Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 31 162 til 31 186 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, er nysgjerrig på hvilken art det her er. Bildet er tatt på Nesodden 05.03.16

T.N. (05.03.2016)

Svar:

Dette er en overvintrende gråtrost.

Roar Solheim (05.03.2016)


#Økologi og atferd

Varmende luftlag om vinteren

Hei! Vi jobber med tema vinter i naturfag. Jeg jobber i en 2. klasse. I bok vår står det at noen av fuglene som overvintrer her i det kalde nord, blåser seg opp, slik at det det blir en varmt luftlag mellom kropp og fjær. Et spennende spørsmål som ble stilt meg. Hvordan holder fugler på denne lufta, når de spiser og puster? Finner ikke noe godt svar på dette.

R.S.J. (04.03.2016)

Svar:

Luft leder varme dårlig, så det fuglene gjør når de bruser med fjærene ("blåser seg opp"), er å fange luft mellom fjærene slik at denne lufta "står stille". Det vil si at de ikke varmer opp lufta, men får mest mulig stillestående luft tett mot kroppen. Da mister de ikke varme til lufta utenfor.

Roar Solheim (04.03.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Død spurvugle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Var ute å gikk en tur i skogen ved borrehaugene i Vestfold i slutten av februar. Kom over det vi tror er en spurvugle. Den ene foten hadde fremdeles grepet om en tynn grein der den lå død. Lurer på om hva dere tror dødsårsaken kan være? Kan den blandede kulde og varme vinteren påvirke?

S.K. (04.03.2016)

Svar:

Ja, dette er en død spurveugle. Har dere tatt vare på den, så kan den undersøkes med hensyn på mulig dødsårsak.

Roar Solheim (04.03.2016)


#Sykdom og skader

døde dompapphunner ved fuglebrettet

Hei! Har hatt to dødsfall av dompapphunner ved fuglebrettet de to siste ukene. De er tydelig syke noen timer før de dør.En tredje lot seg fange og kviknet til ette noen timer.La etter seg avføring som tydelig var meget løs. Er det noe i vei med foret? Bruker solsikke frø i sekk fra Felleskjøpet Fagernes. Holder til i Steinsetbygda i Etnedal kommune.Mvh Odd Kr. Kvakestad

N.N (03.03.2016)

Svar:

Jeg tror det er større fare for at det er salmonella smitte blant fuglene - det skjer nå og da. Forsøk å ta ned selve forplassen/forautomaten, vask den godt med varmt salmiakkvann og la den tørke 1-2 uker. Prøv å legge ut noe for et annet sted i mellomtiden.

Roar Solheim (03.03.2016)


#Diverse

Luft og fugler

Hvordan kan fugler bevege seg ved hjelp av luft trenger svar så fort som mulig?

T. (03.03.2016)

Svar:

Etter samme prinsipp som får fly opp i lufta - undertrykk - sjekk fly på nettet.

Roar Solheim (03.03.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

besøk på Munkelia i Oslo

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne er jeg usikker på.

J.E.E. (03.03.2016)

Svar:

Dette er en spurvehauk. Legg merke til de markerte hvite flekkene på skulderen.

Roar Solheim (03.03.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken ugle?

Vi har en forholdsvis stor ugle som jakter ofte her fra lysstolpene på vårt tun. Den er lys under vingene, rødbrun oppå vingene og er større enn Haukugla. Den jakter mus tett inn på hus og fjøs i det første nattemørket. Vi er usikker på jordugle/hornugle eller ? Vi bor i Medlieveien mot tre skogkanten.

B.L. (03.03.2016)

Svar:

Det er litt vanskelig å si hva slags art dette kan dreie seg om på dette stedet nå, men kanskje er lappugle en mulighet. Det er noen av dem på streif i Sør-Norge, men hittil har jeg ikke sett meldinger fra Nordland. Forsøk å få tatt et bilde av fuglen dersom dere ser den igjen. Hvis den virker større enn en haukugle, er neppe jord- eller hornugle aktuelle (de er omtrent på størrelse med en haukugle).

Roar Solheim (03.03.2016)


#Økologi og atferd

Svaner og svaneunger

Hei,
Det bor et svanepar på vannet ved oss. Dessverre med tanke på svaneunger er det to "herresvaner". Er det noe som kan gjøres for at disse skulle få familieforøkelse? Tar for eksempel svaner som art til seg svaneunger som kanskje er forlatt en annen plass?

S.Ø. (02.03.2016)

Svar:

Det hender av og til at to hanner av svaner eller gjess kan danne par. De kan ikke få noen unger, men noen ganger kan et slikt hann-par også inkludere en hunn. Dette trekantforholdet kan da resultere i befruktede egg og kyllinger. Men det er ikke noen grunn til at vi skal blande oss inn i disse fuglenes partnervalg og ungeproduksjon eller mangel på sådan.

Roar Solheim (03.03.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem eier disse fjærene?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tror kanskje den øverste (svarte) er kongeørn ca 38x5 cm fra Valdresflya), men hvilke fugler kan de to nederste komme fra?
Midterste er ca 35x9 cm og den nederste er ca 23x4,5 cm. Funnet på stord.

O.R. (03.03.2016)

Svar:

Den nederste fjæra er en håndsvingfjær fra en kattugle. Den midterste ser ut til å være stjertfjær fra en lappugle (men bildet er litt mørkt til å være helt sikker), og den øverste kan være en håndsvingfjær fra en ravn (ser sort ut, men bildets mørkhet kan bedra. Dersom den er mørkt brun, kan det være en større rovfugl).

Roar Solheim (03.03.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Oppservasjon av tornskate.

I dag, 2.3.2016, ca. kl. 12.00, oppserverte eg ein tornskate hann, ved foringsplassen på Framhusreiten 6200 Stranda. Det var solskin, ca. 5 varmegrader og 15m. avstand (gjennom vindauget). Har, og har alltid hatt stor interesse, lidenskap for fuglar, så oppservasjonen garanterer eg for! Dette, vil eg tru, ikkje er nokon vanleg oppservasjon, i alle fall på denne årstida? Ynskjer svar på kor sjelden dette er?
Mvh.
Jens Peter Ous
6200 Stranda

N.N (02.03.2016)

Svar:

Tornskate er en så gjennomført trekkfugl til tropisk Afrika at denne observasjonen neppe kan godtas uten fotobelegg! Hadde dette vært nærmere Sverige, kunne kanskje pungmeis ha vært et alternativ (samme farger og mønster), men selv denne arten er så uvanlig i Norge at heller ikke det er spesielt sannsynlig.

Roar Solheim (02.03.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hornugle eller jordugle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! En kamerat av meg fant denne ugla hengende fast i et piggtrådgjerde i Sandnes, og sendte meg et bilde. Den manglet hode. Regner med det er kråker eller ravn som har forsynt seg. Klarer dere se om det er hornugle eller jordugle utifra bildet?

N.N (02.03.2016)

Svar:

Dette er en hornugle - sørgelig endeligt.

Roar Solheim (02.03.2016)


#Økologi og atferd

Skjære med en vinge

Hei. I fjor vår oppdaget vi at det var kommet en skjærunge i hagen vår. Det spesielle var at den hadde bare en vinge. Ikke vet jeg om den var født slik eller om den var blitt skadet av et eller annet dyr. Vi trodde at den kom til å dø ganske fort så jeg vurderte å avlive den, men det ville ikke min kone ha noe av så det droppet jeg. Det var faktisk ganske artig å følge den. Min kone la ut mat til den og den spiste seg snart ganske stor. Det jeg synes var artigst var at den hadde 2-3 livvakter som kom til unnsetning hver gang en fare dukket opp. Det kunne være andre skjærer eller kråker som var etter den. T.o.m. når vi nærmet oss kom hæren dens og holdt seg i nærheten av den. Men en gang på høstparten ble den plutselig borte og vi regnet med at den var tatt av en katt, for de er det mange av i nabolaget. Men så, her i gorrige uke dukket den plutselig opp igjen, i fullt vigør, helt inn på trappa. Og når kona gikk ut for å gi den mat så dukket livvaktene opp igjen. Det jeg jo lurer på er hvordan den klarer å overleve en hel vinter på bakken (her var det 25 kalde en hel uke i strekk)? Og så lurer jeg på hvordan dette skjæresamfunnet funker? Er de så sammensveiset at de virkelig kan passe på hverandre på denne måten?

R.S.J. (02.03.2016)

Svar:

Dette var en veldig spesiell observasjon, men den demonstrerer bare hvor ufattelig godt noen fugler og pattedyr kan klare å overleve, selv med store handicap. Det bør mane til forsiktighet med å skulle avlive ethvert individ som ser skadet eller avvikende ut. Veldig morsomt at denne fuglen har klart seg. Skjærer finner oftest mat på bakken, så flyvingen kan nok en skjære klare å overleve uten. Størst fare er det dersom et rovpattedyr dukker opp (katt, rødrev), og skjæra ikke klarer å lette fra bakken. Det mest spesielle med historien er de øvrige kråkefuglene. Som regel kan andre artsfrender eller andre kråkefuglarter gå løs på og hakke livet av en fugl som er skadet eller viser avvikende oppførsel. Så her må det ligge noe spesielt bak denne gruppeoppførselen. Kanskje er de andre skjærene kullsøsken, og hjelper et familiemedlem.

Roar Solheim (02.03.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Feiring, 01.03.2016

Observasjon, på foringsplass i Feiring, Eidsvoll kommune. 3 eks. Størrelse: Noe mindre og spedere enn ei linerle, men med en stjert som oppfattes som lang i forhold til tot.størrelsen. Farge: lys grå kropp, inkl. hodet, bortsett fra toppen av hodet som var mørkere. Fuglen sett ovenfra har mørke, nærmest sorte streker ytterst på de sammenfoldede vingene, og som fortsetter på ytterkant stjert på hver side. Fuglene forsynte seg av fuglenøtter og meiseboller helt til sjefen,(spettmeisen) jagde dem vekk. Bilde rakk jeg dessverre ikke å ta. Hva slags besøk kan dette ha vært?

J.B. (02.03.2016)

Svar:

Du har sannsynligvis hatt besøk av tre stjertmeiser.

Roar Solheim (02.03.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråspett

Har en grå-grønn spett på fôringsplassen som spiser talg, er det gråspett? Hakker alle spretter ut reirplasser i trærne, eller er det bare svartspetten som gjør dette? Bor i indre Østfold

I. (02.03.2016)

Svar:

Det dreier seg nok aller helst om en gråspett. Grønnspetten er ikke kjent for å besøke forplasser, men det gjør gjerne gråspetten.

Roar Solheim (02.03.2016)


#Sykdom og skader

Levering av død fugl til Mattilsynet

Takk for svar vedr. spm. om pleie av syk fugl. Dompapen døde i går kveld. Slik vi har forstått det, oppfordres det til at man leverer fugler med mistanke om salmonella til Mattilsynet. Det prøvde vi i dag, men Mattilsynet i Molde ville ikke ta imot fuglen, fordi det ikke er mistanke om epidemi..? Hvis de ikke tar i mot og undersøker, må det da vel være vanskelig å forholde seg til dette? (Tror ikke vi bryr oss om å ta turen til Mattilsynet neste gang vi mistenker salmonella...)

N.N (02.03.2016)

Svar:

Nei, det skal nok kanskje mer til før Mattilsynet bryr seg med å reagere. Da er det kanskje bedre å kontakte Veterinærhøyskolen direkte: se nettsiden: https://www.nmbu.no/om/fakulteter/vetbio/institutter/vet

Roar Solheim (02.03.2016)


#Fuglekasser

Kan ekorn røve uglekasse?

Kan et ekorn våge seg til å røve en kattuglekasse? For noen år siden hang jeg opp en kattuglekasse som ble røvet. Første gang jeg kikket i kassen var det to egg, En uke senere var det bare et egg (uten skall eller noen rester av det andre egget) og siden forsvant også det. Regner med det var måren som hadde funnet reiret kanskje?

N.N (02.03.2016)

Svar:

Ekorn kan plyndre småfuglkasser, så teoretisk kan en ikke utelukke at et ekorn kan ha forsøkt å ta et ugleegg, men jeg tror ekornet vil ha problemer med både å åpne et så stort egg, eller å frakte det med seg. Tror derfor det er størst sannsynlighet for at uglekassa har hatt besøk av mår.

Roar Solheim (02.03.2016)


#Sykdom og skader

Pleie av syk fugl

Har en syk dompap som sitter inntil husveggen. Mistenker salmonella. Ser fra tidligere svar at det ikke anbefales å ta fugler med salmonella inn. Jeg lurer på om det er måter vi kan bidra med ute, om mulig for å gjøre den siste tiden litt mindre vond.. Hjelper det med noe varmt rundt kroppen, feks.

N.N (01.03.2016)

Svar:

Nei, det tror jeg ikke det gjør. Det er lett å gjøre noe som ikke er bedre for fuglen, selv om vi tror det er slik. Syke fugler som en ikke kan gjøre noe med, bør en derfor la være ute (dersom de da ikke har skader som er uhelbredelige - da bør de avlives).

Roar Solheim (01.03.2016)


#Trekkfugler

sidensvans, stokkand og sangsvane

Hei!
Er sidensvans, stokkand og sangsvane trekkfugler eller standfugler? Finner litt ulike svar på nett.

S. (01.03.2016)

Svar:

De må nok alle betegnes som trekkfugler. Stokkand og sangsvane hekker helst ved ferskvann, og dette er områder som for det meste dekkes av snø og is i Norge. Men du kan ha lokale stokkender f. eks. i store byer, som også hekker der. Da er de mer som standfugler å regne. Sidensvansene trekker alltid vekk fra hekkeplassene.

Roar Solheim (01.03.2016)


#Diverse

stegosaurus

Hva spiste stegosaurene

T. (01.03.2016)

Svar:

Det bør du kontakte geologisk museum i Oslo og spørre en dinosaurforsker om.

Roar Solheim (01.03.2016)


#Trekkfugler

Rognebær

Hei, jeg vil gjerne fore svarttrost, men frukt blir tatt av skjærer og kråker umiddelbart etter utlegging. Har hørt at svarttrost liker rognebær. Er det et alternativ som kanskje ikke forsvinner i skjærene?

H.J. (01.03.2016)

Svar:

Hvis mat er spiselig for troster, så er det nok også en fare for at kråkefuglene kan forsyne seg av maten også, siden de er altetere. Ved foring av mindre spurvefugler kan maten gis inne i et forbur med nettingåpninger ca 5 x 5 cm. Da kommer ikke kråkefugler til, men små fugler som meiser o.l. slipper inn. Troster er det kanskje vanskeligere å lage tilpassede bur til, siden de er større enn meiser.

Roar Solheim (01.03.2016)


#Fuglekasser

uglekasser

er det greit å sjekke oppi kasser til kattugle, perleugle, spurveugle og haukugle? hvor ofte kan man sjekke om det er egg/unger oppi? i hvor stor grad blir uglene påvirket av at man ofte er i "kasseområdet"?

N.N (29.02.2016)

Svar:

Hvis du sjekker en uglekasse og ser at det ligger ett eller noen få egg i kassa, bør du vente minst 2-3 uker før neste sjekk hvis det dreier seg om kattugle eller haukugle. Spurveugle og perleugle er mer tolerante overfor raske kassesjekker. Å oppholde seg i området omkring kassene har neppe stor innvirkning på uglene så lenge de kan ligge uforstyrret inne i kassene.

Roar Solheim (29.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

spurvehauk

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg antar at dette er en spurvehauk i 2. Kalenderår, men hvilket kjønn? Den jakter svarttrost på foringsplass

F. (29.02.2016)

Svar:

Litt vanskelig å si sikkert, men det ser ut til å være en hann.

Roar Solheim (29.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hjelp til å finne navn på en fugl

For et par uker siden dukket en fugl opp på foringsplassen i hagen som vi ikke hadde sett før. Den var forholdsvis stor, 20-25 cm, ensfarget lys brun/beige på hode, rygg og bryst bortsett fra en stor, sort flekk på halsen (rett under nebbet). Kraftig nebb (finkelignende.) Vingene var sort- og hvitstripete. Litt langstrakt hals. Synes den minnet litt om en nøtteskrike, men hadde ikke noe blått på vingene.
Spiste ikke av solsikkefrøene. Takknemlig for tips.

B.S. (15.02.2016)

Svar:

Det høres ut til at du kan ha sett en kjernebiter - sjekk den.

Roar Solheim (29.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fargerik sjøfugl

Hei. Utenfor jobb i går så jeg en fugl jeg aldri har sett før. Prøver å finne den på nett og i fuglebøkene vi har her - uten hell. Trodde det var en type and, men fargene stemmer ikke med noen jeg ser bilder av. Den hadde sort hode med "topp" - sånn som siland har. Vingene hadde veldig sterke farger - inndelt i klart definerte områder. Knall rød, hvit, grønn og muligens noen flere farger. Den dykket i sjøen utenfor butikken der jeg jobber (Frei), og jeg så den på 2 meters avstand. Noen som aner hva dette kan være?

C.R. (26.02.2016)

Svar:

Toppen på hodet og det faktum at fuglen dykker, begrenser artsutvalget mye. Siland hann kan kanskje være et alternativ. Andre like fargesterke ender har enten ikke topp på hodet, eller de dykker ikke. Horndykker har markant topp og sterke farger, men vingene har ikke sterke farger.

Roar Solheim (29.02.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl med hvitt nebb?

Har en liten fugl i hagen vår med gråhvitt nebb. Holder seg i lag med sisiker (grå og grønn)og ligner både i størrelse og farge(mest grå-), men med tydelige s/h-tegninger på siden. Finner den ikke i mine fuglebøker.

E.V. (27.02.2016)

Svar:

Gråsisiken har gulhvitt nebb, så kanskje er det en gråsisik med litt avvikende nebbfarge? Det er egentlig det beste alternativet jeg klarer å finne til din beskrivelse.

Roar Solheim (29.02.2016)

««første 31 162 - 31 186 av 50 005 siste»»