.Det hadde nok ligget der nesten et døgn. tror du foreldrene har klart å ta vekk 2 av ungene eller har det vært andre dyr å tatt dem, vi har katter? foreldrene satte seg på lampa men fløy ikke ned til redet, jeg lurer på om dem ikke klarte å se det eller om dem hadde vært der før jeg så dette. kanskje dem skjønte at dem ikke fikk gjort noe for å redde dem. det måtte jo bli et hardt slag for ungene når dem datt ned, redet var litt ødelagt. vi satte opp redet igjen, men tror nok ungene er døde nå. men foreldrene har vært inne i stallen i dag også, nå er det 2 døgn siden redet datt ned. jeg lurer på hvorfor dem kommer tilbake, dem sørger vel selvfølgelig.kan dem legge nye egg i redet nå, eller kan dem ikke få nye før til neste år igjen? dette ble mye, det var veldig trist her i går når jeg oppdaget dette. foreldrene har jo vært så flinke. håper du kan gi meg noen svar.takk så lenge.
I. (12.07.2007)
Svar:
Hei!
Svaleunger vil være et lett bytte for katter hvis reiret faller ned, og det er en opplagt mulighet for at kattene kan ha tatt to av ungene. Svalene vil ikke kunne klare å frakte vekk ungene selv. Hvis dere har fått satt tilbake reiret igjen, kan det være en liten mulighet for at de gjenværende ungene kan klare seg, og tilstedeværesle av voksenfuglene kan være en indikasjon på at de fortsatt er i live. Hvis det har gått galt, kan det godt hende at svalene legger om igjen. Det har f.eks hendt at svaler er påvist med unger i reir langt ut i september.Tore Reinsborg (12.07.2007)
Vinger som henger
Jeg sendte i går spørsmål angående en måkeunge med vinge som hang ned. I går oppdaget vi at også den andre vingen hang. Det virker ikke som noe er brukket. Har sett at den kan løfte og strekke vingene men klarer ikke å holde dem inntil kroppen. Den svømmer fint, men har jo problemer med å gå pga vingene. Den spiser litt når den blir matet, virker ikke som den vil ta maten selv,(deprimert)? Den "prater" når den blir snakket med og klappet.Jeg lurer på om dette er nerve eller muskel skade/svakhet, svakhet pga forlite næring, eventuellt salmonella. Her er 2 måsunger, den andre er helt fin og er begynt å ville fly. Har vært i kontakt med veterinær, men "fugledoktoren" er ikke tilstede før på mandag.
E.K. (11.07.2007)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig for oss å si noe sikkert om årsaken til dette, men det kan som du er inne på være muskelsvakhet.Tore Reinsborg (11.07.2007)
Svaleunger 2
kan svaleunger som har vært aleine nesten et døgn klare seg hvis foreldrene kommer tilbake?
I. (10.07.2007)
Svar:
Hei!
Det vil nok høre til unntakene at det går så lang tid uten at foreldrene kommer til reiret. Om de klarer seg vil avhenge av kondisjonen til ungene, dvs hvor godt hold de var i etter siste fôring. Tidlig i ungetida, vil de nok ikke ha klart seg i allefall.Tore Reinsborg (11.07.2007)
svaleunger
hvor lenge kan svaleunger leve uten foreldrene?
I. (10.07.2007)
Svar:
Hei!
Som for alle andre spurvefugler, er ungene helt avhengige av foreldrefuglene i reirtida. Særlig rett etter klekking, er ungene avhengig av å bli varmet av foredrefuglene, da de ikke har fått utviklet fjærdrakt ennå. Senere er de avhengig av å bli fôret regelmessig fram til utflyging. Etter utflyging blir de gradvis mer selvstendige, og på slutten av sommeren vil de klare seg selv.Tore Reinsborg (11.07.2007)