Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 681 til 31 705 av totalt 50 338 spørsmål «forrige neste»
Gråsisik?
Er dette Gråsisik hann og ho på bildet?
O.R. (03.02.2016)
Svar:
Det må være en hunn.
Roar Solheim (03.02.2016)
Stokkand?
Lurer på denne anden som jeg syns virket annderledes enn de andre endene..Er det en mutant art eller er det en helt vanlig hann Stokkand
N.N (03.02.2016)
Svar:
Denne så spesiell ut. Må sjekkes nærmere, men flekkene i brystet kan minne om mønster på en snadderand, så kanskje er det en krysning mellom stokkand og snadderand.
Roar Solheim (03.02.2016)
Hei
Hei.Jeg lurer på hvilken fugel dette er.Den har en fisk i nebbet
R.T. (03.02.2016)
Svar:
Dette er en siland.
Roar Solheim (03.02.2016)
hvilken fugl?
lurer på hvilken fugl som er i hagen vår på Heimdal. Den er på størrelse med ei mellomstor sjur, spraglet hele brystet som er svart, mørkebrun og lysebrun.Mellom føttene har han litt gulfarge. Har svart stripe fra hodet og ned bak øyet. Gult nebb.Lang hale, Har ikke sett denne karen før.
L.B. (02.02.2016)
Svar:
Mye av din beskrivelse kan tyde på at dette er en spurvehauk hann.
Morten Ree (02.02.2016)
utskifting av fuglemat
Hei.
Tidligere vintre har jeg måttet fylle opp formateren min 2 ganger pr uke. Denne høsten har jeg fylt den opp kun innimellom. Nå etter jul har det vært helt krise.
Tenkte jeg skulle delta på fugletelling, men det er enten ingen eller bare en blåmeis ved materen pr dag. Kjøttmeisen har helt uteblitt etter jul.
skal jeg skifte mat sjøl om ingen spiser av den?
B.I.H. (02.02.2016)
Svar:
Hagefugltellingen viser klar nedgang for mange arter, spesielt meisene. Dette var forventet etter en lang og kald vår uten larver og insekter. Ungedødeligheten var veldig stor.
Det er svært viktig at du er med på tellingen selv om det har ingen eller lite fugler. For oss som følger med dette statistisk sett så er 0 fugler et like viktig tall som 30.
Fuglematen kan bli "harsk" hvis den henger for varmt, men vil ikke tro at det er problemet. Det bare er lite fugler denne vinteren.Morten Ree (02.02.2016)
svarttrost
hva spiser svarttrost
T.D. (02.02.2016)
Svar:
insekter, mark, småkryp, frukt og bær.
Roar Solheim (02.02.2016)
Duearter
Hei, kor mange duearter hekker i Norge? Bydue er vel ingen art?
K.E.B. (02.02.2016)
Svar:
Jo, byduene regnes for en egen art, men svært variabel fordi den er mikset sammen med brev- og tamduehold. Ellers hekker ringdue, skogdue og tyrkerdue i Norge. Turtelduer opptrer tilfeldig.
Roar Solheim (02.02.2016)
Ugle tar katt???
Kan ugle ta katt?
N.N (02.02.2016)
Svar:
Dette ser ut som en amerikansk ugleart (høvdingugle - barred owl), og det er mest sannsynlig at ugla angriper katten fordi den er i nærheten av uglas unger. Altså ikke et forsøk på å spise katta, men jage den vekk fra ugleungene.
Roar Solheim (02.02.2016)
Hvor er fuglene?
Hei,
Jeg skulle telle fugl idag, men hvor er de? For noen år siden satt det opptil 40 å ventet på å komme til brettet. I dag har jeg sett EN skjære. Har registrert minkende fugl på brettet, men dette er alarmerende.
Ivar
N.N (02.02.2016)
Svar:
Det pågår for tiden en Hagefugltelling i regi av NOF. Den viser en klar tilbakegang for mange arter spesielt i år. Dette skyldes i stor grad den store ungedødeligheten som var siste hekkesesong grunnet kald og sein vår og mangel på larver og insekter.
Men trenden gjennom de ni år vi har hatt Hagefugltelling er for mange arter, spesielt hos meiser, er en jevn tilbakegang. F.eks. i 2008 hadde vi i gjennomsnitt 11 kjøttmeis per foringsplass, i år er tallet 7.
Se på denne nettsak: http://www.birdlife.no/organisasjonen/nyheter/?id=1622
Hvis du ikke har vært med på Hagefugltellingen, så er det fortsatt mulig frem til søndag.Morten Ree (02.02.2016)
Syk spurv?
Hei,
På fòringsplassen, under treet sitter det en spurv som ikke virker i form. Den er "oppblåst", den er hvit rundt nebbet, oppfører seg rart. Den prøver å spise litt også sitter den helt rolig igjen på samme plass. Ser også ut som den puster litt "hardt/urolig"?
Kan du ut fra dette si noe om hva det kan være?? Det føles ikke godt å se den slik. Er det noe jeg burde gjøre??
B. (02.02.2016)
Svar:
Det er stor dødelighet blant våre småfugler, spesielt vinters tid. Når de blir syke så pleier de å blåse seg opp og vingene blir ofte litt hengende. Det er lite du kan gjøre og det anbefales ikke å ta med fuglen inn. Man må la naturen gå sin gang. Hvis den dør så kan du hente den og legge den i en pose og kontakte Veterinærinstituttet ved fagansvarlig for vilthelse på tlf. 23 21 63 50 eller e-post: kjell.handeland@vetinst.no
De ønsker å få inn døde dyr og fugler til undersøkelse.Morten Ree (02.02.2016)
Endring av fuglearter over tid ....
Her jeg bor, V Raunefjorden, syd for Bergen, opplever jeg fuglearter som jeg ikke opplevde her som barn (i femti-sekstiårene), bodde her på 'landet' da, nå fastboende.
Nøtteskrike, mange her nå (foringsplass i treet utenfor kjøkkenvindu) praktfulle fugler, ser stadig skarven i fjorden utenfor her, sist som slukte en flyndre, skulle hatt kamera på kikkerten da jeg så det! Opplever hegren stadig vekk i Viken her på tidlig morgentur! Alle disse nye, i fht tidligere tider/min barndom her. Har andre oppdaget tilsvarende endringer?
V.S. (01.02.2016)
Svar:
Fuglefaunaen er i konstant endring, det er så godt som ingen arter som er konstante mht antall og utbredelse over tid. Problemet er som regel å forstå hva som ligger bak endringene for de ulike artene.
Roar Solheim (01.02.2016)
Kattugle
Hei!
Jeg har hørt hunn å hann av kattugle i området. å har hengt opp kasse. i kveld så mente jeg på jeg hørte hunnen etter å kalla på ugla, å hun var i nærheten av kassen!
Men så lurte jeg på, har sett det står det skal være ca 10 cm med sagflis i kassen, å jeg var så dum å fylle opp, men hadde ikke nok..å har ikke fått fylt opp mere. å nå har ugla(ene) vært i nærheten av kassen.
Da er det vel ikke så smart å klatre opp til kassen for å fylle på mere??
Skulle gjerne ha gjort det, men vet ikke om det er lurt.
I kassen er det ca 6-7 cm med litt blandet sagflis med litt bark.
G.N. (01.02.2016)
Svar:
10 cm er bare en ca anbefaling. Så lenge det er LITT flis som ugla kan grave en grop i, så holder det lenge. Her behøver du ikke å bekymre deg.
Roar Solheim (01.02.2016)
Hvilke fugler finner mat i vann
Er det bare fugl som vanligvis finner maten i vann som har denne evnen eller kan f eks meiser og spurv også gjøre det? Hvorfor kan noen fugler dette og andre ikke? Kan ikke alle fugler dukke under vann?
H.L.N. (01.02.2016)
Svar:
Nei, ikke alle fugler kan dukke under vann. Men mange spurvefugler kan faktisk lette fra vannet, selv om de ikke begir seg ut på dypt vann frivillig.
Roar Solheim (01.02.2016)
Ørn i Spania
Hvilken art kan dette være? Sett i nasjonalparken La Albufera i Valencia, Spania i går.
M. (01.02.2016)
Svar:
Dette er en dvergørn.
Roar Solheim (01.02.2016)
Hønsehauk
Kan du ut fra bilde anslå om dette er en hunhauk og om det er en ung eller gammel hauk.
T.A.H. (01.02.2016)
Svar:
Jeg kan ikke si hvilket kjønn dette er bare ut i fra bildet, men det er en voksen hønsehauk.
Roar Solheim (01.02.2016)
Hvilken fugl?
Hei.
Vi fant denne fuglen i går. Det er nok nabokatten som har vært sulten. Men vi kan ikke finne ut hvilken fugl det er. Har dere noen tips? Den manglet hodet, og den har brune og sorte striper på oppsiden. Fuglen ble funnet på Jæren i Rogaland. Det er noen trær rett i nærheten, og det er et stort tre rett ved der den ble funnet. Håper på svar. Takk på forhånd.
T.H. (01.02.2016)
Svar:
Dette er rester av ei rugde.
Roar Solheim (01.02.2016)
Isfugl
Hei . Jeg har blitt veldig interessert i Isfuglen. Har selv sett den sammen med min mann langs Øyeren en gang. Vi har bilde av den på infosenteret Fetsund lenser. Jeg maler ofte bilder av den, og har vært med på å lage en skulptur i metall av den i vår Kunstforening som også ligger på Fetsund lenser ....ble litt reklame her. Som sagt denne fuglen tiltaler meg veldig, og jeg lurer nå på : hva er forskjell på han og hunfuglen her?
N.N (01.02.2016)
Svar:
Hos isfuglene er kjønnene svært like. I hekketiden har hannen helt svart (mørkt) nebb, mens hunnen har noe rødlig farge på indre del av undernebbet - altså ikke de letteste kjennetegnene å se på en isfugl på langt hold, eller i rask flukt forbi!
Roar Solheim (01.02.2016)
Kattugle
Hei!
Hadde en kjekk opplevelse ikveld.
Siden jul har en kattugle holdt seg i området her, har hørt den av og til.. Så har jeg bygd kasse, å hengte den opp idag. Gikk bort under kassen i kveld å kalte på den, da svarte den med en gang å landa i treet over meg, å fløy litt rundt!
Vet at jeg bor på en plass, hvertfall i følge info her blant annet, som ikke har mye kattugle. Herøy kommune på sunnmøre.
Men, hvor stor er muligheten for at det er flere enn ei? sikkert et vanskelig spm. men siden den har holdt seg her i området ei stund tenker jeg.
å er det en hann? det er første ropet på lydfilen du hører, jeg har her i skogen.
Mvh Gudmund Nærø
G.N. (31.01.2016)
Svar:
Dette er typisk rop fra en kattugle hann, ja. Er det først EN kattugle på stedet, så er det gode muligheter for at det kan finnes flere i nærheten. Det viktigste kriteriet for om de hekker, er at det finnes god mattilgang, i første rekke mye mus. Skogmus er nok den mest aktuelle arten hos deg.
Roar Solheim (01.02.2016)
Hvilken fugl er dette?
Har stadig disse små fuglene på besøk, men klarer ikke finne ut hva slags fugl det er. Det er en fink, men de to andre små?
E.W.J. (01.02.2016)
Svar:
Fuglen med ryggen mot oss er en pilfink, mens de to andre er grønnsisik.
Roar Solheim (01.02.2016)
Hegre
Jeg så en dag en hegre som satt høyt oppe i et tre her i Bærum. Er dette vanlig for en hegre?
N.N (01.02.2016)
Svar:
Ja, hegrer både bygger reir i trær og sitter ofte i trær. Det gjelder ikke bare vår hjemlige gråhegre, men også mange andre hegrearter.
Roar Solheim (01.02.2016)
Hagefugltellingen
Lurer på om arrangørene av Hagefugltellingen ser på bildene som kommer inn og eventuelt da korrigerer i forhold til om arten som er skrevet på stemmer med bildene?
M.G. (31.01.2016)
Svar:
Vi er to ansatte i NOF som har ansvar for HFT. I helgen har vi stort sett nok med å drive support til deltakerne, men det vil bli gjort et etterarbeid de neste par ukene for å luke bort direkte registreringsfeil, feil artsbestemmelse og en del av billedmateriale vil også bli sett på. Med mellom 5-7000 årlige rapporter så sier det seg selv at vi må stole på at de fleste rapporterer riktig.
Morten Ree (31.01.2016)
Invasjon av grønnsisik.
Under kuldeperioden midt i jan.hadde jeg daglig besøk av masse fugler. Meiser, finker, svarttrost og en liten søt rødstrupe. Nå under tellingen i dag kom det invasjon av grønnsisik og de andre typene kom faktisk ikke til på foringsplassen. De skal jo leve de og, men jeg ble skuffet fordi jeg ikke fikk med alle de andre som har gjestet meg før i vinter. Har andre opplevd dette tro ?.
B.E.H.I.U. (31.01.2016)
Svar:
De fleste av våre vinterfugler streifer over store områder. Spesielt arter som grå- og grønnsisik, dompap og grønnfink kan tilbakelegge store distanser vinters tid og bruker store deler av Skandinavia, endog Finland og Russland på sin leting etter gode frøsettinger i skogene. Det samme gjelder og meisene. Man liker å tro at det er "mine" kjøttmeis som man ser daglig gjennom vinteren i antall av 5-10. Men i virkeligheten kan det være flere hundre forskjellige kjøttmeiser innom din foringsplass i løpet av vintermånedene.
Når vi skal være med på tellingen så vil vi gjerne oppleve mest mulig fugler. Men for oss som arrangør er et resultat på 0 fugler like viktig å rapportere som 25.Morten Ree (31.01.2016)
Rovfugl
Tror det har vært en musvåk på besøk, fikk tatt ett dårlig bilde av den. Er det mulig da jeg bor i Hordaland på kalanseidet i fana? Du kan se den på instagram konto elisabeth.64. Mvh Elisabeth rolandsen
E.R. (31.01.2016)
Svar:
Du må sende med bilde hit - vi kan ikke bruke tid på å lete opp bildene andre steder, dessverre.
Roar Solheim (31.01.2016)
Gråsisik?
Hei!
Har en fugl som ligner veldig på gråsisik fast på foringsplassen. Denne skiller seg imidlertid ut med at den har rosa bryst. Er dette vanlig, eller kan det være en annen fugleart?
Hilsen Nina
N.S.V. (31.01.2016)
Svar:
Dette er også en gråsisik, men en eldre, flott hann - de kan være svært rosa i brystet.
Roar Solheim (31.01.2016)
Korsnebb igjen
Takk for svaret på mitt spørsmål som ble besvart kl 16:42 i dag. Er dette bildet bedre? Veldig rød fugl ja, nesten som en colakork (med sukker,-)
N.N (31.01.2016)
Svar:
Det er også her vanskelig å se tykkelsen (høyden) på nebbet inne mot neseborene i forhold til lengden. Tykkelsen er mye høyere hos furukorsnebb enn hos grankorsnebb. Trenger da bilde av hodet i sideprofil.
Roar Solheim (31.01.2016)