Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 30 820 til 30 844 av totalt 50 288 spørsmål


#Diverse

Sjøanemone

Hva fanger sjøanemonene maten sin med?

S. (07.05.2016)

Svar:

Tentaklene de har rundt munnen.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rikse

Vi så en, for oss, uvanlig fugl ved huset vårt i Kragerø for et par dager siden. Vi har leita på nett og i fuglebøker uten å finne svar på hva slags fugl vi så.
Har funnet ut at fuglens bein og kroppssiluett kan minne om en rikse. Og i lokalavisa stod der her om dagen at vannriksa nå hadde kommet til Kragerø. "Vår" observerte fugl virker imidlertid å være noe større enn vannriksa. Den virka stor og rund og hadde tydelig hvite kinn.
Kan du ut fra denne ganske enkle beskrivelsen fortelle oss noe mer om hva vi har sett? Hele familien håper på svar.
Mvh Bjørnar Bjerkseth. (bjbjerks@online.no)

B.B. (08.05.2016)

Svar:

Dessverre, det klarer jeg ikke.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Diverse

Redekasse til ugle

Hej. Sidste år besøgte jeg familie i Furudalen i Bergen (ved Natlandsfjeldet) og hørte ugle kald sent på aftenen: siden har jeg spurgt familie om de ikke kunne sætte uglekasse i et højt fyrretræ.
Nu vil jeg spørge hvilke type ugler der yngler her - og om det er sandsynligt at der er ugler i Bergen, som ruger i kasse (fx kirkeugle etc.)
Vh
Lise Bang

L.B. (09.05.2016)

Svar:

I Bergen er det nok bare kattugle som er aktuell hekkeart.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Diverse

Hogst midt i yngletiden??

På Gullaug i Lier bedrives for tiden en storstilt hogst. Hogstkåte grunneiere skal med skogbruksjefens velsignelse ta ut 2000m3 skog. Er det virkelig lov til å gjøre dette midt i yngletida for fuglene? Det er snakk om snauhogst, store flater hogges ned og kjørespor ødelegger terrenget. Det må jo medføre tap av reir og fugleunger. Lurer på i hvilken grad dette er lovlig. I skogbrukslova står jo at skogeier skal: "sikre det biologiske mangfaldet (...) i skogen". Såvidt jeg kan bedømme, gjøres ikke det her.

A. (09.05.2016)

Svar:

Dessverre er det slik her til lands at næringsinteresser går foran alle andre naturhensyn. Tidligere hogg man bare skog om vinteren, nå gjøres dette hele året. Ingen tar hensyn til at fugler og andre dyr har reir, unger eller egg. Det er dypt tragisk, men neppe mulig å få stoppet, dessverre...

Roar Solheim (13.05.2016)


#Diverse

Måkebestanden på Sørlandet nærmest fraværende?

Som en spørsmåls stiller fra 2015 har jeg i år ,tidlig i mai, vært på hytten utenfor Lillesand, og observert kun ett enkeltstall måker. La ut noe rester etter rekemåltid og det lå i to døgn, kun skjæra kom. Ellers om årene er slike rester og rester av fiske innmat etc. borte ila av 10-15 min.. nå var det ila dagen kanskje 5 observerasjoner av måker overhodet på Justøya utenfor Lillesand. Har googlet og sjekket nettet litt og det ser ut som det var en enorm nedgang fra 80-tallet til 2014 med en reduksjon på kanskje 75% i følge en telling i alle fall. Har man noen forklaring? Er det nedgang i fiskebestanden som enkelte artikler hevder? Er det forandringer i klima? Gift / plast i klima`et som dreper fuglen? Uansett en bekymrings full og trist utvikling, til tross for at jeg eg. aldri har vært noen stor måke-fan. Men de holder jo mye av kystfauna en fri for avfall fra fisk etc.

J.S.H. (09.05.2016)

Svar:

Flere observerer denne triste utviklingen langs kysten, og det er nok nedgang i mattilgangen som er hovedårsaken. Vi mennesker stjeler for mye av maten i havet, og de andre artene sulter ihjel.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Økologi og atferd

Tjeld x2 banker på vindu.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har problem med 2 tjeld som banker på vinduene til leiligheten min fra før 0400 og hele dagen, med mindre jeg går ut på terrassen og viser meg. Noen dager er det bare en. Ødelegger nattesøvn og skiter ut hele terrassen. Kan ikke ha besøk av krabbende barn uten å vaske først. Lyden når de banker høres veldig godt, selv om vi er i et annet rom. Flyttet hit sommeren 2014. i fjor hadde jeg samme problem. kom i april og varte til juni- juli tror jeg.
Nå kom de altså igjen i april. Jeg legger ikke ut mat til dem, men tror di er her og speiler seg eller ser en motstander etc i mine vinduer, da jeg bor på bakkeplan, og vinduene går helt ned.
Har prøvd å legge en lekeslange på terrassen. Dette hjalp ikke. Vedlagt bilde er etter å ha vært bortreist 14 dager.


Noen råd om hva jeg kan gjøre for å bli kvitt fuglene?

A. (10.05.2016)

Svar:

Du må forsøke å dekke til vinduet på utsiden slik at tjeldene ikke ser sitt eget speilbilde. Da forventer jeg at de holder opp med disse terrassebesøkene.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Diverse

Liten fugl 'setter bo'!

Hei! Vi bor på Holmlia i Oslo. På verandaen vår er det en liten gul fugl som tydeligvis har bygd seg reir. Om dere tenker dere veggen innerst mot stuevinduet. Øverst oppunder taket er det et 'vindskje'(planke)som går hele veien bortover. Det er åpning under og her driver denne fuglen å flyr inn og ut. Den er sint på oss og prøver å jage oss og katten vekk, for å få være i fred og ro med seg og sitt. Vi tenkte å la den være i fred, men så snakket mannen min med en annen mann. Familien hans hadde tilsvarende situasjon på sin veranda i fjor og det hele endte med at hele familien(den menneskelige) fikk fuglelopper og holdt på å klø seg fordervet hele sommeren! Dette vil jeg veldig gjerne unngå, da jeg er allergisk mot litt av hvert fra før. Noen forslag? Skal vi finne og fjerne reiret? Jeg syns jo synd på fugleforeldrene, midt oppi alt dette. Takknemlig for et snarlig svar. Vet ikke når barna kommer! Vennlig hilsen Anne Øvrum

A.Ø. (10.05.2016)

Svar:

Det høres ut som at du kanskje har en kjøttmeis som gjest (de velger slike hekkeplasser). Det er ikke spesielt vanlig at man blir plaget av fuglelopper, så jeg ville ha latt fuglen få være i fred.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ung eller voksen Havørn

Hei, har hatt et artig besøk på reveåta som er blitt dokumentert på viltkameraet. Mange kråker og en Havørn så vidt jeg kan skjønne. Hva er det som kjennetegner gammel eller ung fugl? Hvem i Aust Agder driver med ring merking av Havørner ?

O. (11.05.2016)

Svar:

Gamle havørner har nokså lyst hode, og helt hvit stjert, mens unge havørner er mørkt kokesjokoladebrune over det hele, med mørk stjert.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugl nær åker

hei har sett ved flere anledinger denne fugl flyr gjærne i ring rundt meg oss og kommer med skrik lignene lyder -den har langt tynnt nebb (insekt spisende tenker jeg sort og hvit fjeærdrakt...hvite syns veldig godt på undersiden da den flyr...tynn i kroppen...tynne noe lange ben lengre enn duer m.m..kråke størrelse. vi har også kråke rede i nærheten av huset tror vi hva kan vi mate med eller legge ut av mat...bor i en skog med mye firbente og 6 bente vesner :)

L.M. (13.05.2016)

Svar:

Beskrivelsen er dessverre noe mangelfull til at jeg kan finne ut eksakt hva du har sett, men jeg mistenker at det dreier seg om en vadefuglart. Storspove kan stemme med hensyn til størrelsen.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

"Trost" kanskje litt større med rødt felt i nakken

Det var det røde feltet i nakken som fikk meg til å lure på om dette var en trost. Spiste både fra gress eller blomster i hagen. "Lyttet" også etter mark. Men så ikke at han fant noen. Var solnedgang/skygge og ganske varmt.
Har ikke sett den tidligere. Kan det ha vært en trekkfugl på vei nordover? Var ikke redd for en skjære som var bare 3 m unna.

S.S.A. (13.05.2016)

Svar:

Vanskelig å si hva du har sett uten et bilde av denne.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Økologi og atferd

Liten fugl forlater ikke vinduet vårt.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi har fått besøk av en liten fugl utenfor vinduet vårt, og den er der på tredje døgnet nå. Tror det er en bokfink. Den sitter her hele døgnet, og flyr med jevne mellomrom opp fra karmen og langs vinduet og hakker i glasset. Ser nesten ut som den forsøker å oppnå kontakt med oss!:) Er slik atferd vanlig? Hva kan det skyldes? Har ikke sett at den har tatt tilhold andre steder enn i vinduskarmen vår og på verandaen utenfor.

A.S. (13.05.2016)

Svar:

Dette er en gråspurv. Det spørs om den forsøker å jage vekk den innbilte konkurrenten den ser i sitt eget speilbilde.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hei igjen.
Naboen så en ukjent fugl i går. Den var skarp gul på hodet og hadde litt gult på brystet. Ellers på størrelse med en meis. Vi bor på Os i hedmark rett ved grensen til sør trøndelag..ca 600 m over havet. Leter i fuglebøkene men finner ikke. Fant fugkekongen men det passer ikke helt sier han. Håper du kan hjelpe oss😄rør

M.W. (13.05.2016)

Svar:

Beskrivelsen passer best på en gulspurv hann.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Økologi og atferd

Svaneegg og nattefrost

Vårt "gamle" knoppsvanepar har nå ligget på redet i ca. 3-4 uker, og det har i den perioden vært mange frostnetter. Vil eggene overleve i kaldt vær hvis redet ellers ligger tørt?

L. (13.05.2016)

Svar:

Ja, fuglene kan ruge og holde egg varme i mange kuldegrader. Jo kaldere vær, desto kortere kan fuglene være vekk fra eggene uten at fostrene dør.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Økologi og atferd

Måke

Jeg har en venn som har besøk av samme måke hver dag, når våren kommer. Den sitter og ser inn av vinduet og banker på med nebbet. Den kan gjerne gå frem og tilbake på rekkverket på balkongen i flere timer. Hva gjør at fuglen kommer tilbake, når vennen min ikke mater den?

F.N. (12.05.2016)

Svar:

Vanskelig å si. Det kan hende at den bare er interessert i den "andre" måka som den ser i sitt eget speilbilde.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvordan fanger krykkja maten sin

N.N (12.05.2016)

Svar:

Den fanger den i havet (fisk, krepsdyr etc.).

Roar Solheim (13.05.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Hva spiser sommerfugler?

T. (13.05.2016)

Svar:

Dette spørsmålet er besvart her et utall ganger tidligere! De spiser nektar!

Roar Solheim (13.05.2016)


#Diverse

Spesialisert diett og territoriehevding

Hei, jeg driver og leser om blant annet sammenhengen mellom dietten hos ulike pattedyr og fugler, og territoriehevding. Som jeg har forstått det er det vil et individ kunne komme til å hevde et "superterritorier" dersom den er spesialist på en type føde som varierer i mengde. Jeg tenker meg at dete kan skje hos for eksempel ugler, hvor området de må lete etter mat i avhenger av smågnagerbestanden i ulike år. Stemmer det at ugler hevder territorie? Har du i så fall eksempel på hvilke uglearter dette kan gjelde? Og dersom jeg tar feil og ugler ikke passer inn her, har du eksempel opå andre fuglearter som hevder territorie (vet at bl.a. gulspurv, kjøttmeis og svarthvit fluesnapper gjør det, men ikke om det er sammenheng med mattilgangen hos dem), og som kan komme til å hevde et "superterritorie" - et territorie som i år med god mattilgang vil være større enn nødvendig, pga. dietten?
Håper dette ikke ble for rotete skrevet.

L. (13.05.2016)

Svar:

Uglene har ulike strategier. Mens perleugle og lappugle ikke ser uyt til å være spesielt territorielle (de er musespesialister), så er spurveuglene det. Kattugle, slagugle og hubro er stasjonære året rundt i dine territorier, og forsvarer derfor områdene mot naboer og artsfrender. Alle disse artene er generalister som jakter både småpattedyr og fugl. Jeg er ikke kjent med begrepet superterritorium - enten har dyrene et område de forsvarer (=territorium), eller de gjør det ikke (i alle fall er det slik jeg har lært begrepet å kjenne).

Roar Solheim (13.05.2016)


#Økologi og atferd

Meiser

Hekker meisene tidligere iår?

T. (13.05.2016)

Svar:

Det kjenner jeg ikke til spesielt. Noen av mine egne meiser var tidlig ute, men en del har i tillegg startet egglegging og ruging i løpet av de siste 10 dagene, og det er litt senere enn vanlig.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Diverse

Hekking

Hei. Hvor i Norge hekker kanadagåsa? Nordpå slik som andre gjess, eller overalt?

N.N (13.05.2016)

Svar:

De hekker stort sett over alt.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Vi greier ikke å finne ut hvilken fugl det er som synger her (den kraftige sangen, ikke de som kvitrer). Har hørt den flere ganger på vår/sommer.
Takk for svar!

R.V. (13.05.2016)

Svar:

Dette er opptak av rødvingetrostsang. Først rene toner, deretter skvaldrene lyder.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Fugleforing

Kråke venn

Jeg har en Kråke som kommer på besøk flere ganger om dagen,nå har det faktisk blitt så at den banker på balkongdøra for å få meg ut med mat. Jeg begynner å bli bra dressert! Jeg er bare litt bekymret om det er noe jeg ikke bør gi den, til nå har den stort sett fått kokt ris, kalkun/kyllingpålegg

Å. (13.05.2016)

Svar:

Kråker er altetere, men bare unngå salt eller krydret mat, så går det nok helt fint. Artig at den har blitt så husvarm.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Økologi og atferd

Hva spiser en trane

De lever i på våtmark og myr, men hva spiser de?

D.H. (11.05.2016)

Svar:

De spiser alt fra insekter og småkryp til frosk, (fisk), egg fra andre fuglearter og også andre fugleunger.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl tilhører dette rede?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette svarttrost, gråtrost eller duetrost egg?

N.N (13.05.2016)

Svar:

Dette er et gråtrostrede.

Roar Solheim (13.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit svarttrost

Lurer på hvor vanlig en slik fugl er. Traff på en slik på Sola sjö i dag morges.

A.U. (10.05.2016)

Svar:

Det er ganske vanlig å se troster med delvis hvit fjærdrakt, men helhvite troster er mer sjeldne.

Roar Solheim (12.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Meis

Inspeksjon i dag , 11 mai. Jeg har fått en leieboer jeg aldri har hatt . For meg så det ut som løvmeis , og reirmaterialet tyder vel også på det ?
Per Beverfjord

N.N (11.05.2016)

Svar:

Her er ikke noe bilde, men selv med bilde vil ikke jeg kunne artsbestemme et meisereir.

Roar Solheim (12.05.2016)

««første 30 820 - 30 844 av 50 288 siste»»