Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 824 til 30 848 av totalt 50 306 spørsmål «forrige neste»
nyklekket fuglunge
Mine døtre fant en fuglunge på gressplenen. Den virket ved god helse og strakk ut halsen idet vi kom bort til den. Ungen hadde nok ikke overlevd der den var og det er ikke noen reder i nærheten som vi finner. Vi tok ungen med inn og har gitt den eggegule fra rått egg i sprøyte som vi har puttet langt nedi halsen på den. Vi har hatt den under varmelampe i natt. Vi trodde den ikke ville overleve natta, men den virker i fin form fortsatt. Vi må jo bare fortsette og gi den mat, men HVOR OFTE OG HVOR MYE MAT SKAL DEN HA? OG HVA SLAGS MAT? Det er vanskelig å se hva slags fugl det er, men den er veldig liten, ca 3 cm fra nebb til stjert(?)
R.B. (08.05.2016)
Svar:
Denne fugleungen er altfor liten til at den kan artsbestemmes. Slike fuglunger mates som regel med insekter, så dette er en vanskelig oppgave som jeg dessverre ikke tror dere vil klare å gjennomføre.
Roar Solheim (13.05.2016)
Blåmeis i rugekasse
Vår lille blåmeis som har slått seg til i rugekassa med kamera har ikke fått mindre enn tretten egg?! Dette kan da ikke være normalt? Og vi lurer jo på da om hvordan disse stakkars små skal klare å fø opp alle sammen. Og ikke minst hvordan jeg skal klare å holde hakkespetten unna....
R.Ø. (08.05.2016)
Svar:
Jo, det hender at blåmeis kan legge 134 egg. Har selv hatt så store kull i egne kasser flere ganger. Men ofte lever ikke alle ungene opp dersom det blir vanskelig å finne mat (f. eks. hvis våren blir våt og kald).
Roar Solheim (13.05.2016)
Kråkereir
Vi har et kråkereir i en svær gran i utkanten av tomta. Treet skygger ut resten av hagen, og faren min har tenkt å trimme/kappe det ned. Jeg vet at kråke ikke er en hullruger, men er det mulig å fjerne alle greinene, for så å la selve stammen stå igjen med en plattform eller lignende på toppen som kråkene kan bruke for å bygge et nytt reir?
S. (09.05.2016)
Svar:
Dersom kråkene hekker der nå, bør de få lov til å få ut ungene sine før treet hogges.
Roar Solheim (13.05.2016)
Dramatikk i fuglekasse
Kan en dramatisk hendelse som at hele kullet (9 stk) nyutklekkede kjøttmeiser dør (katten tok mora)gjøre at kassen aldri mer tas i bruk av andre? Kassen henger på husveggen og har gjort det i 4 år. Det har vært kjøttmeis i kassen hvert år, men i fjor gikk det fryktelig galt.
Mvh
Kari Helene Sæløen
N.N (07.05.2016)
Svar:
Nei da. Nye fugler har ikke noen hukommelse om hva som har hendt i kassa tidligere, så det går nok helt bra.
Roar Solheim (13.05.2016)
Kaiekasse
Heisann! :)
Ikke sant det stemmer at det er kaie jeg har fått her. Veldig kjekt med en helt ny art.
N.N (05.05.2016)
Svar:
Nei, dette ser ut som et stærreir.
Roar Solheim (13.05.2016)
Skjære reirbygging
Har alltid undret meg over hvordan skjæra får de første kvistene på plass. Fins det video-opptak av det på nettet? I kystFinnmark var det ikke uvanlig å se skjærerede i telefonstolper. Begriper ikke hvordan de fikk det til!
N. (05.05.2016)
Svar:
Dette er et interessant spørsmål, men jeg tror ikke noen har filmet fuglenes plassering av de første kvistene. Tenk på ørner eller hønsehauk for eksempel? Det hadde vært utrolig å se hvordan de plasserer den første kvisten!
Roar Solheim (13.05.2016)
Hvilken fugl tilhører dette rede?
Jeg og min datter var ute i skogen og kom over dette flotte redet. Vi ventet et stykke unna for og se hvilken fugl som kom til rede men uten hell. Har ei spent jente som lurer hvilken fuglemamma som ruger her.
N.N (06.05.2016)
Svar:
Dette er nok et gråtrostrede.
Roar Solheim (13.05.2016)
Gruppevoldtekt
Jeg har forstått at andeparringer kan fremstår som veldig voldsomme og for et par dager siden var jeg vitne til en grusom en. Et dusin hanner angrep en hunne. Det var et stort overskudd av hanner, der, så bare et par hunner. Jeg antok at de lå på reir, mens andre mener at overskudd av hanner innebærer avlivning av hannene. Det vil jo etterhvert vise seg om det dukker opp hunner igjen, men er det vanlig å avlive hanner ved et evt. overskudd?
R. (06.05.2016)
Svar:
Nei, for all del. Selv om det kan se voldsomt ut, er dette en del av gressendenes adferd.
Roar Solheim (13.05.2016)
Gjess
Hvilken gås er dette?
N.N (06.05.2016)
Svar:
Dette er niland.
Roar Solheim (13.05.2016)
Skjære med skadet vinge
Hei,
I flere dager har jeg hatt en skjære rundt huset som har skadet høyre vinge. Den virker i form ellers, hopper fort avgårde og kan flakse litt. Jeg mater den og det blir godt mottatt. Er så redd denne fuglen ikke vil klare fly igjen og at den lider. Er også redd den vil bli tatt av andre dyr. Mitt spørsmål er om denne vingen kan gro slik at denne fuglen kan fly igjen ?
I. (10.05.2016)
Svar:
Hvis skaden ikke er for komplisert, kan den leges av seg selv. Jeg ville bare la fuglen være i fred, og gi den litt mat slik at den lett får i seg næring. Etter 2-3 uker bør den være bra igjen dersom skaden lar seg lege.
Roar Solheim (13.05.2016)
litt hes tåkelur lyd, gjentas gjerne 2 ganger
Vi hører denne fuglen men klarer ikke finne ut av det. Litt stor fugl innimelom furuskogen men flyr før vi får observert skikkelig. Takknemlig for alle svar..
N.N (06.05.2016)
Svar:
Høres merkelig ut. Det KAN kanskje være en lappugle, men det er ikke lett å si bare ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (13.05.2016)
Delvis albino Storskarv?
Hei, jeg var ute på fjorden og tok bilder av endel skarver som satt på et skjær. Da jeg kom hjem og så på bildene la jeg merke til en som skilte seg ut fra de andre. Fargen virker blekere, enn på en vanlig storskarv og den er hvit på siden av hodet/halsen. Den har også en hvit flekk på låret. Jeg er 99.9% sikker på at dette er en storskarv, men helt sikker er jeg ikke... Hva mener du? Er det en storskarv med fargeforskjell eller er den en annen type fugl?
K.R. (09.05.2016)
Svar:
Dette er nok en normalt farget storskarv, bare en del overeksponert bilde.
Roar Solheim (13.05.2016)
Ravn med "slim" / væske fra vingene
Hei! Jeg fotograferte en ravn som fløy forbi meg her om dagen, og da jeg tittet på bildene så jeg at den hadde "dråper" av vann eller "slim" som så ut til å henge eller "renne" fra vingene imens den fløy. Det hadde ikke regnet, og nærmeste vann er seks kilometer unna.
Er det noe kjent som kan forårsake slikt forutsatt at kameraet ikke lyver?
Ravnen er fotografert på Grua i Oppland.
Tusen takk :)
C. (06.05.2016)
Svar:
Jeg ser bare den ene. hvite streken fra ytterste håndsvingfjær på høyre vinge. Tror nok ikke dette har noe med slim å gjære, heller at det er et strå eller et hår som har hengt seg fast på fuglens vingefjær.
Roar Solheim (13.05.2016)
Fugl på balkongen i Oslo sentrum, hva gjør vi nå?
Jeg fant ut nå i dag at en fugl har lagd seg rede og flyttet inn på den lille balkongen min her i Oslo sentrum. Nå lurer jeg på hva jeg kan gjøre - det er vår og varmt og jeg hadde tenkt å vaske på balkongen, og plante ut noen blomster, og ta ettermiddagskaffen der. Hunden min, en cairn-terrier bruker sitte på balkongen litt hver ettermiddag også. Men hva gjør vi nå!? Kan vi bruke balkongen før fuglungene har kommet OG fløyet fra redet. Hvor lang tid tar det??? Har gledet meg til å bruke balkongen, og døren dit pleier stå oppe når det er varmt. Vil vi skremme vekk fuglemor. Hva med når ungene kommer ut av eggene, hva gjør vi - hunden og jeg - må vi gå gatelangs etter middag? Eller kan vi sitte på balkongen (den er ganske liten) Burde jeg sette ut litt mat til henne? Hun er en svarttrostdame? På forhånd takk for svar :)
V.M.K. (07.05.2016)
Svar:
Du KAN forsøke å bruke balkongen og se om svarttrosten kan venne seg til at du er der. Hvis den ikke gjør det, må du kanskje la den få klekke ut unger først. Da går det nok bedre, for trostene kan nok klare å fore ungene innimellom hvis du er inne en stund i blant.
Roar Solheim (13.05.2016)
Sjøanemone
Hva fanger sjøanemonene maten sin med?
S. (07.05.2016)
Svar:
Tentaklene de har rundt munnen.
Roar Solheim (13.05.2016)
Rikse
Vi så en, for oss, uvanlig fugl ved huset vårt i Kragerø for et par dager siden. Vi har leita på nett og i fuglebøker uten å finne svar på hva slags fugl vi så.
Har funnet ut at fuglens bein og kroppssiluett kan minne om en rikse. Og i lokalavisa stod der her om dagen at vannriksa nå hadde kommet til Kragerø. "Vår" observerte fugl virker imidlertid å være noe større enn vannriksa. Den virka stor og rund og hadde tydelig hvite kinn.
Kan du ut fra denne ganske enkle beskrivelsen fortelle oss noe mer om hva vi har sett? Hele familien håper på svar.
Mvh Bjørnar Bjerkseth. (bjbjerks@online.no)
B.B. (08.05.2016)
Svar:
Dessverre, det klarer jeg ikke.
Roar Solheim (13.05.2016)
Redekasse til ugle
Hej. Sidste år besøgte jeg familie i Furudalen i Bergen (ved Natlandsfjeldet) og hørte ugle kald sent på aftenen: siden har jeg spurgt familie om de ikke kunne sætte uglekasse i et højt fyrretræ.
Nu vil jeg spørge hvilke type ugler der yngler her - og om det er sandsynligt at der er ugler i Bergen, som ruger i kasse (fx kirkeugle etc.)
Vh
Lise Bang
L.B. (09.05.2016)
Svar:
I Bergen er det nok bare kattugle som er aktuell hekkeart.
Roar Solheim (13.05.2016)
Hogst midt i yngletiden??
På Gullaug i Lier bedrives for tiden en storstilt hogst. Hogstkåte grunneiere skal med skogbruksjefens velsignelse ta ut 2000m3 skog. Er det virkelig lov til å gjøre dette midt i yngletida for fuglene? Det er snakk om snauhogst, store flater hogges ned og kjørespor ødelegger terrenget. Det må jo medføre tap av reir og fugleunger. Lurer på i hvilken grad dette er lovlig. I skogbrukslova står jo at skogeier skal: "sikre det biologiske mangfaldet (...) i skogen". Såvidt jeg kan bedømme, gjøres ikke det her.
A. (09.05.2016)
Svar:
Dessverre er det slik her til lands at næringsinteresser går foran alle andre naturhensyn. Tidligere hogg man bare skog om vinteren, nå gjøres dette hele året. Ingen tar hensyn til at fugler og andre dyr har reir, unger eller egg. Det er dypt tragisk, men neppe mulig å få stoppet, dessverre...
Roar Solheim (13.05.2016)
Måkebestanden på Sørlandet nærmest fraværende?
Som en spørsmåls stiller fra 2015 har jeg i år ,tidlig i mai, vært på hytten utenfor Lillesand, og observert kun ett enkeltstall måker. La ut noe rester etter rekemåltid og det lå i to døgn, kun skjæra kom. Ellers om årene er slike rester og rester av fiske innmat etc. borte ila av 10-15 min.. nå var det ila dagen kanskje 5 observerasjoner av måker overhodet på Justøya utenfor Lillesand. Har googlet og sjekket nettet litt og det ser ut som det var en enorm nedgang fra 80-tallet til 2014 med en reduksjon på kanskje 75% i følge en telling i alle fall. Har man noen forklaring? Er det nedgang i fiskebestanden som enkelte artikler hevder? Er det forandringer i klima? Gift / plast i klima`et som dreper fuglen? Uansett en bekymrings full og trist utvikling, til tross for at jeg eg. aldri har vært noen stor måke-fan. Men de holder jo mye av kystfauna en fri for avfall fra fisk etc.
J.S.H. (09.05.2016)
Svar:
Flere observerer denne triste utviklingen langs kysten, og det er nok nedgang i mattilgangen som er hovedårsaken. Vi mennesker stjeler for mye av maten i havet, og de andre artene sulter ihjel.
Roar Solheim (13.05.2016)
Tjeld x2 banker på vindu.
Hei. Jeg har problem med 2 tjeld som banker på vinduene til leiligheten min fra før 0400 og hele dagen, med mindre jeg går ut på terrassen og viser meg. Noen dager er det bare en. Ødelegger nattesøvn og skiter ut hele terrassen. Kan ikke ha besøk av krabbende barn uten å vaske først. Lyden når de banker høres veldig godt, selv om vi er i et annet rom. Flyttet hit sommeren 2014. i fjor hadde jeg samme problem. kom i april og varte til juni- juli tror jeg.
Nå kom de altså igjen i april. Jeg legger ikke ut mat til dem, men tror di er her og speiler seg eller ser en motstander etc i mine vinduer, da jeg bor på bakkeplan, og vinduene går helt ned.
Har prøvd å legge en lekeslange på terrassen. Dette hjalp ikke. Vedlagt bilde er etter å ha vært bortreist 14 dager.
Noen råd om hva jeg kan gjøre for å bli kvitt fuglene?
A. (10.05.2016)
Svar:
Du må forsøke å dekke til vinduet på utsiden slik at tjeldene ikke ser sitt eget speilbilde. Da forventer jeg at de holder opp med disse terrassebesøkene.
Roar Solheim (13.05.2016)
Liten fugl 'setter bo'!
Hei! Vi bor på Holmlia i Oslo. På verandaen vår er det en liten gul fugl som tydeligvis har bygd seg reir. Om dere tenker dere veggen innerst mot stuevinduet. Øverst oppunder taket er det et 'vindskje'(planke)som går hele veien bortover. Det er åpning under og her driver denne fuglen å flyr inn og ut. Den er sint på oss og prøver å jage oss og katten vekk, for å få være i fred og ro med seg og sitt. Vi tenkte å la den være i fred, men så snakket mannen min med en annen mann. Familien hans hadde tilsvarende situasjon på sin veranda i fjor og det hele endte med at hele familien(den menneskelige) fikk fuglelopper og holdt på å klø seg fordervet hele sommeren! Dette vil jeg veldig gjerne unngå, da jeg er allergisk mot litt av hvert fra før. Noen forslag? Skal vi finne og fjerne reiret? Jeg syns jo synd på fugleforeldrene, midt oppi alt dette. Takknemlig for et snarlig svar. Vet ikke når barna kommer! Vennlig hilsen Anne Øvrum
A.Ø. (10.05.2016)
Svar:
Det høres ut som at du kanskje har en kjøttmeis som gjest (de velger slike hekkeplasser). Det er ikke spesielt vanlig at man blir plaget av fuglelopper, så jeg ville ha latt fuglen få være i fred.
Roar Solheim (13.05.2016)
Ung eller voksen Havørn
Hei, har hatt et artig besøk på reveåta som er blitt dokumentert på viltkameraet. Mange kråker og en Havørn så vidt jeg kan skjønne. Hva er det som kjennetegner gammel eller ung fugl? Hvem i Aust Agder driver med ring merking av Havørner ?
O. (11.05.2016)
Svar:
Gamle havørner har nokså lyst hode, og helt hvit stjert, mens unge havørner er mørkt kokesjokoladebrune over det hele, med mørk stjert.
Roar Solheim (13.05.2016)
fugl nær åker
hei har sett ved flere anledinger denne fugl flyr gjærne i ring rundt meg oss og kommer med skrik lignene lyder -den har langt tynnt nebb (insekt spisende tenker jeg sort og hvit fjeærdrakt...hvite syns veldig godt på undersiden da den flyr...tynn i kroppen...tynne noe lange ben lengre enn duer m.m..kråke størrelse. vi har også kråke rede i nærheten av huset tror vi hva kan vi mate med eller legge ut av mat...bor i en skog med mye firbente og 6 bente vesner :)
L.M. (13.05.2016)
Svar:
Beskrivelsen er dessverre noe mangelfull til at jeg kan finne ut eksakt hva du har sett, men jeg mistenker at det dreier seg om en vadefuglart. Storspove kan stemme med hensyn til størrelsen.
Roar Solheim (13.05.2016)
"Trost" kanskje litt større med rødt felt i nakken
Det var det røde feltet i nakken som fikk meg til å lure på om dette var en trost. Spiste både fra gress eller blomster i hagen. "Lyttet" også etter mark. Men så ikke at han fant noen. Var solnedgang/skygge og ganske varmt.
Har ikke sett den tidligere. Kan det ha vært en trekkfugl på vei nordover? Var ikke redd for en skjære som var bare 3 m unna.
S.S.A. (13.05.2016)
Svar:
Vanskelig å si hva du har sett uten et bilde av denne.
Roar Solheim (13.05.2016)
Liten fugl forlater ikke vinduet vårt.
Hei, vi har fått besøk av en liten fugl utenfor vinduet vårt, og den er der på tredje døgnet nå. Tror det er en bokfink. Den sitter her hele døgnet, og flyr med jevne mellomrom opp fra karmen og langs vinduet og hakker i glasset. Ser nesten ut som den forsøker å oppnå kontakt med oss!:) Er slik atferd vanlig? Hva kan det skyldes? Har ikke sett at den har tatt tilhold andre steder enn i vinduskarmen vår og på verandaen utenfor.
A.S. (13.05.2016)
Svar:
Dette er en gråspurv. Det spørs om den forsøker å jage vekk den innbilte konkurrenten den ser i sitt eget speilbilde.
Roar Solheim (13.05.2016)