Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 31 055 til 31 079 av totalt 50 312 spørsmål


#Økologi og atferd

Nattergalens alder - til roman

Hei,
I forbindelse med en roman jeg skriver fra 1900-tallet, hadde jeg satt stor pris på å få vite hvor gammel en nattergal kan bli.

L.A. (16.04.2016)

Svar:

Som de fleste andre småfugler - rundt 10 år.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Svartspett og grønnsaker

Vi har oppdaget en Svartspette som bygger nytt bo der vi bruker å gå i marka. Like ved treet som den holder til i lå det en del grønnsaksavfall samlet på bakken. Det var ingen fotavtrykk i snøen og det kan ikke ha vært noen som har kastet dette der. Lengre inn i skogen et stykke
unna fant vi grønnsaksavfall (potetskrell osv.) samt kongler som tydelig var blitt spist på samme plass. Kan det være Svartspetten som samler dette ?
Lurer også på om den kan sky reiret den lager, da stien vi bruker går rett under treet.

K.N. (18.04.2016)

Svar:

Nei, dette gjør ikke svartspetten. Er du sikker på at det var potetskrell du så, og ikke lange trefliser som spetten har hakket ut når den bygger reir?

Roar Solheim (26.04.2016)


#Diverse

Stokkand i bakgården

Hei,

Vi har fått besøk av en and i bakgården vår. Det er en hunn, mest sannsynlig en stokkand. Hun har nå bygget seg et rede i et gammelt uttørket blomsterbed og vi er redde for at hun skal legge egg her, etter som at hele bakgården er muret inn og det ikke er tilgang til vann her inne. Vi bor i byen, men rett i nærheten er det en elv som renner forbi. Kan vi gjøre noe for å hjelpe henne? Kommer andungene til å klare seg i bakgården vår? Trenger de ikke å ha vann tilgjengelig for å svømme?

E. (18.04.2016)

Svar:

Bakgården er nok et trygt sted for andemor å ruge ut eggene. Hvis hun kan gå avsted med dem på egen hånd når de klekkes, vil hun selv lede dem ned til vannet. Hvis ungene ikke kan komme ut, må hunnanda FØRST fanges inn, FØR ungene fanges, og så kan alle slippes i nærmeste dam eller vannhull. Hvis ungene fanges inn og andemor er på frifot, finner hun ikke igjen ungene sine.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Svarttrost hann fullstendig fiksert på stort vidu

Det flyr på vinduet i sakte fart, lander på utvendig vinduskarm. Der holder den på og skal absolutt "inn".
Dette har pågått i 2-3 uker nå. Jeg har foret fuglene i vinter, men dette er da ikke ett rop om mat. Jeg tror den ser en "rival" i vinduets speilbilde. Den flyr når jeg nærmer meg vinduet fra innsiden, så den ser inn.
Noen tips?

S. (20.04.2016)

Svar:

Det er definitivt et forsøk på å skremme bort en rival. Dekk til vinduet utvendig noen dager slik at den ikke ser speilbildet, så gir den seg kanskje med dette.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Sykdom og skader

Brukket vinge?? (Rødstrupe)

Hei. En rødstrupe flög in i frontrutan min för 2 dagar sen, och även den levde men var väldigt så tog jag den med hem. Försökte släppa ut den idag då den hoppar runt i buren och både dricker och äter lite. Men den klarade inte och flyga så tror den skadat ena vingen. Det ser ut som om han inte får den helt in till kroppen. Tror ni vingen är bruten?? Vad borde vi göra?? Vill ju inte avliva den när den verkar pigg annars men kan ju inte släppa ut en fugle som inte kan flyga.

H. (20.04.2016)

Svar:

Beklager sent svar - jeg har vært i utlandet og ute av stand til å svare. Dersom vingen ser ut til å ligge nokså normalt mot kroppen, kan kanskje fuglen klare seg. Den kan enten holdes i bur og fores og få vann i 2-3 uker. Men siden rødstruper er nært knyttet til bakken, og lett finner mat selv på bakken, så er det også mulig å slippe den ut og la den klare seg selv.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

fugler

Bilde vedlagt spørsmålet

kvifor er fugleegg ulike

A. (19.04.2016)

Svar:

Fugler som hekker i hulltrær og fuglekasser harv ofte hvite eller svakt fargede egg, mens fugler som hekker på bakken ofte har kamuflasjefargede egg. Det er lange tidsrom med naturlig utvalg som har frambragt de ulike artenes eggfarger.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Diverse

Reir i sykkelhjelm

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Naboen vår oppdaget akkurat etablert reir i en sykkelhjelm som henger utenfor utgangsdøren deres. De mener å ha sett det som kan høres ut som rødstruper i nærheten, men selv har jeg blåmeis i kasse på veggen. Er det mulig å flytte reiret? Jeg har en tom kamerakase på veggen,mmen det blir kanskje en for tøff reise for reiret og vanskelig for mor å lokalisere? Ser ikke ut som det er egg i reiret. Sender gjerne flere bilder om det gjør besvarelsen enklere.

K.E. (20.04.2016)

Svar:

Dette kan kanskje være et rødstrupereir (er ikke helt sikker). Hvis det flyttes, vil nok reirbyggerne oppgi reiret og bygge et nytt et annet sted.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Heker måker i tre og murpier

Bilde vedlagt spørsmålet

Heker egentlig måke i tre og murpier

B.A. (20.04.2016)

Svar:

Fiskemåker KAN bygge reir i trær, og også PÅ piper, men aldri NEDE i en pipe. Det er det bare kaier som av og til gjør.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Diverse

dompapp

kor tung er ein dum papp

M.S.E. (21.04.2016)

Svar:

En dompap veier som regel mellom 25 og 38 gram.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Trekkfugler

vipe

hvor drar den om vinteren

N.N (21.04.2016)

Svar:

Vipene trekker til Nordsjølandene (Nederland, England osv.)

Roar Solheim (26.04.2016)


#Fugleforing

Hva spiser svaner?

Når vi er på sommerstedet vårt, håndmater vi det lokale svaneparet 2-3 ganger om dagen. De får 3 skiver brød hver. Begge liker loff. Hunnen liker ikke grovere brød, men jeg lurer den til å spise litt kneipbrød innimellom, fordi jeg tror at det er litt sunnere(?) Hva annet kan vi mate dem med?

S. (21.04.2016)

Svar:

Vanlig hønsefor bør være mer egnet, og lettere å fore med.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Skjære som ligger og ruger uten reir på bakken.

Bilde vedlagt spørsmålet

I fjor spurte jeg et spørsmål angående en skjære som lå og ruget midt på bakken. Det er ikke reir og ingen egg, midt på plenen. Nå er den tilbake igjen, denne gang med en "kjæreste" som hopper på henne iblant, og han flyr frem og tilbake, noen ganger med grein i nebbet. Det må jo være samme fugl, men er det ikke rart de legger seg sånn på bakken, uten rede eller egg?

N.N (22.04.2016)

Svar:

Jo, dette høres underlig ut. Men det KAN hende at de har et reir et annet sted, og at det du observerer bare er kurtise og parring på bakken.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Skjære og kjøttmeis

Er det vanlig at kjøttmeis og skjære deler tre? Har en fuglekasse i hagen hvor et kjøttmeispar har vært innom flere ganger. Plutselig begynte skjæra å bygge reir lenger opp i treet, men det ser ikke ut som kjøttmeisene bryr seg om det. Jeg har sett de i treet samtidig som skjærene.

N.N (21.04.2016)

Svar:

Det er ikke uvanlig at flere fugler kan ha reir i ett og samme tre.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Måker

Hei. Fra april og til og med august blir Jeg blir skinnangrepet skreket på av bokstavlig talt nesten hver måke som ser meg. Virker som de forfølger meg. Selvom jeg er forholdsvis langt unna reir og måkeunger. De samarbeider gjerne også. Dette har har pågått i mange år. Dette begynte etter jeg var uheldig og komme for nære en måkeunge. Har dere hørt om noe liknende? Begynner å bli sliten av dette.

N.N (21.04.2016)

Svar:

Det KAN hende at måkene på stedet husker deg som et mer farlig dyr enn andre mennesker på grunn av en slik episode.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Diverse

Guide til norges fugleliv

Heisann. Har i lang tid lett etter boka guide til norges fugleliv, men den er utsolgt overalt. Lurer på om du vet om noen plasser de selges eller om det kommer ny bok i trykk i fremtiden. Vil selvfølgelig ja den norske utgaven.

N.N (24.04.2016)

Svar:

Hvis du absolutt vil ha akkurat denne boka, må du nok søke på antikvariater. Prøv denne siden: http://www.antikvariat.net/norsk.cgi

Roar Solheim (26.04.2016)


#Ringmerker

Kattugle

har kattugle som ruger i kasse i hagen, bør ungene ringmerkes, ev hvem gjør dette i Grenlands området?

T.N. (26.04.2016)

Svar:

Kontakt den lokale ornitologiske foreningen og hør om det finnes noen i nærheten som kan merke uglene. Evt. Ring Fylkesmannens miljøvernavdeling og spør etter Odd Frydenlund Steen.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Fuglekasser

Besøke fuglekasser

Vi har hengt opp fuglekasser i nærheten av barnehagen. Nå er det veldig spennende å besøke kassene for å se om det kommet noen fugler, slik at alle avdelingene ofte er innom for å se. Hvis det blir slike besøk ofte, kan det påvirke om fugler flytter inn? Bør det være ro rundt fuglekassene i denne perioden?

C. (26.04.2016)

Svar:

En fuglekasse kan sjekkes EN gang om dagen, men det kan lønne seg å begrense besøkene inntil fuglene har klekket ut unger. (f. eks. en sjekk hver andre eller tredje dag).

Roar Solheim (26.04.2016)


#Diverse

bygger reir av tang

Første stavelse I navnet på fuglen? er SNUTE.........

N.N (26.04.2016)

Svar:

... Dette er IKKE en kryssordtjeneste.....!

Roar Solheim (26.04.2016)


#Diverse

Kan man redde svane-egg på noe vis?

Som nevnt i forrige spørsmål fant jeg et egg i hagen som dere mener er et svane-egg. Dette virker logisk, vi bor rett ved vannet. Kan jeg gjøre noe for å redde egget? Vet jo ikke hvor lenge det har lagt der (var iskaldt...) Har så fryktelig vondt av den lille inni der :-/

På forhånd takk for hjelpen!

N.N (26.04.2016)

Svar:

NEI. Dette skal du ikke prøve på. Du har heller ikke lov til å klekke ut ville fugleegg selv, så et uruget eller uklekt egg skal man verken bekymre seg for eller gjøre noe med.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Diverse

Skjærereir

Hei,
jeg har observert et skjærereir bli revet ned med egg oppi og det hele. Jeg lurte på om det er lov å bare ødelegge ville dyrs hus og avkom på denne måten? Finnes det noen regler og lover på dette? Og evt. om man kan få bot for å ha gjort dette?

N. (21.04.2016)

Svar:

Nei. Dette har man IKKE lov til å gjøre, men myndighetene ser ikke ut til å gidde å bry seg, dessverre....

Roar Solheim (26.04.2016)


#Diverse

Isfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Lørdag 9/4 morgen hadde jeg gleden av å observere Isfugl fra mitt stuevindu i ca 40 min. Den fisket ivrig i sjøen fra en brygge.
Det som forundret meg var at den vel så ofte som å stupe fra brygga, fløy opp sto i ro i lufta 4-5 sek før den stupte. Men er den ofte observert her i Rogaland.

O.S. (11.04.2016)

Svar:

Artig dokumentasjonsbilde. Jeg kjenner ikke situasjonen i Rogaland, men hvis du søker etter isfuglobservasjoner i Rogaland på Artsobservasjoner, kan du få en oversikt over innrapporterte funn.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Fuglekasser

Plassering av fuglekasser / hvem bygger reiret.

Hei.Jeg har en liten låve / uthus hvor det er satt opp en fuglekasse på endeveggen og en på langveggen. Kan jeg sette opp en til på endeveggen, eller blir det for tett?
De to fuglekassene er nye, og jeg ser at en blåmeis jobber med å bygge reir i kassen på langveggen. Ser bare en fugl der. Er det hunnen eller hannen som lager ferdig reiret?

B.B. (23.04.2016)

Svar:

Hvis den nye kassa f. eks. er for stær, bør det ikke være noe problem. Kasser på husvegg bør gjerne henge i det minste noen meter fra hverandre.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

musevåk

Bilde vedlagt spørsmålet

Elendig bilde, men tror du dette er en musevåk ?

N.N (11.04.2016)

Svar:

Profilen gjør det i alle fall mulig at det er en musvåk.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, kan du si hvilken fugl det er til høyre i bildet? Ca. på størrelse med nøtteskrike.

N.N (09.04.2016)

Svar:

Det er en svarttrost hunn på bildet.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Egg

Hvorfor er det bare hønsefugler som legger egg daglig. Andre fugler legger jo bare egg når de er befruktet.

B.S. (10.04.2016)

Svar:

Dette er fordi vi har plukket ut høns som fortsetter å legge egg utenom selve hekketiden. Dette har mennesker gjort gjennom mange tusen år, og på den måten har vi avlet fram denne noe unaturlige adferden hos tamhøns.

Roar Solheim (26.04.2016)

««første 31 055 - 31 079 av 50 312 siste»»