Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 569 til 30 593 av totalt 49 937 spørsmål «forrige neste»
Blåmeis med egg i redet
Etter flere år med kamerakasse har det i år endelig blitt rede der. Blåmeisen har lagt 5-6 egg. Men dessverre er de ikke i kassa om dagen. Kommer inn i blant med dun, fjær og mose som de legger over eggene. Om natten liggerhunnen i kassa. Kan dette gå bra? Jeg trodde eggene måtte holdes varme?
S.F. (03.05.2016)
Svar:
Nei, de varmes ikke før rugingen starter. Så lenge det ikke er frost, kan eggene ligge udekket helt til kullet er fullagt. Ofte kan meisene dekke over eggene med en "dyne" av ull eller fjær.
Roar Solheim (03.05.2016)
Har måkene blitt en trussel for andebestanden?
Vet ikke om det er et menneskeskapt problem eller om det er måkebestanden av gråmåke og svartbak som eksploderer. Det som dessverre har blitt en realitet er at så fort en kvinand har klekket ut noen andunger og fått de ned på elva så henger det en måkeflokk over elva Tista og plukker en etter en til det ikke er andunger igjen. Det hekker en 4 - 5 kvinandpar i elva men de klarer ikke lenger å få frem noen unger. Er det en trend også andre steder? Og i så fall, er man klar over situasjonen?
V.N. (03.05.2016)
Svar:
Dette høres lokalt ut. Endene er vanligvis tilpasset at mange ulike fugler og pattedyr (tom fisk som gjedde) forsøker å snappe andunger, og som regel vil i alle fall noen få i et kull kunne overleve.
Roar Solheim (03.05.2016)
Linerle med rar oppførsel
Hei!
Jeg har en Linerle ute på terrassen som flyr forsiktig, men direkte, på stuevinduet om og om igjen hele dagen! Den holder på uten pause i 4-5min, så har den kanskje en pause maks 2-3min. Så er den i gang igjen. Dette har den holdt på med nå i 3 dager! Når mørket faller på så er den borte, men da sover den vel..... Jeg synes så synd på den! Virker som den vil inn!? Ser den noe inne tro?
U.D.P. (02.05.2016)
Svar:
Den angriper sitt eget speilbilde i den tro at det er en rival, som den forsøker å jage vekk. Prøv å dekke til vinduet på utsiden noen dager.
Roar Solheim (02.05.2016)
Spørsmål:
Vi hører i disse dager en fugl i Bodø som vi lurer fælt på hva kan være- Bak huset er det et lite skogsområde. I mangel av lydfil skal jeg nå forsøke å beskrive i tekst hvordan den høres ut. Den synger jevnt og rytmisk "U-hu-hu-huu-hu-hu-huu" i en tone. Gjentar dette mønsteret noen ganger i slengen. Etter å ha bladd meg gjennom utallige fuglelyder minner sangen meg kanskje litt om gjøk, eller en ugle av noe slag i klang og fylde, men den holder konsekvent en tone.
Fuglen har sunget siden sen vinter/tidlig vår, ihvertfall siden februar.
Ethvert svar settes pris på, og lykke til!
N.N (01.05.2016)
Svar:
Klarer dessverre ikke å finne ut hvilken fugl din beskrivelse kan passe for.
Roar Solheim (02.05.2016)
hvilken fugl har lagt disse eggene og har disse fjærene?
Vet du/dere hvilken fugl dette er? Se vedlagte bilder.
T.O. (02.05.2016)
Svar:
Det kommer kun opp ett bilde når en legger inn på spørsmålssidene, og i dette tilfellet er det eggene. Dette er et vadefuglreir, enten av rugde eller av strandsnipe. Bilder av fugleegg er dessverre mangelvare, så jeg kan ikke si sikkert hvilken av disse det er, men mistenker helst rugde.
Roar Solheim (02.05.2016)
stork i norge
Hei. Hvor vanlig er det med Stork i norge(møre og romsdal) registreres slike observasjoner?
Ø. (01.05.2016)
Svar:
Stork blir sett hvert år i Norge. Etter at man begynte å avle og sette ut stork i Sverige, har også mengden observasjoner økt i Norge.
Roar Solheim (01.05.2016)
Fuglekasse i syvende etasje
Jeg bor i syvende etasje sentralt i Oslo (les: lite trær i nærheten), og har lyst på fuglekasse på verandaen. Er dette et dødfødt prosjekt? Vil småfuglene i det hele tatt oppholde seg så høyt oppe?
L. (01.05.2016)
Svar:
Det er kanskje lite sannsynlig at du får meiser eller fluesnapper i en kasse så høyt, men du KAN få gråspurv, pilfink og kanskje også tårnseiler dersom du lager spesialkasse til den.
Roar Solheim (01.05.2016)
Meis
Hei, var så dum å letta på lokket på en kasse med 2,8mm hull idag da jeg skulle stramme strengene litt. Har ikke sett noe aktivitet der, så tenkte at her var det ikke liv. Men der var det bygget reir, nytt i år. Regner med det er blåmeisen/småmeis Har jeg jaga den vekk da skal tro? Eller tåler den det selvom den ikke har lagt seg til å ruge?
Mvh
A. (01.05.2016)
Svar:
Du trenger ikke å være engstelig. Meisene tåler helt fint en slik kort kassesjekk nå og da.
Roar Solheim (01.05.2016)
Tranelignende fugl
«Har ett Tranepar på en liten øy uti vannet her jeg bor, men i dag så jeg en fugl som lignet på en trane ( hadde ikke samme halefjerpryden), men var på str med en Hegre, men den hadde appelsinfarget nebb, hva er det for en fugl ?»
L.T. (25.04.2016)
Svar:
Høyst sannsynlig en gråhegre - den kan ha guloransje farge på nebbet (de voksne).
Roar Solheim (01.05.2016)
avhengig av foreldrene
Hvor lenge er fossekallungen avhengig av foreldrene sine?
V. (26.04.2016)
Svar:
I følge boka Norges Fugler (Svein Haftorn 1971) mates fossekallungene i reiret i 18-24 døgn før de hopper ut. Deretter blir de sannsynligvis matet av sine foreldre noen uker (2-3 uker?) mens de gradvis lærer å finne mat selv.
Roar Solheim (01.05.2016)
Hvor ofte legger svanene egg?
Eggløsning skjer vel med en fast frekvens, og uavhengig av om de har parret seg eller ikke, eller?
S. (21.04.2016)
Svar:
Finner dessverre ikke detaljer om dette, men jeg antar at svanene lik de fleste andre fugler kan legge ett egg om dagen.
Roar Solheim (01.05.2016)
lolllol
hva er vinge spenen på en perleugle
A.S. (20.04.2016)
Svar:
Har dessverre ikke eksakte mål, men vil ut i fra erfaring angi dette til 40-45 cm.
Roar Solheim (01.05.2016)
bydue
Hvor gammel blir vanligvis en bydue?
S.H. (16.04.2016)
Svar:
Kjenner dessverre ikke detaljer for byduer, men vil anta at omkring 10 år er en høy alder for disse fuglene.
Roar Solheim (01.05.2016)
Spørsmål:
Vi har grågås på jordet rett utenfor stuevinduet vårt. De blir borte om natten og kommer tilbake tidlig morgen. Hvor befinner de seg om natten?
W.H. (01.05.2016)
Svar:
Da sover de trolig i et våtmarksområde, kanskje ute på et vann.
Roar Solheim (01.05.2016)
Fugler som vil inn?
Tror det er gulspurv, to stk, som hopper langs vinduskarmen og hakker og flakser mot vinduet og prøver å komme inn. Har nå holdt på i timer. Ser veldig slitsomt ut for fuglene, og er det for oss innenfor også. Hva har skjedd med dem?
N.N (01.05.2016)
Svar:
De vil neppe inn, men forsøker å jage bort konkurrentene de ser i sitt eget speilbilde.
Roar Solheim (01.05.2016)
GRÅHEGRE
Vi bor ved sjøen på Tingvoll på Nordmøre, og der har en enslig hegre sittet ved elveosen år etter år etter år. Vi mener at det nå dreier seg om minst 30 år. Vi bygde huset her i 1980, og den var her da. Kan det stemme at den blir så gammel?
N.N (01.05.2016)
Svar:
Jeg tviler sterkt på at det dreier seg om samme individ, selv om den eldste kjente, ringmerkede ghråhegre i Norden ble litt over 28 år gammel. Skal en være sikker på at en fugl er samme individ gjennom mange år, kommer en ikke utenom fargemerking slik at den kan gjenkjennes sikkert.
Roar Solheim (01.05.2016)
Fiskemåke
Når legger de egg og hvor lenge er hekketiden? Har ett par som har sittet på båthustaket mitt i kragerø skjærgård 3 sesonger på rad. Er det feil å mate dem m brød?
E.D. (27.04.2016)
Svar:
Det gjør ikke noe om du av og til gir måkene en brødbit, men ikke gi dem så mye at de ikke også kan lete etter annen mat. De trenger mer proteinrik kost når de skal legge egg og fore unger. Fiskemåkene legger egg i april-mai.
Roar Solheim (01.05.2016)
Forekomst af store antal efterårsrastende vadefugle i Norge?
Kære venner
Vær rare at hjælpe os med en kilde, vi kan citere for (manglende) forekomster af store antal rastende Arenaria interpres, Calidris canutus og Calidris alba på norskekysten om efteråret.
Er Haftorns Norges Fugler opdateret?
Det er til en analyse af, hvordan tiltrækket foregår til Blåvand på den danske vestkyst, hvor vi tror at mange af disse fugle har fløjet direkte fra Nordøstgrønland.
mange hilsner
Hans Meltofte
H.M. (09.04.2016)
Svar:
Kontakt Ingvar Byrkjedal på Zool. Museum i Bergen og hør om ikke han kan hjelpe til videre.
Roar Solheim (01.05.2016)
Fugler i Dubai
Heisann,
Jeg er ny her...
Ser at det ble besvart et spørsmål om fugler i Dubai 28.01.2008
Linken gir en lang rekke beskrivelser av fugler.
Finnes det bilder til disse beskrivelsene??
L.B. (10.04.2016)
Svar:
Da tror jeg nok du må ty til en fuglebok, eller søke etter artsnavnene (på engelsk) på nettet.
Roar Solheim (01.05.2016)
Nemaslug
Er Nemaslug skadelig for småfugler eller fugler generelt?
N.N (15.04.2016)
Svar:
Dneglegift skal ikke være skadelig for fugler, men det er selvfølgelig bortkastet dersom fuglene spiser opp det som er beregnet på sneglene. I høstnummeret av Fuglevennen 2015 finner du bilder av hvordan du kan legge ut sneglegift uten at fuglene får tak i det.
Roar Solheim (01.05.2016)
Fugler som flyr inn mot vinduet
I to dager har nå flere småfugler drevet å flydd inn i vinduene på leiligheten vår. De sitter i noen små trær litt bortenfor vinduene, flyr så inn bort til vinduskarmen før de starter å fly inn mot vinduet flere ganger.
Er dette normalt? Ganske plagsomt for de begynte i dag før kl 6 på morningen.
D. (15.04.2016)
Svar:
Dette skjer dessverre hvert år, og skyldes at fuglene tror de ser en konkurrent i sitt eget speilbilde. De forsøker å jage bort konkurrenten ved å fly mot vinduet eller hakke på det. Eneste mulighet til å stoppe dette, er å dekke til vinduet for en periode (på utsiden).
Roar Solheim (01.05.2016)
Due mat
hei, kan dere anbefale noen typer mat til duer og hvor man kan få kjøpt store sekker i Oslo området!? Takk
H. (12.04.2016)
Svar:
Har dessverre ikke noen gode detaljer om dette. Vil tro at vanlig hønsefor som man får i 25 kg sekker på Felleskjøpet, kan fungere. Men ta ellers kontakt med Norges brevdueforbund - de kan kanskje også ha gode tips for dette.
Roar Solheim (01.05.2016)
App for android
Hei!
Er det fortsatt umulig å få en app til android på norske fugler med sang og info? Har lett mye på nett, men finner ikke noe...
Hvis det er tilfellet at det ikke finnes noen gode kan dere anbefale en bok som ikke er så stor og som kan tas med på tur?
Og i tillegg: er boka med mp3-spiller fra Cappelen Damm ok?
Takk!
J.T. (12.04.2016)
Svar:
Kontakt Aschehoug - de skal ha en fugleapp som fungerer også for androidsystemet, men jeg har dessverre ikke mer detaljerte opplysninger.
Roar Solheim (01.05.2016)
Knopsvaner
Jeg har et knoppsvanepar som bor i hagen min. De har vært hos meg i 16 år, og kull nummer 15 ble jaget bort for ca. 1 mnd siden av svanepappa!
De begynner jo å bli gamle, så jeg lurer på hvor lenge fortsetter knoppsvanene å formere seg??? Kan jeg forvente meg at svanemor legger seg på reir i år også og kommer med kull nummer 16 til meg???
H. (14.04.2016)
Svar:
Svanene hekker nok hvert år helt til de en dag dør av alderdom eller andre årsaker. Den eldste ringmerkede knoppsvane i Norden ble litt over 25 år gammel. Mewn dersom en av svanene dør, kan den andre finne en ny partner, så svanene som sådan kan bli byttet ut en om gangen, men slik at hekkestedet har kontinuitet i svanetilstedeværelse.
Roar Solheim (01.05.2016)
Pilfink
Er det vanlig å observere Pilfink rundt 640 meter over havet? Observert på Galåen sør for Røros.
T.E.P. (14.04.2016)
Svar:
Det kjenner jeg dessverre ikke til, men i Hagefugltellingen som Norsk Ornitologisk Forening har organisert i en årrekke, viser det seg at pilfinken jevnt og trutt øker i antall og utbredelse, mens gråspurven går tilbake. Derfor er det ikke uventet bom pilfink dukker opp på nye steder.
Roar Solheim (01.05.2016)