Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 619 til 31 643 av totalt 50 026 spørsmål «forrige neste»
Skadet spurvehauk? i hagen
Hei, i går formiddag var jeg vitne til at eg Hauk på samme størrelse som en kråke sloss og drepte en voksen kråke i hagen min. Det tok den ca 30min å ta livet av den. Etter han hadde spist ble hauken værende i hagen. For å sjekke om den var skadet gikk jeg imot den etter jeg var sikker på at den hadde fått nokk mat. Den tok da lett til vingene og fløy avgårde. Jeg lot kråken bli værende i tilfelle den ville komme tilbake. Det gjorde den til omtrent samme tid, dagen etter. Nå har den blitt værende hele dagen og jeg oppdaget den i mørket nå i kveld mens jeg luftet hundene. Den fløy da til endes av hagen, og når jeg hadde fått hundene inn så så jeg at den fløy tilbake bak huset hvor kråken ligger. Det ser ut som at den skadet foten sin i slosskampen i går. Er det normal oppførsel at den blir værende rundt byttet eller er det pga skaden? Bør jeg kontakte hjelp og isåfall hvem skal jeg kontakte? Vi bor på Karmøy.
L.C.O. (27.12.2015)
Svar:
Dette er IKKE en hauk, men en vandrefalk! Sjeldent opptak i en hage! Rovfugler kommer ofte tilbake og spiser rent et bytte, så falken oppfører seg nok normalt. La den være i fred til den flyr vekk av seg selv.
Roar Solheim (28.12.2015)
Frå Norge til Hawaii
Finst der ein fugl som reiser den avstanden?
Google-søk gir ikkje svar, og d skulle vel være ein sær ein som for den avstanden og var hekta på dei tempratur forskjellane.
Men har vi ein slik fugl, eller er der historie om eit enkelt individ som har rota seg ut på ein slik omgang?
Takk, for svar,
og
God JuL!
V. (27.12.2015)
Svar:
Nei, det er ingen fugler fra Vest-Europa som flyr til Hawai i Stillehavet. Fugler fra vår del av verden flyr enten helt syd til Afrika, eller østover mot India og Sør-Asia.
Roar Solheim (27.12.2015)
Hjelp til å identifisere eksotisk fugl
Jeg trenger hjelp til å identifisere en fugl jeg så sen-sommer.
Den var på størrelse med en skogsdue, kanskje litt større.
Ekstrem gul rygg og stjert, ellers hadde mørk farge på bryst og vinger med et kanskje 5-7cm krummet nebb.
Veldig vakker fjærdrakt. fargeintensitet som en papegøye.
Ble observert i skogen nær fredrikstad sentrum.
Har aldri sett en slik fugl før. Det var et parr som ble observert. Jeg finner den ikke i noen artsbøker (kan hende jeg har oversett den).
H.W. (27.12.2015)
Svar:
Gulfargen over stjerten kan kanskje peke mot en grønnspett, og den grønne fargen kan kanskje bringe tanken mot papegøye. Men nebbet til grønnspetten er rett, ikke krumt, men jeg finner ikke noen andre forslag, dessverre.
Roar Solheim (27.12.2015)
Blåmeis i fuglekasse desember
Hei.
Tenkte å rengjøre fuglekassene mine for ny sessong. I den ene kassa var det en levende liten blåmeis. Hva bør jeg gjøre med den? Den hadde fluffet fjær og var ikke interessert i å fly når jeg åpnet kassen
N.N (27.12.2015)
Svar:
Meisene overnatter ofte i fuglekasser om vinteren, så dersom du åpnet kassa sent eller etter at det var mørkt, overrasket du fuglen på nattekvarteret. La meisen være, og rens ut kassa midt på dagen.
Roar Solheim (27.12.2015)
Grønnsisik med rosa bryst og rosa overgump.
Hva kan dette være?
Alle de andre er normale. I flokken er også en stk Gråsisik.
B.O.T. (27.12.2015)
Svar:
Vanskelig å si uten et bilde av fuglen. Det er ikke noen åpenbare arter som kan passe til din beskrivelse.
Roar Solheim (27.12.2015)
Færre fugler i neket etter kald vår?
Hei! Jeg har hørt rykter om at fuglebestanden har gått ned i år på grunn av den kalde våren. Stemmer det? Og kan det være en av årsakene til at det er færre fugler i neket / på fuglebrettet nå til jul?
K.G. (27.12.2015)
Svar:
Mengden fugler på forplassene er mer koblet til dnømengde og temperatur, enn av dårlige hekkeforhold i sommer. Når det er mildt og lite snø, finner mange fugler mat i naturen, og oppsøker ikke forplasser.
Roar Solheim (27.12.2015)
Gåsetrekk i desember?
Observerte 5 gåser som fløy i plog
sørover over Tydal, sørtrøndelag ikveld, 26.12.Vel seint?
T. (26.12.2015)
Svar:
Siden det var så få fugler, er dette enten en liten gruppe som overvintrer i området, og som flytter seg lokalt, eller noen veldig sene fugler. Kanskje er det kanadagjess, som ikke pleier å flytte langt.
Roar Solheim (27.12.2015)
Trost
Hei!
Så noen troster i dag er dette en vanlig trost, drar ikke de til sydligere strøk, Den ble oppservert på Vikhammer den spiste på sorte bær i en hekk.
T.A.H. (26.12.2015)
Svar:
Dette er en gråtrost. Både gråtroster og svarttroster kan forsøke seg på å overvintre, spesielt dersom høsten er mild og snøfri.
Roar Solheim (26.12.2015)
Trost_
Hei du. Jeg bor vest av Bergen sentrum. Er 72 år. Hobby ornitolog - dvs. er opptatt av fugler og har vært det siden guttedagene. På tur idag opplevde jeg og se en "trostefugl" jeg aldri har sett før. Den var ilag med en flokk svarttroster. Like stor, lik adferd og bevegelser. Markert hvit ring rundt halsen, hele veien og tildels ett stykke ned på rygg og bryst. Nesten som en skjære! Hvitt bånd ytterst på undersiden av vingene. Kjenner ringtrosten - det var ikke den. Tok noen bilder med mobilen - dessverre ikke så gode - men hovedinntrykket kommer frem. Om du vil se disse så send meg en e-post adr. så sender jeg disse. Hadde hvert svært int. om du kunne fuglens navn! Ha en fin dag og fortsatt god Jul.
Vennlig hilsen, Thorolf A. Braaten.
T.A.B. (26.12.2015)
Svar:
Her er dessverre ikke bildet med. Derfor litt vanskelig å vurdere om det er en svarttrost med avvikende farge (innslag av hvitt) eller noe annet du har sett. Troster med en del hvite fjær er ikke uvanlig, og de kan lett skape forvirring mht artsbestemmelse.
Roar Solheim (26.12.2015)
Stokkand og eikenøtter
Hei.
Har noen store eiketrær i hagen og bor ved sjøen. På høsten dukker det stadig opp Stokkender som spiser eikenøttene. Jeg leste at eikenøtter inneholder mye Tannin som er giftig for mennesker og dyr. Mange husdyr som forgiftes av å spise eikenøtter.
Har stokkanden utviklet en naturlig resistans mot Tanninn? Og kan Tannin evt sitte i kjøttet med tanke på jakt av stokkand?
Gunnar
G. (26.12.2015)
Svar:
Dette er neppe noe problem. Både rådyr og villsvin (og bjørner der de ha muligheten) kan proppe seg med eikenøtter når de har sjansen, uten at de får prtoblemer av dette, så stokkendene klarer skkert også å fordøye dem uten vansker.
Roar Solheim (26.12.2015)
Fuglesang om natta i desember 2015, Ila, Trondheim
Hvilken fugl er det som synger / spiller så lystig og intenst om natta i Ila i Trondheim den 25.12.2015 - iallfall fram til kl. 04.00. Dette har jeg hørt hver natt i lang tid.
O.G. (25.12.2015)
Svar:
Det lar seg vanskelig besvare uten lydopptak av sangen, eller å være på stedet og høre fuglen. Men de mest sannsynlige artene inne i by på denne tiden av året, kan være svarttrost eller rødstrupe, kanskje helst den siste.
Roar Solheim (25.12.2015)
Svaner
Hei! Er svaner nattaktive? Flyr de om natten?
O.B. (24.12.2015)
Svar:
Interessant spørsmål som jeg dessverre ikke kjenner svaret på. Vi ser jo at svaner flyr om dagen, men hvorvidt de gjør det om natta, er ikke like lett å avgjøre. Gjess kan fly når det er svakt lys, men under trekktiden vår og høst ser vi at gåseflokker som regel lander om kvelden og overnatter på land eller på vann. Det er rimelig å anta at svaner ikke er veldig forskjellige, og at også de helst flyr når det er lyst.
Roar Solheim (24.12.2015)
Ungsvane ll
Heisann :) For to uker siden var dette situasjonen vår og og eg skrev dette innlegget/spørsmålet :
"Her eg bor, rett utfor bergen, har det i vår/sommer/høst vært et knoppsvanepar som har hekket og fostret opp 4 unger. Folk i området har gitt dem mat, og de har blitt ganske så tamme. Nå ser vi at ungene forsvinner fra far og mor en etter en, noe som kanskje er naturlig nå ??!!
Men nå har den ene ungen begynt å vandre langs veiene, og har nesten blitt påkjørt ved flere anledninger. Alle vet om den, og alle "håper den klarer seg".... Eg vil gjerne vite at den klarer seg, så vi kjørte og hentet den, igjen fra midt i veien, og tok den med hjem og satte den ved sjøen der vi bor. Den har vært innom der mange ganger med familien sin, så den er ikkje på ukjent grunn. Vi veide den først (7.7 kg) og sjekket at vinger og føtter var i orden. Den virker frisk og rask. Vi gav den litt brød, det groveste vi hadde, og lot den være ved sjøen. Idag skulle vi se til den, og da hadde den flyttet seg opp på land, et stykke opp i gårdsveien fra sjøen. Vi bar den ned igjen, og den fikk litt mer mat.
Spørsmålet er, Hva er det beste å gjøre nå...??
Vi vil gjerne at den skal klare seg gjennom vinteren, men vi vil heller ikkje skade dens naturlige adferd, men den skaden er vel allerede skjedd siden den søker mot folk for å finne mat ?! etter å ha lest på nett om mating av fugl, har vi skjønt at brød er fy-fy, men hva kan vi gi som den har godt av/ikkje tar skade av. Leser at de som har ender gir hønsefor Oppdrett 2, uten skjellsand.
Mens eg sitter og skriver dette, ser eg ut på sjøen at svaneungen er på vei ut fra fjæren vår, og svømmer i retning det området der familien holdt til. Da tar det nok sikkert ikkje lang tid før den ender opp i veien igjen, på jakt etter mat :( Hva bør vi gjøre i denne situasjonen... ?
Blir veldig takknemlig for svar :)"
Eg fikk rett angående svanen, 4 timer senere var den midt i bilveien igjen, og vi har hentet den flere ganger og tatt den til sjøen igjen. Men den kom opp i veien igjen hele tiden...
Nå har vi laget et hegn i hagen til den (20-25 m2), der den har en liten dam (altfor liten egentlig) til å plaske litt i, den får mat (Oppdrett Lett og et korn/mais tilskuddsfor, litt grovbrød, og salat og gulrotrasp). Den har halm å ligge på, og vi plukker bæsj hver dag, og spyler rent annenhver dag. Svanen er strålende fornøyd, merkelig nok. Bader i dammen sin, pusser fjær, spiser og bæsjer (MYE). Eg har flere ganger tatt den til sjøen og en ferskvannsdam i nærheten, for at den skal få svømme litt ordentlig, og bade, og for å se om den vil ha friheten tilbake. Men ikkje søren, den bokstavelig talt løper etter meg hjem igjen, og rett inn i hegnet sitt, der den så roer seg...
Spørsmålet mitt er om denne fuglen noen gang vil ta tilbake friheten sin når våren kommer, eller om den er såpass "skadd" av menneskekontakt at den ikkje vil bort. Føler vi ikkje kunne gjort noe anderledes, for midt i veien kunne den ikkje være, da hadde den vært en råtnende fjærhaug nå...
Noen gode råd på veien for å få denne fuglen tilbake der den hører hjemme, ute i det fri... ??!!
Hilsen Irene
N.N (24.12.2015)
Svar:
Denne fuglen er i utgangspunktet klekket og fostret opp av et frittlevende svanepar, så derfor er det sannsynlig at den kan vite hvordan den skal eller bør oppføre seg til våren dersom den velger å lete etter et eget tilholdssted. Men det er ikke muligf å gi noe fasitsvar for hva som kommer til å skje, dessverre.
Roar Solheim (24.12.2015)
Fjellrypehønas lyd
Lager høna av fjellrype lyd. Ligner det raping som hos steggen?
O.E.R. (23.12.2015)
Svar:
Jeg vet ikke om fjellrypehøna kan lage den samme rapende/knirkende lyden som hannen (men går ut i fra at hun kan), men høna har i alle fall en mykere lokkelyd om våren.
Roar Solheim (24.12.2015)
Fuglesang i desember kl 3 om natten i Stavanger
Hei. Dette er et fenomen jeg har overhørt nesten hvert eneste år de siste årene. Jeg bor på Hundvåg i Stavanger. Fuglene synger midt på svarte natta både i desember, januar og februar. Dette gjør de om det er kaldt eller ikke. akkurat nå striregner det og blåser stikker og stein, men det er en eller flere fugler som synger i vei uansett. Og det er beksvart ute. Så det kan ikke ha med lys å gjøre. Det høres ut som trost av noe slag. Hadde det vært et engangsfenomen hadde jegtrodd fuglen var gal. Men det skjer faktisk ganske ofte.
Dette kan da ikke være normalt? Jeg er veldig spent på svaret...
G.H. (24.12.2015)
Svar:
Som regel er det rødstrupe og gjerdesmett som synger i grålysningen når det er mildt om vinteren. I gatebelysning inne i byer kan en også av og til høre svarttrost. Men slik du beskriver omstendighetene, så høres dette mer uvanlig ut. Kan dessverre ikke gi deg noen god forklaring på hvorfor dette skjer, eller hvilken art det kan være som du hører.
Roar Solheim (24.12.2015)
Nedgang i Måkebestanden?
har lagt merke til at det er veldig lite måker på sørlandet,helt siden i sommer egentli,kan ikke finne noe årsak på nett,vet dere noe om dette ? alltid vant til måkeskrik og enn ser de jo stort sett over alt langs kysten,men nå er det ganske dødt,virker merkelig.
N.N (09.11.2015)
Svar:
Vi har ikke noen gode tellinger som viser at det er spesielt færre i år enn tidligere, men generelt var det nok en dårlig hekkesesong denne sommeren for mange fugler, og antallet unger fra i sommer kan derfor ha vært lavt.
Roar Solheim (23.12.2015)
Hvilken gås?
Kan det være kanadagjess?
B.S. (05.11.2015)
Svar:
Beklager lang tid før svar. Nei, dette kan ikke være canadagjess, for det ser ut til at de har oransje føtter. De er i alle fall ikke sorte som hos canadagjess. Det dreier seg mer sannsynlig om grågjess.
Roar Solheim (23.12.2015)
Ukjent fugl på foringsplassen.
Hei,
Vi har gleden av å ha masse besök på foringsplassen vår på Flateby, Nesodden. Vi har daglig besök av gråspurv. pilfink,
kjöttmeis, blåmeis, grönnsisik, gulspurv, björkefink og flaggspett samt dompap. Vi har også flere dager sett en liten gråbrun fugl, i störrelse med spurv eller litt mindre. Den har en lysende hvit stripe på vingen. Jeg har ikke klart å se om den har röd panneflekk for å evt. kunne si at det er en gråsisik, men mener at den hvite stripen motsier dette. Vanskelig å se kanskje på denne vage beskrivelsen men kanskje du har en formening
A.M.F. (22.12.2015)
Svar:
Gråsisik har en slik lys vingestripe, så det kan nok være sannsynlig at det er denne arten du ser. Ellers litt vanskelig å se for seg hva annet det kan være.
Roar Solheim (23.12.2015)
Fugl
Har fugler ører?
A. (23.12.2015)
Svar:
Ja, men de har ikke ytre ører som oss pattedyr. Øreåpningen sitter like bak øyet, og er dekket av fjær.
Roar Solheim (23.12.2015)
Mating av fugler.
Hei i Vårt borettslag har vi i postkassen fått et infoskriv om at vi nå ikke lenger for lov til å mate fugler, noe jeg synes er veldig leit.Årsaken iflg. skrivet er at en beboier har sett en stor rotte med lang hale, og at det å mate fuglene med f.eks. solsikkefrø lokker til seg rotter. Er dette tilfelle? Kan dere si noe om dette. Jeg har matet fugler i mange år og blir gald av å se spurv,skogsduer og en sjelden gang en dompapp. Ville bli veldig takknemlig for å få info om dette. I vår lokalavis (Akershus Amtstidende)i dag har de en flott artikkel med bilde og info fra dere om dette med å mate fuglene nå til jul. Vennlig hilsen og GOD JUL fra en fuglevenn på Nesodden.
K.M.W. (23.12.2015)
Svar:
Det er dessverre noen som har panisk redsel for smågnagere, selv om de finnes rundt oss over alt. Og skogmus tas ofte for å være rotter. Fugleforing er aldri årsak til om det finnes gnagere eller ikke, men dersom det er smågnagere i et område, forsyner de seg gjerne også av fuglemat på bakken. Løsningen er å fore med mat som gir lite nedfall på bakken, som halve kokosnøtter, meiseboller, jordnøtter i metallnettrør eller talg og fett i metallnett. Unngå solsikkefrø og løs mat på fuglebrett. Halve epler og pærer kan stikkes inn på kvister oppe i trær og busker. Det spiser troster, meiser og rødstrupe, og det blir ikke tilgjengelig for smågnagere.
Roar Solheim (23.12.2015)
Spørsmål:
Hvilken fugl er dette?
M.K. (22.12.2015)
Svar:
Dette er en munk - den eneste sangeren som av og til prøver seg på å overvintre.
Roar Solheim (22.12.2015)
struts
Hva er normal levealder på en struts
N.N (22.12.2015)
Svar:
En viltlevende struts kan kanskje bli opp mot 30-40 år gammel. I fangenskap har struts blitt omkring 50 år!
Roar Solheim (22.12.2015)
Skjære
Skjæra vipper med den lange stjerten ! Jeg sitter ved frokostbordet o stadig lander skjærer på nabopipa
Vipp -- vipp -- noen raske vipp med stjerten!
Hvorfor? Et signal? Balansen?
P.A.N. (21.12.2015)
Svar:
Vanskelig å si sikkert, men det er trolig at det er en form for kropps-språk/signal til andre skjærer. Også andre fugler gjør dette, f. eks. linerler, uten at vi vet eksakt hvorfor.
Roar Solheim (22.12.2015)
Er dette en varsler?
Hei, har aldri sett denne før og lurer på om det er en varsler. Har sett den to ganger på samme sted hvor den sitter lenge og speider.
Er den sjelden i norge og om vinteren siden jeg aldri har sett den før?
N.N (22.12.2015)
Svar:
Ja, dette er en varsler. De prøver av og til å overvintre, spesielt hvis det er mildt og snøbart, men de kan klare seg selv om det er snø. De jakter smågnagere, spissmus og småfugler.
Roar Solheim (22.12.2015)
Syngende kjøttmeis
I dag, 20. des. kl. 14.00. - i Rælingen - hørte jeg kjøttmeisens typiske 2-stavelses lokke- og revirsang. Snøfritt, lavt skydekke og tåke, sterke vindkast og 8 plussgrader. Betyr kjøttmeissang på en slik dato og med slikt vær at vi har med et smule desorientert individ å gjøre - eller er ikke dette så unormalt?
N.N (20.12.2015)
Svar:
Når det er mildt om vinteren, er det flere arter som markerer territorier med sang. Kjøttmeisen er kanskje ikke den en hører så ofte før ut i januar-februar. Derimot synger både rødstrupe og gjerdesmett hele vinteren i milde perioder. Sangen høres helt i grålysningen.
Roar Solheim (21.12.2015)