Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 393 til 30 417 av totalt 49 936 spørsmål «forrige neste»
Ny gjest i hagen
Hei, hvilken art kan dette være? Vi hadde et kort besøk av den i hagen vår på Høyland like sør for Sandnes i dag den 17.mai.
M.H. (17.05.2016)
Svar:
Dessverre ikke mulig å si sikkert ut i fra dette bildet, som bare viser silhuetten.
Roar Solheim (17.05.2016)
Lita and
Så idag 17. mai kl 0730 ei lita and i Grilstadbekken.Ca stor som kvinand. Den foretok korte dykk(5-10 sek.) mørk overside og lys/kvit underside. Ikke noe kvitt på hodet/nebet men lys hals forside, mørk nakke/hals. Lyse streker/flekker langs siden. Den lyse undersiden vistes ikke når den lå på vannet. Lettet uten lyder med typiske raske vingeslag. Finner den ikke i boka Fugler v/ Lars Jonsson.
K.G. (17.05.2016)
Svar:
Litt vanskelig å finne riktig art ut i fra beskrivelsen, og den passer best på kvinand (kanskje en hunn?). Klarer dessverre ikke å finne noen andre gode alternativer. Et bilde hadde hjulpet betraktelig.
Roar Solheim (17.05.2016)
Egglegging og ruging-blåmeis
Hei. Har fuglekasse med kamera. Blåmeisen la første egg (som jeg har kunnet se)5. mai.Det var lett å se midt i reirgropa. Jeg har lest den legger 8-12 egg i snitt så jeg regnet med den la ett egg hver morgen inntil ruging begynte. Den forlot reiret tidlig hver morgen, men dekket til eggene så godt at det var vanskelig å se hvor mange det var, for de lå ikke i selve reirgropa, de lå gjemt i selve reirmaterialet rundt. Første dag jeg så tegn til endring var 13.mai da den ble liggende lenger og jeg så hannen komme med mat til hunnen. Da så jeg også det som så ut som et nylagt egg (blankt og glinsende). Da skulle det normalt ha vært 9 egg hvis den hadde lagt egg hver morgen.Nå ruger den for fullt og hannen kommer med mat når hunnen kaller. Jeg ser imidlertid kun ett egg i reirgropa??Jeg kan ikke se om det ligger noen andre egg gjemt i reirmaterialet slik jeg mente å kunne se tidligere. Har du en forklaring på dette? Jeg er sikker på at jeg har sett mer enn ett egg i reiret, jeg mente å være sikker på at jeg så 6 egg på et tidspunkt delvis skjult i reiret. Nå blir jeg usikker på om jeg har tatt feil?
R.H. (17.05.2016)
Svar:
Du må nok åpne kassa og titte ned for å kunne telle eggene riktig hvis du skal være helt sikker på eggantallet. Det KAN hende at meisene ikke legger egg hvert døgn i starten. Har selv noen kasser hvor jeg lurer på om dette har vært tilfelle.
Roar Solheim (17.05.2016)
hakkespett
hvorfor hakker hakkespetten på løa vår?
Hakker mange hull i veggen....
K. (17.05.2016)
Svar:
Mistenker at spetten hører resonans som i dens verden tolkes som at det finnes insekter innenfor panelet, og dermed fortsetter den å hakke stadig nye hull. Spetter kan ikke skjønne at treverk kasn gi slike lyder uten at det har sammenheng med mat.
Roar Solheim (17.05.2016)
Falk
Hei, kan dere svare på hva slags falk dette er? Observert i Rindal 16. mai 2016.
R.F. (17.05.2016)
Svar:
Dette er nok en ung vandrefalk klekket i 2015, og det ser ut til at den har ring på venstre bein (når en forstørrer bildet).
Roar Solheim (17.05.2016)
Spørsmål om egg
Hvilke egg
N.N (17.05.2016)
Svar:
Målestokk mangler, så dette er ikke helt lett. Kan dreie seg om orrfugl hvis en bare ser på fargene.
Roar Solheim (17.05.2016)
skadet spurv
fant en liten spurv som ikke kunne fly ute i dag, hadde ikke hjerte til å bare gå videre og lurer på hvordanjeg skal mate han og så videre til han er blitt frisk ?
N.N (16.05.2016)
Svar:
Her treng bilde for artsbestemmelse og vurdering av fugleungens størrelse/alder.
Roar Solheim (16.05.2016)
40mm langt egg!
Hei, jeg lurer på vilken fugl som legger helt hvite egg på 40mm altså 4cm, fuglen lager ett hull i bakken og så legger egget oppi der. Jeg fant et forlatt egg som var iskaldt så jeg lurer på vilken fugl har lagt det?
M. (16.05.2016)
Svar:
Ikke mulig å si noe sikkert her. De fleste artene som legger hvite egg, legger dem ikke på bakken, så dette kan være f. eks. et dueegg som er lagret av et rovpattedyr i et hull i bakken.
Roar Solheim (16.05.2016)
Ruger traner hele tiden?
Kom idag over 2 egg som ser ut til å være traneegg, men så ikke foreldrene. Lurer derfor på om de ikke ruger på eggene hele tiden, eller om de var forlatt?
M. (16.05.2016)
Svar:
Fugler KAN la egg ligge ubeskyttet mens de selv spiser og tømmer tarmen, selv om traner nok vil skifte på rugingen slik at eggene alltid er dekket av en av de voksne. Det KAN hende at eggene er forlatt, men det er alltid vanskelig å si noe sikkert her.
Roar Solheim (16.05.2016)
hvilken fugleart?
Min katt kom inn med en fugleunge i går, den var gråbrun i fjærene med kroket og spisst nebb, kan det være en kråkeunge tro? Vi bor inntil Østmarka i Oslo.
E.M.P.D. (16.05.2016)
Svar:
Her mangler bilde, så ikke mulig å si hva slags fugl det dreier seg om, dessverre.
Roar Solheim (16.05.2016)
Fjær fra rovfugl
På en kveldstur med min datter kom vi over en del fjær og eggrester. Den ene fjæren (avbildet) antar jeg er en rovfugl. Funnet i Njåskogen på Jæren, et turområde med med plantet barskog og jordbruksområder i nærheten. Jeg tenkte kattugle eller hauk som mest sannsynlige alternativer. Hva er svaret?
I.A.M.F. (16.05.2016)
Svar:
Dette er en håndsvingfjær fra en hornugle. Merk den oransje fargen
Roar Solheim (16.05.2016)
Vinge
Fra hvilken fugle kommer denne vingen?
I.A.M.F. (16.05.2016)
Svar:
Dette er ikke del av en vinge, men stjertfjær fra en rugde.
Roar Solheim (16.05.2016)
Mating av småfugel
Har masse grønnfink og spurv, kjøttmeis og blåmeis og andre sorter av små fugler i hagen. Nå er det grønnfink og spurv som slåss om maten. har alltid solsikkefrø i beholderne, døgnet rundt. De spiser så lenge det finnes mat. Hva skjer om jeg drar ned på tilgangen av mat? Flytter de da? vil jo ikke det. Tenker ikke å slutte med å gi mat, men kanskje litt mindre, det går åt mye frø som det er i dag.
C..M.R. (16.05.2016)
Svar:
De som holder til rundt der du mater, vil da søke etter annen mat, enten naturlig forekommende næringsemner, eller for på andre foplasser.
Roar Solheim (16.05.2016)
Hva de spiser og om de trekker
Hei, er det en generell sammenheng mellom hva fuglene spiser og om de trekker? Sånn at småfuglene som spiser frø og slikt oftest blir i Norge, mens de som spiser insekter og slikt er trekkfugler. Og så tenker jeg at de litt større fuglene, som enten lever av fisk eller smågnagere og småfugle og slikt blir. Stemmer dette?
L. (16.05.2016)
Svar:
Ja, dette er deler av forklaringen. Rene insektspisere er ofte trekkfugler, men det er mer viktig HVOR fuglene søker næring. De fleste som finner næring på bakken, enten det er insekter, frø eller andre ting, må flykte vekk fra snøen. Noen insektspisere endrer diett og blir bærspisere høst og vinter (f. eks. sidensvans), og de kan klare å finne mat selv om det er snø på bakken.
Roar Solheim (16.05.2016)
Hvilken fugl er dette egge fra?
Litte egg ca 3 cm. Tørkisfarge med litt sorte prikker i den tykke enden.
N.N (16.05.2016)
Svar:
Her mangler bilde, så det er ikke mulig å si noe...
Roar Solheim (16.05.2016)
Ukjent rovfugl
Jeg fant en reirplass til et rovfugl par når jeg var ute på fisketur. Plassen var høyt oppe i en fjellside. Begge fuglene byttet på å ligge på reiret. Hver gang en av de kom tilbake til reirplass, skrek de voldsomt mye. De var ikke så store, med relativt spisse vinger og lang stjerten. De var lysebrune i fargen. Hva kan dette være?
M. (16.05.2016)
Svar:
Det er ikke så lett å si sikkert ut i fra beskrivelsen. Både fjellvåk og tårnfalk hekker slik, og varsler kraftig hvis folk kommer nær reirplassen. Men spisse vinger og lang stjert, sammen med "ikke så store", passer nok best med tårnfalk.
Roar Solheim (16.05.2016)
Flaggspett som kræsjet i stuevinduet med stor fart,
Hei, idag kræsjet en flaggspett instuevinduet vårt. Den var bevisstløs en kort stund. Nå har den fått et lite hus på gresset som den ligger i.den puster og blunker nå med øyene men har ikke rørt seg på nesten 2 timer. Kan den ha brukket nakke eller rygg? Vi har ikke sett noe blod. Hvor lenge skal vi la den ligge? Skal vi gi den væske og mat? Hva spiser den.? Når avliver vi eventuelt? Håper den klarer seg, da dette et en av tre hakkespetter som vi stadig ser her vi bor....
M. (16.05.2016)
Svar:
Den har trolig fått hjernerystelse. Hvis den ikke kommer til seg selv i løpet av dagen, kan dere ta den inn og legge den i en pappeske. Hold litt vann borttil nebbet på fuglen slik at den kan drikke. Ikke gi den noe mat. Enten kommer den til hektene i løpet av dagen eller i morgen, eller så dør den kanskje av skadene (vinduskollisjoner får gjerne et slikt enten-eller utfall).
Roar Solheim (16.05.2016)
Fjær
Denne fjæren er funnet i et boligområde i Trondheim. Hvem kan den tilhøre?
C. (16.05.2016)
Svar:
Dette er fjær fra en perlehøne - afrikansk fugl - kommer nok fra burhold i Norge.
Roar Solheim (16.05.2016)
Ukent fugl
Er usikker på hvilken fugl dette er. Ca.størrelse som en kjøttmeis. Har hatt to slike rundt hytta er par dager. Hytta ligger på Bjørnfjell 480 m o.h. i Narvik Kommune, og enda med mye snø. Bidet er tatt 15.mai 2016
A.D. (16.05.2016)
Svar:
Dette ser ut til å være en bergirisk.
Roar Solheim (16.05.2016)
Natt aktiv fugl
Lurer på hva slags fugl som plystrer hele natta her. Vi bor i kyststrøk i Farsund med vann og myr i områdene rundt huset. Den lager en kort plystre lyd med korte mellom igjennom hele natten. Hva kan det være?
N.N (16.05.2016)
Svar:
Dette er opptak en en myrrikse.
Roar Solheim (16.05.2016)
Forventet alder på trekkfugler
Hei
Hvor gammle blir de små trekkfuglene,Linerle/Svaler.
er også intresert I levealder på Meiser
N.N (16.05.2016)
Svar:
De fleste små spurvefugler kan bli opp mot 8-10 år gamle. En ringmerket stær ble hele 23 år gammel!
Roar Solheim (16.05.2016)
kan kvinand legg to egg i løpet av en kort periode?
Vi har en andekasse med kvinand som hekker, og vi har kamera i taket så vi kan følge. Nå vi ventet på legging av det fjerde egget, så stoppet filmingen pga tekniske feil. Jeg gikk ut for sjekke, men såg at anda lå der, så vi ventet en time med å ordne. Når vi da kikket oppi, var det fem egg, altså to i løpet av de siste to timene. Hva kan ha skjedd, har hun lagt to egg etter hverandre, eller har det vert ei anna and der, og lagt ett egg? Vi fulgte med rimelig godt fra stuevinduet, og så ikke at hun fløy ut i løpet av denne tiden, men vi så jo ikke hele tiden, så et kan jo ha skjedd. Hva tenker cere?
S.G.A. (15.05.2016)
Svar:
Kvinendene driver utstrakt reirparasittisme på hverandre, så det er mest trolig at to hunner har lagt egg kort etter hverandre i kassa.
Roar Solheim (15.05.2016)
hei
denne svarte duen så jeg i Stavern som er ved Larvik 😀 Den hadde lilla hals med litt grønt på ! Den sa ko ko ko og var veldig kort lyd !
N.N (15.05.2016)
Svar:
Dette er en bydue/tamdue.
Roar Solheim (15.05.2016)
Lliten rovfugl, indre østfold
Hei.
I dag så jeg noe jeg mener var en liten rovfugl ved et myrområde i skogen i indre østfold. Den var ganske lys i fargen, grå/brun og den hadde spisse vinger, som en falk. Den kom flyvende, lå ikke på vinden, men brukte vingene aktivt, så satt den stille en stund i toppen av et tre, dessverre på litt for lang avstand til at jeg fikk tatt bilde. Hva kan dette være?
N.N (15.05.2016)
Svar:
Både dvergfalk og tårnfalk kan være aktuelle arter her.
Roar Solheim (15.05.2016)
Klekking av meiseegg
Hei, idag kom det 3 blåmeisunger ut av eggene sine.
Det er 6 egg som gjenstår.
Dette var veldig gøy å oppleve.
Regner med at de andre kommer etterhvert!
Artig med kamera!
W. (15.05.2016)
Svar:
Ja, det gjør de nok.
Roar Solheim (15.05.2016)