Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 31 552 til 31 576 av totalt 49 995 spørsmål


#Økologi og atferd

Siland

Eter siland og andre sjøfugler byttet sitt under vann? Så nettopp en video av en ganske stor flokk sile der som dykket etter bytte, men ikke en emeste kom opp med fangst

S.R. (03.01.2016)

Svar:

Interessant spørsmål. Jeg vet ikke svaret, men tror at de i alle fall bringer fisk med opp til overflaten. Kanskje de kan spise småkryp under vann, men jeg tror ikke de gjør det. Kanskje var det rett og slett ikke noe å finne der du observerte dem?

Roar Solheim (03.01.2016)


#Trekkfugler

Tiligste observerte svale?

Hvor tidlig er den tidligste observer svalene Norge. Helst i Bergens ommerådet.

M.L. (03.01.2016)

Svar:

Jeg kjenner ikke tidligste dato for låvesvaleobservasjoner, men de kan ankomme omkring 15-20 april enkelte år.

Roar Solheim (03.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulhodespurv

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg ser at det er spurt om en spurv med uvanlig gult, ensfarget hode. Jeg så en slik i dag3. januar i Åsgårdstrand.Bilde vedlagt. Er dette en gulspurv?

S.M.L. (03.01.2016)

Svar:

Ja, dette er en gulspurv med avvikende kraftig gulfarget hode.

Roar Solheim (03.01.2016)


#Fuglekasser

Kvinandkasse plassering

Jeg planlegger å sette opp noen fuglekasser for kvinand og laksand i år. Hva er viktigst for plasseringen?
Bør de plasseres nær elver eller innsjøer? Hvor små dammer kan de trives i?

N.N (03.01.2016)

Svar:

Disse endene kan faktisk hekke mer enn en kilometer unna nærmeste vann, men jeg ville ikke henge dem SÅ langt vekk. Men hegn kassene 50-100 meter unna vann slik at ikke ugleunger havner i vannet dersom det skulle komme ugler som leieboere. Heng kassene 5-6 meter over bakken, helst med fri sikt og flyvebane foran kassa. Hvis den kan ses fra vannet, er det ekstra fint.

Roar Solheim (03.01.2016)


#Diverse

Veps? Bie? Humle? Geithams? Annet?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
På loftet i et hus fra 1953, Søndre Land, var det en rekke "vanlige" grå bol. Et skilte seg ut med sin enorme størrelse, ca 40x40 cm, ruglete, grått, ispedd rødt. Hva kan dette være tro

N.N (03.01.2016)

Svar:

Dette er nok en av de vanlig forekommende vepseartene i Norge (vi har et titalls arter), men det er ikke geithams fordi bolet er stort. En av de som bygger inne på loft kan oppnå enorme bol mot slutten av sommeren.

Roar Solheim (03.01.2016)


#Diverse

Meiser

Er det noen som vet hvor navnet meis kommer fra, og hva ordet eventuelt betyr?
Og hva kan være grunnen til at stjertmeis og spettmeis har fått meis i navnet, når de ikke tilhører meisefamilien?

N.N (02.01.2016)

Svar:

Jeg vet ikke hva ordet "meis" kommer fra, eller betyr, men svenskene bruker samme betegnelse ("mes"). At fugler som ligner hverandre i form og størrelse har fått samme gruppebetegnelse, selv om de ikke er i samme familie eller slekt, er vanlig fordi folk har navnsatt fuglene etter utseendelikhet, ikke dokumentert slektskap.

Roar Solheim (03.01.2016)


#Fugleforing

Sukker-holdige produkter til fugler

Ikke gi marsipan til fugler.
Den inneholder fryktelig mye sukker, særlig kjøpe-marsipan er full av raffinert sukker. Det er ikke bra for noen, hverken fugler, dyr eller mennesker.
Når fugler får for mye sukker i seg kan de få diabetes, bli overvektige,og få problemer med bukspyttkjertelen.
Mengden av glukose i kroppen vil gi diaré og urolig mage for fuglen.
Utenlandske ornitologer sier dette.

Her er i tillegg et utdrag fra boken"The Healthy Bird Cookbook" av Robin Deutsch:

Too much sugar in a bird's diet has been reported to cause severe problems in the digestive system. Like with people, diets that are high in sugar can precede diabetes. This has been reported in many cases when the bird's diet consisted of high-sugar treats and not enough healthy foods.
Because refined sugar has been heavily processed, there is little nutrient value left. Too much refined sugar can not only lead to diabetes, but it can also contribute to yeast infections, heart disorders, high cholesterol, and calcium imbalance. Too much sugar has also been linked to feather plucking, irritability, anxiety, and nervous disorder.
The best kind of sugar comes as natural sugars which are found in fruits and in sweet vegetables like corn.

N.N (02.01.2016)

Svar:

Takk for oppdatert informasjon om sukkeret.

Roar Solheim (03.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl på foringsplassen.

På fuglerestauranten vår i hagen (Flateby, Akershus) har vi registrert bokfinker flere ganger i november/desember og også nå idag. Dessuten en fugl som tydeligvis henger litt sammen med stilitsen. Den har en litt utflytende rosenröd (mot rust) flekk överst på brystet og også hodet er samme farge. Ellers er den grå/brun. Kan dette väre en rosenfink?

A.M.F. (03.01.2016)

Svar:

Nei, rosenfinkene overvintrer ikke. Beskrivelsen din passer bedre med en gråsisik hann.

Roar Solheim (03.01.2016)


#Trekkfugler

Hei.

hei. i dag såg æ 6 stk tundergås på Kiran i Roan kommune i sør-trøndelag. e det normalt at dæm e her i norge? MVH Pål Lothe

N.N (02.01.2016)

Svar:

Det hender at noen tundragjess blir sett i Norge om vinteren, men jeg vet ikke hvor vanlig eller uvanlig dette er i Trøndelag. Dersom det er snøbart, er det ikke så uventet at gjess kan holde seg langs Trøndelagskysten om vinteren. De kan fly sydover dersom det faller mye snø.

Roar Solheim (02.01.2016)


#Trekkfugler

Svarttrost

Hei. Er det vanlig med svarttrost I januar. Så flere I dag.

G.K. (02.01.2016)

Svar:

Ja, det er ganske mange svarttroster som overvintrer i Sør-Norge, spesielt nær kysten. Og dennehøsten har det stort sett vært snøbart også, noe som gjør det enda enklere for dem å klare seg.

Roar Solheim (02.01.2016)


#Økologi og atferd

Døve duer

I Lars Saabye Christensens siste bok, Magnet, kommer han flere ganger tilbake til at duene er døve. Stemmer det?
Ellers: en knallgod bok som ga mye!

M.T. (02.01.2016)

Svar:

Nei, der er han nok helt på bærtur, dessverre! Alle fugler har utmerket hørsel.

Roar Solheim (02.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl med røde vinger

Hei.
Jeg er i Spania helt nede ved kysten i byen Alcossebre i Valensia provinsen. På morgenen 30 desember kom de en flokk duer trodde jeg og de hadde karminrøde vinger,på øversiden. En satte seg på siden av terassen vår. Den hadde nydelig rødfarge på hele oversiden av vingene. Min mann mente det måtte være due. Hodet virket litt pjuskete i fjærene. Det var gråbrunt og undersiden av fuglen var også gråbrunt. Husker ikke helt hvordan nebbet var men jeg synes ikke det var typisk deformert kanskje litt haukaktig?? De hadde litt rask flukt som due med utspredte halefjær. Har søkt på nette på duer med skjellene farger,afrikanske arter,fugler med røde vinger,men finner ikke noe som kan marsjen disse. Det var forresten en flokk med ca 10 . Synd vi ikke rakk å ta bilde.

T.B. (02.01.2016)

Svar:

Vanskelig å si sikkert hva du kan ha sett ut i fra beskrivelsen, men siden det finnes mange tam- og byduer med sterkt varierende farge, også mot brunrødt, så kan dette dreie seg om en flokk med slike.

Roar Solheim (02.01.2016)


#Sykdom og skader

Skadet dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi fant i dag en dompap liggende utenfor verandaen. Den virker syk. Først lå den bare på siden. Vi har gitt den litt vann. Svigermor prøvde å få den til å fly, men han klarer ikke det. Er det noe vi kan gjøre for å hjelpe den? Vi har et gammelt bur av en undulat som vi hadde før. Men vi er redd at fuglen ikke skal tåle temperaturovergangen ute/ inne, og at den i tillegg vil bli traumatisert av å være i bur midlertidig til den kommer seg. Så vi har ikke turt å sette fuglen i buret. Presiserer at tanken bare var for noen timer til fuglen kommer seg litt. Kan dere vær så snill gi oss noen raske råd? Fuglen er nå ute på verandaen, da vi ikke er sikre på hvordan vi kan hjelpe den.Vi fuglen fryse ihjel ute på verandaen? Finnes det et sted man kan levere fuglen? Vi bor i Søndre Land.

F.E. (01.01.2016)

Svar:

Denne har trolig kollidert med et vindu, og trenger bare å sitte i ro en stund, kanskje opp mot noen dager. Det er ikke noe problem å ta den inn i et bur, og gi den mat og solsikkefrø. Når den virker pigg igjen, sett den da ut så den kan fly avsted.

Roar Solheim (01.01.2016)


#Økologi og atferd

Ugle art

Hei! Hva er verdens raskeste ugle?

N.N (01.01.2016)

Svar:

Det finnes det ingen opplysninger om i litteraturen, men antagelig er haukugla en av de raskeste.

Roar Solheim (01.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

I Sogndalsdalen, Dalavatnet

I dag så jeg, blant noen stokkender,2 andre med lysende gult bryst! Det kunne birke som de måtte holde seg i litt avstand fra stokkendene. Fikk tatt mobilbilde, men ble dessverre utydelige! Hva kunne dette væte gor fugler?

I. (01.01.2016)

Svar:

Trolig stokkender med avvikende farge, rømte tamender eller kryssninger mellom tamand og stokkand.

Roar Solheim (01.01.2016)


#Sykdom og skader

død due

kan duer og fugler forøvering få plutselig hjertestans?
finner ofte skadde eller døende duer i oslo ,nylig fant jeg en som nettopp var dø den satt i fult oppreist stilling som om den rett og slett bare hadde sovnet inn der den satt

H. (31.12.2015)

Svar:

Slik du beskriver fuglen, minner det mer om en fugl som har vært syk, har sittet stille og så til slutt har dødd. Det kan være sult eller sykdom. Dette skjer nokså ofte blant ville fugler. Hvorvidt fugl kan få plutselig hjertestans lik "hjerteinfarkt" som rammer oss mennesker, vet jeg ikke, men jeg tror ikke det er kjent eller dokumentert hos fugl. Men fugler kan likevel dø plutselig, av stress eller overoppheting (f. eks. hvis fugl fanges og holdes fast en tid).

Roar Solheim (31.12.2015)


#Økologi og atferd

hegre

Ca. 12 hegrer flyr rundt huset nå. Har aldri sett så mange på en gang. Er det vanlig at de flyr i flokk?

K. (31.12.2015)

Svar:

Det er ikke så ofte en ser dette, men gråhegrene kan overnatte på et felles sovested, og da kan du av og til se 10-15 stykker smamen i lufta (kanskje mest dersom hele flokken er skremt opp av noe fra et slikt sove/nattested). Dersom det er en hekkekoloni nær der du så fuglene, kan også dette forklare hvorfor du så flere fugler sammen.

Roar Solheim (31.12.2015)


#Ringmerker

merking av svaner

Hei kan en svane som er merket miste ringen som er satt på benet?

L.L. (31.12.2015)

Svar:

Vanligvis ikke, fordi slike metallringer er for kraftige til at en svane kan klare å åpne den. Men dersom en svane er merket med en aluminiumsring, kan denne slites ned så mye at den til slutt åpnes og faller av. Svaner og andre vannfugler merkes helst med stålringer.

Roar Solheim (31.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl fløy på vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant en død våk/falk nedenfor vinterhagen, sannsynlig vis kollidert med vinduet. Den er ikke merket. Skal man varsle fra til viltnemnda?

R. (31.12.2015)

Svar:

Dette er en ung hønsehauk. Det er fint om du pakker fuglen inn i plastpose og fryser den ned. Så kan du også varsle viltnemnd eller Fylkesmannens miljøvernavdeling i fylket der du bor. Dersom noen ønsker å beholde fuglen for utstopping, må den leveres til en autorisert preparant som sender søknad til Viltfondet om tillatelse for å beholde fuglen. Den kan være av interesse i museal sammenheng også. Skriv ned funnsted og dato på en lapp og legg dette sammen med fuglen, slik at ikke disse opplysningene forsvinner.

Roar Solheim (31.12.2015)


#Diverse

Fuglebok

Hei! Jeg har Gyldendals store fugleguide, men ønsker meg en mer utførlig bok om alle arter som treffes i Norge som jeg kan ha som et oppslagsverk hjemme. Har du noen forslag?

O. (30.12.2015)

Svar:

Når du vil ha oversikt over alle artene som er sett i Norge (innregnet tilfeldige gjester), er det vanskelig å finne EN bestemt annen bok som dekker dette bedre.

Roar Solheim (31.12.2015)


#Trekkfugler

Viper

Den 30.12.2015. så jeg en flokk med viper komme flyvende,mot sør, ca 12-15 stk. Det er første gang jeg har sett viper på denne tiden av året. Dette må vel vel høre til under sjeldenhetene?
Observasjonssted: Håvik, Karmøy ca. kl.11.30. Vær: Overskyet, stiv kuling, 9 grader celsius.

A.L.W. (31.12.2015)

Svar:

Viper trekker ikke spesielt langt, mange flyr til England, så da er nedkortingen av trekkavstanden ikke spesielt stor. Når det er mildt og snøbart hender det at en del slike kortveis-trekkere forsøker seg på å overvintre langs kysten av sør- og sv-Norge, derfor er det ikke så uventet at noen viper kan gjøre dette også. Men jeg kjenner ikke til at viper blir sett midtvinters slik som dette, så kanskje er det et nytt fenomen (?).

Roar Solheim (31.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken spansk fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen holdt til på toppen av Mulhacen (3482 moh) helt sør i Spania. Er det en slags trost?

H.H. (30.12.2015)

Svar:

Dette er en alpejernspurv.

Roar Solheim (30.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken vader er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilke vadere er dette? De ble sett i Nord-Norge, utenfor Kirkenes

L.H. (30.12.2015)

Svar:

Dette er en ungfugl av lappspove. De hekker bl. a. langs Varangerfjorden.

Roar Solheim (30.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spurvehauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant denne fuglen død under en trapp på Nord-vestlandet. Jeg lurer på om det er en spurvehauk, men er usikker på grunn av at nebbet på denne fuglen er helt blått.

L. (30.12.2015)

Svar:

Ja, dette er en ung spurvehauk.

Roar Solheim (30.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Død fugl i hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant denne død i hagen i Haugesund idag. Hvilken fugl er det? Den hadde et mindre nebb og svømmehud mellom tærne.

A.W. (30.12.2015)

Svar:

Dette er en alkekonge.

Roar Solheim (30.12.2015)

««første 31 552 - 31 576 av 49 995 siste»»