Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 478 til 31 502 av totalt 50 196 spørsmål «forrige neste»
Hærfuglens slektstilhørighet .
Det har skjedd mye på familie./ordener inndelinger den siste tiden . Tilhører Hærfugl(Upupa epops)fremdeles Råkefugler(Coraciiformes)eller den nyoppretta ordenen Bucerotiformes ? Hva er det norske navnet på Bucerotiformes ? Hvilke fagmiljøer følger Norge i slike spørmål ?
M.H. (08.02.2016)
Svar:
NOF har en egen fuglenavnkommite - de prøver å oppdatere endringer på norske arts-, slekts- og familienavn når systematikken endres. Kan dessverre ikke svare deg på spørsmålet, da svarer for tiden er utenlands uten tilgang til siste litteratur.
Roar Solheim (09.02.2016)
Skjærene skremmer bort småfuglene
Hei
Vi legger ut mat til alle fugler. Men vi opplever at de store fuglene skremmer bort de små. Nå har vi hengt opp mat i trær som er lite tilgjengelig for de større fuglene. Vi hadde småfugl en liten stund og vi vet at de er i nærhetene, men det virker som at de ikke tørr å nærme seg treet i hagen. Vi har hengt opp to beholdere med solsikkefrø og en kokosnøtt fylt med litt ekstra fett og nøtter.
Til de store fuglene legger vi ut brødskiver som vi kaster opp på garasjetaket. De spiser dessuten også av et stativ som vi har satt opp på veggen på garasjen. Stativet fyller vi med solsikkefrø.
Hva skal vi gjøre for å få tilbake de små fuglene?
Hilsen Sidsel
S. (08.02.2016)
Svar:
Dere må lage et forbur som forautomatene kan være inne i, slik at bare småfuglene slipper inn, mens skjærene må nøye seg med maten som faller på bakken. Se PDF av Fuglevennens høstnummer fra 2007 - Du finner dem på Fuglevennsidene.
Roar Solheim (09.02.2016)
Fasan
Hei! Jeg takker for svar angående fasan uten halefjær, og sender en video av en spesiell opplevelse med nevnte fasan og hans "overmann ",virker det som! Er dette en slags markering av makt mellom disse to?
Med vennlig hilsen Hege Cecilie Olafsen
H.O. (08.02.2016)
Svar:
Dette ser absolutt ut som at hannen med stjert er ute og markerer dominans overfor stakkaren som har mistet stjerten.
Roar Solheim (09.02.2016)
Gråhegrekoloni
Hei!
Vet du om noen gråhegerkolonier i Rogaland? Er disse ved havet, eller inne i landet?
N.N (08.02.2016)
Svar:
Dessverre - dette er for lokalt til at jeg kan gi deg svar. Du må prøve å finne lokale fuglefolk og spørre dem.
Roar Solheim (09.02.2016)
Havhest
Hvordan får havhesten tak i maten sin?
Hilsen ei jente som trenger et ordentlig svar!😁
J. (08.02.2016)
Svar:
Den tar fisk og krepsdyr , enten fra havoverflaten, eller ved å dykke etter dem. De spiser også gjerne utspylt fiskeavfall fra fiskefartøyer.
Roar Solheim (09.02.2016)
skjærer
Bruker skjærer samme reir flere ganger?
Har et skjærereir i hagen(!) og der har to skjærer hatt tilhold/besøkt hele vinter'n! Er det ungene som er her, eller... Nå holder de på å flikke på reiret!
S.K. (09.02.2016)
Svar:
Ja. Skjærer kan bruke samme reir gjennom mange år, og de utvider og bygger på det år for år. Kanskje brukes det av flere generasjoner ettersom årene går.
Roar Solheim (09.02.2016)
Sommerfugler
Hei vi fant en sommerfugl den 6.2.16 og jeg lurer på hva den spiser for jeg er litt redd at den dør. Kunne dere gi meg noen tips?
V.P. (08.02.2016)
Svar:
Voksne sommerfugler spiser nektar, så du kan forsøke sukkervann eller utvannet honning.
Roar Solheim (09.02.2016)
Spor etter fugl
Vet du hvilken fugl dette sporet er etter?
N.N (08.02.2016)
Svar:
Selv om det ligger en gjenstand ved siden av sporet, så er ikke den noe med kjent eller standard størrelse. Derfor ikke helt lett å se hvor stort sporet er, men formen er typisk spurvefuglspor. Tipper det er en eller annen kråkefugl.
Roar Solheim (09.02.2016)
Snøspurv
Hei. Jeg så en fugl som ligner på snøspurv på fuglebrettet i går. Jeg fikk dessverre ikke tatt bilde, men den ligner veldig. Liten, mye kvitt. Har aldri sett slik her. Den pleier ikke å vere på våre kanter? Fitjar - vestlandet.
M.Y. (09.02.2016)
Svar:
Vanskelig å si uten bilde. Snøspurv er ikke en art som bruker å besøke forplasser, men en kan ikke utelukke det fullstendig heller.
Roar Solheim (09.02.2016)
Grågås
Hei,
Jeg lurer på om grågåsa kan ha oransje bein, eller om dette kan dreie seg om en krysning, f. eks med svanegås? Den virket kraftigere og noe høyere enn de andre grågjessene, og beina var tykkere. Bildet er fra Vestfold, mars 2015.
N.N (07.02.2016)
Svar:
I følge gåsekjennere skal ikke grågås ha oransje bein, så det er spørsmål om dette er en rømt tmfugl som har blandet seg med grågjessene.
Roar Solheim (09.02.2016)
Hvit and
Eg såg denne hvite anda i Stockholm sammen med stokkender, svaner sothöner og toppender. Er det ei hvit stokkand?
Å.Ö. (07.02.2016)
Svar:
Ja, det er en hvit "stokkand". Trolig er det en rømt tamfugl, som har stokkand som aner.
Roar Solheim (07.02.2016)
Færre fugler på foringsplassen
Vi har foret fugler i mange år. Det har minket med fugler hos oss. Gjelder dette overalt, eller er det bare her?
A.M.R.A. (07.02.2016)
Svar:
Mange har rapportert lignende i vinter. Når oppsummeringen av hagefugltellingene er over, vil vi kanskje se bedre om dette er en utvikling over hele landet.
Roar Solheim (07.02.2016)
Hvilken fugl er dette
Jeg tror dette er en MUSVÅK stemmer det, jeg fotograferte den 26.01.2012 på trones i Namsskogan. Den hadde vært der noen dager men forsvant etter at jeg tok bilde.
Jeg viste ikke om muligheten for å få svar på spørsmål om artsbestemmelse den gang. Jeg kom på det i kveld og fant bilde på en gamlere PC.
T.A.H. (07.02.2016)
Svar:
Nei, dette er en kongeørn. Den har fått en del mørke tverrstriper i en del av vingefjærene, så den har vært gjennom noen fjærskifter, Trolig er den omkring 4-6 år gammel. Når den er helt utvokst, har den ikke lenger noe hvitt i vingene eller stjerten.
Roar Solheim (07.02.2016)
Spørsmål:
Går to tamgåser her ved vannet på andre året er det noen som kan være eiger til dei.
T.L. (07.02.2016)
Svar:
Det er mange rømte andefugler rundt omkring, så det er nok ikke lett å finne rette eiere til slike.
Roar Solheim (07.02.2016)
Uklekte egg i fuglekassen
Da vi renset fuglekassene i hagen i dag, så vi at det var 7 av 8 som hadde vært i bruk. I den ene som vi hadde observert spettmeis i var det 2 klekte egge og 2 som ikke var det. Hva kan det tyde på? Har 2 unger klart seg og 2 egg bare blitt forlatt?
Takker samtidig for et utrolig kjekt og lærerikt forum.
N.N (07.02.2016)
Svar:
Det hender rett som det er at ikke alle egg blir befruktet, og da blir de liggende tilbake uklekt.
Roar Solheim (07.02.2016)
Flokker med fugl
Har dei siste dagane observert flokker med 40 - 50 småfugler i toppen av bjørker og osp. Dei syng livleg og er ganske små. Kva type fugl kan det vere?
I.H. (07.02.2016)
Svar:
Vanskelig å si ut i fra bare denne beskrivelsen, men de mest sannsynlige er nok en flokk grønn- eller gråsisik.
Roar Solheim (07.02.2016)
Voldsomme flokker med fug
Hei,
Jeg bor i en by på Østlandet og har idag flokker på godt over 100 fugler. Noen av flokkene høres og minner om kråker, mens andre flokker minner meg mer om stær. De skravler voldsomt og lager hele skyer på himmelen (Forsøkt meg på et bilde)
Hva slags fugler er det og hva er grunnen til den voldsomme flokkingen?
N.N (07.02.2016)
Svar:
Dette ser ut som kråkefuglflokker. Jeg tipper det er en blanding av kråker og kaier, på vei til nattekvarter. kanskje kan det også være noen kornkråker i flokkene. Dette er typisk kråkefugloppførsel om vinteren.
Roar Solheim (07.02.2016)
ukjent fugl
Hvilken fugl er dette?
S. (07.02.2016)
Svar:
Dette er en varsler.
Roar Solheim (07.02.2016)
Insekt beov
Hva er det beste tre å ale opp med hensyn til et insekmiljø som fugler vil nyttiggjøre seg av. og hvordan ale frem melbiller?
A.S. (04.02.2016)
Svar:
Melbillelarver kan kjøpes i dyrebutikker. Melbillene kan avles i en kasse med brød, korn, kli og pappskiver imellom. Melormer er svært ettertraktet mat for bl. a. rødstrupene, men andre fugler tar dem også gjerne. Mange fugler finner insekter på og i døde løvtrær, men da må man ha en hel skog med stående, døde trær i nærheten - ikke det enkleste å lage til i egen hage....
Roar Solheim (07.02.2016)
Fuglene som forsvant
Vi har gjennom året gjevnlig foret småfuglene i skogen bak huset med solsikkefrø og meisboller. Henger under taksjegget utenfor kjøkkenvinduet til glede for oss og barnebarn.
Artene har vært kjøttmeis, blåmeis, toppmeis,spettemeis,gulspurv,rødstrupe,dompapp og en og annen flaggspette.
Siden Jul har de uteblitt og forplassen forblir full.
Vi har funnet fjær rester av fuglene og til tider sett en spurvehauk i området.
Om noe hva kan gjøres for igjen å tiltrekke fuglene?
F. (03.02.2016)
Svar:
Dessverre er det ikke mulig å vite hvorfor fuglene plutselig ikke er interessert i å spise på en forplass. Da det ble mildvær i januar, forsvant svarttrosten som spiste på epler og pærer jeg selv ga dem, og fruktene ble hengende uspist i trærne. Trolig var det mer å finne på skogbunnen rundt omkring. Kanskje ønsker også fuglene variasjon i kosten, på linje med oss mennesker?
Roar Solheim (07.02.2016)
Vinterforing
Hei. Driver med jevnlig foring av diverse fuglearter ved Tveitenvannet på LANDÅS i Bergen. Her er mye stokkender og ulike måkearter samt toppdykker ,sothøner og et par brunakke ender.Sistnevnte er en spesielt nydelig fugl samt ulike duer. Jg forer med solsikkefrø uten skall og brød.En venn av meg var nylig i Sverige og fikk da vite at man ikke skulle fore med brød da dette gav liten næringsverdi og bare var magefyll for fuglene. Er dette korrekt
K.H. (03.02.2016)
Svar:
Det er ulike meninger om dette. Hvis endene BARE spiser brød, så er det kanskje ikke noe fullgod kost, men dersom de får tilskudd av brød hvis de ellers har vanskelig med å finne mat, så er nok det adskillig bedre enn at de sulter. Men dersom du vil prøve noe enda bedre, er trolig hønsefor bra alternativ.
Roar Solheim (07.02.2016)
Korsnebb enda en gang
Hei igjen. Prøver enda en gang (siste) med nytt bilde. Tusen takk for svarene.
N.N (31.01.2016)
Svar:
Dessverre ikke lett på dette bildet heller, annet enn at her kan en få mer inntrykk av at nebbhøyden passer mer med grankorsnebb. Korsnebbene er som tidligere nevnt ikke helt enkle.
Roar Solheim (07.02.2016)
Knoppsvane
Kor lang nord er det vanlig for Knoppsvanen å hekke?
Desse på bildet vaks opp litt nord for Sognefjorden sommaren 2015. Knoppsvaneparet er her enno men har no jaga vekk to av ungane. Vert paret igjenn åleine til sommaren?
I.S. (04.02.2016)
Svar:
Disse svanene har tydeligvis fått fram et stort kull unger. De voksne holder sammen til en av dem dør, så de to voksne vil nok hekke sammen i sommer også. I Fugleatlas fram til 1994 var knoppsvane bare funnet hekkende til Rogaland, men de har tydeligvis spredt seg lenger nordover på Vestlandskysten. Kjenner dessverre ikke detaljert hvor langt de har spredt seg, og hvor vanlige de er nå.
Roar Solheim (07.02.2016)
Nedgang i antall småfugler ...
Har deltatt i fugletellingen, og som andre - og som dere har gitt svar på- registrert nedgang i antall meiser! For noen år siden var det en fryd å betrakte alle dompappene, men de er og borte! 😂
Ikke et spm, men konstatering: naboen sa at katten så kry hadde kommet m to rødstruper på trammen! Jeg ble så lei, og tenkte på min solitære rødstrupe (som jeg prater med!), men den dukket opp to dager senere her hos meg i treet utenfor terrassen!! Så av og til går det bra i fuglenes verden! 😊
V.S. (05.02.2016)
Svar:
Dompapen er i stor grad en invasjonsart som dukker opp i bra antall i enkelte år ut fra hvor det er gode frøsettinger i skogene i Skandinavia og i østlige land.
Flott at rødstrupen "din" fortsatt var tilstede! Med en god jeger som katt, som er i et antall av 600 000 i landet, så løper fuglene en viss risiko.Morten Ree (07.02.2016)
Stær i februar
En flokk på 10 stær inntok mateplassen i hagen i dag.
Ikke vist seg før, ikke overvintret vel?
E.H. (05.02.2016)
Svar:
Du skriver ikke hvor dette er. Langs kysten er det av og til noen stær som overvintrer, men disse KAN også ha kommet over fra England med mildvær.
Roar Solheim (07.02.2016)