Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 253 til 48 277 av totalt 50 176 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

litt usikker på om mitt spørsmål kom fra for litt siden ang. en liten lys brun fugl med forholdsvis lange ben og en stjert som viser seg å være hvit når den flyr opp.

N.N (07.09.2007)

Svar:

Litt lite informasjon til å fastslå hvilken fugl dette er. Hvis vi går ut i fra at det er en vader, ettersom den hadde lange bein, så står det mellom tre arter som har kombinasjonen liten og brun med hvit stjert, og det er grønnstilk, rødstilk og skogsnipe. Dette er fugler som er fra 22-28 cm lang og holder til i fuktige områder med myr og vann.

Morten Ree (21.09.2007)


#Diverse

spurvehauk!!!

har du litt fakta om spurvehauken???

M. (11.09.2007)

Svar:

Spurvehauken er vår vanligste rovfugl, og er blant de minste rovfuglene våre. Hos rovfugler og ugler er hunnen større enn hannen og til spurvehauk er den forskjellen veldig tydelig. Hannen er rundt 30 cm mens hunnen er rundt 40 cm. Den lever for det meste av småfugler og smågnagere. Mange av spurvehaukene trekker ut av landet på høsten til Sør-Vest Europa, men også mange velger og bli vinteren over og sees da ofte ved foringsplasser for småfugl.
Les mer om spurvehauken her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=179

Morten Ree (19.09.2007)


#Diverse

StokkAnd

Hva lever stokkanden på?

N.N (11.09.2007)

Svar:

Stokkand er en såkalt "gressand", dvs. at den ikke dykker slik den andre gruppen ender gjør. Den lever i all hovedsak av forskjellig vekster og kryp som den finner i grunne vann, slik som gras, blader, insekter, snegler, ormer m.m. Stokkanda er også glad i brødmat som folk pleier å fore den med om vinteren.

Morten Ree (19.09.2007)


#Trekkfugler

trekkfuglen

korleis finn trekkfuglen vegen til varmere strøk når den skal dir?

N.N (09.09.2007)

Svar:

Fugler har en indre biologisk klokke som styres av lyslengde og sannsynligvis temperatur. Når nettene blir lengre og kulda setter inn, vil de fuglene som skal reise sørover gjøre det om alt fungerer. Hos en del arter vil tilgangen til næring (f.eks avtagende insektliv og snøfall som dekker næringsemnene) være medvirkende for når de drar. Når fuglene er på trekk til varmere steder kan de finne vegen ved å bl.a. å bruke sola, stjernene, jordmagnetisme og landskapsformasjoner som veivisere. I tillegg har de et instinkt som sier hvilken veg de skal fly, dvs mot sør om høsten og mot nord om våren for fugler på den nordlige halvkule.
Hos enkelte arter som f.eks gjess og traner, vil ungene følge foreldrene til vinterkvarteret første høsten. Gjøkungene vil f.eks ikke ha denne muligheten, og må finne vegen selv.

Tore Reinsborg (19.09.2007)


#Diverse

trekkfugl

hva er vekta på en trane

N.N (13.09.2007)

Svar:

Tranen er en av våre største fugler og hannene kan bli over 6 kg. Dessuten har tranen et imponerende vingespenn fra 180 - 222 cm, og har en høyde opp til 119 cm.
Les mer om trane her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=219

Morten Ree (19.09.2007)


#Diverse

Fugler med to mager

hei=) Hva heter de to magene til fuglene? og hva er oppgaven deres?

N.N (12.09.2007)

Svar:

Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.

Tore Reinsborg (19.09.2007)


#Diverse

Ecuador

Er Ecuador det landet der det er mest fugler i hele verden????

S. (09.09.2007)

Svar:

Ecador er et av de absolutt mest fuglerike landene i verden. De har over 1600 arter og ut fra at det er et lite land (283 000 km2) så kan man si at det er det landet i verden med størst tetthet av arter. Men både Colombia (8 ganger større enn Ecuador) og Brasil (30 ganger større) har over 1700 arter. Sør-Amerika, herunder Mellom-Amerika, er det kontinentet med størst artsmangfold på fugler.

Morten Ree (19.09.2007)


#Økologi og atferd

Rødstrupen

Hei ! jeg holder på med en skole oppgave og finner ingen ting om hva Rødstrupen spiser ! Hadde blitt veldig glad om jg hadde fått svar ! Klem skole- elev

Ï.H.V. (10.09.2007)

Svar:

Rødstrupen lever av insekter, meitemark og litt bær. Noen få av rødstrupene overvintrer i Norge og da går de over til å spise frø og bær, de er også hyppig gjester på fuglebrett hvor de spiser brødrester og korn.

Morten Ree (19.09.2007)


#Diverse

Vinduer og fugledød

Hvorfor flyr fugler direkte inn i husvinduer. Jeg har observert at de kan speile seg ,for så å fly vekk, men undres på de som går rett i et vindu i stor fart.

T.F. (09.09.2007)

Svar:

Fuglene kolliderer med vindu ved at enkelte glasstyper kan speile naturen/himmelen, eller steder hvor fuglene får gjennomlys, altså vindu på begge sider av hus (eks. drivhus), hvor de ser naturen gjennom vinduene. En annen hyppig årsak er hvis fuglene blir skremt, f.eks. hvis en spurvehauk slår til ved en foringsplass så vil fuglene fly til alle kanter og i enkelte tilfeller treffe vindu.
Hvis man vil unngå at fugler flyr på vindu kan det anbefales å kjøpe såkalte rovfuglsiluetter som man klistrer på vinduene. Disse fås kjøpt hos Natur&Fritid (www.naturogfritid.no - tlf.38393575).

Morten Ree (19.09.2007)


#Diverse

Traner

Vi på jobben har en diskusjon gående. Hvor høy er en trane

J.K. (12.09.2007)

Svar:

En trane blir omtrent 115 cm. høy.

Frode Falkenberg (15.09.2007)


#Diverse

flaggspett

Grå og hvit spett hakket et stort hull i veggen på huset.Vi prøver å bli kvitt han a dette er en fritidsbolig så vi er ikke her hele tiden.Han er veldig sky men kommer tilbake uansett hva vi gjør.Har vi noen tjans til å bli kvitt han.Han ødelegger så fælt

R.N. (15.09.2007)

Svar:

Ja, det finnes metoder for å hindre spetter i å hakke på bygninger. Noen tips og litt informasjon om temaet finner du på denne siden: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=77

Frode Falkenberg (15.09.2007)


#Diverse

temme en gjøk?

går det an å temme en gjøk? kan den bo i stua?

T. (07.09.2007)

Svar:

Har aldri hørt om at noen har forsøkt å temme en gjøk, og denne fuglen er neppe en god kandidat. Gjøken spiser sommerfugllarver, og er derfor heller ikke noen enkelt fugl å fore i fangenskap. Jeg kjenner heller ikke til at gjøk holdes noen steder i dyreparker, så det sier vel egentlig sitt.

Roar Solheim (07.09.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Pirol

Hei. Når jeg var liten var jeg veldig interessert i småfugler, og favoritten i fugleboka var Pirol. Desverre har jeg opp til denne dato ikke sett en eneste Pirol! :) Hvor i landet har man størst sjanse til å se denne arten, og ca hvor mange finnes det her til lands sommerstid?

E. (07.09.2007)

Svar:

Pirolen er en sjelden gjest her i Norge, men enkeltfugler dukker nok opp hvert år. Arten har hekket på Jomfruland utenfor Porsgrunn, men jeg vet ikke om den hekker her fast fremdeles. Den er mer vanlig som hekkefugl sør i Finland, og finnes der i eik- og furuskog. En venn hørte en syngende hann for noen år siden på Bygdøy i Oslo. Kystnære skoger med eik og furu nær kysten av Vestfold og Telemark er trolig de mest sannsynlige områder å treffe på pirol i Norge. Sangen er svært karakteristisk, og lokking med sang fra en CD-spiller kan nok være enkleste måte å finne fram til en tilfeldig besøkende pirol.

Roar Solheim (07.09.2007)


#Diverse

Skjærer

Vi har en overbygget terrasse med utemøbler og puter. Av en eller annen grunn elsker skjærene dette stedet, noe avføringen og rotet vitner om. Finner det noen gode råd for å hindre skjærene i å meske seg på uteplassen vår? Har sett noen ha en falsk kråke e.l. hengende, vil dette hjelpe?

N.N (07.09.2007)

Svar:

Skjærene er spesielle fugler, de lever sitt liv sammen med oss mennesker, og har sin utbredelse kun hvor folket bor. Derfor er det også vanskelig å gjøre tiltak som skremmer dem, ettersom de kjenner våre vaner og rutiner og i tillegg er regnet for å være kloke fugler. Om man lager et slags skremsel vil de ofte avsløre dette fort og starte en direkte mobbekampanje mot skremslet. Jeg tenker her f.eks. at dere kunne laget en ugleprofil (hubro 65-70 cm) i tre eller av stiv papp, malt denne brun og svartspettet med to store gul/oransje øyne. Plasser denne nær uteplassen og gjerne skift litt posisjoner hvor den står. Hubroen er jo en fiende for skjære og den vil nok være litt reservert med å nærme seg.

Morten Ree (07.09.2007)


#Diverse

påfugl-ruging

Hvis man skal ruge ut påfugler i ruge-maskin, hvilken temperatur må det være, og hvor mye må det snues på?
Og hvor går grensen for hvor mange dager eggene kan ligge før det er for sent å redde dem,altså før fosteret er dødt?
(våre påfugler legger bare eggene tilfeldig rundt og går fra dem. de vil ikke ruge...)

E. (06.09.2007)

Svar:

Vi driver først og fremst med ville fugler og har begrenset kunnskap om oppdrett. Men hvis du går inn på følgende internettadresse så vil du finne svar på dine spørsmål:

http://www.prydfugler.no/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Morten Ree (07.09.2007)


#Diverse

svaner

har svaner tenner

M.M. (05.09.2007)

Svar:

Et fuglenebb består av hardt materiale (keratin) og har ikke tenner.
Andefugl, gjess og svaner har et stort, bredt nebb som brukes til filtrering og klipping av plantedeler.
Noen fiskespisende fugler, som eks. laksand og siland har en form for mothakker inne i nebbet som gjør at de kan holde fast sprelsk og glatt fisk.

Morten Ree (07.09.2007)


#Økologi og atferd

Lomvi

Kan dere hjelpe mg å beskrive lomvi,levested,levevis og føde for hver art??? Driver ett prosjekt ,, håper dere kan hjelpe til?? hilsen trine(Håper på ett positivt svar, å så fort så mulig,,,,

T. (06.09.2007)

Svar:

Lomvi er en alkefugl som lever langs kysten fra Utsira i sør til Finnmark i sør, den er desidert mest tallrik i Nord-Norge, men har hatt kraftig tilbakegang siste 30 år. Den lever for det meste av fisk, men også krepsdyr og ormer som den fanger ved å dykke ned i havet. Den er veldig flink til å dykke og bruker vingene aktivt i vannet for å få stor hastighet. Den legge kun ett egg hvert år og formerer seg dermed sakte, og dødeligheten på ungene har vært stor de siste tiårene.
Les mer om lomvi her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=115

Morten Ree (07.09.2007)


#Økologi og atferd

Jordugle

Kan dere hjelpe mg å beskrive Jorduglen,levested,levevis og føde for hver art??? trenger det til en prosjekt??

S. (06.09.2007)

Svar:

I Norge har vi 10 forskjellige uglearter som hekker. Vår største ugle, hubro, lever av større byttedyr som hare, skogshøns, kråke, måker, rotter og mus. Våre andre ugler kan man si lever av smågnagere, litt fugler og frosk/firfirsler.
Jordugla er en såkalt smågnagerspesialist som lever nesten utelukkende av mus/lemen/fjellrotte. Den kan opptre i stort antall når det er gode mus- og lemenår, mens den kan være helt fraværende når det ikke er smågnagere i skog og fjell. Den hekker i åpent landskap helst i bjørk- vierbeltet opp mot fjellet, men den kan også finnes i lavlandet. Den hekker bare i år med en del smågnagere og legger normalt fra 4-7 egg, men kan i ekstremt gode smågnagerår legge helt opp til 14 egg.
Les mer om uglene på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Morten Ree (07.09.2007)


#Diverse

Flyr i ruta

Hei.
Utenfor leiligheten vår i et buskas har det samlet seg en flokk med fugler. Den siste tiden har jeg våknet opp om morgenen av kraftige dunk i vinuet og da jeg ser etter er det en fugl som har kræsjet i vinduet. Dette har skjedd nå tre dager på rad og den andre dagen så jeg fuglen lå død nedenfor vinudet, så det er altså ikke samme fugl som gjør dette.
Jeg bor i andre etg i et bygg som ligner en firemannsbolig og det er bare på mitt vindu de gjøre dette..

Kan du gi meg noe svar på hvorfor de gjøre dette og om det er noe jeg evt kan forhindre at fuglene gjør?

T. (06.09.2007)

Svar:

Fuglene kan fly i ruta hvis vindusplasseringen er slik at det danner et gjennomlys (vindu på to kanter av huset).Fuglene kan også bli skremt av en jaktende spurvehauk eller spurveugle slik at de i panikk flyr på ruta. Men det kan også skje ved at det er en speileffekt som gjør at busker/trær/himmel avtegner seg i glasset. Den absolutt beste løsningen på problemet er å kontakte Natur&Fritid AS på tlf. 38 39 35 75 eller www.naturogfritid.no og bestille en falkesiluett (rød eller sort) som du klistrer på vinduet. Det har vi mange eksempler på at fungerer.

Morten Ree (07.09.2007)


#Trekkfugler

Trekkfugler

Hvorfor er de fleste fuglene som lever ved innsjøene, trekkfugler?

L. (06.09.2007)

Svar:

De fleste norske hekkefugler er trekkfugler. Dette er på grunn av at vi har et hardt klima, med en lang vinter, og ettersom mange fuglearter lever av insekter så må de til varmere strøk på vinteren. Rundt en innsjø vil det være masse insekter å finne på sommeren, men på vinteren fryser vannet og marken rundt blir frosset og snødekt og dermed blir kun våre standfugler tilbake. F.eks. meisene som på sommeren lever av insekter, men som på vinteren går over til å spise frø.

Morten Ree (07.09.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kråkefugler???

I slutten på august var vi på en av våre turer i Sirdalheiene ( 800m.h.) I synsranden observerte vi en stor fugl trodde først det var ørn, men etterhvert så vi flere fugler som kretset rundt landet steg opp igjen, og forstodat det ikke kunne være ørn el. Vi har diskutert en del om hvilken type fugl dette kunne være.
Den var stor, mørk,forlot stedet i flokk
Observasjonen ble gjort gjennom kikkert i en avstand av minst 1km

E.F. (05.09.2007)

Svar:

Dette er ganske sikkert ravn. De er våre største kråkefugler, helsvart og metallglinsende i fargen og utmerkede flygere. De påtreffes ofte i fjellet. Det du så var sannsynligvis en familie bestående av to voksne og med 4-6 unge individer.

Morten Ree (07.09.2007)


#Diverse

Øyeplassering

Hvordan er synsfeltet til rovfuglen i motsetning til den andre fuglen ( ikke-fovfugl) som kan være et byttedyr?

M.B. (04.09.2007)

Svar:

Fuglenes syn og hørsel er veldig godt utviklet. Øynene er veldig store i forhold til kroppsstørrelsen. De største ugleartene har større øyne enn mennesker. Fugler kan oppfatte inntil 150 enkeltbilder i sekundet, mennesker bare opp til 20.
Rovfuglene er spesielt langsynte. De kan se små byttedyr nede på bakken fra utrolig stor høyde.
Rovfugl og ugler har inntil 10 ganger større tetthet av synsceller i øyet enn oss mennesker (dvs de kan se f. eks. en mus på 10 ganger lenger avstand enn oss!!!). Rovfuglene kan også oppnå en kikkert/forstørrelseseffekt og oppfatter dessuten en 3D-effekt. De har også et bedre utviklet fargesyn enn oss mennesker og er i stand til å se UV-lys. Les mer om fuglenes syn her:
http://www.nebbete.net/Papegoye/Fuglelys.htm

Morten Ree (07.09.2007)


#Økologi og atferd

Alke,Falk,Tjeld og Ekorn

Hei,kan du vær så snill og svare på de spørsmålene? Det er 4 arter,altså Alke,Falk,Tjeld og Ekorn. Jeg vil helst ha konkret svar på hver av disse spørsmålene av de 4 artene. Hvis du kan få til det,så er det helt supert :D:D:D

1. Hva lever hver av artene av?
2. Hvordan er de tilpasset akkurat denne maten?
3. Kan du tenke deg en videre utvikling som vil gjøre arten
enda bedre tilpasset miljøet sitt?
4. Hvordan kan tilpasning gjøre at arten likevel overlever
dersom miljøet plutselig skulle endre seg dramatisk?
5. Dersom arten ikke tilpasser seg,vil den da helt sikker dø
ut?

TUSEN TAKK! :D

P. (04.09.2007)

Svar:

De tre siste spørsmål handler om evolusjon . Det vil si at alle arter er under endring, men at dette skjer i en fart der man snakker om titusener/hundretusener/millioner av år. Les om evolusjon her:(http://no.wikipedia.org/wiki/Evolusjon)

1) Alke: Lever for det mest av fisk og en del krepsdyr. Er tilpasset denne føden ved at den har svømmehud på føtter og at den ved hjelp av vingene er en fantastisk dykker.

Falk: Det finnes hekkende fem falkearter i Norge, hvorav jaktfalk er den største (ca. 56cm) og dvergfalk den minste (ca. 29cm). Våre to største falker, jaktfalk og vandrefalk lever av fugl som de fanger i luften, opp til rype, kråke i størrelse. Våre tre småfalker, tårnfalk, lerkefalk og dvergfalk lever av småfugler, smågnagere, frosk, firfirsler og større insekter.
Falkene er tilpasset å fange fugler i luften ved at de behersker flygeteknikken ut og inn og oppnår enorm hastighet under flyging og stuping.

Tjeld: Lever av muslinger, snegler, ormer, små krepsdyr og insekter. Næringen henter den i grunne vann og fjæra, men også inn på grasmark. Den har lange forholdsvis lange bein og et svært langt og spisst nebb som den graver rundt med på leting etter mat.

Les mer om fuglene på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=1

Ekorn: Lever av nøtter, kongler, frø, frukter og andre plantedeler. Men det finnes også eksempler på at de kan spise insekter og faktisk små krypdyr, egg eller fugleunger, hvis det er dårlig tilgang på annen mat. Er tilpasset denne føden ved at den med sine lange kraftige bakbein og framlapper som fungerer som hender gjør at den er en god klatrer. Den har kraftige gnagertenner som gjør den i stand til å knekke blant annet nøtter. Les mer her:
http://www.ungute.no/content.ap?thisId=500031442&mer=1

4) Skulle en slik endring skje svært brått så vil flere arter få store problemer, alt etter hvor spesialiserte de er. Her kan nevnes de problemer som våre sjøfugler har erfart i forhold til det dramatiske overfiske og den påfølgende produksjonssvikten av yngel som har skjedd fra 1970-tallet. For en art som lomvi aå har hekkebestanden av blant annet den grunn blitt redusert fra 200 000 par til 30 000 hekkende par. Les mer om dette her: http://www.nina.no/no/1001514i.html

Morten Ree (07.09.2007)


#Trekkfugler

svalene - forsvinner de

er den sure nedbøren , reduksjonen i ozonlaget ellerøkt drivhuseffekt som påvirker svalene ?

N.N (05.09.2007)

Svar:

Ja, den som hadde visst det. Dette var et omfattende spørsmål og det er vanskelig å vite helt sammenhengen, men sur nedbør og reduksjon i ozonlaget er veldig uheldig for alt på vår kjære jord.
Når det gjelder svalene og den tilbakegangen som har vært de senere år så skyldes dette flere forhold. Svalene overvintrer i de sørlige Afrika og der foregår en massiv sprøyting av gift i store våtmarksområde for å forhindre spredning av malaria. Dette er en katastrofe for svalene våre som lever av insekter i disse områdene på vinteren. Svalene er ganske avhengig av våtmark (bekker, sumper, tjern m.m) ettersom de fanger insekter ved slike steder. Våtmark er en truet naturtype flere deler av verden pga. drenering, kanalisering, igjenfylling osv. Svalene trekker hele 10000km (Norge-Sør Afrika) høst og vår og hvis da viktige våtmarksområder hvor de har sine faste rasteplasser forsvinner, så vil de ikke klare hele trekkveien og dermed dø. Det blir som å fjerne flere viktige flyplasser rundt om i verden slik at flyene ikke kan gå ned å fylle drivstoff, de vil til slutt falle ned. Også her i Norge er våtmark nå vår mest truede naturtype. I tillegg har det skjedd endringer i gårdsdriften i Norge slik at f.eks. låvesvala har problemer med å komme seg inn i driftsbygningene hvor den har sine reir. Det er nesten slutt på gammedagse høylåver med åpne porter og store luftehull i veggene. Nå er det silolegging og fjøsportene er stengt og i luftehullene er det plassert elektriske vifter. Det er også blitt mindre insekter i kulturlandsskapet ved at husdyrene er mindre ute enn før, det brukes kjemiske midler i dyrkeprosessen som gir dårligere levekår for insektproduksjon. Les mer om svalene her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Morten Ree (06.09.2007)


#Økologi og atferd

stokkand

hvordan er stokkandas føtter og nebb tilpasst dens miljø. hva kjennetegner føttene og hva er hensikten med de? og hvorfor har stokkanden nettopp et sånt nebb?

A. (04.09.2007)

Svar:

Stokkanda har svømmeføtter slik som alle andre ender, slik at den kan bevege seg på vannet etter hvert som den leter etter mat. Den er en såkalt gressand, det vil si at den ikke dykker under med hele kroppen, men den dykker under med halv kroppen for å spise planter, frø, insekter fra bunnen av grunne vann. I nødstilfeller eller under parringslek kan faktisk stokkanda dykke og være under med hele kroppen i 5-6 sekunder. Den går også ofte på land og spiser gress og frø. Et nebb har ikke tenner, og stokkandas brede lange nebb er egnet for å brekke og filtrere planteføde, noen få fiskespisende fugler kan ha en form for mothakker, mer som en grov rasp inne i nebbet for å klare å holde fisken.
Stokkanda er utbredt over hele Norge fra skjærgården og opp til skogbeltet i fjellet. Les mer om stokkanda her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=186&vis=

Morten Ree (06.09.2007)

««første 48 253 - 48 277 av 50 176 siste»»