Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 750 til 30 774 av totalt 50 021 spørsmål «forrige neste»
Piplerke
Så denne piplerken ved Hornborgasjön i Sverige i helgen. Lurer på om det kan være en lappiplerke på trekk, men er veldig usikker.
Ella
N.N (13.04.2016)
Svar:
Ja, dette ser ut til å være en lappiplerke.
Roar Solheim (26.04.2016)
Hvorfor?
Hvorfor er det så mange ulike fugleartar på ein liten stad som Sandsøya
V.I. (14.04.2016)
Svar:
Det kan jeg nok ikke gi deg noe svar på, dessverre.
Roar Solheim (26.04.2016)
hjelp
hei! skal ha en skoleoppgave og lurer på hva kjennemerke til kattuglen og hva den synger er???!!! Trenger svar FORT!
M. (19.04.2016)
Svar:
Let selv etter tekst og bilder på nettet! Denne siden er ikke en skoleoppgave-skrive tjeneste.
Roar Solheim (26.04.2016)
en flokk havørn
observerte en flokk på 14 havørn på grensa mellom S/N-trøndelag ved kysten.
er oppvokst i området, men aldri sett så store konsentrasjoner.
er dette vanlig nå, har bestanden økt, eller har jeg sett noe veldig spesielt???
T.M. (13.04.2016)
Svar:
Havørn har økt jevnt siden den ble fredet i 1968, og har tatt tilbake det meste av kysten langs Norge som hekkeplass. Unge fugler som ennå ikke har fått seg et hekkeområde, kan samles i slike flokker, spesielt hvis det finnes et kadaver eller annen tilgjengelig mat i nærheten.
Roar Solheim (26.04.2016)
Raudstrupe reir utanfor huset!
Vi har ei raustrupe som har reir rett utanfor huset vårt kvifor det og kva skal vi gjere med skal vi la den vere i fred eller...
V.I. (14.04.2016)
Svar:
La den få mest mulig ro. Rødstruper trives ofte nær folk.
Roar Solheim (26.04.2016)
Reir i fuglekasse
Dette reiret fant jeg i en vanlig meisekasse. Det er bygget av mose, strå og fjær. Det er bygget litt spesielt fordi fuglen har fylt opp hele kassa opp til hullet og det går en gang fra hullet og ned i reiret og det er liksom et tak over reiret og reiret er en dyp grop av strå og masse fjær. Hva slags reir er dette? Kassa er åpnet i fronten.
N.N (13.04.2016)
Svar:
Tror kjøttmeis er den mest aktuelle arten her. Den kan bygge høye reir for å fylle opp i en stor fuglekasse.
Roar Solheim (26.04.2016)
Vipe
Hei. Så et vipepar på jordet når jeg pløyde i dag. De har holdt til her på jordet i minst et par dager, var kornåker i fjor, og skal nå pløyes ned. Er det noe jeg kan gjøre for å tilrettelegge for at de skal kunne slå seg ned her, uten at de bygger reir midt ute på jordet?
N.N (22.04.2016)
Svar:
Vanskelig å si. Du må følge med fra avstand og se om de allerede har lagt egg. I så fall bør du markere stedet i det du pløyer, og kjøre rundt reiret. Annet er det vanskelig å gjøre.
Roar Solheim (26.04.2016)
Observasjon i Haugkroken Aurskog
Hva slags fugl kan dette være: På størrelse med en fasan, gult kort nebb, ensfarget grå/blå på ryggen, hvit ring rundt halsen(kanskje ikke helt rundt), rødbrun i brystet. Fløy lavt over bakken
R.T. (26.04.2016)
Svar:
Dette høres ut til kanskje å ha vært en ringdue.
Roar Solheim (26.04.2016)
Fugl inn i rommet
Hei! Det har vært flere spørsmål her om fugler som flyr inn i et vindu og får en smell, men hva når en fugl forvirrer seg INN gjennom et vindu i en leilighet og flakser rundt i rommet? Hvordan får man den ut igjen? Det har skjedd en gang tidligere, og heldigvis fant den veien ut gjennom et av vinduene jeg hadde satt på vid gap. Men det tok mange timer, og i mellomtiden flakset den panisk rundt i et lukket rom. Hva skal jeg gjøre hvis det samme skulle skje igjen og fuglen ikke finner veien ut igjen? Den får jo bare ytterligere panikk dersom jeg forsøker å "jage" den mot vinduet eller fange den. Vil den i panikken over plutselig å ha blitt "innestengt" kunne bli tiltrukket av mat jeg kan plassere i vinduskarmen, og i så fall hva burde dette være? Videre er det et dårlig forslag å slukke alt lys i rommet for å få fuglen til å fly mot lyset ute dersom det er dagtid og det er like lyst ute som inne. Dette hjelper jo heller ikke etter at det har blitt mørkt ute og det er like mørkt inne...
D.V. (14.04.2016)
Svar:
Det beste er å sette opp ett eller flere vinduer, og enten forsøke å nærme seg fuglen forsiktig fra motsatt side slik at den kan fy ut selv, eller la den klare det på egen hånd dersom den får panikk når du nærmer deg.
Roar Solheim (26.04.2016)
Alder på lerker
Hvor gamle kan lerker bli
H. (13.04.2016)
Svar:
Lik de fleste andre små spurvefugler, ca 10 år.
Roar Solheim (26.04.2016)
Fuglefjell
Kvifor ligger nesten alle fuglefjella i nord-Noreg?
J. (14.04.2016)
Svar:
Trolig fordi de har bedre mattilgang i havet enn lenger sør.
Roar Solheim (26.04.2016)
Hauk eller Musvåk?
Tok bilde i dag, men ørk fugl med lys bakgrunn ble dårligt.
T.H.Å. (26.04.2016)
Svar:
Dette ser ut til å være en våk, og høyst sannsynlig en musvåk (Venstre fot ser ikke ut til å ha fjær over tærne, slik fjellvåken har).
Roar Solheim (26.04.2016)
Fuglelokking med mobil
Hei!
Jeg er lærer i 4.trinn og har hørt om en app for I-phone med fuglelokk, men lurer på om det også finnes en fuglelokk-app eller liknende for android-telefoner?
T.M. (15.04.2016)
Svar:
Tror dessverre ikke dette er laget ennå, men er usikker.
Roar Solheim (26.04.2016)
Filming på tiurleik
Hei, hvordan er det gå ut av teltet på tiurleiken på natta før spillet begynner? Hadde tenkt å sette opp et lite kamera for kule vinkler. Men siden tiurene sitter i trærne på leiken er jeg usikker om det går bra. Kamera blir selfølgelig ikke hentet inn igjen før spillet er over.
N.N (15.04.2016)
Svar:
Dette kan du IKKE gjøre på en tiurleik - da risikerer du å skremme bort fuglene. Kameraer må settes ut minst 1 time før solnedgang kvelden før. På en orreleik kan du derimot gjøre dette mens det er mørkt, for fuglene sitter ikke på eller rundt leiken om natta.
Roar Solheim (26.04.2016)
Nattergalens alder - til roman
Hei,
I forbindelse med en roman jeg skriver fra 1900-tallet, hadde jeg satt stor pris på å få vite hvor gammel en nattergal kan bli.
L.A. (16.04.2016)
Svar:
Som de fleste andre småfugler - rundt 10 år.
Roar Solheim (26.04.2016)
Svartspett og grønnsaker
Vi har oppdaget en Svartspette som bygger nytt bo der vi bruker å gå i marka. Like ved treet som den holder til i lå det en del grønnsaksavfall samlet på bakken. Det var ingen fotavtrykk i snøen og det kan ikke ha vært noen som har kastet dette der. Lengre inn i skogen et stykke
unna fant vi grønnsaksavfall (potetskrell osv.) samt kongler som tydelig var blitt spist på samme plass. Kan det være Svartspetten som samler dette ?
Lurer også på om den kan sky reiret den lager, da stien vi bruker går rett under treet.
K.N. (18.04.2016)
Svar:
Nei, dette gjør ikke svartspetten. Er du sikker på at det var potetskrell du så, og ikke lange trefliser som spetten har hakket ut når den bygger reir?
Roar Solheim (26.04.2016)
Stokkand i bakgården
Hei,
Vi har fått besøk av en and i bakgården vår. Det er en hunn, mest sannsynlig en stokkand. Hun har nå bygget seg et rede i et gammelt uttørket blomsterbed og vi er redde for at hun skal legge egg her, etter som at hele bakgården er muret inn og det ikke er tilgang til vann her inne. Vi bor i byen, men rett i nærheten er det en elv som renner forbi. Kan vi gjøre noe for å hjelpe henne? Kommer andungene til å klare seg i bakgården vår? Trenger de ikke å ha vann tilgjengelig for å svømme?
E. (18.04.2016)
Svar:
Bakgården er nok et trygt sted for andemor å ruge ut eggene. Hvis hun kan gå avsted med dem på egen hånd når de klekkes, vil hun selv lede dem ned til vannet. Hvis ungene ikke kan komme ut, må hunnanda FØRST fanges inn, FØR ungene fanges, og så kan alle slippes i nærmeste dam eller vannhull. Hvis ungene fanges inn og andemor er på frifot, finner hun ikke igjen ungene sine.
Roar Solheim (26.04.2016)
Svarttrost hann fullstendig fiksert på stort vidu
Det flyr på vinduet i sakte fart, lander på utvendig vinduskarm. Der holder den på og skal absolutt "inn".
Dette har pågått i 2-3 uker nå. Jeg har foret fuglene i vinter, men dette er da ikke ett rop om mat. Jeg tror den ser en "rival" i vinduets speilbilde. Den flyr når jeg nærmer meg vinduet fra innsiden, så den ser inn.
Noen tips?
S. (20.04.2016)
Svar:
Det er definitivt et forsøk på å skremme bort en rival. Dekk til vinduet utvendig noen dager slik at den ikke ser speilbildet, så gir den seg kanskje med dette.
Roar Solheim (26.04.2016)
Brukket vinge?? (Rødstrupe)
Hei. En rødstrupe flög in i frontrutan min för 2 dagar sen, och även den levde men var väldigt så tog jag den med hem. Försökte släppa ut den idag då den hoppar runt i buren och både dricker och äter lite. Men den klarade inte och flyga så tror den skadat ena vingen. Det ser ut som om han inte får den helt in till kroppen. Tror ni vingen är bruten?? Vad borde vi göra?? Vill ju inte avliva den när den verkar pigg annars men kan ju inte släppa ut en fugle som inte kan flyga.
H. (20.04.2016)
Svar:
Beklager sent svar - jeg har vært i utlandet og ute av stand til å svare. Dersom vingen ser ut til å ligge nokså normalt mot kroppen, kan kanskje fuglen klare seg. Den kan enten holdes i bur og fores og få vann i 2-3 uker. Men siden rødstruper er nært knyttet til bakken, og lett finner mat selv på bakken, så er det også mulig å slippe den ut og la den klare seg selv.
Roar Solheim (26.04.2016)
fugler
kvifor er fugleegg ulike
A. (19.04.2016)
Svar:
Fugler som hekker i hulltrær og fuglekasser harv ofte hvite eller svakt fargede egg, mens fugler som hekker på bakken ofte har kamuflasjefargede egg. Det er lange tidsrom med naturlig utvalg som har frambragt de ulike artenes eggfarger.
Roar Solheim (26.04.2016)
Reir i sykkelhjelm
Hei. Naboen vår oppdaget akkurat etablert reir i en sykkelhjelm som henger utenfor utgangsdøren deres. De mener å ha sett det som kan høres ut som rødstruper i nærheten, men selv har jeg blåmeis i kasse på veggen. Er det mulig å flytte reiret? Jeg har en tom kamerakase på veggen,mmen det blir kanskje en for tøff reise for reiret og vanskelig for mor å lokalisere? Ser ikke ut som det er egg i reiret. Sender gjerne flere bilder om det gjør besvarelsen enklere.
K.E. (20.04.2016)
Svar:
Dette kan kanskje være et rødstrupereir (er ikke helt sikker). Hvis det flyttes, vil nok reirbyggerne oppgi reiret og bygge et nytt et annet sted.
Roar Solheim (26.04.2016)
Heker måker i tre og murpier
Heker egentlig måke i tre og murpier
B.A. (20.04.2016)
Svar:
Fiskemåker KAN bygge reir i trær, og også PÅ piper, men aldri NEDE i en pipe. Det er det bare kaier som av og til gjør.
Roar Solheim (26.04.2016)
dompapp
kor tung er ein dum papp
M.S.E. (21.04.2016)
Svar:
En dompap veier som regel mellom 25 og 38 gram.
Roar Solheim (26.04.2016)
vipe
hvor drar den om vinteren
N.N (21.04.2016)
Svar:
Vipene trekker til Nordsjølandene (Nederland, England osv.)
Roar Solheim (26.04.2016)
Hva spiser svaner?
Når vi er på sommerstedet vårt, håndmater vi det lokale svaneparet 2-3 ganger om dagen. De får 3 skiver brød hver. Begge liker loff. Hunnen liker ikke grovere brød, men jeg lurer den til å spise litt kneipbrød innimellom, fordi jeg tror at det er litt sunnere(?) Hva annet kan vi mate dem med?
S. (21.04.2016)
Svar:
Vanlig hønsefor bør være mer egnet, og lettere å fore med.
Roar Solheim (26.04.2016)