Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 31 537 til 31 561 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rosenfink igjen...:-)

Hei igjen, og takk for svar. Konglebitt er det definitivt ikke. Jeg har forsøkt å få et bilde, men sliter med det. Den har en dyp rød, stor flekk i panna og er noe svakere rød i brystet. Forøvrig minner den om en gråspurv i fjærdrakten...hunnen er helt gråbrun spraglete

G. (08.01.2016)

Svar:

Din beskrivelse passer da best på gråsisik, hannen kan bli rød i brystet, mens hunner og ungfugler er mer grå.

Roar Solheim (08.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ender som overvintrer i TRomsø

Hei. Ved Langnes Flyplass i Tromsø er det ei "grøft" med vanngjennomgang, hvor man kan se 30-40 ender som ligger der, nå på vinteren. Er dette stedfaste overvintrere? Ser ut som stokkender - men jeg får ikke sett de så nøye når jeg kjører forbi.

L.W. (08.01.2016)

Svar:

Ifølge lokale fuglefolk så dreier dette seg om mest stokkender, men det overvintrer også både stjertand og brunnakke i området. Endene overvintrer i Tromsø hver vinter.

Roar Solheim (08.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grågås

Så en flokk grågås fløy i plog sørover i dag 7 jan. Så di da vi kjørte over Tverlandsbrua ( mot Bodø). Er det normalt på denne tia på året?

S.L. (07.01.2016)

Svar:

Da er det enten en gruppe som har blitt tilbake langs kysten, eller så er det også et spørsmål om du har sett en flokk skarver og mistatt dem for gjess. Skarvene kan nemlig også fly høyt og langt inn over land, og da blir de ofte tatt for å være gjess.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål om en fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant en fjær på en skogssti og lurer på hvilken fugl den tilhører. Fjæren er ca 10cm lang og 2 cm bred.

R.A.B. (07.01.2016)

Svar:

Dette ser ut til å kunne være en fjær fra ei orrhøne.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Fugleforing

Spørsmål:

Hei har en del fuler her hos meg men d ompapp å finken får jeg ikke til å gå på automatene dem sitter bare v på bakken å spiser der... hvordan skal jeg få dem opp fra bakken fins det noen automatereller noe dere kan ambefale meg der

L.S. (07.01.2016)

Svar:

En del fugler foretrekker å spise på bakken, men det er særlig gulspurv som gjør dette. Litt underlig om dompapene ikke setter seg på forbrett eller frøautomater, for det gjør de vanligvis.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Fugleforing

Svarttrost/Rødstrupe

Hei,har ett fuglebrett med div.småfugler etc.Dette gjelder vinterhalvåret.Her kommer ett fuglepar, flere ganger pr. dag og spiser og koser seg med div, mat av alle slag,det som er underlig er at dette gjelder en Svarttrost og en Rødstrupe... Det samme paret var her i 2014/15 og no i år. Alltid i sammen ! Hva er forklaringen på dette, undrest ?

G.T. (07.01.2016)

Svar:

Begge artene holder vinterterritorier, og dermed ser du sjelden flere individer av disse artene sammen på en forplass. Særlig gjelder dette rødstruper, mens du nok kan se noen svarttroster samtidig på en forplass. Legg ut overmoden frukt til dem.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Fugleforing

Havregryn

kan småfugel spise havregryn.

K.H.L. (07.01.2016)

Svar:

Ja, det er ikke noe problem.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Trekkfugler

Grønnsisikk

Jeg har en stor flokk på brettet. Skal de ikke trekke til varmere strøk?

N.N (07.01.2016)

Svar:

Grønnsisik gjør begge deler. Noen overvintrer i Norge, mens andre flyr til de nordlige deler av kontinentet.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Diverse

Fugl

Hvilken fugl har lange bein

K. (07.01.2016)

Svar:

Det er det en mengde fugler som har, så dette kan ikke besvares - for upresist spørsmål.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Fugleforing

Hvilken type matfett til småfuglene? Hviken type havre?

Lurer på hvilken type matfett vi kan gi fuglene?

Er det Delfiafett eller Flott fett til steking av smultbakst som smultringer?

S.H.4.S.R. (06.01.2016)

Svar:

Begge deler kan brukes.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stellerand?

Så en liten mørk and med med smal liten hale som dykket i Store Lungaardsvann i Bergen idag morges. Vannet var veldig klart og det var litt is langs stranden. Trodde først det var en skilpadde når jeg så den rett ovenfra svømme under vann. Meget rask og effektiv dykker og svømmer. Den var såvidt oppe og trakk pusten før den dykket igjen.Så forsvant den inn under Strømbroen under vann før jeg fikk tatt noe bilde. Eneste den kunne ligne på i fugleleksikon var en hunn Stellerand. Er det gjort observasjoner av denne nå i Bergen. Eller er det sannsynlig at det var en annen art? Den var annerledes enn ender jeg har sett før her omkring.

O.T. (06.01.2016)

Svar:

Stellerand er lite sannsynlig i Bergen, og i særdeleshet inne i ferskvann - de holder seg mest ute langs kysten i saltvann. Derfor er det nok helst en annen dykkende vannfugl du har sett.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Økologi og atferd

Hvor er flaggspetten?

Jeg mater fugler, lager egen mat, og flaggspetten pleier å være vill etter mine kokosfettboller. Bor på landet i Nome kommune i Telemark, har alltid hatt flere flaggspetter her. Mine fuglevenner i Valdres, Røyken og her i bygda har heller ikke sett noen i år. Hva kan være årsaken?

B.H.B. (06.01.2016)

Svar:

Ikke lett å si, annet enn at flaggspettene varierer i antall, og opptrer invasjonsartet enkelte år. I vår var det veldig bra blomstring og frøsetting på gran over store deler av landet, så det kan hende at flaggspettene har mer enn nok naturlig føde å finne ute i skogene, slik at de ikke trenger å oppsøke forplasser.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Økologi og atferd

Martin Strøm

Hei,Hvilken fugl svømmer raskest under vann

M.S. (06.01.2016)

Svar:

Det tror jeg det er vanskelig å besvare, fordi veldig få arter har blitt målt. Men jeg antar at noen av pingvinene må være de raskeste, siden de er mest tilpasset et liv i vann.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Fugleforing

Fuglene ble plutselig borte fra matbrettet

Vi har hatt masse småfugler på foringsplassen vår, men nå plutselig etter jul forsvant dem? hva kan årsaken til det være? vi har ikke forandret på noe.

E. (06.01.2016)

Svar:

Det er dessverre umulig å forklare hvorfor fugler plutselig forsvinner fra en enkelt forplass (eller dukker opp igjen) - dette skjer stadig rundt omkring, men uten at det er synkront, og ikke nødvendigvis koblet til værendringer heller.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Diverse

Tur til Puerto Rico

Skal til Puerto Rico, og lurer på om noen har en fuglebok de kan anbefale.

Mvh Kristofer H. Bentz

N.N (06.01.2016)

Svar:

Ta kontakt med NOF´s butikk "Natur og Fritid" Du kan enten ringe dit, eller søke selv på deres nettsider, så får du sikkert hjelp til å finne aktuell litteratur.

Roar Solheim (06.01.2016)


#Økologi og atferd

Ærfugler ved Nøstet i Bergen

Hei, jeg har kontor på Nøstet i Bergen sentrum, med utsikt over havnen. Dette er tredje vinteren på rad hvor det er et betydelig antall ærfugl som holder til i havnebassenget utenfor TV2-huset, og utover mot Verftet. De har pleid å være her i noen uker, eller kanskje så mye som en måned, hver gang. Men jeg kan ikke huske at der har vært ærfugl her tidligere år enn vinteren 2014. Størrelsen på flokken har pleid å være minst 30 individer (litt vanskelig å anslå).

Spørsmålet er: Er det ikke normalt at ærfuglen trekker enda lengre sør enn til Bergen? Er det sjeldent at man ser ærfuglen i så store flokker nå til dags?

K.H. (05.01.2016)

Svar:

Ærfuglene samles der det er mye mat å finne, og blåskjell er ettertraktet kost. Dersom forekomsten av slike skjell har økt, kan det være en årsak til at det plutselig blir flere ærfugler å se på et sted. Ærfugler overvintrer langs hele norskekysten.

Roar Solheim (06.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rosenfink...?

Hei! Lurer på om Rosenfinken kan overvintre i Norge? Har ikke bilde av den, men den er svakt rødlilla i brystet og sterkt rødlilla på hodet frem mot øynene. Har aldri hatt besøk av den tidligere på fuglebrettet.

G. (06.01.2016)

Svar:

Nei, rosenfinken overvintrer ikke i Norge, så dette er mest sannsynlig en annen finkefugl. Sjekk bl. a. konglebit hann.

Roar Solheim (06.01.2016)


#Diverse

hvilke fiugler har jeg sett

Hvordan setter man opp en liste over hvilke fugler man har sett og som er godkjent av en eller annen instans
Sjekk for eksempel krimboken BLÅTT LYN
fra Fair Isle der alle fuglnekspertene hadde sine lister over
hva er hadde sett

A.L. (04.01.2016)

Svar:

Har ingen mulighet til å sjekke angitt bok, men fuglefolk lager enten sine egne lister ved å skrive opp navnene på de fuglene de har sett (i systematisk rekkefølge etter en fuglebok), eller de kjøper ferdige krysslister. Sjekk NOF butikken "natur og fritid" på nett - de har trolig slike lister for salg.

Roar Solheim (05.01.2016)


#Økologi og atferd

Hvorfor flyr fuglene mot solen ved soloppgang og solnedgang?

He!Jeg bor i høyden så jeg lever med fuglenes daglige rutiner og undres på dette. Et spørsmål jeg merkelig nok ikke finner svar på: Hvorfor flyr fuglene mot solen ved soloppgang og solnedgang? Håper du kan gi meg svaret! Tusen takk!☺ Monika

N.N (04.01.2016)

Svar:

Jeg mistenker at dette er et lokalt fenomen som ikke skyldes solas retning, men mer naturforhold på stedet. Det er ingen studier som har vist at fugler flyr mot sola morgen og kveld forøvrig.

Roar Solheim (05.01.2016)


#Diverse

Spørsmål:

hvordan puster rumpetroll

N.N (05.01.2016)

Svar:

... med gjeller...

Roar Solheim (05.01.2016)


#Sykdom og skader

Skadet måke

Hei! Jeg har en måke her som er reddet fra isen. Den spiser, drikker og er forholdsvis rolig. Ved høyre fot er der litt blod i fjøra, og foten vissner liksom vekk. Brannvesenet fikk den løs fra isen i går ettermiddag. Usikkert om skaden alt var der, eller om foten har vært fast i isen da den ble tatt løs. . Vingene ser ut til å være helt fine. Er der noen grunn til å holde den i live, eller bør den få slippe?

M.L. (05.01.2016)

Svar:

Hvis måke kan fly greit, så kan den fint klare seg med ett skadet ben dersom det andre er OK. Hold den gjerne i fangenskap noen dager og gi den mat og vann, og slipp den deretter løs.

Roar Solheim (05.01.2016)


#Diverse

Måke

Har nett spurt om en skadet måke jeg har her, men skulle gjerne vite hvor mye vann den bør drikke. Tilbyr fisk, reker, skiver og vann hver time, men tvinger ikke noe i den. Føler den spiser greit, men mer usikker på det med vann.

M. (05.01.2016)

Svar:

Hvis fuglen har tilgang til en bolle med vann, så vil den også avgjøre selv hvor mye den trenger å drikke.

Roar Solheim (05.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Korsnebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, lurer på hvilken av de to korsnebbene(hvis det er korsnebb) dette er? de pleier å sitte å spise konglefrø fra en granhekk i hagen. Hvordan ser jeg forskjell på dem?

J. (04.01.2016)

Svar:

Det er best å se forskjell på gran- og furukorsnebb på høyden på nebbet. Furukorsnebb har kraftigere nebb enn grankorsnebb. Dette ser ut til å være grankorsnebb. Nebbet synes godt på den øverste fuglen, men ofte er korsnebbilder langt fra så gode som disse, og da kan en ofte ikke avgjøre hvilken art som er avbildet.

Roar Solheim (04.01.2016)


#Fugleforing

Svarttrost og gråtrost

Jeg kan ikke huske at jeg har lagt merke til at gråtrosten har blitt her om vinteren. Nå har vi både svarttrost og gråtrost her, og så kommer kulda. Jeg har lagt ut villfuglblanding, meiseboller, druer, blåbær, fuglenek, og spekk. Gråtrosten er mer sky, og kommer ikke omkring husveggene slik svarttrosten gjør. Jeg vet ikke hvordan jeg best kan få lagt ut noe gråtrosten vil spise som kan gi en proteinrik erstatning for meitemark. Jeg så dem i romjulen, og de hoppet faktisk omkring og lette etter meitemark. Men nå er bakken hardfrossen.
Vennlig hilsen Turid Solberg, Bærum

T.S. (03.01.2016)

Svar:

Det beste du kan by trostene, er lett overmodne epler og pærer (og annen frukt). Del fruktene i to og sett stikk dem inn på greiner og kvister i trær og busker.

Roar Solheim (03.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slaks uglefjær er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg fant en del fjær i en gammel åpen låve. Den største fjæra er 15-16 cm. I området her finnes både kattugle og hornugle.

G.I.I. (03.01.2016)

Svar:

Dette er fjær fra en kattugle.

Roar Solheim (03.01.2016)

««første 31 537 - 31 561 av 50 005 siste»»