Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 31 528 til 31 552 av totalt 50 311 spørsmål


#Sykdom og skader

Skadet ringmerket Knoppsvane

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg var på Østensjøvannet i Oslo i dag, og oppdaget en Knoppsvane som lå urørlig ute på isen, mens de andre fuglene boltrert seg i ei lita råk som var isfri.
Jeg sto og engstet meg for at den skulle fryse fast i isen. Plutselig reiste den seg og flakset litt med vingene, men det virket som om den hadde vanskelig for å gå.
Da jeg kom hjem, gransket jeg bildet, og for meg ser det ut som om den høyre foten er skadet. Den mangler klørne og ser rød og hoven ut. Den er ringmerket med nr. U 372. Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre?? Kan dere vurdere bildet?

A.E. (22.02.2016)

Svar:

Det er vanskelig å se om den har noen form for skade eller ikke ut i fra dette bildet. Jeg tror denne fuglen kanskje er i såpass vigør at den bør få være for seg selv for øyeblikket.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattfugl i Vietnam

Etter 3 uker i Vietnam, ble vi godt kjent med en fugl (så den aldri) som startet sangen når solen gikk ned og avsluttet ved soloppgang. Den hadde 4 toner, c-c-h-b (tror jeg ) og noen ganger en liten svak trille til slutt. Lyden var ganske gjennomtrengende og andre av gjestene ønsket skuddpremie på den. Ganske artig når den startet sangen: først 1 tone, så 2 og 3 og etterhvert hele registeret. Det kunne ha vært morsomt om den kunne få et navn - eller i hvertfall familietilhørighet og om det var en stor eller liten fugl. På forhånd takk.

A.T. (23.02.2016)

Svar:

Det er vanskelig å artsbestemme fuglesang ut i fra beskrivelse selv når det dreier seg om hjemlige arter, og å gjøre dette med arter fra andre verdensdeler, er tilnærmet umulig. Derfor kan jeg nok ikke hjelpe deg her, dessverre.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Trekkfugler

I flokk eller ensom?

Hvilke fugler trekker i flokk og hvilke trekker alene?

J.H.G. (22.02.2016)

Svar:

Dette er et spørsmål som er altfor omfattende til å kunne besvares på denne siden. Det varierer mellom familier, slekter og arter. Ofte trekker vadefugler og mange småfugler i flokk, men det er mange unntak, så det er ingen generell regel.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Noen som vet hvilken and dette er?
Det var mangen ærfugl der(Solheimsviken)men den holdt seg adskilt fra dem.

A. (22.02.2016)

Svar:

Dette er en ung ærfugl hann.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor kråke eller hybrid?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei denne kråkelignende fuglen tok jeg bildet i august 2012 i en jordbruksdal innfor Stavanger. Husker den som svært stor og betydelig større enn kråker vanligvis. Så er det noe med vingenes form og farge. Er det en hybrid av et slag? ,

A.G. (23.02.2016)

Svar:

Nei. Dette er en vanlig kråke med dårlig næringstilgang under utvekst av fjærene, slik at de har blitt mer eller mindre fargeløse. Dette ser en ganske ofte hos unge kråker.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Diverse

Stjertmeis

Vi har stjertmeis ved hytta i Vatne, og vi bor på Vigra ved Ålesund. Er det registrert stjertmeis på Vigra Eller i hele Giske kommune) noensinne?

N.N (23.02.2016)

Svar:

Det kan du sjekke opp selv ved å søke på artsdatabankens sider om fugleregistreringer: http://www.artsobservasjoner.no/
søk under stjertmeis.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Diverse

Tynne ender

hei, vår ene and ser veldig tynn og sliten ut og jeg lurer på hva jeg kan fore henne med som kan fete henne opp litt.. hun har matlyst, men virker som hun blir fort mett og hun drikker mye.

N.N (23.02.2016)

Svar:

Dette bør du nok spørre tamfuglholdere om.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Sykdom og skader

Syke sisiker og dompapper

Ser syke sisiker og dompapper ved foringen, har vært flere nå i febr. Har funnet døde individer også. Dette skher hos flere her. Forer med solsikkefrø. Gjør vi galt? Eller er det kulda? Bekymret hilsen, Birgit Skinderhaug.

N.N (22.02.2016)

Svar:

Det spørs om det er sykdomsutbrudd - salmonella er ofte en mulig årsak. Du har ikke gjort noe galt, men kan kanskje stoppe foringen for et par uker, og vaske forautomatene før du henger dem opp igjen.

Roar Solheim (22.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fjær i skogen 2

Bilde vedlagt spørsmålet

Takk for svar!

fjærene var sikkert 10-15cm ca.

her er et bilde til av samme plass

G. (21.02.2016)

Svar:

Fjærene er dessverre veldig våte og sammenklistret. Hadde de mørke fjærene vært tørre, så hadde jeg helt sikkert klart å artsbestemme dem. Men med dette bildet så kan det se ut som at det dreier seg om fjær fra ei rugde.

Roar Solheim (21.02.2016)


#Økologi og atferd

Hvordan formerer Kongepingviner seg?

Kan dere forklare hvordan Kongepingviner formerer seg?

S. (16.02.2016)

Svar:

De formerer seg på samme måte som andre fugler - legger egg, ruger dem ut og forer opp ungene, så jeg vet ikke om jeg helt forstår hva du spør om her.

Roar Solheim (21.02.2016)


#Diverse

Fugl som flyr på vinduet

Hei, har dere noen tips om hvordan man kan unngå at fugl flyr på vinduet? F.eks. sprosser, -noe man kan henge i vinduet? Er det noen som har erfaring med noe som virker forebyggende?

M.G. (21.02.2016)

Svar:

Sjekk rovfuglsilhuetter fra Natur og Fritid, NOFs butikk (du finner nettsider med alle produktene). I Tyskland er det utviklet mønstre for å klistre på vinduer, som bare ses i UV-lys, slik at de er usynlige for oss men synlige for fuglene.

Roar Solheim (21.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær i skogen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Hvilken fugl hører disse fjærene til? Låg i skogen, å det såg ut som en plass rovfuglen har sittet å ribbet!

G. (21.02.2016)

Svar:

Litt vanskelige å artsbestemme uten målestokk. Nedre del av fjærene får det til å se ut som en hønsefugl, men de to største minner da mest om fjær fra en tamhøne (kanskje plymuthrock), men jeg kan dessverre ikke si noe sikkert med disse. Den mer oransjefargede oppe til høyre kan minne om fjær fra en orrhøne eller røy.

Roar Solheim (21.02.2016)


#Økologi og atferd

Svarttrost-hanner. Samme individer?

Hei, vi har lagt ut mat i fuglehus i fjor og i år. Mest kjøttmeis, noe dompapp og spurv og en god del svarttrost. Vi gav opp å telle fordi det ser ut som det er de samme individene som flyr rundt i nabolaget, og jeg synes også å dra kjensel på endel av individene, og mange av dem var her i fjor også (gjelder mest kjøttmeisene). Når det gjelder svarttrost, så er det en 8-10 stykker, men bare en hunne. Kan det bety at stadig flere hanner av svarttrosten overvintrer, mens den overveiende delen av hunnene fortsatt trekker ned i Mellom-Europa?

G.K. (14.02.2016)

Svar:

Hos mange av de fuglene som overvintrer hos oss eller kan trekke til England, Danmark eller Nord-Europa, er det vanlig at hunner og ungfugler trekker, mens det helst er hanner som forsøker å overvintre. Hanner prøver å overvintre fordi det gir dem en fordel i å være først ute til å legge beslag på et territorium til våren.

Roar Solheim (20.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

grankorsnebb og furukorsnebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en furukorsnebb? synes den har veldig tykt nebb...

L.H. (13.02.2016)

Svar:

Korsnebbene er ofte vanskelige å artsbestemme ut i fra slike bilder, men jeg mistenker at dette er en grankorsnebb (hann).

Roar Solheim (20.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er det hvit norsk gås?

Bilde vedlagt spørsmålet

For tiden er det en del hvit gås å se rundt om i Fana (ved Bergen). Jeg er interessert i å vite hvilken gås dette er, da jeg fotograferer fugler. På nettsiden til bl.a. Skog Og Lanfskap leser jeg om hvit norsk gås, men det ser ut til at denne er relativt sjelden utenfor oppdrett. Har dere noen som kan si om disse gjessene er norsk hvit gås, eller en annen art?
Jeg vedlegger et par foto, der en kan se at de har gul/orange ring rundt øynene, som kan tyde på hvit norsk gås?

Med hilsen Asbjørn M Olsen

A.M.O. (14.02.2016)

Svar:

Dette ser veldig ut som en rømt tamgås, men jeg kjenner dessverre ikke til hvilke varianter som finnes av slike, eller hva de kalles blant gåseoppdrettere. Denne har veldig lik form med grågås, og kan være en tamform av grågås.

Roar Solheim (20.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lysgrå dueart ved Middelhavet

Lurer på hva duer man opplever i syden kalles. De flyr ganske snålt..høyt opp, og seiler så nedover, for så å gjenta prosedyren. De har en spesiell kallelyd. kokkoooo-koo
Fargen er lysgrå, og de er slanke med lange halefjær.

R.L. (15.02.2016)

Svar:

Det er ofte mange varianter av tamduer eller byduer om flyr omkring, og som regel er det disse du ser. De kan være ganske forvirrende å finne ut av med hensyn til artstilhørighet.

Roar Solheim (20.02.2016)


#Diverse

Trekkfugler

Har vert bortreist under fugletellingen i jan.Ellers så har jeg følgende spørsmål:Det er første året at Ringduene har overvintret.Er dette normalt?2013/14 er det første året vi ikke hadde låvesvaler på låven vår.Hva kan årsaken være?Ellers så er det knapt en terne å se!
Mater småfuglene hele vinteren.

M.K. (14.02.2016)

Svar:

Ringduer kan ofte overvintre. De andre artene du nevner kan variere i antall fra år til år, så det er vanskelig å si sikkert hva som ligger bak de endringene du har sett der du bor.

Roar Solheim (20.02.2016)


#Økologi og atferd

Fugl i trerot

Jeg gikk tur med hunden min i skogen i Asker, den løp litt foran meg og bort til en trerot. På ca fem m avstand så jeg at hunden dro ut en mørk fuglevinge og fuglen flakset og fløy avsted med to "kakaa" . Borte ved stubben kunne jeg se noen små utgravde hulrom i jorda under rota, ca 15cm i dm. Ikke noen spor. Har gått forbi flere ganger med barn og barnebarn uten å se noe liv. I dag gikk jeg bortom og fant to fuglefjær, ca 12cm, gråsvarte med litt lysere felt. Så nå undrer jeg meg veldig - har fuglen blitt jordboer? Hva kan dette være?

H.T. (13.02.2016)

Svar:

Jeg mistenker at hunden din fikk tak i en hønsefugl. De bruker ofte å ta sandbad, og du finner ofte slike steder ved rotvelter hvor jord og sand har blitt frilagt av det fallende treet. Fuglene sparker opp en grop i bakken hvor de legger seg ned og "Molder" seg, DVs de prøver å få sand opp i fjærdrakten før de rister seg kraftig. Dette er nok et forsøk på å kvitte seg med parasitter som fjærlus.

Roar Solheim (20.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem sin fjær er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Funnet i krattskog ved vestlandskysten/Nordhordland. Observert både nøtteskrike, kattugle og rugde i området. Kan fjæren tilhøre en av dem ?

N.N (13.02.2016)

Svar:

Dette er en rugdefjær. Fint at du har fotografert den i hånda, da er det lett å få en oppfatning av riktig størrelse. Målestokk kan være veldig viktig når en skal identifisere fjær kun ut i fra bilde.

Roar Solheim (20.02.2016)


#Fuglekasser

Fuglekasse - plassering

Hei, jeg lurer på om det har noe å si hvilken vei fuglekassen vender (øst, vest, sør nord)?

N.N (14.02.2016)

Svar:

Stort sett ser det ut til at dette har nokså liten betydning. Men det kan være et poeng at kasser på husvegg ikke står rett mot syd eller sydvest slik at de blir veldig eksponert når solvarmen er på det kraftigste.

Roar Solheim (20.02.2016)


#Diverse

stær

Hva slags måte synger stæren på?

N.N (15.02.2016)

Svar:

Det er litt uklart hva du egentlig ønsker å få svar på her, så jeg kan ikke gi deg noe svar, dessverre.

Roar Solheim (20.02.2016)


#Økologi og atferd

Måke eller kråke?

Vi lurer på hvem som flyr raskest av måke eller kråke?
Hilsen Daniel 4 år fra Stemvegen barnehage

A.N. (15.02.2016)

Svar:

Dette kan jeg dessverre ikke gi deg svar på, for det er ikke så mange beskrivelser av flyhastigheter for fuglearter. Men jeg mistenker at måkene kan fly raskest, fordi de har lengere og smalere vinger i forhold til kroppen enn en kråke. Lange vinger er ofte en tilpasning til raskere flukt eller bedre evne til å gli på og med vinden.

Roar Solheim (20.02.2016)


#Fugleforing

Kjernebiter

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Har registrert økt antall med kjernebiter på brettet hjemme.
for et par år tilbake hadde vi en som kom av og til. Nå i 2015/2016 har vi fire som kommer hver dag. er det en økning her tro?

E.S. (15.02.2016)

Svar:

Vanskelig å si, men, men generelt har kjernebiteren økt i antall og utbredelse. Fint bilde av fuglen på tiltalende forplass!

Roar Solheim (20.02.2016)


#Diverse

Kjernebiter

Jeg har en hytte på Utåker i Kvinnherad, her mater jeg fuglene jevnlig og har til nå observert 7-8 forskjellige arter. Var på hytten i helgen og så plutselig en ny liten venn på brettet, mener det var en Kjernebiter, men når jeg leser om den ser jeg at det ikke er kjent område for denne fuglen. Jeg så bare en og den satt rolig på fuglebrettet, som har vegger på tre sider og tak. Kan dette være denne fuglen eller?

R.H. (16.02.2016)

Svar:

Kjernebiteren har økt kraftig i forekomst og utbredelse de siste årene, og blir nå sett helt opp til og med Nordland. Så det er ikke så rart at du ikke finner dette beskrevet i de fleste fuglebøker, som sjeldent er SÅ oppdaterte.

Roar Solheim (20.02.2016)


#Sykdom og skader

Oppblåste småfugler

Hei!

Vi har flere småfugler på foringsplassen vår, som ser syke ut. Veldig oppblåste, med vingene hengende ut til siden, og tydelige vansker med å spise/flytte på seg. Disse er gråsisik og dompap. Hva er dette?

Mvh
Jo B

N.N (16.02.2016)

Svar:

Det KAN hende at noen av disse er smittet av sykdom, og derfor blåser seg opp for å holde varmen bedre. Men det er alltid vanskelig å vurdere om fugler er syke eller ikke uten bilde av dem.

Roar Solheim (20.02.2016)

««første 31 528 - 31 552 av 50 311 siste»»