Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 224 til 48 248 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Knoppsvane
i ferien var vi ved fredrikstad. der slå vi et knoppsvanepar med en helt hvit unge. det har jeg aldri sett før. hvor vanlig er det. hva kommer det av
B.Ø. (27.07.2007)
Svar:
Hei!
Normalt sett skal svaneungene være grå, og helt hvite svaneunger vil følgelig være uvanlig. Albinisme forekommer rett som det er hos fuglene, og man kan ikke se bort fra at denne svaneungen er en albino. Albinisme er et utslag av manglende fargepigmenter i fjærdrakten.Tore Reinsborg (30.07.2007)
Orrfugl
Hei
Har hørt at det finnes en egen fenotyp av orrfugl på Vestlandet (Bjerkreim) som kalles for Bjerkreim orre, stemmer dette? Skal visstnok være innslag av hvite prikker
Ø.M. (26.07.2007)
Svar:
Det stemmer. Det eksisterer en del skinnlagte og utstoppede individer av orrhaner fra Rogaland, med avvikende fargemønster. De stammer fra begynnelsen av 1900-tallet, og de ble kalt for Bjerkreim-orrer. Hele ryggen og vingene var hvitaktige med mørke flekker. Jeg har sett flere slike skinn, og alle er nokså like av utseende. Derfor var nok dette en mutasjon/fargevariant som dukket opp lokalt, og hvor egenskapen ble spredt til flere individer. Det har ikke vært snakk om eller påvist slike fugler i nyere tid, så trolig har denne egenskapen forvunnet ut fra den lokale bestanden igjen.
Roar Solheim (26.07.2007)
Morten på frifot
Jeg visste at måka vår som var oppvokst i fangenskap en eller annen gang ville dra, for det var jo det som var meninga. Vi har latt Morten som vi kaller han gå mye ute, og sett han fløyet en del ganger. Men da har han alltid landet omtrent samme sted han lettet. Nå er han ca. 6 uker gammel. Da vi skulle reise bort på ferie, måtte mormor passe på han for oss. Den andre dagen Morten var på gårdsferie gikk mormor inn i 2 min mens Morten var ute alene. Da hun kom ut igjen sto han ikke der han var sett sist. Det kunne høres et skrik uten i fra som om Morten ble tatt av en hauk. Men det kan godt være noe helt annet. Ingen har sett noe til Morten siden den dagen, og vi er veldig bekymret for han. Han forsvant den 18 Juli. Bestefar har lett etter han på hele gården, men ingen tegn. Vi kom hjem fra ferie i går, og har lett litt selv også. Så lurte jeg litt på om Morten kan ha fløyet vekk fra gården deres for å prøve å finne veien hjem til oss? Eller er det helt umulig? Vi bor i en by ca 25km unna mormor og bestefar. Hva kan ha skjedd med Morten vår? Lever han? Klarer han plutselig å finne mat selv etter at vi har foret han opp i 6 uker?
Takk for hjelpen, hilsen Cindy.
C.M.A. (25.07.2007)
Svar:
Hei!
I og med at måken var ca 6 uker gammel og kunne fly, vil den nok kunne klare seg selv. Den har antagelig lagt ut på vandring og alliert seg med andre måker.Tore Reinsborg (25.07.2007)
Hvit tjeld
Sendte ett spørsmål om hvit tjeld for 5 minutter siden. Jeg oppgav en mailadresse, kan svaret sendes dit?
Kan godt sende bilder av den hvite tjelden via mail.
O.H. (25.07.2007)
Svar:
Se forrige svar. Send bilder til www.fuglevennen.no
Roar Solheim (25.07.2007)
HVIT Tjeld
Hei! Hvert år hekker tjeldfuglen hos oss, men i år er ett av avkommene merkelig.
Den er hvit!
Forstår at mutasjoner skjer i fugleverden, eller at den er albino. Mitt spørsmål er: Hvor ofte forekommer dette i naturen?
Mamma fikk sneket seg inn på den i dag, å tatt brukbare bilder av den hvite tjelden:-)
O.H. (25.07.2007)
Svar:
Hvert år blir det sett hvite (albino) individer av ulike fuglearter. Troster, linerle, og skjærer er noen av fuglene som kan bli helt eller delvis hvite. Jeg har likevel ikke hørt om helt hvite tjelder før, så hos denne arten kan det være mer sjeldent. Send gjerne bilder og historien om den hvite tjelden (hvor og når sett) til Fuglevennen, Sandgata 30B, 7012 Trondheim.
Roar Solheim (25.07.2007)
snegler
i dag så jeg bilde av en stor leopardflekkete snegle,hva slags snegle er det.Har aldri sett noe lignende
N.N (24.07.2007)
Svar:
Du har sett en snegle som kalles boasnegl (navn etter flekkmønsteret). Sammen med Iberiaskogsneglen er dette en art som har blitt fraktet hit til landet av oss mennesker. Det er planteskoler og gartnerier som er de viktigste spredningsveiene, når jord med snegleegg eksporteres sammen med plantene. Boasneglen har blitt ganske vanlig mange steder i Sør-Norge.
Roar Solheim (24.07.2007)
Hvorfor ser vi ikke due unger
I våre byparker er det mange duer, men ingen due unger. Hvor er de ?
N.N (24.07.2007)
Svar:
Hei!
Dueungene forlater ikke reiret før de er mer eller mindre selvstendige, og da vil de se omtrent ut som de andre voksne duene i parken. Reirene ligger som regel inne i bygninger i nærområdet.Tore Reinsborg (24.07.2007)
Mystisk fugl
Hei, jeg bor i Eidsvåg i Møre og Romsdal og så 3-4 fugler i dag som jeg aldri før har sett. De var på størrelse med en kråke, men litt slankere. Rødt hode, gulspraglete fjær, helt gul ned mot stjerten. Hvilken fugl er dette?
N.N (23.07.2007)
Svar:
Hei!
Vi må nok ha mer beskrivelse av fuglen for å si noe mer om hvilken art du kan ha sett. Hadde fuglen langt nebb, lange føtter, lang stjert m.m. Videre kan det være til stor hjelp hvis du nevner i hvilken naturtype du så fuglene.Tore Reinsborg (24.07.2007)
Duerede i køkkenvindue i kvistlejlighed
Vi har fjernet en nybygget duerede med et æg fra vores vindue, ned i baggården. Det ser dog ikke ud til duen kan finde sin rede. Vil den finde sit æg?
M.M. (23.07.2007)
Svar:
Hei!
Hvis dua ikke finner reiret, vil den heller ikke finne eggene.Tore Reinsborg (24.07.2007)
Ukjent fugl i hagen.
Hei, i dag kom det en fugl som jeg ikke har sett før. Den var hvit på brystet og sort på ryggen, nebbet var helt knall oransje og nokså langt, selve fuglen var vel på størrelse med en kråke.Tenkte først at det var en hettemåke, men den lignet ikke på hettemåke på noen bilder. jeg bor i Kr.Sand.
F. (23.07.2007)
Svar:
Hei!
Ut fra din beskrivelse, kan det tyde på at du har sett en tjeld. På nettstedet under kan du se bilde av en tjeld, og se om det kan stemme at det var en slik du så.
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=472Tore Reinsborg (24.07.2007)
Ned driting
Jeg syntes jeg har et stort problem med at småfuggern driter ned "alt" som er på min terasse. Det dreier seg i hovedsak om Linerle. Har dere et godt råd for å redusere dette?
K.E. (23.07.2007)
Svar:
Hei!
Hvis det hovedsakelig er linerla som gjør fra seg på terassen din, vil nok dette bare være av kort varighet. Den har sikkert hekket i nærheten, men når ungene er ute av reiret, vil de raskt forsvinne fra området. Videre trekker de ut av landet til høsten.Tore Reinsborg (24.07.2007)
Skremme vekk kråker og måker
Jeg bor i tettbebygget område på Nesodden. Kråker og måker lager et forferdelig leven om morgenen, pluss at de erter kattene våre. Kan man bruke en falsk Hubro eller noe annet for å skremme dem vekk? Jeg trenger desperat min sjønnhetssøvn!
A.K. (22.07.2007)
Svar:
Hei!
Det er antagelig ikke lurt å sette ut en falsk hubro, da en slik bare vil tiltrekke seg kråker som skal mobbe den.Tore Reinsborg (24.07.2007)
Måkeunge funnet
Fant en måkeunge midt i Sarpsborg sentrum.Den virket forlatt,ingen foreldre som jeg så rundtomkring.(Vanligvis sitter vel foreldrene og følger med)Ungen hadde garantert blitt overkjørt,da den gikk rundt ute i gata)Hva gjør jeg?Den virker utrolig frisk,og spiser oppbløta brød når den går rundt på gulvet inne.
T. (22.07.2007)
Svar:
Hei!
Det er blitt et ganske vanlig syn med måkeunger vandrende rundt inne i de større byene. Disse måkene er tydeligvis blitt vant til mennesker, og gjør ikke så mye skinnangrep som måker utenfor byene. Likevel vil nok foreldrefuglene våke over ungene og fôre de.Måkeunger kan fôres med f.eks. fiskerester og kattemat, men de er nærmest altetende.Tore Reinsborg (23.07.2007)
Raskaste og største fuglar
Eg har lest at vandreflaken er verdas raskaste fugl i stup, men kven er raskast i flukt (i Noreg/i verda? Har ein andre rekordar utanom stup og flukt?
Når det gjeld kva som er største fugl i vingespenn, blir eg litt forvirra. Les nokon stadar at det er kondoren, andre plassar står det albatross/gribb.
T. (22.07.2007)
Svar:
Hei!
Målt i vingespenn, er vandrealbatrossen og kongealbatrossen de fuglene som er størst. Disse kan oppnå et vingespenn på over 3,5 meter. Vi har ingen oversikt over maksimale flygehastigheter i flukt, men tranen har en gjennomsnittlig flygehastighet på 68 km/t.Tore Reinsborg (23.07.2007)
Havørn i Vestfold?
Hei! Bor like ved Presterødkilen fuglereservat i Tønsberg, og observerte i dag en rovfugl som ble forsøkt avskjært av måker.
Den seilte i sirkler, og sto av og til stille i lufta ved å flakse. Betydelig større enn måkene. Kom seilende rett over meg, men jeg hadde ikke tilgang til kikkert. Observerte den ca. 1/2 time.(mellom 12.30 og 13.30) Kunne ikke se noe hvitt på den. Det siste jeg så var at den stupte. Ble borte bak vegetasjon.
Kan det ha vært en havørn - eller hva ellers kan det ha vært?
R.C. (21.07.2007)
Svar:
Hei!
Ut fra din adferdsbeskrivelse av fuglen, har vi mer tro på at du kan ha sett ei fiskeørn eller en sivhauk. Havørna står i beste fall svært sjelden stille i lufta med flaksende vinger slik du beskriver.Tore Reinsborg (23.07.2007)
Storfregattfugl
Hvor mye veier storfregattfuglen??????????????????????????????
N.N (19.07.2007)
Svar:
Hei!
Storfregattfuglen veier fra 1000 gram til 1640 gram. Hunnen veier mer enn hannen. Denne arten lever hovedsaklig i Stillehavet og Det indiske hav.Tore Reinsborg (23.07.2007)
Svalepar
Hei igjen.
Holder et svalepar sammen selvom ungene er døde,vi ser bare en voksenfugl i stallen vår nå. rede datt ned der og ungene døde.Den ene voksne sitter der som rede var. hvor lang tid kan det ta for en fugl å bygge nytt rede å legge nye egg? tror du det er hunnen eller hannen som er igjen her? Takk så lenge.
I. (19.07.2007)
Svar:
Hei!
Låvesvalen bruker omtrent en uke med å ferdigstille reiret, mens taksvalen brukte gjennomsnittlig ca 10 dager på jobben. Eggene kan legges umiddelbart etter at reiret er ferdigstilt. Det er ikke godt å si om det er hannen eller hunnen som er igjen i stallen deres.Tore Reinsborg (23.07.2007)
ender på Mjøsa
Hva slags mat spiser ender på Mjøsa, altså ferskvannsender, som stokkand og lignende? Er ute etter mat som tiltrekker ender, altså noe dem lukter på avstand.
G. (19.07.2007)
Svar:
Hei!
Ender spiser forskjellig type føde, alt etter hvilken art det er snakk om. Noen ender er spesialiserte på vegetabilsk kost (f.eks. stokkand, krikkand og brunnakke), noen på ulike typer insektlarver, bløtdyr og krepsdyr (f.eks kvinand og toppand), mens andre lever nesten utelukkende av fisk (f.eks laksand og siland). Stokkanda vil trives hvis det er mye vegetasjon i strandsonen som den kan beite i, men den kan også tiltrekkes av f.eks brød og frø som de blir fôret med.Tore Reinsborg (23.07.2007)
Danmark
Hvilke plasser i Danmark finnes det mest fugler???????????????
S. (13.07.2007)
Svar:
Hei!
På nettstedet under vil du kunne søke fram og se kart over viktige fugleområder i Danmark (IBA). Det vil etter at du har søkt fram en lokalitet, følge en beskrivelse av området og hva som er sett der.
http://www.dofbasen.dk/IBA/Tore Reinsborg (18.07.2007)
SVALE
JEG HAR SETT EN SVALEART SOM JEG IKKE TIDLIGERE HAR SETT,DET SPESIELLE VAR ATT DEN IKKE HADDE STJERT (HALE)DET VAR KUNN EN TUPP DER VINGENE I BAKKANT MØTTES.FARGEN VAR SVART MED HVITE PARTIER UNDER.
T.N.S. (18.07.2007)
Svar:
Hei!
I Norge har vi tre svalearter (sandsvale, låvesvale og taksvale) som hekker. Av disse har låvesvalen en lang stjert , mens sandsvalen og taksvalen har kort stjert. Taksvalen har en blåglinsende svart overside med et hvitt felt i overgangen fra stjerten til ryggen (overgumpen) og hvit underside. Sandsvalen er gråbrun på oversiden og hvit under med et gråbrunt brystbånd. Ut fra din beskrivelse kan det tyde på at du har sett en taksvale.Tore Reinsborg (18.07.2007)
Ringmerket due på hustaket
Siden igår har det sittet en due på hustaket - på sammen plassen. Den ser ut til å være ringmerket - jeg ser kun det ene benet. Den reagerer ikke om jeg kommer ganske nær denne.Den må enten være tam eller syk.
Bør jeg gjøre noe?
K.Å.R. (18.07.2007)
Svar:
Hei!
Duer er generelt tamme fugler, og det kan godt hende det dreier seg om en brevdue. Vi vil ikke anbefale deg å foreta deg spesielle ting i forhold til denne dua.Tore Reinsborg (18.07.2007)
hvilken fugl synger med kraftig stemme
Den var meget stærk i stemmen,så den ikke, sang på flere måder men mest denne:kort kort lang, hvor den sidste går højere. Den kunne også sige som når man med baghånden glider op ad klaverts tangenter, da beguyndte den lavere. Hørte den på falster i Danmark. Tænker det er en sanger
B.B. (17.07.2007)
Svar:
Hei!
Vi må nok ha mer beskrivelse av sangen, og aller helst en beskrivelse av selve fuglen for å kunne si noe mer om artstilhørigheten. Det kan imidlertid godt tenkes at det er en sanger du har hørt.Tore Reinsborg (18.07.2007)
Spørsmål:
Hvor lenge kan kjøttmeisegg klare seg uten mor og far?
N.N (17.07.2007)
Svar:
Hei!
Et kjøttmeisegg er avhengig av at det blir holdt over terskelverdien for eggets utvikling hvis kyllingen inni skal holde seg levende. Går det ett døgn under rugetiden at det ikke blir varmet, vil kyllingen inni dø.Tore Reinsborg (18.07.2007)
Hvordan unngå eller hindre måker å lage rede på tak
Jeg bor i et borettslag i Skien. Vi har problem med at måker lager rede på taket og at ungene detter ned og dør. Da blir naturlig nok "foreldrene" aggresive og går til angrep. En lite hyggelig opplevelse. Men det største problemet er at vi ikke kan la barn leke alene ute grunnet måkenes oppførsel både under redebyggingen, klekkingen og når ungene kommer seg ut av eggene.
Finnes det metoder som ikke skader måkene men som forhindrer at de slår seg ned på taket (mellom pipe og skråtak).
Vi er engtstelige for barn og barnebarn.
mvh Birger Falch-Pedersen
B.F.P. (16.07.2007)
Svar:
Hei!
Hvis måkene er aggressive så er det et tegn på at de har levende unger i nærheten. Selv om det kan oppleves ubehagelig, vil ikke måkene gå til fysisk angrep på mennesker - de foretar kun skinnangrep.Tore Reinsborg (18.07.2007)
Fuglunge i hagen
Hei.
For to fager siden fant jeg en fuglunge i hagen min, den er så liten at den ikke har fått øyer enda, litt fjær har den sådan. Vi tok ungen inn og har hatt den i en tom isboks med noen kluter oppi, Har matet den flere ganger om dagen å det ser ut som den har det bra. Men vi har ingen tid til overs dor å passe på fuglungen i tiden framover så jeg lurer på om Du, Dere, vet om noen som har lyst og mulighet for å ta seg av ungen fram til den blir levedyktig på egenhånd?
Vi bor på Hamar i Hedmark.
M.H. (16.07.2007)
Svar:
Hei!
En fuglunge med den størrelse dere beskriver, vil ikke kunne overleve uten å bli fôret og oppbevart på et varmt sted. Det er ikke noe organisert støtteapparat som tar seg av slikt, så dere må nok finne noen privatpersoner som evt. kan ta seg av den hvis dere ikke har tid. Dere kan evt. høre med fylkeslaget til NOF i Hedmark. De har følgende nettadresse:
http://hedmark.fugler.org/Tore Reinsborg (18.07.2007)