Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 30 821 til 30 845 av totalt 50 017 spørsmål


#Økologi og atferd

Sjur

Hei, ei sjur bygger rede i treet i hagen vår. 5 m fra husets inngang. Er sjura som måsen og kan bli aggressiv når barna kommer

I. (09.04.2016)

Svar:

Dette burde gå bra. De kan bli sinte og lage en del leven, men de angriper ikke folk lik måker.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Svarttrost

En svarttrost kommer og pikker i vinduene hos oss gjentatte ganger, på flere vinduer. Synest det er litt ekkelt, Hva kan vi gjøre? Betyr det noe? Har aldri opplevd noe sånt før, har skjedd flere dager på flere vinduer.

E.B. (09.04.2016)

Svar:

Den ser nok sitt eget speilbilde, og forsøker å jage vekk en innbilt konkurrent. Forsøk å dekke til nedre del av utsiden av vinduene en stund slik at den ikke kan se seg selv.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Havørn og parring

Vi har havørn på Fedje og i dag så vi to som enten lekte, slåss eller parret seg i lufte. Kan det virkelig være at de parrer seg i luften?

M. (09.04.2016)

Svar:

Nei, det klarer ingen rovfugler. Bare seilerne gjør dette. Ørnene må lande for å kunne parre seg.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer på hvilken art dette er. Bildet er tatt på Finnmarksvidda sommeren 2015.

T.A.D. (10.04.2016)

Svar:

Dette er en gulerle.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Spurvehauk

Hei
I vinter har det vært en spurvehauk, hunn, og jaktet på småfuglene som jeg har matet.
En dag tok den en gråspurv som den satt og spiste på.Neste dag da jeg kom gående ut av garasjen angrep plutselig spurvehauken meg. Den landet i hodet mitt, fikk vingen i ansiktet.Fikk vifta den vekk med avisen som jeg hadde i handa. Snudde meg og så spuvehauken satt i et tre og så på meg. For en merkelig opplevelse. Når jeg kom inn måtte jeg sjekke hodebunnen min, men det gikk bra, ikke merke av klørne.
Var det området den skulle forsvare?
Er ikke det ganske uvanlig at spurvehauker angriper folk?
Vennlig hilsen
Gunhild Kildal

G.K. (21.04.2016)

Svar:

Jo, dette var en veldig uvanlig hendelse. Det må ha skjedd en "feilkobling" hos hauken, som kanskje har oppfattet noe på hodet ditt som et mulig byttedyr.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Fuglekasser

fuglereder

Jeg tømmer og koster kassene sent hver høst. Når jeg titter i kassene nå, er det store, fine reder der igjen. Men det er ingen aktivitet rundt kassene, så hekkingen har ikke begynt. jeg bor på Nord Møre og her har ingen av trekkfuglene kommet ennå, bortsett fra tjelden og bokfinken. Mitt spørsmål er: Skal jeg tømme kassene nå? Eller bygger meisene og de andre eventuelt oppå det som er der? Bibbi Bøhn

B.B. (09.04.2016)

Svar:

Nå er det nok for sent, for dette kan være meisereir som er nybygget i vår. Rens kassene på høsten.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Forelsket i sitt eget speilbilde?

Hei!

Vi har en liten blåmeis som har flyttet sin interesse fra fuglebrettet til stuevinduene. Den har nå holdt på i tre dager og flakser mot vinduet og sitter på vinduskarmen. Jeg vet at for å unngå kræsjing så kan man lime svarte haukeomriss på vinduene, men det er like ved fuglebrettet så det er kanskje ikke så populært blandt de andre småfuglene heller. Er det noe annet jeg kan gjøre?

M.J. (09.04.2016)

Svar:

Den er neppe forelsket i sitt eget speilbilde. Den prøver å jage vekk en innbilt konkurrent. Forsøk å dekke til nedre del av vinduet noen dager slik at den ikke kan se dette speilbildet.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er det

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva heter den fugl?

B.A. (20.04.2016)

Svar:

Dette er en gråmåke.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Falk

Så en falk 15 april, enten tårnfalk eller dvergfalk, som fløy over noen jorder. Den stupte opp og ned, og sirklet rundt. raske vingeslag etterfulgt av seiling. hele tiden sa den en lyd, det var lyden som gjorde meg oppmerksom på den. den sa ki-ki-ki-ki hele tiden mens den fløy, og aldri en lang strofe, men tre-firestavet. den var på en størrelse med en tårnfalk, men det som var rart var at den aldri "stillet". derimot fløy den kjapt rundt, det kunne se ut som den jaktet sanglerker. haar sett tårnfalk før, men trodde ikke den jaktet på denne måten

L.H.N. (20.04.2016)

Svar:

Dette høres mest ut som en dvergfalk. Den er en utpreget fuglejeger, til forskjell fra tårnfalken.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Diverse

fuglekasse og tretopping

Hei,
kan en forsiktig toppe treet nå ?
Bokfink har ankommet.., bygger trolig rede.
Det er ikke mye som skal tas, men noe bevegelse vil det jo bli ved treet.

V.E. (21.04.2016)

Svar:

Det bør nok gå bra.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

På tur i skogen fant vi disse fjærene på bakken. Ser ut til at en annen fugl er forbryteren, for disse " fjærpennene" var ikke knekt. Er disse fjærene nok til å kunne si hva slags fugl de kommer fra?

Takknemlig for svar, for det er morsommere å vise det frem på skolen når man vet litt mer.

Mvh

Hanne

J. (21.04.2016)

Svar:

Dette er fjær fra en stokkand hunn. Umulig å si hva som kan ha tatt eller spist den.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Sykdom og skader

Kanari fugl brukket fot

Hei,
Vi har en kanari fugl som har ene foten bøyd han klarer ikke å fly høyt heller lenger, men klarer å stå med den bøyde foten. Spiser mat og drikke som vanlig, vi har plassert maten nede i buren. Har han brukket foten? Og kan det gjøres noe med det?

S. (21.04.2016)

Svar:

Dette må du spørre veterinær eller burfuglfolk om.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Spredning av frø fra bær spist av fugl.

Hei. Jeg lurer på hvor langt fugler kan spre frø fra bær av f.eks. rogn, svartsurbær, m.m., og i hvilken grad frøene er spiredyktige etter de har passert tarmsystemet til fugl

N.B. (21.04.2016)

Svar:

De fleste frukter og bær er tilpasset spredning med fugl, og tåler fint å passere fuglenes tarmsystem. Spredningsavstanden er så langt en fugl kan fly mellom inntatt måltid og ekskresjon av frøene. Dette finnes det lite data om, dessverre.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Fuglekasser

Kvister i kattuglekassa

Ved sjekking av uglekasser stakk det noen tørre furukvister ut av den ene. Hva kan det være?

F.C. (22.04.2016)

Svar:

Trolig et ekornbol. Kast det ut, men vær forsiktig mht lopper - det er ofte lopper i ekornbol.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Blåmeis, start egglegginng.

Har ein fuglekasse med kamera. Ei blåmeis starta reirbygging
3. april. For ca ei veke sidan var reiret ferdig, men ho legg Ikkje egg. Ho overnatter i reiret kvar einaste natt. Kva kan Årsaka vere?

L.H. (22.04.2016)

Svar:

Kanskje hun ikke er klare ennå? Hunnen fores av hannen før egglegging, slik at hun får nok næring til å kunne produsere eggene.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Merkelig hendelse i dag, hunden luktet seg til død fugl som sto klemt fast i snøen, jeg fikk den løs, tydelig knekt nakke, ferskt blod. Hva kan ha hendt med det jeg mener er ei orrhøne?

N. (22.04.2016)

Svar:

Ja, dette er en orrhøne. Den kan ha fløyet på en ledning, men kan også ha blitt lagret i snøen at et rovpattedyr.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Trostunge på egne ben

I dag tidlig kunne jeg se en fugleunge sammen med foreldrene på gårdsplassen. Rødvingetrost eller gråtrost. Det var 2-3 minusgrader ute, så den fant en stripe med sol, og holdt seg i ro der så lenge jeg fulgte med den. Er det ikke tidlig med fugleunger ute av redet 23. april?

N.S.V. (23.04.2016)

Svar:

Noen svarttroster kan ha unger tidlig, men dette høres likevel uvanlig tidlig ut.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dvergfluesnapper

Hei! I dag da jeg satt i hagen og inntok morgenkaffe dukket det opp en småfugljeg ikke har sett i hagen før. Har leta meg frem til at det lignet på en dvergfluesnapper. Tydelig rødt felt i brystet, lys under og brun på hodet og over. Fikk ikke observert stjerten på oversiden, men den var tydelig helhvit under. Så det veldig godt fordi den vippet stjerten veldig opp da den satt på fuglebrettet. Høres dette ut som dvergfluesnapper? Finnes de så høyt til fjells som Oppdal? Har deverre ikke lyktes med å ta et tydelig bilde.

Å.F.H. (23.04.2016)

Svar:

Dette høres veldig lite sannsynlig ut. Det er for tidlig for denne arten å dukke opp, og stedet er også høyst usannsynlig.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Diverse

stokkand

vi har observert et stokkandpar i et vann på Frei.Gitt dem brød osv. men plutselig er det bare hannen som kommer. Har hunnen lagt egg? Hvordan oppfører hannen seg etter egglegginga?

S.S. (25.04.2016)

Svar:

Da ligger nok hunnen på egg og ruger.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Fugleforing

Kan ender spise meiseboller?

Småfuglene her jeg bor vil ikke spise meisebollene, så jeg lurer på om jeg kan smuldre dem opp og gi til endene i stedet? Eller skal de ikke ha så fet mat?

E. (24.04.2016)

Svar:

Du kan forsøke. Vet ikke om endene vil ha dette, men det skader ikke å prøve.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Trekkfugler

Afrika-trekkerne og snø

hei nå kom det masse snø her i Norge men hva åsen gjør Svaler og de andre som har kommet hit alt eller de som er på vei blir det ikke mye som blir forsinka nå da for de? er så redd ting skal bli som i fjord=( hvem kommer nå i mai av fuglen av sangerne? hva gjør de i menst nå da=(?

A. (25.04.2016)

Svar:

Snøen smelter nok før de fleste Afrikatrekkerne kommer. Ellers klarer de likevel å finne noe insekter mens de venter.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Fuglekasser

Ugler

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
I skogen ikke langt fra huset vårt på Hvalstad henger det en fuglekasse med 1 eller 2 ugleunger i. Bunnen av kassen er delvis ødelagt og mannkan se deler av ungene. Syns det er litt vondt å tenke på at de kan falle ut. Legger ved et bilde der en titter ut.

K.S. (23.04.2016)

Svar:

Ungen i hullet tyder på at dette er hoppestore kattugleunger. Når de har forlatt denne kassa, bør den tas ned eller erstattes med en ny.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Fuglekasser

Stærkasse

Gjør det noe om stærkassa får et hull på 5,5 cm i steden for 5 cm?

K. (22.04.2016)

Svar:

Nei, det går nok helt fint!

Roar Solheim (26.04.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Jeg har to nymfeparakitter, en hann og en dame. Hannen Tico blir helt vill og hyler i timevis når han hører måkene.det er et mareritt å høre på, og jeg skjemmes, for det høres langt nedover gata.Hva skal jeg gjøre?

N.N (24.04.2016)

Svar:

Dette må du apørre burfuglfolk om.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Diverse

Hindre klekking

Har et skjorereir i ei tuja i hagen. Har også starekassar. dei siste åra har det ikkje blitt flygedyktige stareungar fordi skjora tek dei ut av kassane etterkvart som dei veks til. Det er mykje skjor i området. Går det an å gje skjora jukseegg slik at det ikkje blir ungar i reiret i år? Eller ta ut egga etterkvart som dei legg nye?
Er det lov å gjera slikt?

A.S. (24.04.2016)

Svar:

Dessverre, dette har du ikke lov til. Det kan være frusterende å oppleve at stærungene blir skjæremat, men det er ikke så mye en kan gjøre med fuglenes egne liv.

Roar Solheim (26.04.2016)

««første 30 821 - 30 845 av 50 017 siste»»