Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 32 250 til 32 274 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl
Fant to slike fjør i Ringnesmarka i Krødsherad. Hvilken fugl er de fra?
B.N. (11.08.2015)
Svar:
Dette er stjertfjær fra en jerpe.
Roar Solheim (13.08.2015)
Vepsevåk ?
Jeg lurer på om det er en vepsevåk jeg har fotografert. Den ligner svært på bildet i fugleboka mi. Bildet er tatt i Sauherad kommune ( Telemark )3 aug då
K.J. (10.08.2015)
Svar:
Nei, dette er en musvåk.
Roar Solheim (13.08.2015)
Spurvehauk?
Jeg tok disse to bildene av den samme fuglen i Nordmarka den 9nde august. Er det mulig å avgjøre hva det kan være?
N.N (11.08.2015)
Svar:
Veldig uskarpe, men det ser ut til å dreie seg om en spurvehauk.
Roar Solheim (13.08.2015)
Er dette en Grankorsnebb?
Hei. Jeg kjørte langs en skogsbilvein her om dagen, så så jeg denne veldig fine fuglen liggende i veien. Den var desverre død, men jeg lurer på hva slags fugl det er, ettersom jeg aldri har sett den før. Jeg bor i Bamble i Telemark.
T. (12.08.2015)
Svar:
Ja, dette er en grankorsnebb hann.
Roar Solheim (13.08.2015)
Rovfugl
Er ikke sikker på hva dette er.
P.P. (12.08.2015)
Svar:
Dette er en vepsevåk.
Roar Solheim (13.08.2015)
Spettmeis, ung?
Har spettmeis på fuglebrettet, men hva er dette? En ung spettmeis?
A.O. (12.08.2015)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper.
Roar Solheim (13.08.2015)
Hva er dette?
På fuglebrettet. Ung grønnsisik? Rare farger.
A.O. (12.08.2015)
Svar:
Nei, dette er en ung jernspurv. Merk den brune fargen på vingen og de lyse flekkene på armdekkfjærene.
Roar Solheim (13.08.2015)
Skarv og kreps
Jeg har i mange år fisket kreps i et vann hvor det tidligere var overflod av disse skalldyrene. For 4, 5 år siden dukket det opp en skarv ved vannet. Siden har de blitt flere og i år er det 10 stykker her. De tre siste årene har krepsefisket blitt dårligere og dårligere og i år er det helt elendig. Det har ikke kommet flere krepsefiskere, heller tvert imot, så jeg lurer på om skarvene har skylda? Folk jeg har snakket med sier at den bare spiser fisk, noe jeg tviler på når jeg ser hva som skjer med krepsen her. Har jeg rett?
O.A.B. (10.08.2015)
Svar:
Det er ukjent for meg om storskarvene kan fange kreps i ferskvann. I større bokverk står nevnt at krepsdyr bare finnes som sjeldne rester i mageprøver fra skarv, og er som regel antatt å stamme fra mageinnhold i fisk som skarvene har spist. Kreps er ikke omtalt som byttedyr.
Roar Solheim (10.08.2015)
Felling av trær
Naboen ha felt to store bjørk. Der var det ennå masse fuglereder, unger med mor,far går nå rundt o forstår ingen ting. Burde man ikke ta hensyn til fuglelivet i trærne. I dag lure det flere katte i det fjerne. Det er Linerle, spurv og meis tror jeg. De er vel sent ute i år grunnet dårlig sommer? Man må vel ta hensyn til dette? Dette er forferdelig.
J.J. (10.08.2015)
Svar:
Jeg tror ikke det er stor sannsynlighet for at det har vært fuglereir i bjørketrærne nå så sent på sommeren. Venter man med slik trefelling til september, bør man i alle fall være sikker.
Roar Solheim (10.08.2015)
Rop fra kattuglehann tidlig i august -- normalt?
I kveld (9. august) rundt kl. 23:10 hørte jeg veldig tydelig roping fra en kattuglehann her i indre Romsdal, like ved en kattuglekasse hvor vi hadde hekkende ugler i år og i fjor. Jeg sto og hørte på ropingen i rundt et kvarter. Hannen hørtes ut til å forflytte seg lenger opp i skogen etterhvert. Et par ganger mente jeg å kunne høre svake svar fra hunnen og/eller fra unger. Det var overskyet og mildvær.
Er det normalt med såpass tidlig og tydelig roping fra kattuglehanner på disse kantene? Ropingen var den tydeligste og mest langvarige jeg har hørt her overhodet, og jeg kan ikke huske å ha hørt rop i det hele tatt så tidlig på sensommeren før. I fjor hørte jeg ingenting på sensommeren, heller ingenting på høsten eller vinteren -- enda jeg bevisst forsøkte å lytte ganske ofte. Først ganske langt uti mars i år begynte jeg å høre kattuglehanner her (kort tid etter hørte jeg også den lokale hunnen), og det var sen hekking. Paringslyder hørte jeg 5. april. Siste unge forlot denne kassa 18./19. juni i år. (Legger ved et par opptak av nevnte unge.)
https://www.youtube.com/watch?v=5jFNe6kwakA
https://www.youtube.com/watch?v=wGHBxJydy64
K. (10.08.2015)
Svar:
Kattuglene begynner å rope mer aktivt når ungene nærmer seg selvstendighet. Ungene flyr omkring og leter etter et ledig territorium, og da roper både hann og hunn for å markere at deres territorium er opptatt. Denne høstropingen når ofte et høydepunkt i midten av september.
Roar Solheim (10.08.2015)
Spørsmål:
fugl på størels med bokfink den har orange bryst svart hode og ut til stjerten
H.K. (09.08.2015)
Svar:
Høres ut til at du har sett en bjørkefink hann.
Roar Solheim (10.08.2015)
Hvilken fugl er dette?
Hei. jeg så en fugl som fløy i sirkel som ørner gjør rett ved siden av at boligfelt i Kvernevik. Den landet på taket og jeg tok et par bilder. Har gått gjennom alle Norske fugler på sidene deres men er usikker på om det er en Havhest eller ikke. Den ligner veldig på en fugl jeg så på Island da jeg var der for noen år siden. Jeg forsøkte å laste opp 3 bilder fra forskjellig vinkel men det var ikke mulig. Litt for langt vekk for min 300mm linse. Håper dette er ok.
Hilsen Kjell Tveit
K.T. (09.08.2015)
Svar:
Dette er en ungfugl av en av de store måkene, men jeg klarer ikke å se ut i fra dette bildet om det dreier seg om en svartbak eller gråmåke.
Roar Solheim (10.08.2015)
Hvilken fugl er dette?
Katta dro inn en fugl i Lakselv i Porsanger. Klarer selv ikke bedømme denne fugl
K. (09.08.2015)
Svar:
Dette er en gråspurv.
Roar Solheim (10.08.2015)
Sotsnipe?
Hei.
Så denne på Presterødkilen ved Tønsberg i dag. P.g.a. de røde bena tenke jeg først rødstilk, men syns nebbet er veldig langt. Lurer derfor på om det kan være en sotsnipe.
Ella.
N.N (09.08.2015)
Svar:
Dette er en sotsnipe - den har markant lengre nebb enn rødstilken.
Roar Solheim (10.08.2015)
Spørsmål:
Hei!
For få dager siden observerte jeg i Indre-Troms noe jeg antar er tårnseilere. Dette er 2.gangen jeg ser disse i Indre-Troms. Begge observasjonene ble gjort i tettbygd strøk, sist gang på Setermoen. De var betydelig større enn låvesvalen, mørk og fløy lynraskt nettopp som en svale.
Er det tenkbart at det ikke er tårnseilere jeg har sett?
R.P. (09.08.2015)
Svar:
Da NOF gjorde ferdig Norsk Fugleatlas (1994) var tårnseiler en sjelden fugl i Troms. Det er sannsynlig at den kan ha økt sin utbredelse nordover siden den gang pga klimaendringer, det har skjedd for flere andre arter. Derfor er det nok sannsynlig at du har sett tårnseilere i Indre Troms i sommer.
Roar Solheim (09.08.2015)
Hvilken fugl er dette ?
Hei.
Jeg lurer på hva slags fugl dette er.
Den dukket opp i hagen sammen med en flere gråspurv, grønnfink og noen bokfinker.
La merke til at stjerten var hvit, og det har jeg ikke sett på noen fugler her før ?
M. (09.08.2015)
Svar:
Dette er en bokfink, med unormale (hvite) stjertfjær. Slike hvite enkeltfjær finner en hos mange spurvefugler - det skyldes en genfeil (ikke albinisme).
Roar Solheim (09.08.2015)
Fluffy, ung måka
Hei, jeg fortsett sorger på Fluffy som gikk på tur rundt blokken min uten foreldrene. Han/hun trenger vokse litt før han har mulighet å fly. Det har vært 6 dagger nå at jeg passer på og trenger litt råd om hvordan å gjenforene med foreldrene sine. Han pipper ikke også. Er det en selv beskyttelse? Mange takk.
I.N. (09.08.2015)
Svar:
Denne måkeungfuglen er stor nok til å kunne fly, så den blir neppe gjenforent med sine foreldre. Du må bare gi den mat til den finner ut av seg selv at den vil stikke avsted.
Roar Solheim (09.08.2015)
Lyder lik Hammer mot noe trestamme, ikke hakkespett
Sto i tårnet ved Lierstranda 09.08., og hørte en lyd jeg bare har hørt på fuglelåter sendt av BBC, Internettkanal. Lyden høres som ett "klakk". eller slag, med 4-5 sec. mellomrom. Her er tett løvskog ved elveos, mot brakkvann.
K. (09.08.2015)
Svar:
Vanskelig å si hva dette kan ha vært. Høres mest ut som beskrivelse av en fugl som knepper med nebbet. Dette er vanlig varsellyd fra ugler, helst ugleunger. Ellers er det såvidt jeg vet bare stork som klaprer med nebbet, men da lager den en rask serie, nesten som langsom spettetromming. Dette er imidlertid ikke en lyd man hører i Norge.
Roar Solheim (09.08.2015)
Dompap?
Er dette dumpap? Synes den var så brun i fargen.
M. (09.08.2015)
Svar:
Ja, dette er en dompap ungfugl. Men den var uvanlig rødbrun.
Roar Solheim (09.08.2015)
Er dette en havelle hunnfugl?
Jeg lurer på om dette er en havelle hunnfugl? Fargene stemmer ikke helt med de andre bildene jeg har sett, men det er det nærmeste jeg kommer. Bildet er tatt i Hafrsfjord nær Stavanger i april i år.
M. (09.08.2015)
Svar:
Ja, dette er en havelle hunn. Den har nok startet å skifte fra vinter- til sommerdrakt.
Roar Solheim (09.08.2015)
Utsetting av Trost-unge
Hei.
For ca 2 uker siden fant vi en naken dununge på fortauet i Oslo. Vi tok den med hjem og etter mye intens omsorg og mating har den lille ungen begynt å vokse seg stor. Vi tror det er en trost.
De siste dagene har fuglen beynt å flakse mer og mer, og i dag har den hoppet ut av pappesken sin og gjort et lite forsøk på å fly.
Vi mater fuglen med en blanding av oppbløtet hvalpefor, finhakket melorm og knust, hardkokt egg.
Vi lurer på hvilken tilstand fuglen bør være i når vi setter den ut.
Må den kunne fly?
Må den kunne spise fast føde?- Maten den får nå er ganske bløt.
Er det slik at vi kan sette trosten ut i parken sammen med andre trost og trostunger, slik at den vil bli tatt vare på av flokken? Er det slik at andre troster vil hjelpe den med mating?
Legger ved et bilde som er tatt i dag.
Håper på snarlig svar, og på forhånd takk for hjelpen.
Mvh
Victoria og Øyvind
N.N (08.08.2015)
Svar:
Dette er ingen trost, men muligens en ung grønnfink. Den ser ut til å være stor nok til å kunne fly nå, men slike ungfugler blir gjerne matet av foreldrene en stund etter at de kan fly (kanskje i noen uker). Derfor kan dere ikke plutselig slippe den ut på egen hånd, men må la den få ta disse stegene selv.
Roar Solheim (09.08.2015)
krikkand
Er dette en ung krikkand? Den gjemte seg i sivet i et ferskvann.
N.N (08.08.2015)
Svar:
Det er en ung gressand, men jeg kan ikke si om det er krikk- eller stokkand - den er for liten.
Roar Solheim (09.08.2015)
Ung trostefugl?
Hei, er dette en ung trostefugl? Det var 6-7 fugler i samme område (Kvamskogen Hordaland), inklusiv en gråtrost
N.N (08.08.2015)
Svar:
Dette er en ringtrost, og trolig en ung fugl (mangler gode tegninger av ungfugler i fugleboka).
Roar Solheim (09.08.2015)
Hvilken fugl
Denne har jeg ikke sett før tror jeg. Bildet er tatt 08.08.15 i Åmot i Modum.
N.N (08.08.2015)
Svar:
Bildet er vanskelig. Den grønne fargen på vingene peker mot løvsanger, men hele kroppsformen ligner mer på en hagesanger - en kraftigere sanger. Lurer derfor på om dette kan være en ungfugl av gulsanger, men kan ikke gi deg en sikker konklusjon.
Roar Solheim (08.08.2015)
Hvilken fugl?
Hei, tenkte dette var en steinskvett da jeg tok bildet, men ble usikker når jeg ser nærmere på det - de blå feltene forvirrer. Hvilken fugl er dette?
N.N (08.08.2015)
Svar:
Dette er en ung steinskvett i ferd med å skifte drakt fra første ungfugldrakt til høstdrakt.
Roar Solheim (08.08.2015)