Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 32 612 til 32 636 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Fugl tatt av katt/måltrost
Tusen takk, for svar! Jeg prøver det, vi har masse bær på rips- og solbær buskene våres. Bør den få mat nå i kveld. Jeg ga den litt vann, med bittelitt honning i. Er sukkervann bedre, evt vanlig vann?
M. (05.08.2015)
Svar:
Sukkervann behøves kun dersom en fugl er helt nedkjørt mht næringsstatus. Hvis den står på beina og spiser av seg selv, trenger den bare vanlig vann i tillegg til maten. La den få tilgang til så mye mat den orker å spise.
Roar Solheim (06.08.2015)
Artsbestemmelse på grunnlag av fuglefjør
Denne fjøra fant vi I går under et bratt flåg. Den er ca. 12,5 cm lang. Vi klarte ikke selv å bestemme hvilken fugl, og håper dere kan hjelpe oss ved hjelp av bilde av fjøra.
A.V.L.8.L. (06.08.2015)
Svar:
Dette er en stjertfjær fra ei orrhøne.
Roar Solheim (06.08.2015)
Hva er dette?
Observerte 5-6 av disse fuglene på Andøya 5. august. Kan det være måltrost?
N.N (06.08.2015)
Svar:
Nei, dette er en mindre fugl. Ser ut til å være heipiplerke.
Roar Solheim (06.08.2015)
Havørn i Aust Agder
Jeg synes det er kjempespennende at havørna er tilbake i Aust-Agder og jeg har selv sett en voksen fugl på Tromøya ved Arendal. Hvordan er næringsgrunnlaget for havørn på Sørlandet? Det er jo mye mindre fiskeressurser enn nordpå, hvor havørna er tallrik. Det blir den neppe her?
I.B. (06.08.2015)
Svar:
Ikke godt å si hvordan havørnene i Agder klarer seg mht mattilgang, men de lever også en del av fugl, ikke bare fisk. Skarvene har økt langs kysten, og det kan gi mattilfang for ørnene. Likeledes kan økning i gåsebestandene gi økt mattilbud for havørn. Om vinteren går de gjerne på åtsler etter døde dyr (slakteavfall, selvdøde eller påkjørte hjortedyr).
Roar Solheim (06.08.2015)
Ung blåmeis?
Hei, er dette en ung blåmeis?
N.N (06.08.2015)
Svar:
Ja, dette er en ung blåmeis. Ungfuglene har gult på siden av hodet. Dette blir senere hvitt.
Roar Solheim (06.08.2015)
Svart-hvit fluesnapper med sen hekking i august?
Hei
Jeg har montert to fuglekasser med et par meters avstand på garasjeveggen. Jeg mener å ha sett at fluesnapperhannen har vært inni begge kassene i løpet av sommeren med mat. Når det nå ennå i begynnelsen av august pågår mating av ungene i den ene kassen, lurer jeg på om ikke det er sent med tanke på trekket i august/september og at ungene skal greie å bli flygedyktige til da?
T.H. (04.08.2015)
Svar:
Det kan godt hende at en fluesnapper hann har fløyet inn i to kasser som henger så nær hverandre, men det er IKKE fluesnapperhekking i begge kassene - de hekker aldri så nær hverandre. Dette høres veldig sent ut, men ungene vil likevel kunne bli store nok før de skal trekke.
Roar Solheim (06.08.2015)
Rødstrupeunger
Takk for svar tidligere i dag. Men undrer meg videre jeg. ;) Hvordan kan det ha seg at fugleunger utvikler seg så forskjellig? ( jfr. at en av ungene ikke har antydning til rødt bryst)
N.N (04.08.2015)
Svar:
Har ikke noen annen forklaring enn at dette er noe en ser i naturen. Den ene ungen kan være 1-2 dager eldre enn den andre, å ha fått mer næring og har dermed utviklet seg raskere. Det er også genetiske forskjeller mellom søsken. Brunbjørnen Lefto (hann) som ble skutt i Åmli i april 1998, var fire år og veide da 140 kg. Hans kullbror Canis som ble ommerket og veid samme dag som Lefto, veide bare 70 kg, altså halvparten så mye som sin like gamle bror!
Roar Solheim (05.08.2015)
Spørsmål:
Naboen har strødd snehlegift på plenen
Fuglene forsyner seg av det. Både bråker og linærlaer spiser som bare det.
Håper ikke det er farlig for dem.
Mitt råd mot snegler er og strø godt med kalksaltpeter på hele plenen (ikke direkte på plenen men på snart smeltet snø) da renner alt det i bakken med vannet av snøsmeltingen. Man får hurtigere plen vekst, men belønning for og klippe litt oftere er grønnere og sneglefri plen! Dette har jeg gjort siden vår 2009 og det virker! Også må man ha rene ryddige linjer rundt tomten og man kan strø kalksaltpeter rundt eiendommen i sommerhalvåret, men vær obs da på at det kan bli brunt der. Men jeg synes det er verdt det. Billigere og sikkert for andre arter
N.N (05.08.2015)
Svar:
Sneglegift skal ikke være farlig for fugler, men blir fort spist dersom det blir liggende åpent synlig. Sneglegift bør derfor legges ut under en lav plate eller steinhelle hvor fuglene ikke kommer til, men bare sneglene.
Roar Solheim (05.08.2015)
Spørsmål:
Hei. De korteste skruene mine viste seg å være noen millimeter for lange, så noen av spissene ble stikkende ut litt på innsiden av den nyeste uglekassen min, helt oppe i noen av hjørnene oppunder taket. Det er maks halvannen mm som stikker ut, og kun oppe i hjørnene, hvor fuglene neppe kommer i kontakt med dem særlig ofte -- om i det hele tatt. Jeg skrudde dem ikke helt inn heller.
Burde jeg trekke ut skruene og erstatte dem med nye, kortere? Eller tåler uglene eventuelt å komme i kontakt med halvannen mm lange skruspisser en sjelden gang?
Jeg måtte skru på noen vinkelbeslag på hjørnene, siden treverket var dårlig og sprakk flere steder.
H. (05.08.2015)
Svar:
Ikke noe problem - dette takler fuglene helt fint!
Roar Solheim (05.08.2015)
Trost skadet
hei i går den 4 august fløy en trost på ruten vår, vi lot den være i fred for å se om den kom seg. Den virket pigg å frisk , men den flyr ikkemulig han har skadet vingen sin,Veldig redd når jeg kommer nær, Jeg bor i Kristiansund. Hva gjør jeg?
N.N (05.08.2015)
Svar:
Hvis du får tak i den, kan den sitte i en pappeske 1-2 dager beskyttet mot katter/skjærer, så ser du om den kommer til hektene igjen eller ikke. Troster kan spise frukt, bær og fine kakesmuler, + gi den vann i en skål.
Roar Solheim (05.08.2015)
Spørsmål:
Kan dette rypereiret være ribbet? Fugler spiser jo eggeskall når unger klekker.
K. (05.08.2015)
Svar:
Vanskelig å se om dette er skallrester fra naturlig klekking, eller om eggene er spist av noe. Ryper spiser ikke opp eggeskall etter klekking, så vidt meg bekjent.
Roar Solheim (05.08.2015)
Reir i furutre i kyststrøk.
Sett to veldig like fuglereir i sommer som jeg er nysgjerrig på. Begge bygget i kyststrøk (Kragerø og Sveio) høyt oppe i furutre med god utsikt til sjøen. Veldig fint bygget, så ut som en stor ball på avstand, cirka på størrelse med et skjærereir. Noen idé om hva det kan være?
A. (05.08.2015)
Svar:
Dette er vanskelig å vurdere, for det kan like gjerne se ut som en "heksekost" dvs en misdannelse med fortetting av furukvister, og altså ikke noe reir.
Roar Solheim (05.08.2015)
Fugl tatt av katt
Uff, jeg tok katten min på fersk gjerning med denne. Halefjærene er plukket av, den virker ellers ok. Den klarte ikke fly fra hånda mi da den prøvde. Vingene ser ikke skadet ut.. Hva gjør jeg? Er det en voksen fugl? Hva slags fugl og hva spiser den evt, hvis jeg må mate den?
M. (05.08.2015)
Svar:
Dette er en måltrost ungfugl. Forsøk å mate den med frukt/bær og kakesmuler et par dager, og se om den da er OK for å kunne fly. Katter kan dessverre lage skader med skarpe klør som kan være dødelige, men som ikke er synlige på utsiden av fuglen.
Roar Solheim (05.08.2015)
Gult oppkast under fuglebrettet
Hei
Har et fuglebrett med mye spurv og meis på. Skogsdue og ekorn er også besøk. Fant gult oppkast lignende/avføring stoff under brettet i gresset. Fjernet det først så kom det igjen dagen etterpå. Noen ide hva dette kan være?
L. (05.08.2015)
Svar:
Dette ser ut som en slimsopp som vokser på gresset, og kommer ikke fra noen fugl.
Roar Solheim (05.08.2015)
Hvordan due
Hvordan due er dette?
J.K. (05.08.2015)
Svar:
Dette er nok en eller annen tamform av bydue/brevcdue.
Roar Solheim (05.08.2015)
Mett havørn?
Hei
Er det sannsynlig at denne havørna har spist noe stort, og at det er grunnen til bulen på halsen og det åpne nebbet under flukt?
N.N (05.08.2015)
Svar:
Ja, denne fuglen har full kropose. Den har spist seg mett, og flyr kanskje for å finne et fredelig sted hvor den kan sitte i ro og fordøye maten. Alle rovfugler har slik kropose, som de fyller når de spiser. Derfor ser en lett på en rovfugl om den nettopp har spist. Nebbet er trolig åpent fordi den gir fra seg en lyd, ikke på grunn av metthet.
Roar Solheim (05.08.2015)
Kan en voksen havørn ta en baby?
Hei! Bor ved Austefjorden i Hordaland. Det er en del ørn som ofte viser seg rundt byggefeltet. Er det en mulighet for at denne kan ta en baby som er ute, feks sover middag utendørs i en vogn eller leker ute?
K. (04.08.2015)
Svar:
Nei. Absolutt ikke. Gammel overtro og feilinformasjon.
Roar Solheim (04.08.2015)
Gulspurvunger
Heia. Har tre gulspurveunger( ikke flyvedyktige ennå) som sitter tett sammen i ei buske i vår hage( oppdaget de da en katt var veldig interessert og stirret opp i treet..)Ingen av foreldre-fugler er i nærheten. Kan de være forlatt nå? De kommer fra et reir som var under vår veranda. Synes veldig synd på disse ungene., som piper masse.
E. (04.08.2015)
Svar:
Nei. Foreldrene er nok i nærheten og forer dem noen uker til.
Roar Solheim (04.08.2015)
Rødstrupeunger
Viser til forrige spørsmål. Her er bilde av den med litt rødt i seg.
N.N (04.08.2015)
Svar:
Ja, dette er også en rødstrupe ungfugl fra i sommer.
Roar Solheim (04.08.2015)
Rødstrupeunger
Har 2 unger i hagen nå. Den ene har litt rødt på brystet, den andre ikke. Handler dette om kjønn, eller er det to ulike kull? Jeg får ikke lagt ut to bilder her, så her legger jeg ut bilde av den uten rødt i seg. De lager mye lyd disse to, når de oppholder seg i hver sin del av hagen
N.N (04.08.2015)
Svar:
Dette er en ungfugl. Den får røde brystfjær snart. Den andre kan allerede ha skiftet fjær, eller det kan være en voksen fugl.
Roar Solheim (04.08.2015)
Skadet måseunge ?
Hei
En av måseungene som holder til rundt der jeg bor er kommer med "hese" lyder stort sett hele tiden... den holder til på plenen der jeg bor på kveldstid rundt 23.00 tiden pluss minus.Er det noe feil med den eller har måseunger sånn hes lyd ? Tengte kanskje om den har satt noe i halsen kanskje for andre måseunger rundt her går rundt uten å gi lyd ?
R.M. (03.08.2015)
Svar:
Måker kan lage mange ulike lyder, så det er neppe noe i veien med den.
Roar Solheim (04.08.2015)
Ørn eller falk ved Torp flyplass?
I dag skulle vi kikke på fly i farta ved Torp i Sandefjord Vestfold. Det som stjal vår oppmerksomhet var to rovfugler som sirkulerte i høyden og jaktet antageligvis. Den ene fløy nært nok til å se underkroppen. Mørk kropp med kort hale. Et hvitt område omtrent ved vingenes base, kanskje 1/3 proksimalt på vingen var hvitt. Andre kjennetegn var skrikene "hijæææ jæææ", pluss den klarte å stå stille i samme posisjon mens den flakset. Kan dere nøste opp i mysteriet? Heretter skal jeg ha kikkert på meg! På forhånd takk! Hilsen Mariann
M. (04.08.2015)
Svar:
Høres mest ut som at du har sett to musvåker.
Roar Solheim (04.08.2015)
Fjær fra hvilken fugl?
Hvilken fugl hører denne fjæra til? Tror det er storfugl/tiur.
L.H.N. (03.08.2015)
Svar:
Ja. Riktig. Dette er stjertfjær fra en tiur.
Roar Solheim (04.08.2015)
Hvilke fugl er dette?
Hei,
Jeg var på kveldstur ved Solheimstulen i Uvda/Buskerud og fikk se denne fuglen kretse og seile på vinden ved solnedgang.
Den var ganske langt unna derfor så elendige bilder.
Er det mulig å si noe om hva det kan ha vært?
S. (04.08.2015)
Svar:
Dette er en kongeørn.
Roar Solheim (04.08.2015)
Hvilken fugl?
Jeg så ikke noe svar på mitt spørsmål ang. fuglen på bildet, så jeg prøver igjen. Ca. 15 cm lang, hvit underside, brun/brungrå overside, mørkebrune vingebånd, relativt langt, spisst, litt buet nebb. Hva kan det være?
N.N (04.08.2015)
Svar:
Vanskelig bilde å vurdere ia mobiltelefon, tenkte derfor å vente med svar noen dager til jeg kan forstørre bildet på pc-skjermen hjemme.
Ved sjekking på PC viser det seg at bildet har for lav oppløselighet til å kunne forstørres. Fuglen (det jeg tror er fuglen), blir bare en uskarp gruppe pixler, som KANSKJE kan dreie seg om en vadefugl.Roar Solheim (04.08.2015)