Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 31 491 til 31 515 av totalt 50 284 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svaner i Bergen

Hei, har nylig observert 6 svaner i Lille Lungegårdsvann, aldri sett før. Så ikke om det var knopp- eller sangsvaner. Noen som har informasjon om dette? På forhåbt takk.

B.T.H. (25.02.2016)

Svar:

Her må du forsøke å få kontakt med lokale fuglefolk. Både knopp- og sangsvaner kan overvintre nær folk, men inne i by er det mest sannsynlig knoppsvaner det dreier seg om.

Roar Solheim (25.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Albino måke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Har ei heil kvit måke rundt huset. Er dette et valig syn?

M.B.R. (25.02.2016)

Svar:

Bildet viser en ung polarmåke. Send gjerne over mer informasjon om hvor og når du så denne fuglen.

Frode Falkenberg (25.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl - Ål i Hallingdal

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har ofte besøk av en fugleart ved hytten vår på Ål i Hallingdal. Hytten ligger 900 MOH i et område med både bjørk, furu og granskog. Fuglen kommer på 'besøk' hele året og er ikke folkesky, men kan komme nær oss når vi sitter ute. Den kommer gjerne på besøk i par eller fire-seks stykker om gangen. Vi har slått opp i fuglebøker uten å finne ut hvilken fugl dette er. Kan dere hjelpe oss? Bilde er tatt på vinterstid for noen år siden. Jeg har bilder som er tatt for få dager siden, men det bilde jeg sender med var det beste jeg hadde. Hilsen Kristine

K.B. (25.02.2016)

Svar:

Dette er en lavskrike. Oppførselen du beskriver er typisk for denne lite sky kråkefuglen.

Roar Solheim (25.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor ugle på Hafjell 23.2.2016

Her om kvelden møtte vi på en stor ugle og lurer på vilken art det kan ha vært? Det var kl 19, og den satt i toppen av ei bjørk i et hyttefelt nede mot Øyer (200moh). Den var lys med masse grå spetter. Den virket ganske "firskåren" i fasongen og vi mener den må ha vært 40 cm høy. (Føltes svær, men mulig vi overdriver?) Den så rett ned på oss. Dessverre lettet den da det kom en bil, før kamera kom frem. Det var litt av et vingespenn!! 130-150 cm??? Dette var gøy men skulle gjerne visst arten? Trodde snøugle men de er visst ikke her? Og la ikke merke til slike "hubrohorn". Alt gikk dessverre litt fort...

A.S. (25.02.2016)

Svar:

Swe svar på ditt oppfølgingsspørsmål - haukjugle.

Roar Solheim (25.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Viser til forrrige spm ugle Hafjell

Leste litt om kattugle nå, og ksndkje det var dette?. Kan jeg ha bommet på vingespennet slik at det var mindre (ned mot en meter)? Det virket "voldsomt", men var tross alt rett over hodene våre, og vingene virkel også veldig brede, slik st det føltes stort :-)

A.S. (25.02.2016)

Svar:

Det mest sannsynlige er at du har sett en haukugle - den er dagaktiv og sitter ofte i toppen av trær - lett synlig.

Roar Solheim (25.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjernebiter

Bilde vedlagt spørsmålet

Eg trur at dette er ein kjernebiter. I fugleboka står det at kjernebiter er på Sørlandet. Eg såg 3 stk på foringsplassen her på Nes, Ålvundfjord - Nordmøre.

J.Ø.N. (24.02.2016)

Svar:

Ja, dette er en kjernebiter, en hann.

Roar Solheim (25.02.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Jeg er med i et løypelag, vi vil få pålegg om å flytte på ei av skiløypene våre, fordi det vist nok skal være gjort observasjon av hubro i området. Tror dere dette kan være så viktig, nå som løypa har gått på samme sted i mange år? Hubroen er i så fall kommet dit nå etter at det ble løype i området. Dessuten så kommer myndighetene med et forslag om å flytte løypa noen hunder meter, det har vel ikke noe å si for en hubro? den har vel et stort område den benytter? Og om det går en skiløype i et område med hubro, så skulle vel ikke by på problemer? Den hekker vel ikke i skisesongen?

B. (23.02.2016)

Svar:

Jo, dette kan faktisk være av betydning. Hubroene starter hekkeforberedelser i februar, og da er det fremdeles skiføre mange steder. Flytting av merket sti/løype noen hundre meter kan utgjøre en vesentlig reduksjon i faren for forstyrrelse for hubro.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hei
fikk denne fuglen i hagen i går..har ikke sett slike før, fikk så vidt sett den fra siden og virka som den hadde flatt fjes og rød under nebb.. på ryggen er den sort og hvite prikker. virka som den var hvit under da den løfta vingen. den virka også butt i ansiktet og størrelsen som litt mindre enn skjære

O.P.H. (22.02.2016)

Svar:

Bildet er dessverre for dårlig til at jeg kan se godt hva dette er. Det som er synlig av vingen og hodet på fuglen minner mest om en spurvehauk, men stjerten ser for kort og ensfarget ut, og minner mest om stjerten til en spurvefugl. Siden det ikke er godt å vurdere størrelsen på fuglen heller, så kommer jeg dessverre ikke noe nærmere en artsbestemmelse. "Litt mindre enn skjære" kan imidlertid gå med f. eks. en spurvehauk hann.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Diverse

Latinske navn på fugler.

Finnes det en oversikt over hva de latinske navnene betyr oversatt til norsk? Slik som at flava betyr gul, europaea betyr europa osv.
Vet av erfaring at det er lettere å lære lat.navn når jeg vet hva de latinske navnene beskriver for meg.
Takknemlig for svar.

L.H. (22.02.2016)

Svar:

Forsøk å finne et eksemplar av Svein Haftorns bok Norges Fugler fra 1971 (bibliotek). Der finner du forklaringer på latinske navn bakerst i boken.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Fugleforing

Foring av sisiker

Som dere vil se av min siste registrering har jeg p.t besøk av en flokk grønn- og gråsisiker. De finner nok noe å spise men sitter ofte på solsikkematerne og roter slik at mange frø faller ut - de finner vel noen småbiter blant frøene,jeg antar solsikkefrø er for store for dem å knekke? HVILKE FRØ KAN JEG FORE SISIKER MED?

E.S.T. (22.02.2016)

Svar:

Sisiker spiser gjerne hampefrø, men de er dessverre ikke i vanlig salg i Norge. Rapsfrø er også ypperlig dersom man kan få tak i dette (vanlig som fuglefor i Nord-Amerika, men har ikke sjekket om dette kan fås i Norge. Det går an å fore sisiker med skallfrie solsikkefrø, men det er som regel for dyrt til at jeg ville bruke det som fuglemat.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Sykdom og skader

Skadet ringmerket Knoppsvane

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg var på Østensjøvannet i Oslo i dag, og oppdaget en Knoppsvane som lå urørlig ute på isen, mens de andre fuglene boltrert seg i ei lita råk som var isfri.
Jeg sto og engstet meg for at den skulle fryse fast i isen. Plutselig reiste den seg og flakset litt med vingene, men det virket som om den hadde vanskelig for å gå.
Da jeg kom hjem, gransket jeg bildet, og for meg ser det ut som om den høyre foten er skadet. Den mangler klørne og ser rød og hoven ut. Den er ringmerket med nr. U 372. Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre?? Kan dere vurdere bildet?

A.E. (22.02.2016)

Svar:

Det er vanskelig å se om den har noen form for skade eller ikke ut i fra dette bildet. Jeg tror denne fuglen kanskje er i såpass vigør at den bør få være for seg selv for øyeblikket.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattfugl i Vietnam

Etter 3 uker i Vietnam, ble vi godt kjent med en fugl (så den aldri) som startet sangen når solen gikk ned og avsluttet ved soloppgang. Den hadde 4 toner, c-c-h-b (tror jeg ) og noen ganger en liten svak trille til slutt. Lyden var ganske gjennomtrengende og andre av gjestene ønsket skuddpremie på den. Ganske artig når den startet sangen: først 1 tone, så 2 og 3 og etterhvert hele registeret. Det kunne ha vært morsomt om den kunne få et navn - eller i hvertfall familietilhørighet og om det var en stor eller liten fugl. På forhånd takk.

A.T. (23.02.2016)

Svar:

Det er vanskelig å artsbestemme fuglesang ut i fra beskrivelse selv når det dreier seg om hjemlige arter, og å gjøre dette med arter fra andre verdensdeler, er tilnærmet umulig. Derfor kan jeg nok ikke hjelpe deg her, dessverre.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Trekkfugler

I flokk eller ensom?

Hvilke fugler trekker i flokk og hvilke trekker alene?

J.H.G. (22.02.2016)

Svar:

Dette er et spørsmål som er altfor omfattende til å kunne besvares på denne siden. Det varierer mellom familier, slekter og arter. Ofte trekker vadefugler og mange småfugler i flokk, men det er mange unntak, så det er ingen generell regel.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Noen som vet hvilken and dette er?
Det var mangen ærfugl der(Solheimsviken)men den holdt seg adskilt fra dem.

A. (22.02.2016)

Svar:

Dette er en ung ærfugl hann.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor kråke eller hybrid?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei denne kråkelignende fuglen tok jeg bildet i august 2012 i en jordbruksdal innfor Stavanger. Husker den som svært stor og betydelig større enn kråker vanligvis. Så er det noe med vingenes form og farge. Er det en hybrid av et slag? ,

A.G. (23.02.2016)

Svar:

Nei. Dette er en vanlig kråke med dårlig næringstilgang under utvekst av fjærene, slik at de har blitt mer eller mindre fargeløse. Dette ser en ganske ofte hos unge kråker.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Diverse

Stjertmeis

Vi har stjertmeis ved hytta i Vatne, og vi bor på Vigra ved Ålesund. Er det registrert stjertmeis på Vigra Eller i hele Giske kommune) noensinne?

N.N (23.02.2016)

Svar:

Det kan du sjekke opp selv ved å søke på artsdatabankens sider om fugleregistreringer: http://www.artsobservasjoner.no/
søk under stjertmeis.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Diverse

Tynne ender

hei, vår ene and ser veldig tynn og sliten ut og jeg lurer på hva jeg kan fore henne med som kan fete henne opp litt.. hun har matlyst, men virker som hun blir fort mett og hun drikker mye.

N.N (23.02.2016)

Svar:

Dette bør du nok spørre tamfuglholdere om.

Roar Solheim (23.02.2016)


#Sykdom og skader

Syke sisiker og dompapper

Ser syke sisiker og dompapper ved foringen, har vært flere nå i febr. Har funnet døde individer også. Dette skher hos flere her. Forer med solsikkefrø. Gjør vi galt? Eller er det kulda? Bekymret hilsen, Birgit Skinderhaug.

N.N (22.02.2016)

Svar:

Det spørs om det er sykdomsutbrudd - salmonella er ofte en mulig årsak. Du har ikke gjort noe galt, men kan kanskje stoppe foringen for et par uker, og vaske forautomatene før du henger dem opp igjen.

Roar Solheim (22.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fjær i skogen 2

Bilde vedlagt spørsmålet

Takk for svar!

fjærene var sikkert 10-15cm ca.

her er et bilde til av samme plass

G. (21.02.2016)

Svar:

Fjærene er dessverre veldig våte og sammenklistret. Hadde de mørke fjærene vært tørre, så hadde jeg helt sikkert klart å artsbestemme dem. Men med dette bildet så kan det se ut som at det dreier seg om fjær fra ei rugde.

Roar Solheim (21.02.2016)


#Økologi og atferd

Hvordan formerer Kongepingviner seg?

Kan dere forklare hvordan Kongepingviner formerer seg?

S. (16.02.2016)

Svar:

De formerer seg på samme måte som andre fugler - legger egg, ruger dem ut og forer opp ungene, så jeg vet ikke om jeg helt forstår hva du spør om her.

Roar Solheim (21.02.2016)


#Diverse

Fugl som flyr på vinduet

Hei, har dere noen tips om hvordan man kan unngå at fugl flyr på vinduet? F.eks. sprosser, -noe man kan henge i vinduet? Er det noen som har erfaring med noe som virker forebyggende?

M.G. (21.02.2016)

Svar:

Sjekk rovfuglsilhuetter fra Natur og Fritid, NOFs butikk (du finner nettsider med alle produktene). I Tyskland er det utviklet mønstre for å klistre på vinduer, som bare ses i UV-lys, slik at de er usynlige for oss men synlige for fuglene.

Roar Solheim (21.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær i skogen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Hvilken fugl hører disse fjærene til? Låg i skogen, å det såg ut som en plass rovfuglen har sittet å ribbet!

G. (21.02.2016)

Svar:

Litt vanskelige å artsbestemme uten målestokk. Nedre del av fjærene får det til å se ut som en hønsefugl, men de to største minner da mest om fjær fra en tamhøne (kanskje plymuthrock), men jeg kan dessverre ikke si noe sikkert med disse. Den mer oransjefargede oppe til høyre kan minne om fjær fra en orrhøne eller røy.

Roar Solheim (21.02.2016)


#Økologi og atferd

Svarttrost-hanner. Samme individer?

Hei, vi har lagt ut mat i fuglehus i fjor og i år. Mest kjøttmeis, noe dompapp og spurv og en god del svarttrost. Vi gav opp å telle fordi det ser ut som det er de samme individene som flyr rundt i nabolaget, og jeg synes også å dra kjensel på endel av individene, og mange av dem var her i fjor også (gjelder mest kjøttmeisene). Når det gjelder svarttrost, så er det en 8-10 stykker, men bare en hunne. Kan det bety at stadig flere hanner av svarttrosten overvintrer, mens den overveiende delen av hunnene fortsatt trekker ned i Mellom-Europa?

G.K. (14.02.2016)

Svar:

Hos mange av de fuglene som overvintrer hos oss eller kan trekke til England, Danmark eller Nord-Europa, er det vanlig at hunner og ungfugler trekker, mens det helst er hanner som forsøker å overvintre. Hanner prøver å overvintre fordi det gir dem en fordel i å være først ute til å legge beslag på et territorium til våren.

Roar Solheim (20.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

grankorsnebb og furukorsnebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en furukorsnebb? synes den har veldig tykt nebb...

L.H. (13.02.2016)

Svar:

Korsnebbene er ofte vanskelige å artsbestemme ut i fra slike bilder, men jeg mistenker at dette er en grankorsnebb (hann).

Roar Solheim (20.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er det hvit norsk gås?

Bilde vedlagt spørsmålet

For tiden er det en del hvit gås å se rundt om i Fana (ved Bergen). Jeg er interessert i å vite hvilken gås dette er, da jeg fotograferer fugler. På nettsiden til bl.a. Skog Og Lanfskap leser jeg om hvit norsk gås, men det ser ut til at denne er relativt sjelden utenfor oppdrett. Har dere noen som kan si om disse gjessene er norsk hvit gås, eller en annen art?
Jeg vedlegger et par foto, der en kan se at de har gul/orange ring rundt øynene, som kan tyde på hvit norsk gås?

Med hilsen Asbjørn M Olsen

A.M.O. (14.02.2016)

Svar:

Dette ser veldig ut som en rømt tamgås, men jeg kjenner dessverre ikke til hvilke varianter som finnes av slike, eller hva de kalles blant gåseoppdrettere. Denne har veldig lik form med grågås, og kan være en tamform av grågås.

Roar Solheim (20.02.2016)

««første 31 491 - 31 515 av 50 284 siste»»