Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 923 til 31 947 av totalt 50 356 spørsmål «forrige neste»
Døve duer
I Lars Saabye Christensens siste bok, Magnet, kommer han flere ganger tilbake til at duene er døve. Stemmer det?
Ellers: en knallgod bok som ga mye!
M.T. (02.01.2016)
Svar:
Nei, der er han nok helt på bærtur, dessverre! Alle fugler har utmerket hørsel.
Roar Solheim (02.01.2016)
Fugl med røde vinger
Hei.
Jeg er i Spania helt nede ved kysten i byen Alcossebre i Valensia provinsen. På morgenen 30 desember kom de en flokk duer trodde jeg og de hadde karminrøde vinger,på øversiden. En satte seg på siden av terassen vår. Den hadde nydelig rødfarge på hele oversiden av vingene. Min mann mente det måtte være due. Hodet virket litt pjuskete i fjærene. Det var gråbrunt og undersiden av fuglen var også gråbrunt. Husker ikke helt hvordan nebbet var men jeg synes ikke det var typisk deformert kanskje litt haukaktig?? De hadde litt rask flukt som due med utspredte halefjær. Har søkt på nette på duer med skjellene farger,afrikanske arter,fugler med røde vinger,men finner ikke noe som kan marsjen disse. Det var forresten en flokk med ca 10 . Synd vi ikke rakk å ta bilde.
T.B. (02.01.2016)
Svar:
Vanskelig å si sikkert hva du kan ha sett ut i fra beskrivelsen, men siden det finnes mange tam- og byduer med sterkt varierende farge, også mot brunrødt, så kan dette dreie seg om en flokk med slike.
Roar Solheim (02.01.2016)
Skadet dompap
Hei, vi fant i dag en dompap liggende utenfor verandaen. Den virker syk. Først lå den bare på siden. Vi har gitt den litt vann. Svigermor prøvde å få den til å fly, men han klarer ikke det. Er det noe vi kan gjøre for å hjelpe den? Vi har et gammelt bur av en undulat som vi hadde før. Men vi er redd at fuglen ikke skal tåle temperaturovergangen ute/ inne, og at den i tillegg vil bli traumatisert av å være i bur midlertidig til den kommer seg. Så vi har ikke turt å sette fuglen i buret. Presiserer at tanken bare var for noen timer til fuglen kommer seg litt. Kan dere vær så snill gi oss noen raske råd? Fuglen er nå ute på verandaen, da vi ikke er sikre på hvordan vi kan hjelpe den.Vi fuglen fryse ihjel ute på verandaen? Finnes det et sted man kan levere fuglen? Vi bor i Søndre Land.
F.E. (01.01.2016)
Svar:
Denne har trolig kollidert med et vindu, og trenger bare å sitte i ro en stund, kanskje opp mot noen dager. Det er ikke noe problem å ta den inn i et bur, og gi den mat og solsikkefrø. Når den virker pigg igjen, sett den da ut så den kan fly avsted.
Roar Solheim (01.01.2016)
Ugle art
Hei! Hva er verdens raskeste ugle?
N.N (01.01.2016)
Svar:
Det finnes det ingen opplysninger om i litteraturen, men antagelig er haukugla en av de raskeste.
Roar Solheim (01.01.2016)
I Sogndalsdalen, Dalavatnet
I dag så jeg, blant noen stokkender,2 andre med lysende gult bryst! Det kunne birke som de måtte holde seg i litt avstand fra stokkendene. Fikk tatt mobilbilde, men ble dessverre utydelige! Hva kunne dette væte gor fugler?
I. (01.01.2016)
Svar:
Trolig stokkender med avvikende farge, rømte tamender eller kryssninger mellom tamand og stokkand.
Roar Solheim (01.01.2016)
død due
kan duer og fugler forøvering få plutselig hjertestans?
finner ofte skadde eller døende duer i oslo ,nylig fant jeg en som nettopp var dø den satt i fult oppreist stilling som om den rett og slett bare hadde sovnet inn der den satt
H. (31.12.2015)
Svar:
Slik du beskriver fuglen, minner det mer om en fugl som har vært syk, har sittet stille og så til slutt har dødd. Det kan være sult eller sykdom. Dette skjer nokså ofte blant ville fugler. Hvorvidt fugl kan få plutselig hjertestans lik "hjerteinfarkt" som rammer oss mennesker, vet jeg ikke, men jeg tror ikke det er kjent eller dokumentert hos fugl. Men fugler kan likevel dø plutselig, av stress eller overoppheting (f. eks. hvis fugl fanges og holdes fast en tid).
Roar Solheim (31.12.2015)
hegre
Ca. 12 hegrer flyr rundt huset nå. Har aldri sett så mange på en gang. Er det vanlig at de flyr i flokk?
K. (31.12.2015)
Svar:
Det er ikke så ofte en ser dette, men gråhegrene kan overnatte på et felles sovested, og da kan du av og til se 10-15 stykker smamen i lufta (kanskje mest dersom hele flokken er skremt opp av noe fra et slikt sove/nattested). Dersom det er en hekkekoloni nær der du så fuglene, kan også dette forklare hvorfor du så flere fugler sammen.
Roar Solheim (31.12.2015)
merking av svaner
Hei kan en svane som er merket miste ringen som er satt på benet?
L.L. (31.12.2015)
Svar:
Vanligvis ikke, fordi slike metallringer er for kraftige til at en svane kan klare å åpne den. Men dersom en svane er merket med en aluminiumsring, kan denne slites ned så mye at den til slutt åpnes og faller av. Svaner og andre vannfugler merkes helst med stålringer.
Roar Solheim (31.12.2015)
Rovfugl fløy på vinduet
Fant en død våk/falk nedenfor vinterhagen, sannsynlig vis kollidert med vinduet. Den er ikke merket. Skal man varsle fra til viltnemnda?
R. (31.12.2015)
Svar:
Dette er en ung hønsehauk. Det er fint om du pakker fuglen inn i plastpose og fryser den ned. Så kan du også varsle viltnemnd eller Fylkesmannens miljøvernavdeling i fylket der du bor. Dersom noen ønsker å beholde fuglen for utstopping, må den leveres til en autorisert preparant som sender søknad til Viltfondet om tillatelse for å beholde fuglen. Den kan være av interesse i museal sammenheng også. Skriv ned funnsted og dato på en lapp og legg dette sammen med fuglen, slik at ikke disse opplysningene forsvinner.
Roar Solheim (31.12.2015)
Fuglebok
Hei! Jeg har Gyldendals store fugleguide, men ønsker meg en mer utførlig bok om alle arter som treffes i Norge som jeg kan ha som et oppslagsverk hjemme. Har du noen forslag?
O. (30.12.2015)
Svar:
Når du vil ha oversikt over alle artene som er sett i Norge (innregnet tilfeldige gjester), er det vanskelig å finne EN bestemt annen bok som dekker dette bedre.
Roar Solheim (31.12.2015)
Viper
Den 30.12.2015. så jeg en flokk med viper komme flyvende,mot sør, ca 12-15 stk. Det er første gang jeg har sett viper på denne tiden av året. Dette må vel vel høre til under sjeldenhetene?
Observasjonssted: Håvik, Karmøy ca. kl.11.30. Vær: Overskyet, stiv kuling, 9 grader celsius.
A.L.W. (31.12.2015)
Svar:
Viper trekker ikke spesielt langt, mange flyr til England, så da er nedkortingen av trekkavstanden ikke spesielt stor. Når det er mildt og snøbart hender det at en del slike kortveis-trekkere forsøker seg på å overvintre langs kysten av sør- og sv-Norge, derfor er det ikke så uventet at noen viper kan gjøre dette også. Men jeg kjenner ikke til at viper blir sett midtvinters slik som dette, så kanskje er det et nytt fenomen (?).
Roar Solheim (31.12.2015)
Hvilken spansk fugl er dette?
Denne fuglen holdt til på toppen av Mulhacen (3482 moh) helt sør i Spania. Er det en slags trost?
H.H. (30.12.2015)
Svar:
Dette er en alpejernspurv.
Roar Solheim (30.12.2015)
hvilken vader er dette?
Hvilke vadere er dette? De ble sett i Nord-Norge, utenfor Kirkenes
L.H. (30.12.2015)
Svar:
Dette er en ungfugl av lappspove. De hekker bl. a. langs Varangerfjorden.
Roar Solheim (30.12.2015)
Spurvehauk?
Jeg fant denne fuglen død under en trapp på Nord-vestlandet. Jeg lurer på om det er en spurvehauk, men er usikker på grunn av at nebbet på denne fuglen er helt blått.
L. (30.12.2015)
Svar:
Ja, dette er en ung spurvehauk.
Roar Solheim (30.12.2015)
Død fugl i hagen
Hei, fant denne død i hagen i Haugesund idag. Hvilken fugl er det? Den hadde et mindre nebb og svømmehud mellom tærne.
A.W. (30.12.2015)
Svar:
Dette er en alkekonge.
Roar Solheim (30.12.2015)
Hønsehauken i området, har fått smaken på katt.
Nå er alle i nabolaget her jeg bor, meg inkludert, lei av at kattene våre blir drept av hønsehauk. På en 5-6 mnd periode, har jeg selv mistet 4 katter, og mine naboer har mistet til sammen 6 katter. Det startet i sommer, da et hønsehauk par ble observert, med fire unger. Det var da de fleste kattedrapene ble begått. Vi bor i et lite nabolag med 5 småbruk, der de fleste hadde en eller flere katter. Nabolaget ligger landlig til. Nå i desember slo hauken til igjen, og har tatt to katter til. Dette har vokst seg til å bli en kjempekostnad, siden alle er ansvarlige katteeiere, som både kastrerer og chipper kattene våre, og det hele er både trist og trasig, for man vil jo ikke at kjæledyrene våre skal lide en slik forferdelig skjebne. Nå vil jo sikkert ornitologen si at hønsehauken ikke tar katter, og at kattene har lidd en annen skjebne, slik som tatt av rev eller lignende, men for det første har jeg enda ikke sett rev i området her, mens hønsehauken har jeg - og flere med, observert nesten daglig. Det jeg lurte på i så tilfelle var, om det er mulig å få dispensasjon til å felle hønsehaukparet som terroriserer nabolaget her, eller om det er mulig å få ødelagt hekkeplassene de har i nærområdet? Hvordan går man fram, og hvilken instans er de i så fall man skal henvende seg til. Jeg vil legge til at alle kattene som er drept er hjemmekjære katter, som alltid holdt seg til sine respektive hjem.
I.Ø. (30.12.2015)
Svar:
Det er fremdeles grunn til å stille spørsmål ved om dette faktisk kan skyldes hønsehauk. Katter er langt over vanlig byttedyrstørrelse for en hønsehauk, og i tillegg et farlig rovdyr å prøve seg på for en rovfugl som ikke er større. En kan kanskje finne et enkelteksempel, men at hønsehauk skulle ta et så stort antall katter, er såpass usannsynlig at det ikke kan tas som forklaring av at flere katter har forsvunnet, uten direkte dokumentasjon. Unge kongeørner har derimot ikke noen problemer med å forsøke seg på katter. Hva med andre mennesker som "fjerner" katter for eget forgodtbefinnende? Kan det utelukkes i dette tilfellet?
Roar Solheim (30.12.2015)
Ugle mot smågnagere
Skal sette opp uglekasse der jeg bor for å få ned bestanden av mus og lurer på hvilken/hvilke ugler jeg bør satse på å bygge kasse til?
Området det dreier seg om er i Sandefjord i Vestfold, med en god del blandingsskog og dyrket mark rundt.
G.Å. (30.12.2015)
Svar:
Det er liten grunn til å forvente at noen uglekasser vil innvirke særlig på de naturlige svigningene av smågnagerbestandene. Men du kan sette opp en uglekasse for å hjelpe uglene med reirplass, og for egen gledes skyld. I Sande ville jeg hengt opp kattuglekasser med ca 10 cm diameter på flyvehullet - da vil de passe både for kattugle og for perleugle. Kattugle er nok den mest sannsynlige kassehekkeren i Vestfold, med perleugle som en mulig art (er ikke lokalkjent nok til at jeg vet hvor vanlig den er som hekkeart i Vestfold).
Roar Solheim (30.12.2015)
Har skogshugsten skremt bort småfuglene?
Hver høst har vi pleid å henge ut hjemmelagede meiseboller i et hagetre så snart frosten kom, og da har det aldri gått lenge før småfuglene har kommet for å spise. I år hengte vi ut maten i begynnelsen av november, men til nå har vi ikke sett en eneste småfugl. Det er heller ingen aktivitet i trærne, bortsett fra noen skjærer.
Kan dette ha sammenheng med at Vegvesenet tidlig i høst hugget en bred "gate" gjennom skogen forbi huset vårt i forbindelse med bygging av ny E6, og at fuglene dermed er blitt skremt vekk? Det er fortsatt mye skog igjen, men det meste av den er et stykke unna huset.
Må vi regne med at fuglene er borte for godt, eller kan vi håpe på de vil komme tilbake etter hvert?
Eller har det skjedd noe med småfuglbestanden generelt? Det var en del fugler her i sommer, men kanskje ikke like mange som før.
O.J.S. (29.12.2015)
Svar:
Det er alltid svært vanskelig å kunne si sikkert hvorfor fugler forsvinner eller dukker opp. Spesielt forplassbesøk kan variere enormt fra år til år, og gjennom vinteren, og det kan være store lokale variasjoner også. Derfor ikke mulig å gi deg noe godt svar, dessverre. Det KAN også hende at det dukker opp flere fugler hvis vinteren blir kaldere med mer snø etter nyttår.
Roar Solheim (29.12.2015)
Spørsmål:
Hvorfor blir dompapen borte fra fuglebrettet i perioder?
N.N (29.12.2015)
Svar:
Trolig fordi det ikke dreier seg om stedfaste fugler, men dompaper som streifer omkring på matsøk om vinteren. De holder seg ikke nødvendigvis fast på EN forplass selv om den bugner av mat.
Roar Solheim (29.12.2015)
Hvilken måke?
hvilken måke er dette? er det mulig å se noe?
bilde er tatt i Presterødkilen, Tønsberg i vinter.
L.H.N. (29.12.2015)
Svar:
Nei, jeg kan ikke si sikkert hva dette er ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (29.12.2015)
spurvehauk
er denne fredet?
S.F. (28.12.2015)
Svar:
Ja, alle fugler er fredet med mindre det er fastsatt jakttidsrammer for arten (gjelder primært hønse- og andefugler).
Roar Solheim (29.12.2015)
Brunnakkeand
Mener dette er en brunnakke and, men den har en brunfarget stripe fra nebbet og oppover hodet. Har flere tidligere bilder av brunnakker hvor denne stripen er nesten hvit. Denne var ved Nedre Leirfoss og var alene og noe blant stokkendene.
F.N. (29.12.2015)
Svar:
Dette er en normalt farget brunnakke hann.
Roar Solheim (29.12.2015)
Fuglesong
Hei. Vi har tatt opp songen fra en fugl. Vi har prøvd å få se fuglen, men den flytter seg når vi nærmer oss. Stedet er Veståsen i Hallingdal. Kan dere hjelpe oss?, vi har lagt ved en lydfil
I.S. (28.12.2015)
Svar:
Dette er en trost, men sangen er ikke artstypisk. Jeg synes det minner mest om måltrost, men kan ikke si det sikkert.
Roar Solheim (28.12.2015)
hester
kan hester legge seg ned, og hvis de kan vor lenge kan de ligge.
B.R. (28.12.2015)
Svar:
Ja, hester kan ligge og hvile, men jeg aner ikke om det er en grense for hvor lenge de kan ligge nede.
Roar Solheim (28.12.2015)
Spørsmål:
Hvordan får man en vill blåmeis til å spise fra hånden?
J. (28.12.2015)
Svar:
Du må sitte stille (ta med deg en utestol) ved forplassen, med åpen hånd og legge noe ekstra godt i hånda, f. eks. knekte hasselnøttkjerner. Så må du vbare ta tida til hjelp. Det kan ta noen timer over flere dager å få dette til. Jeg hadde selv en slik tam blåmeis da jeg var like gammel som deg. Den holdt til ved skolenb jeg gikk på, og den ventet på meg at jeg skulle komme med nøttene, hver morgen! Men granmeis og svartmeis er enklere å få til å komme på hånd enn kjøttmeis og blåmeis. Blåmeisen "min" hadde allerede blitt "temmet" av skolens vaktmester.
Roar Solheim (28.12.2015)