Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 31 712 til 31 736 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hei!Har hytte i bøfjorden,møre og romsdal. Mater småfuglene, men fått ny fugl som angriper di.Den er ca dobbel størrelse av en kjøttmeis, Hvit/lysgrå over det hele.svart markert strek over øynene og svarte streker/tegninger på vingene.Nebbet er rett og spisst.Hvilken fugl kan dette være ?

N.N (21.11.2015)

Svar:

Lurer på om du kan ha en varsler på besøk, den kan jakte på både småfugler og smågnagere.

Roar Solheim (21.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hei
Jeg bor i et åkerlandskap i Stange, Hedmark. For en uke siden så jeg en fugl, som jeg ikke har sett før. Den satt i åkeren, og så ut som en spurv -men da den lettet hadde den hvite vinger. Hva kan dette være? Jeg rakk dessverre ikke ta bilde, men noen ganger skal en bare nyte øyeblikket.

M.G. (19.11.2015)

Svar:

Vanskelig å si sikkert, men det KAN hende du har sett en snøspurv, selv om vingene også har en del sort farge, men fuglen gir et veldig hvitt inntrykk.

Roar Solheim (19.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svarthodesanger i Buskbom på Riska

Heisann.

I en alder av 55 er det skjelden å se fugl du aldri før har sett. Det gjorde jeg i går gjennom stuevinduet. 100% sikker observasjon av svarthodesanger satt inne i buskbonbusken vår. Litt mer oppblåst fjærdrakt og derav litt større enn bilder og beskrivelser, men veldig karakteristisk.

Skjelden eller mer og mer vanlig hos oss?

S.S.P. (19.11.2015)

Svar:

Dette dreier seg nok dessverre om en feiltolkning. Svarthodesangeren er ikke en art som dukker opp på våre breddegrader, og på denne tiden av året har nok Middelhavsbestanden trukket mot sør forlengst. Så uvanlige observasjoner kan bare vurderes skikkelig når det foreligger et foto av fuglen.

Roar Solheim (19.11.2015)


#Økologi og atferd

Hakkespetter

Hvor mange hakkespettarter finnes det i Norge? Er alle revirhevdende? Kan ulike arter leve side om side i samme område? Kan man gjøre noe for å få dem til å trives i nærområdet? Takk for svar.

N.N (19.11.2015)

Svar:

Det finnes 8 spettearter i Norge. Vendehalsen er trekkfugl som lever i Afrika om vinteren, og den hakker ikke ut reirhull selv. Spettene trives der det er mye løvtrær, og særlig stående, døde løvtrær som de kan finne insektlarver i. De fleste artene foretrekker å lage reirhull i osp, så stående, store ospetrær er verdifulle. Ulike arter kan godt hekke nær hverandre.

Roar Solheim (19.11.2015)


#Økologi og atferd

Fugler innavel

Blir det innavl på fugler?
Eksempel høns/ knoppsvane

A.M. (19.11.2015)

Svar:

Hvis det er små bestander, så kan fugl også rammes av inavl.

Roar Solheim (19.11.2015)


#Diverse

dyp?

hva vil det si når noe er 30cm dyp??

N.N (18.11.2015)

Svar:

Dette er ikke et fuglespørsmål, mer et definisjonsspørsmål, og det bør rettes til andre...

Roar Solheim (19.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjernebiter

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en kjernebiter? Bildet er tatt på Nesøya. Den satt i en stor bjørk. Beklager dårlig bilde.

K. (19.11.2015)

Svar:

Ja, dette er en kjernebiter hann.

Roar Solheim (19.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglesang Bornholm

Denne fuglen sang med jevne mellomrom hele dagen, hver dag, i en tett stor hage nord på Bornholm første uke i juli 2015.Jeg fikk gjort opptak med mobilen, lyden er her forsterket. Den var sky. Satt oftest høyt. Så snart jeg kom nærmere enn ca 40 m ble den helt stille en lang stund.I små glimt ga den et gulaktig inntrykk.Lydfil vedlagt.

T.H. (18.11.2015)

Svar:

Lydfiler kommer dessverre ikke med til denne siden. Forsøk å sende med som e-post vedlegg direkte til meg som svarer, så kanskje jeg kan klare å finne ut av det.

Roar Solheim (18.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hei, jeg så nettopp en fugl jeg ikke har sett før, men dessverre bare noen få sekunder, så jeg rakk ikke å ta bilde. Ca. 30 cm lang, typisk hakkespettfasong, nokså langt, spisst nebb, litt buet, så vidt jeg husker. Grå på hodet og ryggen, grønnaktig på vingen. Jeg tenkte på gråspett, men denne hadde ikke noe rødt på hodet, og var heller ikke veldig tydelig mosegrønn sånn som gråspetten blir beskrevet. Hvilken fugl kan det være?

N.N (18.11.2015)

Svar:

Gråspett hunn mangler helt rødt, så det er nok det beste alternativet.

Roar Solheim (18.11.2015)


#Diverse

Kjernebiter

Bilde vedlagt spørsmålet

Eg har observert og notert fugleartar på foringsplassen her på Blindheim, indre del av Ålesund, sidan mars 1994. I dag, 19.11.2015 dukka Kjernebiter opp for første gang. "Fuglene i Farger" 1969 opplyser at den om vinteren blir sett ganske ofte i det sørlegaste av landet. At den dukkar opp her i Midt-Norge, er det uvanleg eller ei registrert utviding av kjerneområdet?

P.U. (18.11.2015)

Svar:

Kjernebiteren har ekspandert de siste tiårene, og påtreffes nå helt nord i Nordland. Dette tror vi skyldes god tilgang på solsikkefrø under vinterforing.

Roar Solheim (18.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattravn?

Jeg hørte og så en halvstor fugl som fløy over tretoppene i Tømmerdalen i Trondheim, i skumringen igår. 17/11. Den lagde en høy og dirrende lyd som et brrrrr av et treinstrument. Hva kan dette være? Fuglelydboka jeg har, får meg til å tro at det var en nattravn, men det virker rart.

H.K.H. (18.11.2015)

Svar:

Det er neppe nattravn, først fordi de har trukket sydover forlengst, dernest fordi de bare lager denne lyden i parringstiden på sommeren. men jeg kan dessverre ikke komme med noen gode forslag til hva du kan ha hørt.

Roar Solheim (18.11.2015)


#Diverse

ISBJØRN

Hvordan fungerer respirasjons systemet hos bjørner?

N. (18.11.2015)

Svar:

Dette må du spørre en fysiolog om - ikke fuglefolk.

Roar Solheim (18.11.2015)


#Diverse

Kråke som kjæledyr

Ok, dere har sikkert svart disse spørsmålene ganske mye, men eg finner ikkje svaret eg trenger noe sted
Eg lurer på om eg kan ha ein kråke som kjæledyr, eg spør om dette fordi eg har veldig lyst på ein men eg veit at dei er ville dyr men viss me kan skyte dei så kvifor kan me ikkje gi dei kjærligheit og ein fin plass å bo?

P. (18.11.2015)

Svar:

I utgangspunktet er det er ikke lov å ha ville fugler og dyr i fangenskap i Norge. Men det er visse unntak. Reglene for dette finnes i loven i noe som heter "Forskrift for hold av vilt i fangenskap".
Men du kommer med en veldig klok uttalelse når du lurer på hvorfor det lov å skyte dem og ikke gi dem kjærlighet!!

En kråke ville lett la seg temme hvis den tas inn som unge. Men å ha en tam fugl er et stort ansvar og den ville fort blitt avhengig av deg. Derfor måtte den ha daglig tilsyn og det ville vært vanskelig å reise bort på ferier og lignende. En tam kråke som blir alene ville da oppsøkt andre folk og den kan ta seg inn gjennom åpne vindu, stjele mat fra bordet til folk osv. Med andre ord ville sannsynligvis en tam kråke ikke blitt så populær hos dine naboer. Derfor er det beste å gi dyr og fugler kjærlighet ved å la dem være i fred i naturen og gå ut dit og nyte syne av deres naturlige liv.

Morten Ree (18.11.2015)


#Diverse

fugl

hei. jeg har lyst til og ta noen fine bilder av rovfugler som for eks ugler, falker, ørner og hauker og lurer på hvor det er mest sannsynlig og finne så mange som mulig av rovfugler. hvilken type skog?hvordan jeg kan få lokket dem nærme? kanskje ikke riktig plass og spør om dette men jeg fant ingen andre plasser.

N.N (17.11.2015)

Svar:

Her kan det nok ikke gis noen korte råd, annet enn å anbefale deg å besøke Falsterbo på sydspissen av Sverige i september-oktober. Da trekker mange rovfugler forbi, og det er mulig å fotografere dem i flukt.

Roar Solheim (18.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Det bor to slike i Melsomvik. Hvilken art? Beklager dårlig bilde.

H. (17.11.2015)

Svar:

Dette er en lomvi.

Roar Solheim (18.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en sjøorre?

Bildet er tatt på Færøyene i aug/sept. 2015.

B.L. (17.11.2015)

Svar:

Nei, dette må være en ærfugl hann i overgangsdrakt.

Roar Solheim (17.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stork?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen observerte jeg i Akerselva rett nedenfor Nydalen i går. Lurer veldig på hva slags fugl det er.. Noen som kan hjelpe?

C.J. (17.11.2015)

Svar:

Dette er en gråhegre på fisketur.

Morten Ree (17.11.2015)


#Økologi og atferd

Hvorfor gjør fuglene sånn?

Bilde vedlagt spørsmålet

I dag gikk jeg forbi Lille Lungegårdsvann i Bergen midt på dagen. Det blåste veldig, og det regnet. Nesten alle måkene hadde stilt seg opp midt i gangveien sånn som på bildet, og alle stirret samme veien. Noen fløy litt opp, men de fleste stod helt i ro. De pleier vanligvis å holde seg rundt vannkanten. Hva kan dette skyldes? Kan det ha noe med vinden å gjøre? Jeg syntes det var veldig interessant.

M. (16.11.2015)

Svar:

Dette var veldig spesielt, ja. Jeg vet ikke hva det skyldes, men det KAN være at alle stiller seg i samme retning på grunn av kraftig vind.

Roar Solheim (16.11.2015)


#Diverse

Hakkespett

Er det lov å felle trær der det bor en hakkespett?

I. (16.11.2015)

Svar:

Ikke mens spetten har reir i treet, men det er ikke noen lov mot å felle et tre med et spettehull i om vinteren. Derimot er det en sterk oppfordring til ikke å gjøre det, og å la slike trær bli stående som reirplass for hullrugende fugler.

Roar Solheim (16.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleyd om natten

Hei
Vi har blitt vekket et par netter av en rar fuglelyd. Den er ganske høy og høres nesten ut som en valp som prøver å bjeffe. Vi har sett den som en svart skygge ,ganske stor når den har fløyet ut av eiketreet vårt.
Hva slags fugl kan det være?

H.B. (16.11.2015)

Svar:

Det kan tenkes at det er en av ugleartene, men det hadde hjulpet dersom du kunne angitt hvor i landet dette er, landskap rundt huset osv. Da er det mulig å eventuelt utelukke visse arter.

Roar Solheim (16.11.2015)


#Diverse

Måse på besøk

Bilde vedlagt spørsmålet

i 2013 falt en måsebaby ned fra taket og ned på altanen min, jeg matet den og den fikk bade balje og alt den trengte. Moren var innom om natten og sjekket forholdene og hun hentet den da den var flyge klar. Nå kommer det en måse daglig her men den ser så annerledes ut så det jeg lurer på er om de skifter øyefarge når de blir voksen. Den lille tassen hadde brune øyner og den som kommer nå har helt grå

K.H. (16.11.2015)

Svar:

Ja, måkene skifter øyefarge når de blir voksne. Dette kan se ut som en gråmåke, og de får gulhvit iris som voksne.

Roar Solheim (16.11.2015)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Har hørt at hvis man lager flyhullet på kasser til småfugler helt oppunder taket, så reduserer det risikoen for røving. Er det riktig?

N.N (16.11.2015)

Svar:

Det kan jeg dessverre ikke gi deg noe sikkert svar på. Vi har ingen tester som kan underbygge dette. Hvis taket stikker langt ut, så kan det være at det er vanskeligere for f. eks. katter å ligge på taket og få labben rundt og inn i hullet. Andre patenter med netting rundt hullet fungerer også (se PDF-dokumenter av Fuglevennen på nettsiden fuglevennen.no).

Roar Solheim (16.11.2015)


#Diverse

TJUVJOEN

kan det være kiven ??

H. (15.11.2015)

Svar:

Totalt ukjent, dessverre.

Roar Solheim (16.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spettmeis med flekker på rygg og hode

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Har lagt merke til denne spettmeisen, da den har røde/rustrøde/brune flekker på rygg og på hodet. Finner ikke bilder av spettmeis med tilsvarende flekker.

Det sees best på bildet i midten.

Vet dere hva det kommer av? Er det mulig å si hvilken underart dette er?

N.N (15.11.2015)

Svar:

Denne fuglen har skitt i fjærdrakten på hode og nakke, så det er nok en vanlig spettmeis som er tilgriset.

Roar Solheim (15.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei igjen
Her er noen flere måker som jeg også lurer på. Spesielt de tre til venstre.
Dette bildet er også tatt i Båtsfjord 7. mars i år.

N.N (15.11.2015)

Svar:

Foran til venstre en ung gråmåke (den har mørke håndsvingfjær. Bak denne en voksen polarmåke, og til høyre for den en ung polarmåke. De er på størrelse med svartbakene til høyre i bildet.

Roar Solheim (15.11.2015)

««første 31 712 - 31 736 av 50 005 siste»»