Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 32 675 til 32 699 av totalt 50 318 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl?
Hei, er det mulig for deg å se hvilken fugl dette er? Ca. 15 cm lang, hvit underside, lys brun/gråbrun overside, mørkebrune vingebånd, 3-4 cm langt, spisst nebb. Takknemlig for svar.
N.N (30.07.2015)
Svar:
Hekking
Hekker spurv og maiser 2.ganger på vår/sommer ? Evt når hekker de gang nr.2? Når kan vi gjøre ren kasssene.
K.T. (28.07.2015)
Svar:
Både meiser og gråspurv/pilfink kan ha to kull i løpet av sommeren, spurvene kanskje fler. Kassene kan renses senhøstes, oktober-november. Da er de klare til neste års hekkesesong,
Roar Solheim (28.07.2015)
hva slags fugl er dette?
Flyr i flokk på 8-10 fugler. Er stadig i morelltreet og også på en prydbuske i bedret med små sorte bær. Brystet er mye lysere brunt med masse mørkere spetter. Er sett i indre Vestfold på "våte" dager i det siste
B.T. (28.07.2015)
Svar:
Dette er en gråtrost ungfugl.
Roar Solheim (28.07.2015)
Ærfugl med nyklekkede unger 27. juli
Jeg har observert en ærfugl med nyklekkede unger i går 27.juli ved Ormdalen i Risør kommune. Jeg synes dette er veldig sent for ærfuglunger, som normalt observeres her i mai-juni, og lurer på om det kan være et kull nr 2? Ellers har ærfuglbestanden her i området gått markert tilbake gjennom de siste 5 årene, og vi observerer at blåskjell har vært nærmest utryddet her i den samme perioden. Kan det være en sammenheng her?
C.S. (28.07.2015)
Svar:
Nei, ærfuglene rekker neppe to kull i løpet av sommeren. Derimot er det nok unger fra et omlagt kull, en ærfuglhunn som har forsøkt seg på nytt selv om det var sent på året, etter å ha mistet første kull.
Roar Solheim (28.07.2015)
Islom eller annen fugl med samme sang ?
Hei
Veldig tidlig på morgenen i går hørte jeg en meget særegen fuglesang. Gjennom en app fant jeg ut at den var helt lik islom. Nå er denne ikke så vanlig og jeg vil derfor spørre om det finnes en annen fugleart med den samme spesielle jodlingen ?
L.O. (28.07.2015)
Svar:
Du har nok mer sannsynlig hørt storlom eller smålom.
Roar Solheim (28.07.2015)
Funnet en måke unge på plenna
Hva skal jeg gjøre med den?
Hva spiser de?
Hvordan skal jeg behandle den?
Jeg er også på et varmt sted er det bra eller dårlig?
Har lyst at den skal leve
Hilsen en bekymret jente i Norge.😞😧😫
M. (28.07.2015)
Svar:
Du skal egentlig ikke gjøre noen ting med slike fugleunger, for foreldrene er som regel i nærheten, og forer ungen når du går vekk.
Roar Solheim (28.07.2015)
Tårnseilerunge
Og hvor lenge er det til de er flyvedyktige? Hvor mye mat bør den få?
Den spiste meitemark, går det?
N.N (28.07.2015)
Svar:
Meitemark er kanskje litt voldsomt for en tårnseiler, som lever av insekter som de voksne fanger i lufta og presenterer til ungene som en liten "kjøtt"bolle, derfor er trolig kjøttdeig/kattemat/egg bedre. Det kan gis som en liten klump (neglestor) i gapet på ungen. Kanskje trenger den slik foring 2-4 ganger i døgnet (vet ikke sikkert hva som er behovet, en må bare prøve seg fram). Den burde kunne fly etter 1 (-2) uker.
Roar Solheim (28.07.2015)
Fugl falt ned fra takrenna
Hei fant en fuglunge på bakken i dag. Ser litt puslete ut. Hva gjør jeg med den?
N.N (28.07.2015)
Svar:
Dette er en tårnseilerunge, og den ser ikke flyvedyktig ut. Slike må enten plasseres tilbake i reiret den kom fra, eller så må en prøve å fore dem opp til de kan fly. Kjøttdeig og kokt egg kan være mulig mat til en slik, kanskje også kattemat fra boks.
Roar Solheim (28.07.2015)
Hvilken fugl er dette?
Denne fuglen ble sett på Oscarsborg i Drøbak i juli. Er dette en steinskvett ungfugl, skjærpiplerke, eller noe annet?
L.H.N. (28.07.2015)
Svar:
Dette er en ung steinskvett.
Roar Solheim (28.07.2015)
Gulspurv, linerle og svarttrost (hann)
Hei. For en god stund tilbake så tok jeg bilder av gulspurv (Emberiza citrinella, linerle og svarttrost, med 150-500mm-linsen min. Er ikke dette gulspurv, linerle og en svartrost (hann), som er gammel? Kan være jeg ikke fikk lastet opp alle bildene jeg skulle, men da kan dere vel bare si ifra hvis jeg må det. :)
A. (27.07.2015)
Svar:
Bildet som kommer opp her, er av en voksen gulspurv hann.
Roar Solheim (28.07.2015)
Hvilken fugl er dette?
Så denne skapningen i Lauglovannet i kveld. Finner ikke lignende fugl i fugleboka vår og vi lurer veldig på hvilken sort dette er. Flink dykker og veldig nysgjerrig! Den var mørk brun/svart og hadde hvite øyne.
N.N (27.07.2015)
Svar:
Dette er en kvinand hunn.
Roar Solheim (27.07.2015)
Snipe eller spove?
Er dette en spove, eller kan det være en snipe? Nebbet er litt oppoverbøyd og virker svakt rosa. Bildet er tatt ved Hafrsfjord/Rogaland nå i juli.
M. (27.07.2015)
Svar:
Dette er en lappspove, en av de større vadefuglene.
Roar Solheim (27.07.2015)
Svalerede
Når kan man fjerne et svalerede på husfasade?
T. (27.07.2015)
Svar:
Når du er sikker på at redet ikke inneholder egg eller unger. Hvis du ikke klarer å se dette inn i redet, må du følge med om svaler flyr ut og inn eller ikke. Hvis det ligger egg i redet som ruges, bør det være mulig å se svale som forlater redet hvis du kommer for nær.
Roar Solheim (27.07.2015)
Spørsmål:
Har en skjæreunge som har vært på trappa vår i 2-3 dager. Den flakser bort når vi går ut eller inn, men kommer tilbake. Den virker ikke frisk, men sitter å gaper med nebbet hele tiden. Foreldrene har vært innom, men de prøver ikke å mate den. Nå har den gjemt seg bak en kasse på trappa. Er det noe jeg kan gjøre ?
A.E. (26.07.2015)
Svar:
Det er ikke alltid lett å vite hva som er forholdene i slike tilfeller, om fuglen er syk, eller om den faktisk blir matet av sine foreldre når mennesker ikke er for nær. Du kan forsøke å sette ut mat i nærheten av den, men å fange fuglen og fore den i fangenskap, er vanligvis ikke en god løsning.
Roar Solheim (27.07.2015)
Spørsmål om artsbestemmelse på grunnlag av fjær
Hei. Jeg har funnet en fjær på en strand i nærheten av Torghatten, Brønnøysund (25/07). Jeg har prøvd å finne ut hvilken fugl dette er. jeg har sjekket alle bilder som er lagt ut men finner ikke akkurat det samme. Er det noen som kan hjelpe meg med å artsbestemme denne?
Tusen takk på forhånd. :)
Hilsen,
Brenda.
B.D. (27.07.2015)
Svar:
Dette er en håndsvingfjær fra en spove, mest sannsynlig en storspove.
Roar Solheim (27.07.2015)
Død fugl. Fuglenavn?
Kan noen hjelpe meg å finne ut hvilKen type fugl dette er?
T. (27.07.2015)
Svar:
Dette er en gråtrost som ser ut til å ha endt sitt liv på en noe uvanlig måte...
Roar Solheim (27.07.2015)
Mysteriet i (kjøttmeis)-fuglekassen
For noen dager siden tok i vi lokket av fuglekassen for å se om det var noe der. Vi hadde ikke hørt og sett liv på lenge. Der var det et sørgelig - og litt merkelig syn: En død fugleunge og fem uklekkede egg, UNDER en tilsynelatende ny reirbunn, av en helt annen type enn den som var "kastet ut" og lå på bakken under treet. Den var av ull-aktig materialet, mens det som lå oppå egg og fugleunge var av mose o.l. Ingen egg oppå der. Skjønner du hva som har skjedd?
K.L. (26.07.2015)
Svar:
Ungen ser ut til å være en meiseunge. Trolig har de fem eggene vært ubefruktet (det skjer). Den døde ungen kan være kullets minste som har dødd, mens øvrige søsken kan ha forlatt redet. Det er også mulig at det bare var denne ene ungen som klekte, men at det gikk galt. Meiser kan ha lagt ny mose oppå det gamle, forlatte reiret for å starte et nytt reir (andre fugler enn de som ga opp det første reiret).
Roar Solheim (26.07.2015)
fluesnappere
Jeg har fulgt en fluesnapper-familie i to uker. I dag forlot de redet, og jeg registrerte at moren forsatte å fange fluer og matet ungene mens de øvde seg på fly på den trygge verandaen. Men nå står redet tomt og forlatt og ungene har hoppet utfor terrasssen og ble borte... Hva er morens oppgave nå, etter så mye å gjøre med 4 barn?
S.B. (26.07.2015)
Svar:
Når ungene har begynt å finne mat selv, må de voksne fuglene spise seg opp med kroppsfett før de starter på returtrekket til tropisk Afrika.
Roar Solheim (26.07.2015)
Hva skal eg gjære med ikkje flygedyktig fugl?
Fant denne ute på gårdsplassen, med katta voktande på seg. Kva er det og kva bør eg gjære? Er usikker på om det er katta som har gjort den ikkje flygedyktig, eller om katta berre fant den. Bevegar seg litt på beina, men lite og snublete.
E. (26.07.2015)
Svar:
Dette er en gjøkunge. Den er trolig flyvedyktig, og kan da finne mat selv. Hvis den har kollidert med et vindu, trenger den ro og beskyttelse noen timer til den kommer seg. Hvis den har blitt skadet av katta (kloinnstikk), er det ikke godt å vite hvordan det går.
Roar Solheim (26.07.2015)
Hvem bor her?
Egget lå utenfor redet. Er dette skjære eller kråka? Størrelsen er ca fingerbøll
R.K. (26.07.2015)
Svar:
Lurer på om det kan være et nøtteskrikeegg.
Roar Solheim (26.07.2015)
Spørsmål:
Er det sivsanger .Har sett på Værøy NORLAND den sitter på busker sanger veldig lang i fårskellige lyder .Det var 17.06.15.jeg studerte lenge på fårskellige fugler
A.S. (26.07.2015)
Svar:
Dette er for lite informasjon til at vi kan si noe om hva du har sett...
Roar Solheim (26.07.2015)
Trostefugl
Jeg så idag en trostefugl som var ca. brunsvart på min plen. .På ene siden så jeg en liten tydelig hvit fjær. Hva for en trost kan det være , Er det evt. en hun/hanfugl?.Jeg bor i et naturområde i Indre Arna i Bergen.
A.L. (25.07.2015)
Svar:
Det høres mest ut som en ung svarttrost med en hvit fjær - noe som er ganske utbredt hos trostefugler.
Roar Solheim (26.07.2015)
Trostunge?
Hei! Jeg Fant denne i hagen i dag. Den henger litt med ene vingen, men virker relativt kvikk. Den har full fjærdrakt, men veldig "ny". Jeg hadde latt den ligge, hvis det ikke var for at vi har katt og hund, som muligens hadde funnet den. Jeg satte den tilbake ette hvert, etter å ha tatt dyrene inn. Den kan småfly litt, men ikke nevneverdig. Jeg har ikke sett tegn til foreldrene. Det begynte å regne veldig, så jeg tok den inn. Har laget et rede av ullskjerf, med kjøkkenpapir over, i et lite fuglebur. Jeg har lagt over tørkle og satt en lampe over, for varme. Men hva gjør jeg nå? Bør den settes tilbake, selv om jeg ikke ser foreldrene og det er rufsevær? Hvilken art er det? Evt hva spiser den og hvor ofte? Kan den ha bare strukket en muskel, siden vingen henger litt, men brukes? Setter umåtelig stor pris på svar.
M. (25.07.2015)
Svar:
Dette er en fullvoksen gjerdesmett, og den har kanskje hatt et ublidt møte med et vindu eller en katt. La den sitte til i morgen tidlig, og sett den så ut. Den er insektspiser, men kan kanskje hakke i seg små kakesmuler.
Roar Solheim (25.07.2015)
Også gråfluesnapper
Er dette også en gråfluesnapper (kanskje den samme?). Synes den så litt anderledes ut med en svart stripe over øyet?...
M. (25.07.2015)
Svar:
Nei, dette er en vendehals.
Roar Solheim (25.07.2015)
Trost?
nr2) Er vedlagte fugle en hunn svarttrost?
M. (25.07.2015)
Svar:
Nei, dette er en linerle, hunn eller en ungfugl.
Roar Solheim (25.07.2015)