Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 477 til 30 501 av totalt 50 009 spørsmål «forrige neste»
Vinge
Fra hvilken fugle kommer denne vingen?
I.A.M.F. (16.05.2016)
Svar:
Dette er ikke del av en vinge, men stjertfjær fra en rugde.
Roar Solheim (16.05.2016)
Mating av småfugel
Har masse grønnfink og spurv, kjøttmeis og blåmeis og andre sorter av små fugler i hagen. Nå er det grønnfink og spurv som slåss om maten. har alltid solsikkefrø i beholderne, døgnet rundt. De spiser så lenge det finnes mat. Hva skjer om jeg drar ned på tilgangen av mat? Flytter de da? vil jo ikke det. Tenker ikke å slutte med å gi mat, men kanskje litt mindre, det går åt mye frø som det er i dag.
C..M.R. (16.05.2016)
Svar:
De som holder til rundt der du mater, vil da søke etter annen mat, enten naturlig forekommende næringsemner, eller for på andre foplasser.
Roar Solheim (16.05.2016)
Hva de spiser og om de trekker
Hei, er det en generell sammenheng mellom hva fuglene spiser og om de trekker? Sånn at småfuglene som spiser frø og slikt oftest blir i Norge, mens de som spiser insekter og slikt er trekkfugler. Og så tenker jeg at de litt større fuglene, som enten lever av fisk eller smågnagere og småfugle og slikt blir. Stemmer dette?
L. (16.05.2016)
Svar:
Ja, dette er deler av forklaringen. Rene insektspisere er ofte trekkfugler, men det er mer viktig HVOR fuglene søker næring. De fleste som finner næring på bakken, enten det er insekter, frø eller andre ting, må flykte vekk fra snøen. Noen insektspisere endrer diett og blir bærspisere høst og vinter (f. eks. sidensvans), og de kan klare å finne mat selv om det er snø på bakken.
Roar Solheim (16.05.2016)
Hvilken fugl er dette egge fra?
Litte egg ca 3 cm. Tørkisfarge med litt sorte prikker i den tykke enden.
N.N (16.05.2016)
Svar:
Her mangler bilde, så det er ikke mulig å si noe...
Roar Solheim (16.05.2016)
Ukjent rovfugl
Jeg fant en reirplass til et rovfugl par når jeg var ute på fisketur. Plassen var høyt oppe i en fjellside. Begge fuglene byttet på å ligge på reiret. Hver gang en av de kom tilbake til reirplass, skrek de voldsomt mye. De var ikke så store, med relativt spisse vinger og lang stjerten. De var lysebrune i fargen. Hva kan dette være?
M. (16.05.2016)
Svar:
Det er ikke så lett å si sikkert ut i fra beskrivelsen. Både fjellvåk og tårnfalk hekker slik, og varsler kraftig hvis folk kommer nær reirplassen. Men spisse vinger og lang stjert, sammen med "ikke så store", passer nok best med tårnfalk.
Roar Solheim (16.05.2016)
Flaggspett som kræsjet i stuevinduet med stor fart,
Hei, idag kræsjet en flaggspett instuevinduet vårt. Den var bevisstløs en kort stund. Nå har den fått et lite hus på gresset som den ligger i.den puster og blunker nå med øyene men har ikke rørt seg på nesten 2 timer. Kan den ha brukket nakke eller rygg? Vi har ikke sett noe blod. Hvor lenge skal vi la den ligge? Skal vi gi den væske og mat? Hva spiser den.? Når avliver vi eventuelt? Håper den klarer seg, da dette et en av tre hakkespetter som vi stadig ser her vi bor....
M. (16.05.2016)
Svar:
Den har trolig fått hjernerystelse. Hvis den ikke kommer til seg selv i løpet av dagen, kan dere ta den inn og legge den i en pappeske. Hold litt vann borttil nebbet på fuglen slik at den kan drikke. Ikke gi den noe mat. Enten kommer den til hektene i løpet av dagen eller i morgen, eller så dør den kanskje av skadene (vinduskollisjoner får gjerne et slikt enten-eller utfall).
Roar Solheim (16.05.2016)
Fjær
Denne fjæren er funnet i et boligområde i Trondheim. Hvem kan den tilhøre?
C. (16.05.2016)
Svar:
Dette er fjær fra en perlehøne - afrikansk fugl - kommer nok fra burhold i Norge.
Roar Solheim (16.05.2016)
Ukent fugl
Er usikker på hvilken fugl dette er. Ca.størrelse som en kjøttmeis. Har hatt to slike rundt hytta er par dager. Hytta ligger på Bjørnfjell 480 m o.h. i Narvik Kommune, og enda med mye snø. Bidet er tatt 15.mai 2016
A.D. (16.05.2016)
Svar:
Dette ser ut til å være en bergirisk.
Roar Solheim (16.05.2016)
Natt aktiv fugl
Lurer på hva slags fugl som plystrer hele natta her. Vi bor i kyststrøk i Farsund med vann og myr i områdene rundt huset. Den lager en kort plystre lyd med korte mellom igjennom hele natten. Hva kan det være?
N.N (16.05.2016)
Svar:
Dette er opptak en en myrrikse.
Roar Solheim (16.05.2016)
Forventet alder på trekkfugler
Hei
Hvor gammle blir de små trekkfuglene,Linerle/Svaler.
er også intresert I levealder på Meiser
N.N (16.05.2016)
Svar:
De fleste små spurvefugler kan bli opp mot 8-10 år gamle. En ringmerket stær ble hele 23 år gammel!
Roar Solheim (16.05.2016)
kan kvinand legg to egg i løpet av en kort periode?
Vi har en andekasse med kvinand som hekker, og vi har kamera i taket så vi kan følge. Nå vi ventet på legging av det fjerde egget, så stoppet filmingen pga tekniske feil. Jeg gikk ut for sjekke, men såg at anda lå der, så vi ventet en time med å ordne. Når vi da kikket oppi, var det fem egg, altså to i løpet av de siste to timene. Hva kan ha skjedd, har hun lagt to egg etter hverandre, eller har det vert ei anna and der, og lagt ett egg? Vi fulgte med rimelig godt fra stuevinduet, og så ikke at hun fløy ut i løpet av denne tiden, men vi så jo ikke hele tiden, så et kan jo ha skjedd. Hva tenker cere?
S.G.A. (15.05.2016)
Svar:
Kvinendene driver utstrakt reirparasittisme på hverandre, så det er mest trolig at to hunner har lagt egg kort etter hverandre i kassa.
Roar Solheim (15.05.2016)
hei
denne svarte duen så jeg i Stavern som er ved Larvik 😀 Den hadde lilla hals med litt grønt på ! Den sa ko ko ko og var veldig kort lyd !
N.N (15.05.2016)
Svar:
Dette er en bydue/tamdue.
Roar Solheim (15.05.2016)
Lliten rovfugl, indre østfold
Hei.
I dag så jeg noe jeg mener var en liten rovfugl ved et myrområde i skogen i indre østfold. Den var ganske lys i fargen, grå/brun og den hadde spisse vinger, som en falk. Den kom flyvende, lå ikke på vinden, men brukte vingene aktivt, så satt den stille en stund i toppen av et tre, dessverre på litt for lang avstand til at jeg fikk tatt bilde. Hva kan dette være?
N.N (15.05.2016)
Svar:
Både dvergfalk og tårnfalk kan være aktuelle arter her.
Roar Solheim (15.05.2016)
Klekking av meiseegg
Hei, idag kom det 3 blåmeisunger ut av eggene sine.
Det er 6 egg som gjenstår.
Dette var veldig gøy å oppleve.
Regner med at de andre kommer etterhvert!
Artig med kamera!
W. (15.05.2016)
Svar:
Ja, det gjør de nok.
Roar Solheim (15.05.2016)
Hvilken fugl ?
Hvilken fugl er dette?
Den er litt mindre enn en spurv.
Bidet er tatt i Sandvika, sandhornøya i Gildeskål.
A.R.O. (15.05.2016)
Svar:
Dette er en bokfink hunn.
Roar Solheim (15.05.2016)
Hvilken fugl er dette
Jeg spekulerer på hvilken fugl dette er. Jeg tok bilde av den i Stugudal, Tydal i formiddag. Jeg trodde det var en spurvehauk helt til jeg så på bilde. Den var på størrelse med en spurvhauk.
T.A.H. (15.05.2016)
Svar:
Dette er en tårnfalk.
Roar Solheim (15.05.2016)
Fugler i Numedal
Hei :-). Lurte bare på hvilken av disse artene som er mest tallrike i Numedal om sommeren - Svarthvis fluesnapper , Løvsanger eller Gråspurv ?
T. (15.05.2016)
Svar:
Det tror jeg ikke det er noen som har grunnlag for å kunne finne riktig svar på, dessverre. Men siden løvsangeren er landets mest tallrike fugl, så er nok den mest sannsynlig den mest tallrike.
Roar Solheim (15.05.2016)
Kjernebiter
Vi har Kjernebiter på fuglebrettet.To hanner og en hunn. De to hannene er ofte her. Er det en mulighet at de har reir her i nærheten (vi bor på Verdal i Nord-Tr.lag)
På forhånd takk.
R.V. (15.05.2016)
Svar:
Det KAN hende, for kjernebiteren har økt kraftig i utbredelse og forekomst de senere årene.
Roar Solheim (15.05.2016)
Trekkruter for svarthvit fluesnapper
Hei
Lurer på om trekkruter og rasteplasser for svarthvit fluesnapper
A.M. (15.05.2016)
Svar:
Svarthvitfluesnapper har ikke bestemte rasteområder. De spiser overalt langs trekkveiene. De trekker på bred front gjennom vest-Europas til Middelhavskysten og NV-Afrika. Enkelte ringmerkede fluesnappere er også gjenfunnet sør for Sahara.
Roar Solheim (15.05.2016)
Stjertand
Denne ble observert i Mjåvatnet like nord for Mosjøen,vefsn kommune.Har aldri observert denne her før.Er den vanlig her på Sør-Helgeland?
V.B. (15.05.2016)
Svar:
Dette er en stjertand hann. Den hekker spredt over hele Norge, men er ikke tallrik noen steder.
Roar Solheim (15.05.2016)
stær
Hei!
Har hengt opp en del stærkasser, å i april til starten av mai var det mye aktivitet i å rundt mange kasser. nå ser jeg ikke stærenigjen nesten. har sjekket kjapt noen kasser idag å ingen egg. å lite reir.
Kan det ha med temperaturen å gjøre/kald mai? venter de da til det blir varmere skal tro? synest det var rart.
svaler var her også en liten stund, men har ikke sett igjen. det virker som om aktiviten var større i starten av mai da tempen plutselig gikk opp.
Sunnmøre.
A. (14.05.2016)
Svar:
Vanskelig å si hva som kan ha skjedd. Noen ganger blir det ikke noe ut av et stærreir. I mine egne kasser har flere par nå halvstore unger, men i ett reir ble det bare lagt ett egg, og så skjedde ikke noe mer. Kanskje døde en av de voksne?
Roar Solheim (15.05.2016)
Valdres
Hallo! Fire hvite fugler fløy relativt lavt over vannet her på Bukfyll, ca 800 moh, noe alarmerende skrik. I sør-aurdal.
Takk for hjelp!
N.N (14.05.2016)
Svar:
Hvite fugler i den høyden kunne høres ut som ryper, men de gir ikke fra seg alarmerende skrik. Derfor vanskelig å si hva du kan ha sett.
Roar Solheim (15.05.2016)
Stokkand og rugetid
Er det vanlig at stokkanda forlater eggne / redet sitt iløpet av dagen (i rugetia)? Kan eggene "overleve" når det er kaldt i været? Vi er så heldige å ha et rede vedsiden av trappa, og er litt bekymret. Mater ande-mor med brød når hun vil ha, men så ble hun borte...
K. (14.05.2016)
Svar:
Alle rugende hunnfugler må forlate eggene en stund om dagen, for å spise og for å tømnme tarmen (noe de ikke gjør på eller i redet). Dette tåler eggene fint.
Roar Solheim (15.05.2016)
Gulpurv?
Den var så gul att man nesten ble solbrent. Helt fantastisk fin i fargen, men hva gjør en "spurv" på en bunker ute på et svaberg på mølen. Trodde de likte seg på lenger inn på landet.. så da ble jeg usikker. Er det en gulspurv?
K.M. (14.05.2016)
Svar:
Dette Er en gulspurv, men den ser uvanlig kraftig gul ut. Det kan være en hann med fargeavvik. Gulspurv forekommer i kulturlandskap og åpent landskap med busker og trær. Mølen har perfekte områder for gulspurv.
Roar Solheim (15.05.2016)
tid for utvikling av egg.
Hvor lang tid går det fra måkene parrer seg til eggene blir lagt, og hva heter denne perioden?
G.G. (14.05.2016)
Svar:
Fuglene parrer seg når egget er på vei ned egglederen, og egget blir da lagt innen ett døgn etter parringen. Kjenner ikke til at dette betegnes som en spesiell periode med eget navn.
Roar Solheim (14.05.2016)