Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 248 til 31 272 av totalt 50 306 spørsmål «forrige neste»
Døde fugler på terrassen
Det siste året har mange småfugler dødd etter kræsj med glassrekkverket på terrassen. Alltid på samme sted. Vi har hengt opp en rovfuglstensil, men det ser ikke ut til å virke.. Andre forslag ?
Uansett: i dag lå det en ganske stor fugl der, hvilken fugl er dette ?
Og hva gjør man egentlig med døde fugler, kaster de i søppelet ?
Bor i Bergen.
I. (03.04.2016)
Svar:
Dette er en spurvehauk ungfugl. Siden du bor i Bergen, kan du ringe Zoologisk Museum og spørre om de er interessert i å motta de døde fuglene - de kan ha museal verdi. Det kan gå an å forsøke å henge strimler med farget papir eller metallfolie foran glasset, men det er ikke sikkert at det vil hindre alle framtidige kollisjoner.
Roar Solheim (03.04.2016)
Svarttrost
Hei.For etpar dager siden oppdaget jeg en Svarttrosthunn med reirmateriale i munnen. Den fløy etter hvert inn i en granbusk bare 2-3 m fra husveggen vår i hagen. Det er opplagt at den er i gang med reirbygging. Mitt spørsmål er da om dette er veldig tidlig? Jeg husker fra min barndom i 60 og 70 årene at reirbyggingen kanskje startet litt senere i april. Jeg bor helt sør i landet så kanskje det er litt av forklaringen..?
T.E.P. (03.04.2016)
Svar:
Dette er kanskje i tidligste laget, men i sør smeltet snøen tidlig, og det er forholdsvis mildt for tiden, så da er det ikke umulig for noen svarttroster å starte reirbygging allerede nå.
Roar Solheim (03.04.2016)
Skogsnipe
Hvordan hekker Skogsnipa?
R.K. (02.04.2016)
Svar:
Den legger egg i gamle trostereir eller andre fuglers reir oppe i trær, men kan også legge egg på en forhøyning i terrenget (f. eks. på en mosegrodd stubbe).
Roar Solheim (03.04.2016)
Fasan
Går det an å lage reirkasse til Fasan.
T.Ø. (03.04.2016)
Svar:
Nei, det har ikke noe for seg. Fasaner lager reir på bakken, gjemt i vegetasjonen, men de søker seg aldri til innesluttede hulrom. Derfor vil de aldri gå inn i en kasse for å lage reir.
Roar Solheim (03.04.2016)
fuglekasse
Vi har en fuglekasse rett ut for kjøkkenvindue---der er det ett par Blåmeis og ett par Pilfinker, som bygger begge to-- lurer på hvem vinner....begge parene kommer med strå og mose
T.H.V. (02.04.2016)
Svar:
Her er det tydelig konkurranse om plassen, og ett av parene vil nok vinne kampen til slutt. Holder en knapp på blåmeisene.
Roar Solheim (03.04.2016)
Kvinand
Hopper ungene av kvinanda ut av spettehull/fuglekasser med en gang de klekket ut av egget?
C. (02.04.2016)
Svar:
Det går opp mot ett døgn etter klekking før kvinandungene hopper ut, men ikke lenger.
Roar Solheim (03.04.2016)
Nattaktiv vårfugl
Hei, vi møtte nettopp et par fugler ute i mørket, ca klokka midnatt. De flakset rundt i tretoppene her på Veitvet, og lagde en lyd som minnet om sirisser. Det nærmeste jeg kommer med fugeappen min er gresshoppesanger, men med mye kortere snutter, og jeg tviler på at det kunne ha vært den. Fikk inntrykk av at størrelsen var som en litt stor spurvefugl, men det var vanskelig å si sikkert i mørket. De var ganske kvikke i bevegelsene. Noen ideer om hva det kan ha vært?
L. (03.04.2016)
Svar:
Nei, dessverre. Dette hørtes veldig underlig ut. Gresshoppesangere kommer ikke før mye senere, de opptrer alltid en og en, og sitter aldri oppe i tretoppene når de lager lyd, men nede i kratt nær bakken, så den arten er fullstendig utelukket.
Roar Solheim (03.04.2016)
Liten fugl i lufta
En liten fugl fløy høyt oppe mens den sang, den holdt seg omtrent på samme sted i lufta, nesten som når en tårnfalk stiller, men denne var på størrelse med en spurvefugl og sang ulike trillende toner. Dette var i dag, over en åker i Sauherad. Har du noen forslag til hvem det kan ha vært? (Jeg vet at noen piplerker flyr opp mens de synger, men denne hadde annen lyd enn tre- og heipiplerke, og den var mye høyere oppe og over tid, piplerkene jeg har sett daler fort ned igjen)
N.N (02.04.2016)
Svar:
Du må ha sett og hørt en sanglerke.
Roar Solheim (02.04.2016)
Jerpe, igjen
Hei, jeg mente ikke hvilke hønsefugler som er stille med vingene, den jeg så ga fra seg mye lyd i krattet og da den fløy, men ingen fluktlyd. Så når jeg spør hvilke hønsefugler som er stille, mener jeg om det er noen av dem som ikke roper opp. Er det noen hønsefugler som er tause når de blir skremt?
N.N (02.04.2016)
Svar:
Hønsefuglene gir ikke fra seg noen lyder når de flyr opp, kanskje med unntak av fasaner og ryper. Men de bråker voldsomt med vingene.
Roar Solheim (02.04.2016)
Konglebit
Er Konglebit en slags korsnebb?
L.L. (02.04.2016)
Svar:
Nei, den er en finkefugl på samme måte som korsnebbene. På engelsk heter konglebiten "Pine Grosbeak" og det er flere andre amerikanske finkefugler med kraftig nebb som også heter ...-grosbeak, men de er ikke korsnebber.
Roar Solheim (02.04.2016)
Fugl fotografert i Serbia
Denne fuglen fotograferte jeg i Beograd i Serbia i august i 2013. Sliter med å finne hvilket art der er.
T. (02.04.2016)
Svar:
Dette ser for meg veldig ut som en gråspurv hunn. Kan ikke finne andre arter som passer dette bildet.
Roar Solheim (02.04.2016)
Gran/løvmeis
Kan gran/løvmeiser pare seg med hverandre?
V.E. (02.04.2016)
Svar:
Kanskje, men jeg kjenner ikke til om hybrider mellom disse artene er påvist i naturen. Mange andre arter produserer imidlertid hybrider på tvers av artsgrensene.
Roar Solheim (02.04.2016)
Skjære
Er det lov og sette ut rottefelle til og fange plagsomme skjærer som skratter og bråker i nabolaget?
I.O. (02.04.2016)
Svar:
Nei - det er strengt forbudt!
Roar Solheim (02.04.2016)
Overskrift: Egg fra i fjor eller?
Viser til tidligere spørsmål å svar: Beklager ikke målestokk! Egget var ca på størrelse med et vanlig hønse-egg kjøpt i buttikk!
Er hegrekoloni i samme skogen!?
- ""Egg fra i fjor eller?
Spørsmål:
Hei, lurte på slags egg dette er? Inn i en granskog på sunnmøre.
Svar:
Egget er ferskt fra i år, trolig fra en ringdue, men litt vanskelig å bedømme uten målestokk. Det er kanskje spist av en mår.
Hilsen
Roar Solheim""
A. (02.04.2016)
Svar:
Nå varierer høneegg ganske mye i størrelse, så fremdeles er nok ringdue en aktuell art, men kanskje kan også gråhegre være mulig, spesielt dersom det er noe blåskjær i skallfargen (bildet er for overeksponert til å se sikkert om det er helt hvitt eller har svak farge).
Roar Solheim (02.04.2016)
Ugler
Hi
Hvor kan vi se ugler i nærheten av sandefjord
Takk
M. (02.04.2016)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å si noe sikkert om. Derimot vil du sikkert kunne HØRE kattugler rope dersom du tar en lytterunde innenfor E18 fra det har blitt mørkt og utover kvelden. Akkurat nå i disse dager burde det være mulig å høre dem hvius det er oppholdsvær og helst vindstille.
Roar Solheim (02.04.2016)
ringdue
I fjor vår hadde jeg gleden av å betrakte et ringduepar som bygde rede i en liten furu rett ved huset. Etter kort tid var det to egg i redet. Etter en kort reise var jeg tilbake og spent på utviklingen, men dua og eggene var borte. Ikke et skall, bare et par dun lå under furua. Naboen hadde hørt skjærebråk. Har skjærene jagd dua og stjålet eggene? Kan skjærer drepe en ringdue? vil det i tilfelle være rester av fuglen etter måltidet? Det triste var et maken satt på taket og lokket flere dager. Tyder det på at den andre dua var dø, eller kan det tenkes den var jaget av skjærene? Nå er det atter to duer i min lille skogteig. Kan det tenkes at det er samme par? Furua er tynnet dessverre og redet borte. Men en due satt der og så ut til å vurdere om det var en egnet reirplass. Det er vel ingen måte å beskytte duene mot skjærene, som det er for mange av, og de smarte fuglene har bygget et rede høyt opp i en furu, hvor det ikke er mulig å komme til. Naturen går sin gang.
L.G. (02.04.2016)
Svar:
Kråkefuglene spiser gjerne egg fra andre fugler om de kan finne redene, så det er slett ikke umulig at skjærene spiste eggene. Når en hekking mislykkes, hender det at hunnfuglen flytter og leter etter en hann med et annet territorium. Hannen blir gjerne værende og forsvare territoriet sitt, og forsøker å lokke til seg en ny hunn. Dette er gjengs for mange fuglearter som er territorieholdere.
Roar Solheim (02.04.2016)
Skjærereirbygging
Har det noe å si om skjæra bygger reiret høyt eller lavt mht. hvordan sommeren blir (varm eller våt)?
A.K. (02.04.2016)
Svar:
NEI - kun gammel overtro.
Roar Solheim (02.04.2016)
Fjærdrakt
Er våt fjærdrakt ensbetydende med underernæring?
N.N (02.04.2016)
Svar:
Nei, kun at fuglen har badet, har havnet i vannet eller har vært ute i kraftig regnvær.
Roar Solheim (02.04.2016)
sangsvaner
15 mars så jeg en stor flokk (minst 40) sangsvaner som beitet på en åker sør for Eidsberg kirke. Hvor var de på vei?
L.G. (02.04.2016)
Svar:
Umulig å si. Sangsvaner hekker i dag i alle landets fylker, og er godt etablert på Østlandet. Kanskje skal de ikke lenger, og kanskje skal de til Finnmark eller helt til Russland.
Roar Solheim (02.04.2016)
egg uten paring
vil og kan ein villfugl legge eit ubefruktetegg uten å ha gjenomgått ei paring
E.H. (02.04.2016)
Svar:
Ja, det kan nok skje.
Roar Solheim (02.04.2016)
Egg fra i fjor eller?
Hei, lurte på slags egg dette er? Inn i en granskog på sunnmøre.
A. (02.04.2016)
Svar:
Egget er ferskt fra i år, trolig fra en ringdue, men litt vanskelig å bedømme uten målestokk. Det er kanskje spist av en mår.
Roar Solheim (02.04.2016)
Måker
Er måkene trekkfugler?? Bor ved sjøen i Asker, har ikke hørt/sett dem på lenge før for en uke siden?!?
N.N (02.04.2016)
Svar:
Hettemåke, fiskemåke og sildemåke trekker, mens gråmåke og svartbak ofte er stedfaste langs kysten (i alle fall de voksne fuglene).
Roar Solheim (02.04.2016)
Skogsduen
Er skogsduen en fugl som er stedbunden hele aret,eller trekker den.?
N.N (02.04.2016)
Svar:
Litt forvirring her - ingen art heter skogSdue, derimot har vi artene ringdue og skogdue. Begge er hovedsakelig trekkfugler.
Roar Solheim (02.04.2016)
Kattugle
Hvor gamle burde kattugleungene være før de blir ringmerket?
K. (02.04.2016)
Svar:
Kan ikke si deg eksakt antall dager for merking av kattugleunger, men de bør nok være minst ca 2 uker gamle. Det viktige er at foten har blitt stor nok slik at en ring ikke kan skli ned fra tarsen og feste seg rundt selve foten, det ville skade fuglen. Dette er noe en trenet ringmerker klarer å vurdere når han har en kattugleunge i hånden, uten å kjenne dens eksakte alder.
Roar Solheim (02.04.2016)
ole o og den røde fuglen
hvordan fugleart er den røde fuglen til Ole O?
P.F.B. (01.04.2016)
Svar:
Aner ikke hva dette dreier seg om dessverre, - send et bilde!
Roar Solheim (02.04.2016)