Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 476 til 48 500 av totalt 50 356 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Død fugl funnet.

Hei, jeg bor i tromsø og fant en død fugl ute på verandaen min idag, tidlig på morgen. Men jeg klarer ikke å kjenne igjen hvilken art det er, så jeg lurte på om du kunne hjelpe meg med det?
Fuglen var svakt grå/brun mens halen var svart/hvit og enden av halen var gul.
Jeg har ett par bilder av den hvis det kan hjelpe.
MVH, Janike.

J. (01.09.2007)

Svar:

Når du nevnte gul ende på stjerten så er det kun sidensvans som har det. Den har også en varm brungrå kroppsfarge. Men den har ikke svart/kvit i stjerten, og dermed ble ting litt verre. Andre arter med gulfarge i stjerten er grønnfink og grønnsisik. De har også svart farge sammen med gult, men ikke noe hvitt. Det ville vært fint Janike om du sendte over de bildene du tok til fuglevennen@birdlife.no, så kan vi se om vi kan gi deg navnet på fuglen.

Morten Ree (04.09.2007)


#Økologi og atferd

Kan svalen svømme?

Det er velkjent at en and kan svømme, ,men gjelder dette også mindre fugl, som svalen?

R.L. (01.09.2007)

Svar:

Det at fugler kan svømme har sammenheng med at de har utviklet svømmehud mellom tærne, slik som ender, måker m.fl. Svømmeføttene gjør at de kan svømme og er også nødvendig for å få til å "lette" fra vannoverflaten når de skal flyve. Hvis andre fugler havner i vannet vil de forsøke å komme seg til land ved hjelp av vingene. Vår nasjonalfugl, Fossekallen, har ikke svømmeføtter, men både dykker og svømmer ved hjelp av hurtige vingebevegelser og raskt fotarbeid.

Morten Ree (04.09.2007)


#Diverse

fugler som flyr og ikke flyr

Jeg lurer på:
Hva er det som gjør at fugler som ikke kan fly er fugler, og ikke dyr?
hilsen Synnøve

S. (02.09.2007)

Svar:

Alle fugler er dyr! Jeg går ut i fra at du egentlig mener pattedyr, og fugler skiller seg fra pattedyr på mange måter. Fuglene er alene om å ha fjær, mens pattedyrene har pels. Fuglene legger egg med hardt skall, pattedyr føder levende unger (unntaket er de to kloakkdyrene nebbdyr og maurpiggsvin, som legger egg!). Struts, pingviner, og andre fugler som ikke kan fly, har fjær og legger egg, og er følgelig fugler.

Roar Solheim (02.09.2007)


#Økologi og atferd

Lyd

Lager hønsehauken og Spurvehauken noe lyd/skrik

A. (01.09.2007)

Svar:

Ja, begge arter har kraftige rop, men disse høres som regel bare under hekketiden. De er skarpe, raske, og kan beskrives som "kekk-kekk-kekk", eller "kjikk.kjikk-kjikk". Du finner lydene til de to artene på denne siden: http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php

Roar Solheim og Frode Falkenberg (01.09.2007)


#Økologi og atferd

jerpeegg

Jeg skulle ha hatt et bilde av jerpeegg.

E.J. (31.08.2007)

Svar:

Jeg lykkes ikke i å finne bilde av jerpe-egg på internett. Det finnes noen utenlandske fuglebøker hvor jerpe-egg er avbildet. Send mail til fuglevennen@birdlife.no så skal jeg sende deg et scannet bilde av jerpe-egg.
Jerpa legger sine 7-12 egg i mai/juni i en liten grop den har gravd ut og foret med noen tørre blader. Eggene er lys brungule med brune flekker og prikker. Eggene er ca. 4cm lang og ca. 3cm tykk. Egg av jerpe er veldig vanskelig å finne da det ligger skjult i tett vegetasjon ofte i ulendt terreng. Dessuten "trykker" jerpa hardt og flyr ikke bort fra eggene før man nesten tråkker på den.

Morten Ree (31.08.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rakkelhøne

Korleos ser denne fuglen ut?

N.N (29.08.2007)

Svar:

Du finner bilder av en rakkelhane på denne siden: http://fuglar.no/galleri/spesial/20040508_03.php. Orrhaner er "villige" fugler. De kan parre seg med lirype, røy, fasan og tamhøns. Rakkelhaner er alltid et resultat av orrhane (orrfugl) og røy (storfugl hunn). I motsetning til hva mange tror, så er ikke rakkelhanen steril. Den kan igjen parre seg med røy, og gi opphav til 2. generasjons hybrider. Orrhøne lar seg ikke parre av storfugl, og rakkelhønsene er derfor bare orrfugl hann x storfugl hunn. Rakkelhanen er lilla i brystet, har svart nebb og store, røde overøyefelter lik orrhane. Stjerten er helt mørk, men av form lik en tiurstjert. Spillet er en kknirkende raping i samme rytme som orrhanens buldring. Rakkelhøner finnes også, men blir trolig oftest oversett hvis de blir skutt, fordi de ligner mye på en stor orrhøne.
Du kan se bilder/film av slike krysninger her:
http://fuglar.no/galleri/spesial/20040508_03.php
http://thetroutbum.com/Norway3NO.htm
http://www.holofoto.no/thumbnails.php?album=22&page=2

Morten Ree, Frode Falkenberg, Roar Solheim (31.08.2007)


#Økologi og atferd

fuglefamilie

Ingen treff på søk etter «hvis man kommer nær fuglefamilien når ungene er klekkert ut og går og beiter på bakken, kan en av de voksne fuglene pipe og flakse av gårde, og det ser ut til at den har brukket vingene. Hva er denne oppførelsen god for?»

N.N (30.08.2007)

Svar:

Denne adferden er typisk for mange fugler som legger sitt rede rett på bakken. De gjør dette for å lede oppmerksomheten bort fra reiret med egg eller unger. Hvis det f.eks. kommer en rev, så spiller den voksne fuglen skadet med å dra en vinge etter seg og samtidig fjerne seg lengst mulig unna reiret, dermed tror reven at det her blir et lett måltid og overser reiret og begynner å forfølge den "skadde" fuglen som etter hvert plutselig flyr avgårde. Dermed berger den sine egg og unger og reven blir lurt trill rundt.

Morten Ree (31.08.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Var på Buvåg, Hamarøy, i helga for å sondere rypeterrenget før jakta. For første gang så jeg inntill 5 rovfugler som "stillet" i lufta før de slo ned og tok mus. Har sett fjellvåken gjøre dette, men disse var mye mindre. Lyforholdene var dårlige, så farger vanskelig å bestemme, men siluetten viste tydelig rovfugl med butte vinger.

J.E. (30.08.2007)

Svar:

Du har ganske sikkert sett en tårnfalkfamilie, kanskje to voksne med tre unger. Tårnfalken jakter ved å "stille" i lufta mens den speider etter smågnagere, firfisler, insekter og andre, små byttedyr. Tårnfalken har imidlertid ikke butte, men spisse vinger. Det er ellers bare fjellvåken s0m har butte vinger blant de rovfuglene som pleier å stille i lufta.

Roar Solheim (30.08.2007)


#Diverse

Rakkelhane

Hette ein hybrid melom orrfugl og storfugl rakkelhane? har det noko å sei kven av dei som er mor eller far?

N.N (29.08.2007)

Svar:

Rakkelhane (og rakkelhøne) er avkom etter krysning mellom orrhane (orrfugl hann) og røy (storfugl hunn). Slike krysninger skjer aldri mellom tiur og orrhøne.

Roar Solheim (29.08.2007)


#Trekkfugler

vadefugler

hvor kommer vadefugler fra?

*. (27.08.2007)

Svar:

Vadefugler er en gruppe fugler som har tilhold langs vann, elver, myrområder og i hele tatt der det er såkalt våtmark. De har lange bein og de fleste et forholdsvis langt nebb. De mest kjente vadefuglene hos oss er tjeld, heilo, vipe, strandsnipe, storspove, enkeltbekkasin, rødstilk med flere. De leter etter mat i det på marken ofte i det våte element og lever av insekter, mark, bløtdyr, krepsdyr med mere.
Hos oss er vaderne sommergjester. Noen trekker til det vestlige og sørvestlige Europa på vinteren, mens andre arter drar helt til Afrika.

Morten Ree (29.08.2007)


#Økologi og atferd

kråkefugler

vi er plaget av at låven blir skiti ned av fugler.vi mistenker kråke evt.due.så jeg lurer på:hvor lite hull skal til for at kråke/due kommer igjennom veggen?

H. (29.08.2007)

Svar:

Tror neppe at kråka våger å bevege seg inn på låven, men duene derimot de kan gjerne gjøre det. Hvis hullet blir mindre enn 8cm så vil det være nok til å holde duene unna. Men det kan jo være gråspurv som kommer inn, og de passere nok hull helt ned mot 3cm.

Morten Ree (29.08.2007)


#Diverse

forhistorisk dyr på Jorda

dinosaurer amfiedyr fugler og fisker og pattedyr vil jeg vite litt mer om

J.H.S. (25.08.2007)

Svar:

En svært omfattende spørsmål som jeg vil henvise videre til Universitetet i Oslo sine faktasider:
http://natmus.uio.no/geologi/faktablader/faktablader.htm

Når det gjelder fuglene så er de fleste nå enige om at fuglene stammer fra små rovdinosaurer og stammer fra ca. 150-200 millioner år siden. Utviklingen fra dinosaurer til fugler var en gradvis prosess der halen ble kortere; brystbeinet for feste av flygemusklaturen større; armene og fingrene ble forlenget for å øke klatreferdighetene for så å reduseres og vokse sammen når flygeegenskapene er blitt så gode at klatring var unødvendig; tennene i munnen forsvant til fordel for et nebb; bakbeina fikk gripemulighet; knoklene ble hule og hjernen større. De fleste av de store gruppene av fugler vi kjenner i dag var nok etablert for 40 millioner år siden.
Les mer om fuglenes utvikling på:
http://www.nhm.uio.no/geologi/faktablader/blad_x36.htm

Morten Ree (29.08.2007)


#Diverse

verdens minste fugel

hei jeg lurer på åssen fugel er verdens minste

N.N (28.08.2007)

Svar:

Verdens minste fugler er kolibriene som omfatter en rekke arter. De er naturens helikopter og står stille i luften og kan fly baklengs. Den lever av blomsternektar som den suger i seg med sitt "lange" nebb. Den minste art av disse kolibriene er bikolibri(Mellisuga helenae), som lever kun på Cuba og på Isle of Pines. Den veier kun 1,6 gram (hannen) og hunnen opp til 2 gram og måler mellom 5 og 6cm, og blir regnet som verdens minste fugl. Den legger også selvsagt verdens minste fugleegg, vekt ca. 0,5 gram.

Morten Ree (29.08.2007)


#Sykdom og skader

Stor måkeunge

Funnet for 5 dager siden - den flyr ikke. Fot som var noe skadet, men er nå mye bedre. Den er blitt foret med fersk fisk og oppbløtt brød. Spiser fra hånden. Hva skal jeg gjøre?Blir den flyvedyktig?

B..S. (27.08.2007)

Svar:

Sjelden med måkeunger så seint på året, men det kan nok forekomme ved omlegging av egg langt på sommeren. Mange fugler er litt avhengig av å "sparke" fra når de skal starte flygingen. Hvis foten er ødelagt vil dette hemme fuglen i forsøke på å fly. Men ettersom den har en skade i en fot, kan det vel også hende at det er mer som er skadet. Du får bare gi den diverse mat og prøve ut muligheten for at den skal fly ved f.eks. å holde den i hånden å ta den opp og ned for å se om den tar ut vingene skikkelig og kanskje letter fra hånden.

Morten Ree (29.08.2007)


#Økologi og atferd

hei , holder på med skule arbeid hjelp meg !! :P

kordan er hørselen til fuglar , eg meina vi har i oppgave å skrive litt om hørselen deira , kan dåkke hjlpe meg please ..

A. (27.08.2007)

Svar:

Hørselen er velutviklet hos fuglene, spesielt hos ugler. Fuglenes øre er oppbygd som hos pattedyr med et ytre øre som er en lydledende kanal som fører inn til trommehinnen. Hos fugler er øret dekket av fjær og dermed skjult. De såkalte "ørene" hos hubro og hornugle har ikke noe med øre å gjøre, og er rett og slett fjærtopper.

Uglene hører best av alle fugler. De skålformede ansiktsfjærene er stive, og leder trolig lyden mot øreåpningene, nærmest som en parabolantenne. Hos syv av de norske ugleartene sitter ørene asymmetrisk, slik at lydbølgene ikke når trommehinnen samtidig på begge ører. Det gjør at uglene ikke bare kan vurdere hvilken retning lyden kommer fra, men også avstanden, både vertikalt og horisontalt. Dette gjør at de kan finne det nøyaktige punktet hvor en mus befinner seg, selv om den er under snøen.

Morten Ree (29.08.2007)


#Diverse

Hvor gamle blir underlater?

Hei, jeg lurer på hva som er normalt for en underlat å bli?
Jeg hadde en underlat som døde når hun var noe med 2 år, vet du hva som har ha skjedd? eller er det normalt ?

N.N (24.08.2007)

Svar:

En sunn og frisk undulat kan bli 10-14 år gammel. Det betyr at du tar på deg ansvar for svært lang tid når du skaffer eg en undulat. I denne tiden må du ta hensyn til fuglen hver eneste dag. Bare ved godt stell og riktig ernæring vil undulaten holde seg frisk. Men selvsagt kan den dø i ung alder av sykdom. Det er nok viktig at man har minst to undulater, de er sosiale fugler og trives ikke alene.

Morten Ree (29.08.2007)


#Diverse

Påfuglen

hei du der ornitolog! jeg lurer på om påfuglens egg er blåe?? det har blitt sagt så men jeg et ikke.

L.H. (28.08.2007)

Svar:

Påfuglens egg er lys brun og har en lengde på 68mm.

Morten Ree (29.08.2007)


#Diverse

Fuglekongen

Da jeg gikk på barneskolen på '70-tallet, fikk vi høre et eventyr som handlet om hvordan fuglekongen fikk navnet sitt. Det lød omtrent slik:
Alle dyrene skulle konkurrere om hvem som skulle få bli kongen, og alle trodde at en av de største fuglene skulle vinne og bli fuglekonge. Men den minste fuglen gjemte seg i fjærene til en ørn, og da den store ørnen hadde fløyet høyest av alle fuglene, frigjorde den lille fuglen seg, og dermed vant han konkurransen og ble fuglekongen. Har du hørt dette eventyret? Jeg fortalte eventyret til mine elever på 3. trinn, til deres store begeistring, selv om de også syntes at fuglekongen egentlig kanskje "jukset" litt:-)

N.N (26.08.2007)

Svar:

Det var en flott historie som jeg ikke har hørt før. Den gjemte seg sikkert i fjærene til en kongeørn, som bærer sitt navn på grunn av sin gyllengule krone på hode, i likhet med fuglekongen som har sitt navn på grunn av sin gule og guloransje (hannen) fjær på hodet. Denne gullkronen har en signalfunksjon og i sin mest opphissende positur vil disse fjærene være reist nesten midt opp. Når hannen reiser sine gule og oransje fjær ser det ut som hode står i "flammer". Fuglekongen er som kjent Europas minste fugl og måler 9,5cm og veier fra 4,5 til 6,8 gram.
Les mer og se bilde av fuglekonge på disse to nettsider: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=480
og på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=40.

Morten Ree (29.08.2007)


#Økologi og atferd

Hakkespetten og trehus

Hei,

Vi har et trehus og er plaget med at hakkespetten går løs på panelet. For det første, kan jeg anta at det da er et reir el.l. inne i veggen min? For det andre, hva gjør jeg for å hindre at hakkespetten i å ødelegge huset mitt?

E. (25.08.2007)

Svar:

Dette er et fenomen som vi blir kontaktet om ganske ofte. Hakkespettene kan hakke seg gjennom panel på hus rett og slett for å lage seg en overnattingsplass inne i veggen. Men mest sannsynlig gjør han dette for å finne insekter og larver, eller at han blir narret til å tro at det er små kryp i husveggen p.g.a. statisk elektrisitet i huset som for hakkspettens gode hørsel og følelser oppfattes som krypende små insekter. Hakkespettens reirhull blir alltid hakket ut i trær.
Hvis du går inn på våre hjemmesider www.birdlife.no kan du lese mer om dette og hvordan du kan bli kvitt problemet, gå inn på saken:
http://www.birdlife.no/sok/?q=hakkespett&search=S%F8k

Morten Ree (29.08.2007)


#Økologi og atferd

Hvor er hannene

God dag
Jeg går hver dag gjennom Slottsparken og jeg lurer på hvor alle gakkgakk-hannene er. Jeg ser nemlig bare gakkgakk-hunner. Dette er jeg nysgjerrig på.
Med hilsen
Finn Krohn

F.K. (28.08.2007)

Svar:

Hos endene så er hannene svært aktiv og tilstedeværende om våren under parringen. Når hunnfuglene har lagt egg vil hannene dra avgårde og danner da små flokker sammen med andre hanner og lever livets glade dager, mens hunnfuglen alene får oppgaven å passe egg og unger. Utpå høsten vender hannene tilbake og er sammen med hunnene gjennom vinteren. I løpet av sommeren har hannene mytet fjær slik at de har en såkalt "eklipsedrakt" som gjør at de er ganske lik hunnfuglene.

Morten Ree (29.08.2007)


#Diverse

Fglearter i Norge

Hvilken art er den mest tallrike

Å.G. (26.08.2007)

Svar:

Løvsanger er norges vanligste fugl. Den hekker fra kystskogen og helt opp til bjørkebeltet i fjellet. Man anslår den norske hekkebestanden til å være et sted mellom 2 og 10 millioner par. Andre vanlige arter er heipiplerka, som er fjellets vanligste fugl, og bokfink som er svært vanlig i lavlandet.

Morten Ree (29.08.2007)


#Fuglekasser

Fra en designstudent...

Hei, jeg jobber for tiden med et prosjekt som omhandler bl.a. for min del å lage en "rovdyrsikker" fuglebolig for småfugler, type meis, ol. Først og fremst lurer jeg på hvilke rovdyr som vanligvis vil prøve å plyndre reder eller vil prøve å ta småfugler?
Nummer to så lurer jeg på hva slags material som foretrekkes? Jeg har lest at metall kan være ugunstig pga. at det kan bli for varmt for eggene... Er tradisonelt tre det som fungerer best?
Til slutt lurer jeg på om jeg kan ta videre kontakt om det er no mer jeg lurer på i forhold til dette?

Jeg så denne siden og tenkte at her kunne det være noen som kunne hjelpe meg.

Vennlig hilsen Idun Sira ved Produkdesign på HiAk

I.S. (28.08.2007)

Svar:

Fugler som hekker i fuglekasser og hull i trær kan bli tatt av snømus og røyskatt. Kvinand, perleugle og kattugle hekker i såpass store hull at måren ofte kan gå inn og spise opp eggene til disse fuglene. Småfugler i hulltrær (meiser, fluesnapper o.l.) kan faktisk bli tatt av flaggspett. Den kan hakke seg inn i reiret og hakke ihjel og spise opp småfuglenes unger. beste beskyttelse er metallplate rundt inngangshullet. Treverk er desidert beste materiale til fuglekasser. I Tyskland har man laget kasser til fugl og til flaggermus av trebetong, men det er både dyrt og tungt.

Roar Solheim (29.08.2007)


#Økologi og atferd

Hvorfor bare hunner

Jeg går gjennom Slottsparken hver dag og har observert at det bare er hunner hos endene som er der. Hvor er alle hannene? Etter at ungene kom ut av egget forsvant hannene. Dette lurer jeg på
Finn Krohn

N.N (28.08.2007)

Svar:

Hos de fleste endene er det hunnene som er alene om ruging og ungeoppfostring. Etter endt parring flyr mange hanner til spesielle steder hvor de samles mens de skifter vingefjær (de myter). Da kan de ikke fly, og holder seg gjerne på steder hvor de ikke så lett kan tas av rovdyr eller rovfugler. Unge hanner skifter om sommeren til en drakt som minner om hunnene (denne draktformen kalles hos endene for eklipsedrakt), så på denne tiden kan det se ut som om det bare er hunnender til stede.

Roar Solheim (29.08.2007)


#Diverse

Kvinanda

Hva er bakgunnen for navnet til kvinanda? Hva er det som har gitt anda det spesielle navnet?

N.N (27.08.2007)

Svar:

Navnet kommer sannsynligvis av at kvinandas raske vingeslag lager en kvinende eller plystrende lyd når anda flyr forbi.

Roar Solheim (29.08.2007)


#Diverse

Pinnsvin og melk

Jeg beklager om dette ikke har noe med fugler å gjøre, men jeg vet ikke hvor jeg skal henvende meg. Hvorfor skal man ikke sette ut skåler med melk til pinnsvin? Jeg forstår godt om du ikke vil svare på dette, men det hadde vært kjekt å vite.

M.K. (28.08.2007)

Svar:

Piggsvin har ikke godt av kumelk - de kan visstnok få diare av det. Sett ut vann på skål til dem, eller i beste fall melk som er halvblandet med vann. Kattemat på boks er derimot meget ypperlig piggsvinmat! Lykke til med hagegjestene!

Roar Solheim (29.08.2007)

««første 48 476 - 48 500 av 50 356 siste»»