Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 595 til 31 619 av totalt 50 288 spørsmål «forrige neste»
ugleskrik
Jeg lurer på, å beklager masingen.
Men er veldig interresert i dette med ugler/tårnfalk å hekking!
Ugleskrikene, når en kattugle sitter her nesten kveld etter kveld å skriker, så kunne jeg virkelig ha likt å visst hva de skriken betyr. men det er nok vanskelig for dere å vite også.
Men kan det bety at den roper for å holde territoriet sitt? kaller den på en hoe?
Har lyst å kalle på den med lyd, har gjort det tidligere, å den kom å satte seg på vedhuset mitt maks 10 meter unna meg. Grunnen til at jeg kalte på den er jo for at jeg vil den skal være her, å forhåpentligvis finne kassene som er hengt opp. Men så tenker jeg at jeg også ikke vil kalle på den visst det kan plage den, skremme den bort?
kanskje har den en hoe, at lyden den gir fra seg er for helt andre grunner. Vet dere noe om det?
Har lest at i hekketiden skal en ikke kalle, å det er forståelig, å det har jeg ikke tenkt å gjøre.
Tusen takk for svarene til nå, er til veldig god hjelp! Fantastisk side, å jobb du/ dere gjør!
Mvh GN
G. (07.02.2016)
Svar:
Dersom ugla sitter og roper mye, tyder det på at det er en hann som ennå ikke har make, og forsøker å lokke til seg en. Dersom den bare roper noen få ganger hver kveld/natt, så har den trolig allerede en hunn, og roper for å kommunisere med henne. Som regel roper hannen når han kommer og overleverer byttedyr til hunnen. I flere uker før eggleggingen starter, sitter hunnen stille og tigger om mat. Det er hannens jobb å fore henne, slik at hun kan legge på seg nok næring til å klare å produsere egg. Du kan lokke på kattugla av og til, men dersom du gjør dette mye og lenge, kan hannen oppfatte det som en plagsom rival som han ikke finner og kan jage vekk, og da kan han kanskje flytte til et naboterritorium.
Roar Solheim (07.02.2016)
Meisene er forsvunnet
Vi har hatt ca 40 meiser ( flest kjøttmeisen,endel blåmeis og noen få spettmeis) på meisebollen og foringsbrettet (med solsikkefrø). Etter at kulda slapp taket for 12 dager siden,har hele gjengen forsvunnet. Ikke en fugl å se de siste dagene. Gråspett som også kom innom daglig i januar, er også borte. Det er bare herr og fru skjære som fortsatt kommer og forsyner seg av brødrester og andre matrester. Vi lurer på hva som har skjedd.
I. (05.02.2016)
Svar:
Et gjengangerspørsmål som det er vanskelig å gi en fullgod forklaring på. Mange fuglearter streifer over store områder på vinteren. Spesielt ved skiftende vær og vindforhold så vil det ofte skje en forflytning. Mange tror at det er de samme meisene og finkefuglene som er ved foringsplassen hele vinteren, men det foregår kontinuerlige utskiftninger. Ringmerking ved foringsplass en gang per uke i en vintersesong har vist at kjøttmeisa, som var tilstede i et antall av 5-8 individer, totalt dreide seg om over 300 forskjellige individer.
De ligger i deres natur å streife omkring i vinterhalvåret. Gråspetten som du nevner, er mer stedtro, men trives best skjult i skogen framfor å oppsøke foringsplasser, men når det kniper er det greit å ha tilgang til dekket bord.Morten Ree (07.02.2016)
Hjelpe fugl opp i redet sitt
Hei!
Jeg var i Italia og så en fuglebaby som var ute av redet sitt.
Uten å tenke meg om gikk jeg inn i bakgården, plukket fuglen opp og klatret opp på noen søppelspann og hjalp den opp i redet sitt.
I ettertid har jeg slitt med veldig dårlig samvittighet, fordi jeg har lest at ofte fortsetter fuglemor å mate de som er på bakken, og at hun kaster de ut av redet hvis de er tatt på av mennesker.
Kan du berolige meg. :(
N.N (07.02.2016)
Svar:
Ingen fuglemødre "kaster" ungene sine ut fra redet. Foreldrene flyr etter ungenes tiggelyder for å mate dem, så foreldrene fant nok temmelig sikkert igjen denne fugleungen.
Roar Solheim (07.02.2016)
Pus kom inn med denne fuglen i dag
Hvilken fugl er dette? Vi har vært inne på grønnfink hunn, men den har ikke de gule fjærene på vingepartiet.Nebbet virker også tykkere/kraftigere enn grønnfink.
Å. (07.02.2016)
Svar:
Dette er en grankorsnebb hunn.
Roar Solheim (07.02.2016)
Hønsehauken tar katt igjen.
Jeg har tidligere skrevet et innlegg om samme problematikken, men er ikke ferdig med saken. Over en periode på 7 mnd, har hele området der jeg bor, Gressvik (Skåra), blitt tømt for katter. Bare jeg alene har mistet 5 katter, den siste for en knapp uke siden. Mine nærmeste naboer har til sammen mistet 6 stykker.
Daglig kan jeg observere 2 hauker sittende på høyspentmasten som ligger høyest i terrenget. Der sitter de å speider i timevis, bare avbrutt av korte flyveturer. Masten er plassert i enden av et nytt boligfelt, på andre siden av seut elva, der jeg bor. Dette er de største hønsehaukene jeg har sett noen gang, og hannen er nesten like stor som hunnen.
I snart 1 år har jeg studert hønsehauken, fulgt den fra den hadde 4 flyvedyktige unger i fjorårets kull, til nå. Jeg har lært mangt og meget, og har snakket med både ornitologer, forskere, jegere og andre interesserte. Og det som jeg finner rart er, hvor delte meninger det er. Og det som er enda rarere, er at forskere og ornitologer er så bastante, når de sier at Hønsehauken IKKE tar katter. Den eneste fuglen som kan ta katter, er i så fall kongeørn, sier de bestemt.
Jeg for min del har lest på en engelsk nettside at katter er et altfor lite bytte for en kongeørn, dessuten finnes det ikke ørn i traktene her.
Det jegerne derimot, og andre spesielt interesserte sier er; "soleklart at hønsehauken tar katter."
Det står i lærebøkene at den tar bla. hare, ekorn, røy og tiur. Så hva hindrer den i og ta en halvdvask, bedagelig anlagt og intetanende pusekatt da? Selvfølgelig må jo hauken treffe slik at den mer eller mindre tilintetgjør katten med det samme. Men en hønsehauk har 8 knivskarpe, 4 cm lange klør, med en gripekraft som kan knuse bein, i for eksempel hånden din. Den har også den fordelen av å kunne angripe lydløst og hurtig. Skulle tro at det måtte være lettere, og mindre utmattende for hauken, å fange en intetanende katt, enn en hare, som i motsetning til katten, alltid er på vakt, og som er klar over farene ovenfra?
Ergo er min teori den at, forskere og ornitologer VET at hønsehauker TAR katter, men at det har blitt dysset ned.
Hvor mange katteeiere finnes det i Norge? MANGE! Hvordan hadde tilstandene blitt om dette ble kjent og offentliggjort? Dette er jo en rødlistet art, så forskerne vil jo selvsagt bevare den for enhver pris. Og da er det jo slett ikke heldig å presentere hauken som en rovfugl, som MER enn gjerne spiser katter.
Jeg tror også det kommer av at vi mennesker har bygget for mye, og dermed ødelagt mye av de naturlige jaktområdene til bla.hønsehauken. Hønsehauken blir jo beskrevet som en meget sky fugl, som sjelden sees. Men uttalelser fra flere mennesker jeg har vært i kontakt med, kan tyde på at den er blitt mer og mer vant til oss mennesker. Jeg er overbevist over at majoriteten av kattene som forsvinner, både i utkantstrøk og landlige områder, har blitt tatt av hønsehauk. Ta bare å gå inn på linken her; http://www.blv.no/…/floy-avgarde-med-ka…/s/1-1175899-7549200
(merk/kopier og lim linken i adressefeltet)
Hadde vært interessant og høre hva dere mener om dette :)
I.Ø. (06.02.2016)
Svar:
I Norge er det tre fuglearter som kan ta katt. Det er hubro, hønsehauk og kongeørn. Havørn kunne nok være i stand til å gjøre det, men den er spesialisert på å ta fisk og ender fra havoverflaten og er først og fremst på utkikk etter åtsler i innlandet.
Det er mange ornitologer i Norges land og dertil mange meninger. Men folk som driver aktivt med fugl og de som driver fugleforskning i Norge prøver ikke å feie ting under teppe, tvert i mot er de svært nysgjerrig og åpen om fuglers levesett, og det de finner ut blir gjort offentlig i form av rapporter eller artikler om temaet..
Voksne hønsehauker (mørke, nesten sorte striper på tvers i brystet) er forholdsvis sky fugler, mens unge hønsehauker (langsgående mørkebrune striper i brystet) er mindre sky og mange tar tilhold i bynære strøk på vinteren.
Selv om enkeltindivid kan spesialisere seg på å ta visse typer byttedyr, så er det tilfelle du beskriver spesielt. Totalt 11 katter forsvunnet i et svært begrenset område. Ettersom en katt er et for stort bytte for en hønsehauk til å klare å fly av sted med, så vil hauken måtte bruke mye tid i vært skadetilfelle. Den jakter på dagen og jeg vil da tro at noen i område med selvsyn ville sett tilfeller av hauk med katt som bytte? Det medfører også alltid et veldig bråk fra kråkefugl som vil påkalle oppmerksomhet?
Jeg vet om ett tilfelle påsynsobservasjon av hønsehauk som tar katt fra mitt dalføre. Men ved flere anledninger har rev og gaupe tatt katter. Dette skjer på natten og i disse tilfeller blir kattene fraktet bort og inn i terrenget.
Hvis det ikke foreligger synsobservasjoner i området av hauk som tar katt, så ville jeg holdt flere muligheter åpne i forhold til hvem som er synderen ved et såpass stort skadetilfelle som du beskriver.Morten Ree (07.02.2016)
Mate småfugler
Hei!
I nabolaget er det en stor busk der det bor veldig mange småfugler. Jeg er begynt å mate disse hver kveld, og nå er busken full av fugler og det er virkelig yrende liv der. Jeg fyller på fuglemateren hver kveld, og de spiser opp rubbel og bit. Jeg lurer på: når skal jeg slutte? Jeg har ikke anledning til å gjøre dette hver dag resten av året, da det er et stykke fra huset. Jeg ville så gjerne hjelpe de gjennom vinteren, men nå er jeg redd de ikke finner mat uten min hjelp
S. (07.02.2016)
Svar:
Naturen er ikke slik at den er avhengig av din/vår hjelp. Fuglene streifer rundt i store områder på leting etter mat, når de ikke finner mer mat på en plass streifer de videre, ofte mange mil, for å finne andre matkilder. Du må ikke gjøre fuglematingen til et stress. Legg ut mat når du har tid og lyst!
Morten Ree (07.02.2016)
kattugle
Hei!
Kan en fore kattugle? med foreksempel å kaste ut døde mus tatt i felle, i nærheten av hekkeplass?
Og så, har leita etter hvor i landet perleugle/spurvugle hekker/mest utbredt? Kan det bygges kasse til de på sunnmøre?
Mvh Anonym
A. (02.02.2016)
Svar:
Ugler KAN vennes til å finne døde mus på en fast forplass, og komme og forsyne seg. Jeg ville i så fall ha laget en liten plattform oppe i et tre for å legge ut musene, så kan i alle fall ikke pattedyr på bakken få tak i dem. Siden kattuglekassene også passer for perleugle, så vil jeg anbefale å sette ut kattuglekasser på Sunnmøre. DEN arten finnes i alle fall der.
Roar Solheim (06.02.2016)
Skjære tok gråspurv
Hei. I går så jeg en skjære som tok en gråspurv som satt på bakken under foringsplassen. Jeg visste ikke at skjære angriper småfulger på den måten. Er det vanlig?
T. (04.02.2016)
Svar:
Ja, skjærene kan være ganske så aktive rovfugler med å forsøke å ta mindre spurvefugler, Når disse får unger,m er skjærene ganske hissige på å ta fugleunger.
Roar Solheim (06.02.2016)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl?
N.N (05.02.2016)
Svar:
Bildet er for dårlig til å kunne si noe sikkert, men form og farger bringer tankene mot en gråtrost.
Roar Solheim (06.02.2016)
Kaie
Driver kaier med snittflyvning som paringsleik? I disse dager (ca. 1. Feb.) utspiller det seg fantastiske flyoppvisninger av vår relativt stor kaiekoloni . Særlig er dristige stup morsomt å se. Stedet er Vingrom !
N.N (05.02.2016)
Svar:
Har ikke observert kaiene spesielt, men dette er vanlig å se hos ravn, og da er det ikke noe overraskende dersom kaiene også gjør dette.
Roar Solheim (06.02.2016)
Trosteflokk
Hei. Her på Byåsen i Trondheim er det en flokk med trost, som stadig sveiper innom rognebærtrærne. Jeg telte 14 stykker. Er det vanlig at trost overvintrer?
A.C. (05.02.2016)
Svar:
Ja, det skjer mange steder, og spesielt dersom høsten er mild og snøfri.
Roar Solheim (06.02.2016)
Hva skjer med kjøttmeisene.
I januar hadde vi kjøttmeiser som daglig besøkte fuglebrettet. Etter en lang kuldeperiode forsvant både meisene og andre fugler. Har ikke hatt besøk av fugler på over en uke. Bortsett fra skjur og kråke.
O.L. (04.02.2016)
Svar:
Det er dessverre ikke mulig å forklare hvorfor ulike endringer skjer på forskjellige forplasser. Kaldt vær KAN få fugler til å trekke videre, men ikke alltid.,
Roar Solheim (06.02.2016)
Any one can identify this bird?
Hello! Any one can identify this bird? Found dead by the sea shore in Bjellastrand (Tromøy) - Aust Agder today 04/02/16. Anyone interested in getting it to disect it to try to find the cause of death? Thanks
J.F. (04.02.2016)
Svar:
Dette er en lomvi - guillemot.
Roar Solheim (06.02.2016)
Tårnfalk
Så (og hørte) nettopp en tårnfalk utenfor huset mitt. Er det vanlig at den overvintrer på Sunnmøre?
J. (05.02.2016)
Svar:
Kanskje ikke vanlig, men det kan kanskje være noen langs kysten. Men større falker som vandrefalk og jaktfalk er mer sannsynlige overvintrere langs kysten.
Roar Solheim (06.02.2016)
Mating av svarttrost
Hei.
Er det mulig å spørre om råd til mating av svarttrost på en hygienisk og sikker måte? De kommer ikke til i foringsautomatene, så jeg mater dem på en avis på terrassen som jeg fjerner om kvelden, men har begynt å bli redd for rotter.. Blir ganske grisete. Tidligere i vinter (Da var det kaldere) var det 10-15 trost på en gang - nå er det ganske få. Er redd det er katter som skremmer dem. Er det mulig å få råd så jeg får matet de stakkars trostene på en hygienisk og sikker måte?
Det er generelt mindre småfugl på automatene også - tidligere i vinter har vi hatt masse stilits, finker og meiser - nå er det mye ferre. kan jo ha med temperaturen å gjøre.
På forhånd takk for svar
Mvh
Astrid Seeberg
A.S. (05.02.2016)
Svar:
Svarttrost kan du fore med litt overmoden frukt, spesielt epler og pærer. Del fruktene i to, og stikk dem inn på greiner og kvister i trær og busker, ca 1 1/2 - 2 meter over bakken. Dette liker trostefuglene, men også meiser.
Roar Solheim (06.02.2016)
Perleugle og jordugle
Er det noen som vet omtrent hvor store revirene til perleugle og jordugle kan være?
N.N (05.02.2016)
Svar:
Er usikker på om disse uglene forsvarer et revir på samme måten som mer stasjonære arter gjør. Perleuglene forsvarer primært reirhullet sitt, ikke selve jaktområdet. Jordugler kan hekke nokså tett, kanskje med bare noen få hundre meter mellom reirene i gode smågnagerår.
Roar Solheim (06.02.2016)
Ugler og nattsyn
Er det kattugla som har best nattsyn av uglene? Og hvor godt ser den i mørket? I den nylig utkomne boka "Nattens lydløse jegere" står det at kattugla har 3 til 10 ganger bedre nattsyn enn et menneske. Andre steder leser jeg at kattugleøyet er 100 ganger mer lysfølsomt enn menneskeøyet. Hva er riktig?
N.N (05.02.2016)
Svar:
Kan dessverre ikke gi deg korrekt forhold, men kattugle og hubro er nok blant de som har best nattsyn. Spurveugle og haukugle er nok ikke på langt nær så lysømfintlige. De er også typiske dagjegere. Øynene hos en hubro opptar mye større del av kraniet enn de gjør f. eks. hos lappugle, og øynenes størrelse reflekterer nok det faktum at de ser godt i mørket.
Roar Solheim (06.02.2016)
Tid for kasser
Hei!
Lurer på om det er dumt å henge opp kasser til uglene å tårnfalken nå?? bare for å ha gjort det i god tid!, er det bare positivt eller??
Å til småfuglene?
G...........S. (05.02.2016)
Svar:
Nei, det er bra å henge opp kassene tidlig, spesielt uglekassene.
Roar Solheim (06.02.2016)
Trane.
I hvilket år vart tranene først observert i Norge?
G.B. (06.02.2016)
Svar:
Tror de alltid har vært her i historisk tid, så det spørsmålet lar seg nok ikke besvare.
Roar Solheim (06.02.2016)
Sædgås el. Kortnebbgås
Her er 1 bilde til. Denne har oransje nebb. Er det samme type sæd el kortnebbgås so dei eg sende bilde av. Denne har oransje nebb å litt Anna form synes eg.
H.A.H. (06.02.2016)
Svar:
Dette ser for meg ut til å være en grågås.
Roar Solheim (06.02.2016)
Dompap par
Mener å ha hørt at det bare er større fugler som holder sammen i par hele året, men hos meg kommer et par herr og fru dompap alltid sammen i oktober, november, desember, januar og februar.
K.N. (06.02.2016)
Svar:
Parbinding har lite med størrelse å gjøre, men mer med levealder hos fuglene. Tror det er større andel av partrohet hos fugler som lever lenge.
Roar Solheim (06.02.2016)
Fugl i Spania
Hvilken art er dette? Tatt i Parque Natural de la Mata i Spania i går.
M. (04.02.2016)
Svar:
Dette er en svartstrupe - nær slektning til vår buskskvett.
Roar Solheim (06.02.2016)
Spørsmål:
Hvorfor legger Alkefugler og Fiskemåke og Fjæreplytt rede?
A.T. (04.02.2016)
Svar:
Uforståelig spørsmål - formuler deg klarere.
Roar Solheim (06.02.2016)
Vedr. pingvin
Er dette en pingvin? foto ble tatt ut fra Aker brygge mot festningen ca. 500m fra brygga. 04.02.16
Takker for svar. Mvh. Svein
N.N (05.02.2016)
Svar:
Nei, dette er en lomvi. Pingviner finner du ikke på vår halvdel av kloden (dvs. nord for ekvator).
Roar Solheim (06.02.2016)
Fink?
Hva kan dette være? Tatt i Tromsø i dag.
R.S. (05.02.2016)
Svar:
Dette er en gråspurv hunn.
Roar Solheim (06.02.2016)