Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 599 til 31 623 av totalt 50 167 spørsmål «forrige neste»
Døde småfugler
Er gråsisik og grønnsisik spesielt utsatt i kulda.? Har funnet 3 døde gråsisik og 1 død grønnsisik ved foringsplassen sist uke. -17 til -20 i 14 dager nå.?
H.E.G. (22.01.2016)
Svar:
Nei, ikke mer enn andre. Kanskje de har vært syke? Salmonella er en mulig årsak, men da vil trolig flere finkefugler også dø.
Roar Solheim (22.01.2016)
Matavfall til fugler og andre dyr
Hei
Jeg har en mann som legger ut alt av matrester til dyra. Det kan være alt mulig av middagsrester, brød, frukt osv...
Vi bor i skogen, og har mye elg og rådyr rundt oss.
Jeg tror ikke dette er så bra, men det nytter ikke si noe.
Det forsvinner jo, etterhvert, men kanskje de blir dårlige av det?
N.N (22.01.2016)
Svar:
Tror ikke det er noe problem. Trolig forsvinner mye i gapet på ulike kråkefugler, som er altetere. det kan jo hende at rødreven får seg en godbit av og til, også...
Roar Solheim (22.01.2016)
Reinsdyrmat
Hei, hvordan fanger reinen mat, og hva spiser den?
L. (22.01.2016)
Svar:
Dette er ikke et fuglespørsmål.
Roar Solheim (22.01.2016)
Hvilken fugl er dette?
Observert på Askøy de 2-3 siste ukene i nærheten av fuglebrettet. Minner om svarttrost i størrelse og oppførsel, men hva er det?
K. (22.01.2016)
Svar:
Dette er en gammel svarttrost hann med mye hvitt i hodet. Dette er et fargeavvik som er ganske ofte å se hos trostefugler. Men den ser også ut til å ha veldig lyse bein, og det er mer uvanlig.
Roar Solheim (22.01.2016)
fugletelling
Jeg kan bare si at her jeg bor på Tynset har det blitt betydelig mindre fugler. Spettmeiser er helt borte. Sen og kald vår i fjor ødela mye for formeringen. Døde unger i flere kasser og reir.
G.F. (22.01.2016)
Svar:
Det er dessverre lite en kan gjøre med vanskelig vær, annet enn å håpe at neste sesong blir bedre. Mange fuglearter svinger i antall etter årenes kvalitet.
Roar Solheim (22.01.2016)
Hva er denne Anden,Ho eller Hann?
Lurer på hva kjønn denne Anden har? Den har fjørdrakt på kroppen som en Ho, men hodeform og farge på hode er som en Hann. Aldri sett en slik hybrid av to kjønn før
N.N (21.01.2016)
Svar:
Dette er en stokkand hann i overgangsdrakt. Hos mange ender har hannene en mellomdrakt med hunnlignende farge når de bytter vingefjær. Denne mellomdrakten kalles eklipsedrakt, og varer ganske kort. Egentlig kan man se på det som en "vinterdrakt" som har blitt kortet inn i varighet.
Roar Solheim (21.01.2016)
Overvintrende stær
Hei
Jeg har i flere uker observert stær i området jeg bor i Bergen (området rundt Brann Stadion). Senest i dag var det en hel flokk i et tre i gaten jeg bor. Hva lever disse av nå på vinteren? I fjor hadde vi besøk av et par stærer på foringsplassen, men dette var på våren. Er det vanlig at stær overvintrer på vestlandet?
A. (21.01.2016)
Svar:
Vet ikke sikkert hva stærene overlever på når det er snø. Dersom de er nær kysten, kan de gå i fjæra og plukke småkryp. Ellers er nok rester av bær ettertraktet. De kan også besøke forplasser.
Roar Solheim (21.01.2016)
Har en kattugle i Hagen.
Hei har en kattugle i Hagen i en tja omkring ti år gammel Fuglekasse 7-8 meter oppi et tre. Jeg vet ikke hvem som har satt opp kassen den er slitt og ser ut til at ingen har stelt den noensinne. Den er omtrent umulig å nå med stige, det blir i tillegg veldig farlig. Har du noen tips tenke jeg burde fylle på med flis. Den var årsforvirret i fjor å lokket i oktober november. Så det ble ingen unger. Den er tilbake nå. Har du noen tips? Har du også noen fototips.?
I. (20.01.2016)
Svar:
Dersom du ikke klarer å komme opp til kassa med en stige, er det ikke så mye du kan gjøre, da må du bare la den henge. Men kommer du deg opp, kan det nok være en ide å fylle på med noe ny flis.
Roar Solheim (21.01.2016)
Stillits i Trøndelag???
Hei. Bor i Bjugn kommune i Trøndelag. Observerte en eller to stk Stillits på foringsbrettet i dag 21. januar 2016. Er sikker på at det var stillits da den er lett gjenkennelig med det helt røde ansiktet. Den spiste solsikkefrø sammen med mange pilfinker, blå og svartmeiser.
T.I. (21.01.2016)
Svar:
Stillitsen har økt i utbredelse og forekomst de siste ti-årene, så dette er ikke så uventet.
Roar Solheim (21.01.2016)
Trekkfuglene
Hvor mange prosent av trekkfuglene dør på veien.
S.D. (21.01.2016)
Svar:
Det er det nok ingen som vet, dessverre, og det varierer nok også fra år til år. Vanskelig vær kan gi større dødelighet, det samme gir dårlig mattilgang. Sangere spiser f. eks. bær på høsten for å fete seg opp før trekket. Bærproduksjon varierer enormt fra år til år.
Roar Solheim (21.01.2016)
Spørsmål:
Bor på Ljan. Registrert trostlignende fugl med gulrødt nebb. Kan den skremme vekk småfuglene i matfatet.? Stille området, men litt åpent. Trodde hjemlaget fuglemat ville slå an, men...
T.R. (21.01.2016)
Svar:
Kan det være en svarttrost du har sett? I kulden er de rimelig sosiale, men når det blir mildere vil den gjerne jage litt på sine artsfrender.
Frode Falkenberg (21.01.2016)
Har en Kattugle i Hagen vet ikke hvem som eier kassen den bor i eller hva jeg skal gjøre.
Hei! Jeg har en kattugle i Hagen den var årstidforvirret i fjor og lokket etter hunner i november oktober. Den bor i en fuglekasse 7-8 meter over bakken. Fuglekasser er omkring 10 år gammel lurte på om jeg kunne gjøre noe, men den er nærmest utilgjengelig og står på mose, i et veldig bratt terreng. Den er tilbake i år også. Har du noen fototips? Den er 10-12 meter fra huset mitt.
I.F. (20.01.2016)
Svar:
Du trenger ikke gjøre noe som helst. Hvis det er mye mus å finne, starter kattuglene å rope midtvinters.
Roar Solheim (20.01.2016)
Har en Kattugle
N.N (20.01.2016)
Svar:
Levende, død? Hva er spørsmålet???
Roar Solheim (20.01.2016)
Spørsmål:
Dette opplevde jeg i siste sesong , 2015. I denne kassen hadde først spettmeisen etablert seg .Reirmaterialet var så typisk for spettmeis , så det var ingen tvil om arten. Tidlig til spettmeis å være kom jeg til. Så hadde svart-hvit fluesnapper overtatt boligen etter at spettmeisen hadde klekket sine unger. Og til sist hadde utrolig nok kjøttmeisen lagt sine to egg . Resultat : Kassen ble forlatt og ingen levende unger.
Per Beverfjord , Tingvoll
N.N (19.01.2016)
Svar:
Det var en uvanlig kassehistorie. Det er ikke uvanlig at en art forsøker å ta over reirplassen i en kasse fra en annen, men tre arter etter hverandre var veldig mye.
Roar Solheim (19.01.2016)
Salmonella
I barnehagen hvor jeg jobber forer vi småfuglene, i det siste så har vi funnet 3 døde gråsisik... Vi har forstått det slik etter å ha lest her at det mest sannsynleg skyldes salmonellasmitte, og har nå vasket alle matere og hengt ut ny fuglemat. Spørsmål som dukker opp nå er: Er salmonellasmitte smittsom? Kan det overføres til mennesker? Barn og voksne tok på en død gråsisik... Den hadde ligget død i mange timer og var helt frosset, kan smitte overføres da?
M. (19.01.2016)
Svar:
Salmonella finnee si flere hundre varianter, hvorav en er typisk for fugl. Den KAN smitte til mennesker, men mest sannsynlig hvis mnan har tatt på fugleekskrementer. Derfor lite sannsynlig med smitte fra en død fugl. Vanlig håndvask etter at man har tatt i en fugl eller foplass, er tilstrekkelig som beskyttelse.
Roar Solheim (19.01.2016)
Spørsmål:
Her i Osloområdet har det vært en spesielt mild høst. Derfor er det nå flere troster her enn hva godt er. Kulda kom fort og brutalt. Jeg kom igang med intensiv foring noen dager før temperaturen sank, og har tenkt at det gjelder å dele ut maten slik at de slipper å bruke så mye kalorier på å spise. Så både småfugler og trosten får villfuglblanding og meiseboller som jeg knuser i mindre biter. Meisebollene fryser uansett til noe i likhet med billiardkuler. De får også fuglepeanøtter og solsikkekjerner. Spørsmålet er om jeg tenker riktig når jeg forsøker å gjøre maten så lett tilgjengelig og så lett spisbar som mulig, slik at de kan samle styrke før disse fæle nettene. Jeg håper ikke noe her tilsier at de risikerer å spise seg syke.
Jeg lurer også på hva det kan bety når trosten nesten hopper omkring bena på meg. Et par svarttroster kom i dag inn på trammen, og fløy ikke unna. Jeg vet at de sparer på kreftene, men jeg ser ellers at de tar seg et par flyvninger i ny og ne, noe som får meg til å synes at dette var litt rart. Veldig hyggelig, men jeg håper de passer seg for katten.
T.S. (19.01.2016)
Svar:
Fuglene spiser seg neppe syke, men de kan sulte fordi snøen dekker bakken. Trostene kan du legge ut overmoden frukt til - det er kjempefin mat. Halve epler eller pærer er ypperlig trostefor.
Roar Solheim (19.01.2016)
Hvilken fugl
Jeg bor i Oppdal, og jeg fikk besøk av en fugl jeg ikke har sett før, og som jeg ikke klarte å finne i fuglebøker.
Den hvite fuglen til høyre på bildene, hvilken fugl er det?
Den har en klarrød flekk midt oppå hodet.
Å.I. (19.01.2016)
Svar:
Det ser ut til at du har fått besøk av en leukistisk gråsisik. Artig sak!
Frode Falkenberg (19.01.2016)
Spørsmål:
hva er en blåfugl er det en fugl?
N.N (18.01.2016)
Svar:
Ja, det er en amerikansk spurvefugl som hekker i spettehull og fuglekasser. Det finnes tre arter. Søk på "bluebird" så får du sikkert fram bilder.
Roar Solheim (19.01.2016)
"Fremmed" fugl
Det vedlagte bildet ble tatt 17.01.2016 på Søndre Jeløy ved Moss. Fuglen satt stille lenge og vel på en stein ute i vannet. Jeg fikk bare sett den bakfra, men den vrei litt på hodet slik at et litt karakteristisk nebb stakk fram. Bildet er zoomet noe grassat så det er litt uskarpt. Fuglen var ganske stor. Muligens litt utspilt i fjærdrakten fordi det var kaldt (-12 grader C). Hva slags fugl er dette?
V.L. (18.01.2016)
Svar:
Dette er en gråhegre. De sitter slik om vinteren når de venter på sjanse til å fange en fisk.
Roar Solheim (18.01.2016)
Bilde av utmattet Hegre
Hei ! sender et bilde om dem utmattede HEGREN , i stall, som jeg tror er gråhegre. Hører med med beskrivelsen jeg sendte rett før.
mvh. Nancy Michaelsen
N.M. (18.01.2016)
Svar:
Dette er en ungfugl. Bare vær oppmerksom på at nebbet er spisst - de KAN hakke rett fram, og da er nebbet farlig. Men hvis en er oppmerksom og forsiktig, så går det greit å fore en slik fugl med fisk.
Roar Solheim (18.01.2016)
Utmattet Hegrefugl
Hei ! Vi har funnet en stor Hegrefugl ,grå hegre trur jeg...den lå nede ,ble tatt inn ,å pakket inn i varmen av noen...lagt på kjøkkengulvet i en stall! Hva er riktig å gjøre ?....de sier den spiser noe mark å egg...?? har fått vann...de sier den er tynn, noen jeg syns er rart de kan se! Hva bør den mates med ?...jeg selv er bekymret om den begynner å fly...alene i natt ,inne på kjøkkenet ...det står hester inne...spm kommer å få pannikk...for det kommer vel å bli ett rabalder ....jeg mener den burde vært hos noen som kan dette med denne type fugl...ellr veterinær !
N.M. (18.01.2016)
Svar:
Gråhegrer spiser fisk. Hvis du kan finne noen fuglefolk i nærheten av deg, så kanskje de kan hjelpe til.
Roar Solheim (18.01.2016)
Fin fuglemater, men ingen fugler
Hei,
Fikk i høst en fuglemater som er veldig fin (for oss å se på), som har bøyler for fuglene å sitte på, maten er godt beskyttet av selve huset på materen. Men vi får svært få fugler... Kan det ha sammenheng med at det står øverst på en stolpe, at det ikke er særlig vegetasjon rundt (hekken er ca en meter lavere enn huset). fuglemateren står kanskje litt for ensomt til i hekken uten noe rundt? Ved siden av oss er det en stor lekeplass (med lite aktivitet), men stort areal.
Vi har en annen fuglemater som henger rett ved uthuset vårt, og med husveggen rett ved siden av uthuset igjen. Her liker de seg litt bedre.
E.R. (18.01.2016)
Svar:
Ja, mangel på skjul i form av trær og busker kan gjøre en forplass lite attraktiv å besøke. Det øker risikoen for at en fugl kan bli tatt av en jaktende hauk. Skjul nær forplassen gir småfuglene større trygghet.
Roar Solheim (18.01.2016)
Trege fugler i denne kulda - frosten eller salmonella?
Leser at salmonella-smitte kan være en grunn til døde fugler under matbrettet, men kan frosten også være det? Fuglene "mine" var ikke apatiske før kulda satte inn og hadde vart en stund. Da jeg fant en livløs fugl under brettet, regnet jeg med at den var død av sult og kulde - og prøvde å gjenopplive den, noe som ikke nyttet. Risikerer jeg salmonella-smitte nå? Hvordan reagerer mennesker på det i så fall?
S. (18.01.2016)
Svar:
Fuglene blir sjeldent trege på grunn av kulde, men de kan sitte mer stille for å spare på energien. Dersom de har smitte fra f. eks. salmonella i seg, kan det hende at sykdommen slår ut når det er kaldt eller lite mat, eller fuglene stresses av andre årsaker (akkurat som hos oss mennesker). Hvis du vasker hendene etter at du har matet fugler eller tatt i forplass, så er du godt beskyttet mot salmonella-smitte.
Roar Solheim (18.01.2016)
mating av småfugler om vinteren
Hei
Jeg har hørt at man ikke skal mate småfugler om vinteren fordi de ikke vil klare å finne mat selv hvis man "plutselig" stopper med å mate dem.
H.K. (18.01.2016)
Svar:
Nei da, dette er ikke riktig. Dersom du holder opp med å fore, finner fuglene raskt fram til en annen forplass i nabolaget.
Roar Solheim (18.01.2016)
Virus på ekorn?
Hei! Vi har bodd her i 10 år og har hatt daglig besøk av 5-6 ekorn. Men i oktober '15 forsvant alle og ingen tegn til nye som har funnet foringsplassen vår. Hva kan ha skjedd?
Mvh
Marit Stene
M.S. (18.01.2016)
Svar:
Det KAN hende dere har fått besøk av en hønsehauk som har god erfaring i å jakte ekorn. Eller det kan ha kommet en mår til området.
Roar Solheim (18.01.2016)